Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ιστορικό δημοψήφισμα στην Αίγυπτο

Σε ελεύθερες εκλογές για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες προσέρχονται σήμερα οι Αιγύπτιοι προκειμένου να ψηφίσουν για το νέο σύνταγμα της χώρας.

Από το πρωί οι ψηφοφόροι σχημάτιζαν μεγάλες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα. Στην κάλπη κρίνονται οι τροποποιήσεις του συντάγματος που εισηγείται η στρατιωτική κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» που συγκροτήθηκε μετά την αποπομπή του Μπουμπάρακ.

Το δημοψήφισμα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία στη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» σε ένα πακέτο εννέα μεταρρυθμίσεων στον καταστατικό χάρτη. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται την Κυριακή.


Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2011. Το «όχι» ίσως οδηγήσει τον στρατό στην παράταση της εξαμηνιαίας προθεσμίας που έχει θέσει για την παράδοση της εξουσίας σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Περίπου οι μισοί από τα 80 εκατομμύρια των Αιγυπτίων έχουν δικαίωμα ψήφου και ο στρατός, προκειμένου να υπάρξει υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία, ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με απλή επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας όσοι είναι άνω των 18 ετών.

Οι προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών, καθώς θεσπίζουν την ελεύθερη συμμετοχή των κομμάτων και τη δικαστική εποπτεία επί της εκλογικής διαδικασίας. Θεσπίζεται επίσης όριο σε δύο τετραετείς θητείες του προέδρου και τίθενται εκτός ισχύος νόμοι εκτάκτου ανάγκης που έδιναν υπερεξουσίες στην αστυνομία.

Source : TA NEA