Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το Σχέδιο Β! για την Ελλάδα


Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου του 2012 ο ολετήρας της Γερμανίας πρόκειται να περάσει πάνω από το πτώμα της Ελλάδας ή μάλλον πάνω από το πτώμα του μεταπολιτευτικού συστήματος, το οποίο – και αυτό είναι η ειρωνεία της τύχης – εκπροσωπείται από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία αποτελείται και από τις τρεις παραδοσιακές πτέρυγες που το συνέστησαν όλα αυτά τα 38 έτη. Σε ανάρτησή μας πριν μερικές ημέρες προσπαθήσαμε να προδιαγράψουμε τους λόγους για τους οποίους το σύστημα αυτό θα καταρρεύσει και υπενθυμίσαμε στους φίλους του «www.defence-point.gr» πως το έργο που παίζεται σήμερα το είχαμε αναλύσει από τον προηγούμενο Μάιο – άρα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.
Επιπροσθέτως, υποσχεθήκαμε πως πολύ σύντομα πρόκειται να παρουσιάσουμε μία πρόταση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση συζήτησης για το ΣΧΕΔΙΟ Β’ για τη χώρα μας, πολύ απλά διότι είναι προφανές πως με το Σχέδιο… Α’, ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΒΑ (για εμάς τους Έλληνες). Στη πραγματικότητα αυτό που επιδιώκεται να επιτευχθεί με τόσο αίμα, πόνο και ιδρώτα, μέσω της ψήφισης του ενός άρθρου (!) του σχεδίου νόμου, έχει να κάνει με τη θυσία της Ιερής Αγελάδας της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας η οποία δεν είναι άλλη από τον δημόσιο τομέα, αλλά και να δημιουργηθεί και ένα εργασιακό πλαίσιο το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με το Ευρωπαϊκό «Κεκτημένο», όπως έχει αυτό σχεδιαστεί και υιοθετηθεί από την εποχή της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης με τις οποίες δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται σκόπιμο πριν τη παρουσίαση της πρότασης για το ΣΧΕΔΙΟ Β’ να αναλύσουμε εν συντομία το γιατί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα σχέδιο το οποίο θα έχει να κάνει με την Ελλάδα, θα είναι σχεδιασμένο από Έλληνες, θα εκτελεστεί από Έλληνες και θα προσπαθεί να σώσει τους Έλληνες, διότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτή τη στιγμή ότι συμβαίνει στη χώρα έχει σχεδιαστεί από ξένους και εκτελείται από εντολοδόχους…
Των Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη, Μιχαήλ Βασιλείου και «Ειδικού Συνεργάτη»
«Η μόνη λειτουργία των οικονομικών προβλέψεων είναι να κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη» («The only function of economic forecasting is to make astrology look respectable») [Τζον Κένεθ Γκαλμπράιθ, καθηγητής οικονομικών Παν/μιο Xάρβαρντ, 1908-2006]. Η πραγματικότητα λοιπόν που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και η χώρα μας ειδικότερα, τη τωρινή περίοδο δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα από το διάσημο πλέον αυτό «ρητό» του Τ. Κ. Γκαλμπράιθ, του μεγάλου αυτού οικονομολόγου, φιλοσόφου και συγγραφέα του οποίου οι απόψεις υιοθετήθηκαν αλλά και πολεμήθηκαν τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το πολιτικό κατεστημένο στο οποίο έδρασε για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.
Τι μας λέει λοιπόν ο καθηγητής Γκαλμπράιθ; Δύο πολύ απλά πράγματα, πρώτον, υπάρχει πολύ μεγάλη αμφιβολία για το μέλλον και δεύτερον και κυριότερο, οι περισσότεροι από εμάς αρνούμαστε να παραδεχτούμε πως υπάρχει τόσο μεγάλη αμφιβολία για το μέλλον. Πώς μπορούμε να περιγράψουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά με έναν απλό και κατανοητό τρόπο; Στην επιστημονική κοινότητα η έννοια της αμφιβολίας για το μέλλον έχει παρουσιαστεί ως το «Το Συμβάν του Μαύρου Κύκνου» («The Black Swan Event») ενώ η άρνηση να παραδεχτούμε ως άνθρωποι την έννοια πως το μέλλον είναι άδηλο έχει χαρακτηριστεί ως «Το Σύνδρομο της Στρουθοκαμήλου» («The Ostrich Syndrome»).
Με άλλα λόγια – είτε λάβουμε υπόψη μας τον Μαύρο Κύκνο είτε τη Στρουθοκάμηλο – ο ανθρώπινος νους ο οποίος είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί σε συγκεκριμένες… συχνότητες και με βάση αυτό που έχει… συνηθίσει να εκλαμβάνει ως πραγματικότητα αρνείται να παραδεχτεί δύο βασικά αναπόφευκτα γεγονότα:
Πρώτον, αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί πως οι… κύκνοι δεν είναι όλοι λευκοί. ‘Έτσι, όσες χιλιάδες λευκούς κύκνους και να παρατηρήσει κάποιος το να βγάλει το συμπέρασμα πως είναι τελικά λευκοί όλοι τους στο τέλος θα κάνει λάθος γιατί κάποια στιγμή – αργά ή γρήγορα – θα πέσει πάνω στον… μαύρο, με αποτέλεσμα η θεωρία του να αποδειχτεί λάθος.
Δεύτερον, το να αρνείται να παραδεχτεί – βάζοντας το κεφάλι στο… χώμα – πως στο τέλος όσους λευκούς κύκνους και να καταμετρήσει θα εμφανιστεί και ο μαύρος, δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα διότι πολύ απλά στο τέλος θα αποδειχτεί το λάθος του.
Το πρόβλημα στη περίπτωσή μας είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με παρατήρηση, κάποιων συμπαθών ζώων της εκπληκτικής πανίδας του πλανήτη μας αλλά ο «Μαύρος Κύκνος» και η «Στρουθοκάμηλος» στην πραγματική ζωή είναι πολύ πιο σημαντικά πράγματα, τα οποία είτε πιστεύουμε πως δεν πρόκειται να συμβούν γιατί απλά δεν υπάρχουν είτε ακόμα και να ξέρουμε πως υπάρχουν δεν μπορούμε να παραδεχτούμε πως θα μας συμβούν. Αυτό ακριβώς είναι και η απόλυτη συνταγή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη καταστροφή.
Για την Ελλάδα μας ο «Μαύρος Κύκνος» δεν είναι άλλος από την επερχόμενη χρεοκοπία, ή για την ακρίβεια «άτακτη χρεοκοπία», αφού την… τακτική την έχουμε από τον Απρίλιο του 2010. Η δε «Στρουθοκάμηλος» δεν είναι άλλη από το πολιτικό σύστημα της χώρας – ΚΑΙ τον λαό μας – ο οποίοι και οι δύο θεωρούν πως «αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν» σε εμάς.
Πόσοι εκατομμύρια άνθρωποι πριν από εμάς λειτούργησαν ως «Στρουθοκάμηλοι» μπροστά τον δικό τους «Μαύρο Κύκνο» άραγε, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο (στο σημείο αυτό αφήνουμε τον κάθε αναγνώστη στις προσωπικές του σκέψεις), πόσοι δεν είπαν πως ο «Τιτανικός» δεν βυθίζεται άρα δεν θέλουμε λέμβους, πόσοι πίστεψαν πριν την 9η Σεπτεμβρίου πως οι ΗΠΑ είναι άτρωτες και «κανείς δεν μπορεί να μας χτυπήσει στο σπίτι μας», πόσοι τέλος θεώρησαν πως το δυτικό καπιταλιστικό σύστημα είναι «η τελειότερη κοινωνικο-οικονομική οργάνωση («Το τέλος της ιστορίας» κατά τον καθηγητή Φράνσις Φουκουγιάμα) της ανθρώπινης κοινωνίας άρα δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει».
Επειδή λοιπόν οι πολιτικοί μας για την ώρα φαίνεται να αποτελούν την επιτομή της «Στρουθοκαμήλου» – οι περισσότεροι εσκεμμένα αφού μόνο αμόρφωτοι δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν – και επειδή μόλις ο «Μαύρος Κύκνος» εμφανιστεί, το πολιτικό σύστημα θα θέσει σε λειτουργία το πλεονέκτημα του άλλου υπό εξέταση συμπαθούς όντος, την ταχύτατα της Στρουθοκαμήλου για την απομάκρυνση από τον… κίνδυνο, το «www.defence-point.gr», αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της καταστάσεως κοιτάει στα μάτια τον «Μαύρο Κύκνο», δεν το βάζει στα πόδια όπως η «Στρουθοκάμηλος», αναλύει γιατί η πιθανότητα να τον δούμε είναι τεράστια και το κυριότερο κάνει μία προσπάθεια να περιγράψει, στα πλαίσιο του δυνατού, κάποιες κινήσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή τη… παρουσία.
Να ενημερώσουμε τους υποτίθεται ανίδεους πολιτικούς ταγούς μας πως αυτό που κάνουμε ονομάζεται επιστημονικά ως Policy Analysis (Πολιτική Ανάλυση), και βασίζεται πάνω στην βεβαιότητα της εμφάνισης του «Μαύρου Κύκνου» στη ζωή ενός ατόμου, μίας ομάδας, ενός οργανισμού, ή ενός κράτους ολόκληρου. Έτσι με τις επόμενες αναρτήσεις του «www.defence-point.gr» θα γίνει μία προσπάθεια απλά να περιγραφεί, και πιο συγκεκριμένα να σκιαγραφηθεί το χειρότερο (;) δυνατό σενάριο μαζί με κάποιο γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης μίας τόσο δύσκολης και περίπλοκης κατάστασης.
Στις επόμενες ημέρες οι φίλοι του «www.defence-point.gr» θα διαβάσουν μία σειρά αναλύσεων οι οποίες πραγματεύονται με το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις άμεσες επιπτώσεις της χρεοκοπίας, και πως η Αθήνα θα πρέπει να σχεδιάσει τη νέα οικονομική της πολιτική με ένα νέο νόμισμα «την επόμενη ημέρα», όταν το χάος και ο κουρνιαχτός κατακαθίσει και το κράτος μπορέσει να λειτουργήσει. Τέλος, θα γίνει και μία προσπάθεια να σκιαγραφηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να φέρει το «μετα-ΠΑΣΟΚ» του 21ου αιώνα – ο ΣΥΡΙΖΑ – στον τομέα της αμυντικής λειτουργίας της χώρας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον ρόλο και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο ιστορική συγκυρία.
Κλείνοντας το εισαγωγικό αυτό σημείωμα θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλα όσα αναφέρονται και θα αναφερθούν τις επόμενες ημέρες, δεν αποτελούν παρά ένα πρόπλασμα πολιτικής η οποία για να αποδώσει έχει χιλιάδες άλλες παραμέτρους και μεταβλητές οι οποίες φυσικά και δεν είναι δυνατόν ή δεν θα ήταν και πρέπων να παρουσιαστούν δημοσίως από τον παρόντα ιστοχώρο. Αυτό προσπαθήσαμε απλά να επιτύχουμε είναι να δείξουμε συνοπτικά την όψη του «Μαύρου Κύκνου» αλλά και να αποδείξουμε πως με σχέδιο και χωρίς φόβο υπάρχουν όλες οι λύσεις και στα πλέον δύσκολα προβλήματα.
Κλείνουμε το παρών σημείωμα επισημαίνοντας πως ελπίζουμε από καρδιάς τελικά να μη χρειαστεί να δούμε και στη πραγματικότητα αυτόν τον κύκνο, και οι αναρτήσεις αυτές να αποτελέσουν μία απλή άσκηση επί χάρτου. Επειδή όμως, ή έως τώρα διαμορφούμενη κατάσταση έχει επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας και επειδή το πιθανότερο είναι ο «Μαύρος Κύκνος» να βρίσκεται στη τελευταία… στροφή του δρόμου στον οποίο βρισκόμαστε… τουλάχιστον ας πάψουμε να παριστάνουμε τις… στρουθοκαμήλους και ας τον κοιτάξουμε στα μάτια…
Source: defence-point.gr

Ποιοί Ελληνοαμερικανοί εκλέχθηκαν στις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ


Με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα στο νέο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον....
Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου») επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).
Νικητής στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι και ο σταθερός υποστηριχτής των ελληνικών θέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επανεκλέγεται στη θέση που κατέχει στη Γερουσία από την πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ.
Θέση στη Γερουσία διεκδικεί από την πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική βουλευτής Σέλι Μπέρκλεϊ, ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Εάν τελικά δεν εκλεγεί η κ. Μπέρκλεϊ, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής μετά την αποχώρηση της Ρεπουμπλικανής Ολυμπίας Σνόου, η οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα στις χθεσινές εκλογές.
Ακόμη δεν έγιναν γνωστά τα αποτέλεσμα για την ελληνικής καταγωγής Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), η οποία διεκδικεί θέση στη Βουλή, ενώ έχασαν οι υποψήφιοι ομογενείς για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας).
Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στη Βουλή).
Σε πολιτειακό επίπεδο αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.
 
Source : defencenet.gr