Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Προτάσεις για την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Προτάσεις για διασφάλιση και ενίσχυση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις αγορές όπλων και άλλων μέσων ασφαλείας που θα κάνει η Ελλάδα κατέθεσε η Ενωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Αμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), που εκπροσωπεί τις 26 μεγαλύτερες κρατικές και ιδιωτικές βιομηχανίες του χώρου και οι οποίες απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.
Η παρέμβαση με τις «βελτιωτικές», όπως τις χαρακτηρίζει η ίδια, προτάσεις γίνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους φορείς _ και των σχετικών ακροάσεων στη Βουλή _ του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αμυνας με το οποίο θεσπίζονται αφενός διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας στις αμυντικές προμήθειες και αφετέρου εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία 2009/81/ΕΚ για συμβάσεις στον τομέα Αμυνας και Ασφάλειας.
Η ΕΕΛΕΑΑ - που συμφωνεί απολύτως με τις ρυθμίσεις διαφάνειας και ελέγχου - διαπιστώνει ότι παρά τις θετικές αναφορές στην εισηγητική έκθεση, στα άρθρα του σχεδίου νόμου «φαίνεται να είναι απούσα η ελλληνική αμυντική βιομηχανία και το πλέγμα εκείνων των προβλέψεων, που θα ήταν δυνατόν
να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητά της, επ' ωφελεία της εθνικής άμυνας καθώς και της βιομηχανικής, τεχνολογικής και αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας».
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ΕΕΛΕΑΑ, μεταξύ άλλων, προτείνουν:
- Να προβλεφθεί απαίτηση για (υποχρεωτική) βιομηχανική συνεργασία των αλλοδαπών προμηθευτών με εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες στις περιπτώσεις που η Ελλάδα αγοράζει όπλα με διακρατικές συμφωνίες, Η «βιομηχανική συνεργασία» να είναι από ερευνητικό μέχρι υποκατασκευαστικό έργο.
- Να διασφαλιστεί υποχρεωτικά ταυτόχρονα με τη σύμβαση αγοράς να υπογράφεται και σύμβαση υποστήριξης (συντήρηση κ.λπ.) με μεγιστοποίηση μάλιστα της εγχώριας βιομηχανίας στην υποστήριξη κάθε αγοραζόμενου όπλου.
- Να διατίθεται ποσοστό τουλάχιστον 10% του ετήσιου προϋπολογισμού εξοπλιστικών προγραμμάτων Ερευνας και Ανάπτυξης στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία για προηγμένα - εξειδικευμένα προϊόντα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
- Να εξειδικευθεί μέσα σε 4 μήνες η πολιτική Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής και τα μέτρα «ασφάλειας εφοδιασμού» _ που προβλέπει το νομοσχέδιο _ μέσω των οποίων προβλέπεται ουσιαστικά η ενίσχυση της εγχώριας τεχνολογικής / βιομηχανικής βάσης. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι για λόγους «ασφάλειας εφοδιασμού» να προβλέπεται η κατασκευή τουλάχιστον μέρους του αγοραζόμενου όπλου στην Ελλάδα, η συντήρησή του εντός της χώρας για λόγους άμεσης ετοιμότητας κ.λπ.
Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου