Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο επενδυτικός πεντάλογος του Πεκίνου πυξίδα για το έξυπνο χρήμα

Του Ηλία Μπέλλου

Πυξίδα για το έξυπνο χρήμα διεθνώς αναδεικνύεται η επενδυτική στρατηγική του Πεκίνου καθώς το αστρονομικό ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει είναι ικανό να διαμορφώσει τάση στις αγορές. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, καθώς όπως διαπιστώνεται ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν τρόπους να μιμηθούν τους Κινέζους. Δεδηλωμένη στρατηγική επιλογή της Κίνας είναι η διαφοροποίηση των επενδύσεών της πέραν του δολαρίου και των αμερικανικών τίτλων χρέους.

Με αυτό τον τρόπο το Πεκίνο επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο. Πρώτον, πιέζει την αξία του δολαρίου χαμηλότερα συμπαρασύροντας και την αξία του δικού της γουάν. Δεύτερον, οδηγεί υψηλότερα τα νομίσματα των αναδυόμενων και των άλλων αγορών στις οποίες τοποθετείται, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο ο αντίκτυπος στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Πουλώντας δολάρια για να αγοράσει ευρώ ή τουρκικές λίρες, το δικό της νόμισμα υποχωρεί μαζί με το δολάριο αφού είναι συνδεδεμένο με αυτό.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αποκτά η Κίνα είναι τεράστια. Αποτελούν δε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ανησυχούν αυτή τη στιγμή την Ουάσιγκτον αλλά και τις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ζητούν απελευθέρωση και ταχεία ανατίμηση του γουάν.

Όλα εξηγούνται από τον στρατηγικό πεντάλογο των κινεζικών επενδύσεων όπου συνοψίζονται οι προτεραιότητες του Πεκίνου σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς παρατηρητές. Αυτές οι πέντε βασικές αρχές είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κινεζικής οικονομίας μέσω του φτηνού γουάν, η αύξηση των αποδόσεων των επενδεδυμένων κεφαλαίων, η ενίσχυση της οικονομικής επιρροής σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο περιορισμός του ρίσκου που συνεπάγεται η μεγάλη έκθεση στο δολάριο και η διασφάλιση των πρώτων υλών και των υποδομών που χρειάζεται για την ανάπτυξή της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κινεζική απόβαση στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον για τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Έτσι αγγλοσαξονικά επενδυτικά blogs όπως το seekingalpha.com και το fool.co.uk, στα οποία γράφουν ιδιαίτερα οξυδερκείς επενδυτές και από τα οποία ενημερώνεται το έξυπνο χρήμα, συστήνουν ήδη «follow the Chinese». Ακολουθήστε τους Κινέζους. Μια σχετική επενδυτική κίνηση ήταν η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ελληνικές ναυτιλιακές εισηγμένες στη Wall Street, οι οποίες αναμένεται να ευνοηθούν από τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης 5 δισ. δολ. από το Πεκίνο. Εφοπλιστές όπως οι κ. Οικονόμου, Αγγελικούσης και Παλιός είδαν ήδη έμπρακτο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές τους ή τα ομολογιακά χρεόγραφά τους.

Δημιουργεί τάσεις στις αγορές ο Κόκκινος Δράκος

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ των αναδυόμενων αγορών έχουν ανατιμηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα. Η ινδική ρουπία έχει ενισχυθεί κατά 4,7%, το βραζιλιάνικο ρεάλ κατά 3,3%, το νοτιοκορεατικό γουόν κατά 4,2% και το μεξικάνικο πέσο κατά 4,8%. Από την αρχή του έτους το ρεάλ είναι 61% υψηλοτέρα σε όρους δολαρίου. Το κινεζικό οπλοστάσιο, δηλαδή τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει προς επένδυση, έχει αυξηθεί κατά 15% το τελευταίο έτος. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αμερικανικό κρατικό χρέος.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατείχε αμερικανικά ομόλογα αξίας 846,7 δισ. δολ. Από το Σεπτέμβριο του 2007 έχει ιδρύσει ένα κρατικό επενδυτικό fund, το China Investment Corp, το οποίο έχει προικοδοτήσει με κεφάλαια ύψους 200 δισ. δολ., που αποστολή έχει να ενισχύσει την προσπάθεια διαφοροποίησης των κινεζικών κεφαλαίων σε άλλες οικονομίες πέραν της αμερικανικής.

