Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τα συν τα πλην και η μετέωρη προοπτική εξόδου από την κρίση

Τα συν και τα πλην της χθεσινής συμφωνίας θα αναλυθούν τις επόμενες μέρες από όλα τα ΜΜΕ διεξοδικότατα. Περιληπτικά αναφέρουμε παρακάτω τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας.
 ΥΠΕΡ


Η Ελλάδα θα λάβει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 109 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους - και αυτά που θα λάβει μέσω του EFSF - εφεξής θα έχουν μειωμένο επιτόκιο (αντί για 4,5% στο 3,5%) και επιμήκυνση από 7 χρόνια σε 15 έως και 30 χρόνια.

Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, με επαναπροσδιορισμό των στόχων των κοινοτικών κονδυλίων και παροχή τεχνικής βοήθειας.


Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF αποκτά νέες εξουσίες, οι οποίες του επιτρέπουν να συμβάλλει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών της ευρωζώνης - περιλαμβανομένων των ελληνικών.

Ο EFSF αποκτά τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά - μια υποχώρηση της κ. Μέρκελ - ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτά τη δυνατότητα να εξακολουθεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα, χάρη στην εγγύηση που δίνουν οι εταίροι.

Το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί με τις νέες ρυθμίσεις από 154% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 130% ενώ θα πάρει μεγάλη ανάσα για την αποπληρωμή των δανείων της, τα οποία θα της επιτρέψουν να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα στην ανάπτυξη.

ΚΑΤΑ

Σε αντίθεση με το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάποιοι εταίροι απαιτούν «εγγυήσεις» για τη βοήθεια που θα παράσχουν. Οι εγγυήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε εμπράγματες είτε από τη λίστα προς ιδιωτικοποίηση που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό κράτος.

Ολη η συμφωνία θα «κλειδωθεί» με μια νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και διεθνούς παράγοντα - ένα νέο Μνημόνιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο - και το οποίο αναμένεται να είναι πιο σκληρό από το πρώτο.

Πέρα από την διαχείριση των δανείων μέσω των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων  καμμία  αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την διαχείριση οικονομικών σκανδάλων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μέσω μείωσης ΦΠΑ και γραφειοκρατίας, δεν προβλέπεται ως προοπτική εξόδου από την κρίση.
                 
                                      ΘΑΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS                          
Τελικά  σβήστηκε  και το σκάνδαλο της Siemens, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε για το αν θα παραπέμπονταν σε Προανακριτική Επιτροπή οι Αλογοσκούφης και Μαρκογιαννάκης.


Από τους συνολικά 178 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Αλογοσκούφη 141 και υπέρ της παραπομπής του Χρήστου Μαρκογιαννάκη μόνο 136 βουλευτές, ενώ απαιτούνταν η πλειοψηφία των 151 ψήφων.



Λίγες ώρες μετά την προκλητική επίθεση της Siemens εναντίον του ελληνικού δημοσίου, απειλώντας μας μάλιστα με αγωγές, οι Έλληνες βουλευτές αναλώθηκαν σε μικροκομματικές αντιπαλότητες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενώ οι Γερμανοί μας απειλούν να μας πάρουν και τα… κερατιάτικα, οι βουλευτές μας κατάφεραν να τους χαρίσουν και τις… μίζες.



Οι εισηγητές των κομμάτων, αντί να λειτουργήσουν πατριωτικά, αντιπαλεύονταν τους συναδέλφους τους με επιθέσεις σε προσωπικό και κομματικό επίπεδο. Ελληνικό πνεύμα αθάνατο. Ποιος δουλεύει ποιόν; Τα κατάφεραν να το «κουκουλώσουν», και συνεχίζουν το έργο τους…

Source: πηγή

Το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο για συγνώμη στην Τουρκία



Το Ισραήλ δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την  επιδρομή στις 31 Μαΐου 2010 στο πλοίο Mavi Marmara, το οποίο έπαιρνε μέρος στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 9 Τούρκοι, δήλωσε ένας ισραηλινός υπουργός.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος κατά τη γνώμη μου να ζητήσουμε συγγνώμη στο μέτρο που αυτό θα σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη", δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν σε συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους.

 Ο υπουργός επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να "εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών".

Εξάλλου ο Γιαλόν επεσήμανε ότι αναμένει πως η έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό θα περιέχει "κάποιες επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ", χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Χθες Τετάρτη ο ισραηλινός υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ αναμένει τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης μετά την αποτυχία των προσπαθειών συμφιλίωσης με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