Η στρατηγική της έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ποσοστού των παγκόσμιων αποθεμάτων που είναι τοποθετημένα σε δολάρια από 73% το 2001 στο 63% τον περασμένο Ιού- νιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Το μερίδιο του ευρώ έχει επίσης περιοριστεί από 28% τον Σεπτέμβριο του 2009 σε 26,5 τον Ιούνιο. Η στροφή στις αναδυόμενες και σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα έχει αποκτήσει momentum και οδηγεί τις επενδυτικές επιλογές ολοένα και περισσότερων κεφαλαίων.

Ποντάρουν στις αναδυόμενες

Τις κινήσεις της Κίνας δεν τις ακολουθεί μόνο το έξυπνο χρήμα αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν παρόμοιους στόχους, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αξίας 8,7 τρισ. δολ. να εγκαταλείπει το δολάριο. «Θα διαφοροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα συναλλαγματικά μας αποθέματα ώστε να περιλάβουν όχι μόνο μικρότερες χώρες αλλά και επιλεγμένες αναδυόμενες οικονομίες», δήλωσε ευθαρσώς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan. Το Πεκίνο έχει τριπλασιάσει τις επενδύσεις του στη Νότιο Κορέα αυξάνοντας την αξία τους στα 4,6 δισ. δολ. μέσα στο 2010 σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Σεούλ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Περού Julio Velarde δήλωσε πριν από ένα μήνα έκπληκτος με το γεγονός ότι κεντρικές τράπεζες όπως η κινεζική αγοράζουν ομολογιακό χρέος της χώρας αποτιμημένο σε σολ, το τοπικό νόμισμα. Η στρατηγική της Κίνας είναι μάλιστα η ενδεικνυόμενη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για τις αναπτυγμένες οικονομίες έναντι 6,4% για τις αναδυόμενες
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010 - 09:00:00 Bookmark and Share     

Διπλωματική βόμβα τα κοιτάσματα αερίου

Νέα γεωοικονομικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενδεχομένως και πετρελαίου, σε τμήμα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Οι διαβουλεύσεις της Λευκωσίας με το Τελαβίβ για την οριοθέτηση ΑΟΖ βρίσκονται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ενώ το επόμενο βήμα θα γίνει -αν γίνει- με πολιτική απόφαση και με δεδομένο τον εκνευρισμό που προκαλεί στην Άγκυρα κάθε σκέψη για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μια περιοχή την οποία αντιμετωπίζει ως ζωτικό της χώρο.

Διαβουλεύσεις

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η βουλή του Λιβάνου καθυστερεί να επικυρώσει τη συμφωνία που έχει ήδη κάνει με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Δεν είναι επίσης τυχαία ούτε τα συνεχή προσκόμματα που δημιουργεί η Άγκυρα στις διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και αιγυπτιακής πλευράς, θέτοντας σύμφωνα με πληροφορίες θέμα για το Καστελόριζο.

Όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι, η πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και να δημιουργήσει νέα δυναμική όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η σχετική συζήτηση πυροδοτήθηκε όταν η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, που έχει αναλάβει μαζί με ισραηλινές εταιρείες γεωτρήσεις στην περιοχή, παρουσίασε στο Χιούστον του Τέξας τα ευρήματά της.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, που η εταιρεία βάφτισε Cyprus A, υπολογίζεται ότι περιέχει περί τα 300 δισεκατομμύρια κ.μ. Με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για έναν αιώνα. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις μεγαλύτερα κοιτάσματα μπορεί να κρύβονται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά του νησιού και προς το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή» και του τηλεοπτικού δικτύου Sigma, πλούσια αποθέματα φαίνεται ότι υπάρχουν επίσης μεταξύ Πάφου και Λεμεσού. Δορυφορικές φωτογραφίες και έρευνες του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, καταδεικνύουν ότι η υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Πάφου και Λεμεσού είναι πιθανό να αποτελεί δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανακάλυψαν το ενεργειακό Ελντοράντο

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ Γεωλογική Επιθεώρηση (USGeologicalSurvey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ - Ανατολικής Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο.

Το μικρότερο από τα δύο κοιτάσματα, το «Ταμάρ», με 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές της HIS Global Insight του Λονδίνου, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με αποθέματα 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, όχι μόνο θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, αλλά θα το μετέτρεπε και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Delek που συνεργάζεται με τη Νοble ανακοίνωσε ότι αύξησε τις μετοχές της στην αμερικανική εταιρεία στο 4%. Η Delek ζήτησε επίσης έγκριση για να ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία με τη Noble ώστε να συμμετάσχει στο κεφάλαιό της σχετικά με το οικόπεδο 12 της Κύπρου.

Για την Άγκυρα, κάθε κίνηση της Λευκωσίας προς την κατεύθυνση της εξόρυξης υδρογονανθράκων αποτελεί επιθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί δημοσίως από αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και όπως συνάγεται από τις συνεχείς εξόδους ωκεανογραφικών. Για το λόγο αυτό, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και σε συνεννόηση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Αλλάζουν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ διακρατικών διενέξεων και μη οριοθετημένων συνόρων και οικονομικών ζωνών με αποθέματα υδρογονανθράκων, είναι συνήθως λίαν εκρηκτικός. Οι τουρκικές θέσεις στα ζητήματα του Αιγαίου επηρεάζονται από το ενδεχόμενο υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου (εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη σημαντικών και εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων), όπου την κατάσταση περιπλέκει η εμπλοκή άλλων γειτονικών κρατών (Αίγυπτος, Λίβανος και Ισραήλ), η συναίνεση των οποίων στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητη.

Ιδιαίτερα μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της ψύχρανσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή αποκτά νέο ενδιαφέρον για τη Λευκωσία και, δευτερευόντως, για την Αθήνα. Οι γεωστρατηγικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν μια πολιτική δυναμικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων από κυπριακής πλευράς.

Εξάλλου, μια ανοιχτή αντιπαράθεση μάλλον θα οδηγούσε στη μετατροπή των περιοχών ενδιαφέροντος σε «γκρίζες ζώνες» και συνακόλουθα στη μη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Κύπρος πολύ ορθά κινείται με διακριτικό τρόπο, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την εμπλοκή μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, και άρα την υποστήριξη των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Σε μια εποχή δε όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ενεργειακή της ασφάλεια, θα είχε προφανή οφέλη μια προσπάθεια «κοινοτικοποίησης» του πιθανολογούμενου κυπριακού ενεργειακού πλούτου.

H ΠΓΔΜ στο "Νότιο Ρεύμα"

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, θα περάσει και από την ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Σταβρέσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού κολοσσού Gazprom είπε ότι σύντομα η χώρα του θα αποτελέσει τμήμα του (δικτύου) του Σάουθ Στριμ.

"Συζητήσαμε πολλές επιλογές", είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Αλβανία και το Κόσοβο και τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Λεονίντ Τσουγκούνοφ, τόνισε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος "για τις τεχνικές προετοιμασίες".

Ο Σάουθ Στριμ, ένας αγωγός μήκους 3.600 χιλιομέτρων, θα μεταφέρει από το τέλος του 2015 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία και την Ελλάδα παρακάμπτοντας την Ουκρανία. ATHINA984


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/h.html#ixzz12k6sIJA5

ΗΠΑ: Nabucco χωρίς αέριο Ιράν

* Εν τω μεταξύ νέα δεδομένα στις ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ έρχεται να δημιουργήσει η στροφή της Τουρκίας στο Ιράν ως εναλλακτική πηγή για την τροφοδοσία του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», η πρόταση διατυπώθηκε διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.

Αμέση ήταν η αντίδραση του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τα θέματα ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI, ο οποίος είπε ότι «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ιρανικό φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον σε κανένα σχέδιο, εφ' όσον η Τεχεράνη αρνείται να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα».Ν.Τ.

Αποσύρονται από το Ιράν τέσσερις πετρελαϊκοί όμιλοι
Την αποχώρηση τεσσάρων διεθνών πετρελαϊκών ομίλων από το Ιράν ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Όπως ανακοινώθηκε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε τη διαβεβαίωση των "Shell", "Total", "Eni" και "Statoil" ότι θα αποχωρήσουν από τη χώρα.

"Οι όμιλοι αυτοί σταματούν στο Ιράν τις επενδύσεις, ούτε δε θα έχουν άλλης φύσης εμπλοκή στον ενεργειακό τομέα στη χώρα αυτήν", ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζέϊμς Στάϊνμπεργκ. Σύμφωνα με τον ίδιο και οι τέσσερις όμιλοι "δεν θα υποστούν, πλέον, καμία αμερικανική κύρωση".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/nabucco.html#ixzz12k5kCbfl

Μύθοι και αλήθειες για τη συνεργασία με την Κίνα


Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι οι συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα (προθέσεις συνεργασίας ως επί το πλείστον) συνάπτονται διότι η μεγάλη αυτή ασιατική χώρα διέπεται από φιλελληνικά αισθήματα. Υπάρχει οπωσδήποτε μια αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών που έχουν αμφότεροι μακραίωνα ιστορία και μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Έστω και αν έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψεως και ενεργείας. Όμως, οι πολιτιστικοί και άλλοι δεσμοί δεν προσδιορίζουν και τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτές υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς, τους οποίους εμείς συστηματικώς περιφρονούμε. Οι Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα, διότι βλέπουν πως οι προοπτικές συνεργασίας μαζί μας θα εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα εμπορικά τους συμφέροντα. Την ίδια στιγμή όμως, επεκτείνουν τις συνεργασίες τους σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία, την οποία ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέπτεται από χθες. Και αυτό μεν είναι γνωστό. Όμως, ουδόλως προβλήθηκε το γεγονός ότι πριν λίγες μόλις ημέρες, η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε κοινές ασκήσεις με την κινεζική, μαχητικά αεροσκάφη της οποίας μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Ικονίου. Στενούς δεσμούς διατηρεί και η τουρκική αμυντική βιομηχανία με την κινεζική, με την οποία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς, σημαντικότερος των οποίων είναι η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων. Οι Κινέζοι είναι πάντα παρόντες στις εκθέσεις πολεμικής βιομηχανίας της Άγκυρας (IDEA και IDEF), ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να μετέχουν στην αντίστοιχη ελληνική (Defendory).
Οι Κινέζοι είναι σοβαροί
Βλέπουμε λοιπόν ένα σαφή διαχωρισμό κατευθύνσεων. Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ και με μεγάλη ναυτιλία (η οποία είναι σημαντικός πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων), επιλέγεται ως πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Παραλλήλως, η εξαγγελία για την ίδρυση ταμείου προς υποστήριξη ναυπηγήσεων εμπορικών πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων εφοπλιστών ως πελατών, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του πώς το Πεκίνο ενισχύει την ανά τον κόσμο εμπορική του εξάπλωση. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει επιλεγεί ως συνεταίρος της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας. Κακά τα ψέματα, αλλά στον τομέα αυτό αν και οι Τούρκοι μπήκαν περίπου μια δεκαετία μετά από εμάς, μας έχουν φθάσει και μας έχουν ξεπεράσει. Κάνουν πλήρη τελική συναρμολόγηση μαχητικών αεροπλάνων, αναπτύσσουν δικά τους σχέδια πολεμικών πλοίων και έχουν αξιόλογη δυνατότητα στον τομέα των ηλεκτρονικών. Συνεπώς, αποτελούν πολύ πιο ελκυστική προοπτική συνεργασίας σε σύγκριση με την εγκαταλελειμμένη και παρακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος. Οι αποφάσεις των συνεργασιών αυτών, έχουν ληφθεί με γνώμονα το συμφέρον τα Κίνας. Αυτό είναι άλλωστε και το κριτήριο στο οποίο βασίζονται οι αποφάσεις των σοβαρών κρατών. Και οι Κινέζοι είναι σοβαροί. Η διεθνής πείρα αποδεικνύει ότι από την στιγμή που απέβαλλαν την εσωστρέφεια και έκαναν τη διείσδυσή τους στις διεθνείς αγορές, απεδείχθησαν εξαιρετικά αξιόπιστοι. Τιμούν την υπογραφή τους και τις συμφωνίες που συνάπτουν, μέχρι κεραίας. Έχουν όμως την εύλογη απαίτηση να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα. Διότι αν στην συνεργασία με τους Κινέζους επιδείξουμε την ελαφρότητα που μας χαρακτηρίζει συνήθως, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες και σίγουρα οδυνηρές. Επιπροσθέτως, τα πιθανά προβλήματα θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η προετοιμασία για τις οποίες πρέπει να γίνει με σοβαρότητα ανάλογη του μεγέθους της χώρας για την οποία συζητάμε. Οι Κινέζοι εργάζονται σκληρά στην προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ιδίους και για την χώρα τους. Η κυβέρνησή τους δε, παρ’ ό,τι διατηρεί τον μανδύα μιας δήθεν κομμουνιστικής διακυβερνήσεως, εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στην αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας προς όφελος της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας. Το κινεζικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής παρ’ όλον τον συγκεντρωτισμό που χαρακτηρίζει την χώρα και παρ’ όλα τα «βάρη» που μπορεί να του κληροδότησαν οι δεκαετίες της μαοϊκής διακυβερνήσεως, αποδεικνύεται πολύ πιο πρακτικό και πολύ λιγότερο γραφειοκρατικό από αυτό της Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι η χώρας μας ευρίσκεται στον πυρήνα του δυτικοευρωπαϊκού φιλελευθέρου γίγνεσθαι. Ο κρατισμός και η γραφειοκρατία που ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας εξακολουθούν να πλανώνται ως εφιάλτης και να ορθώνουν εμπόδια στην οιανδήποτε προσπάθεια παραγωγικής επενδύσεως.