Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο " άγνωστος " πόλεμος

Πέρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, οι Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, αυτό της άγριας αστικής εγκληματικότητας. Με οικονομικούς όρους, η αναδυόμενη αυτή μορφή εγκληματικότητας παρουσιάζει δυναμική ελαστικής «προσφοράς» και συνοδεύει τη μείωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας, τις περικοπές μισθών, τις δημοπρασίες ακινήτων και τη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος. Με άλλα λόγια, η ποσοστιαία μείωση των πραγματικών οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα επιφέρει μια μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της εγκληματικότητας, ιδίως όσον αφορά τις κλοπές, τις ληστείες το λαθρεμπόριο και τις ανθρωποκτονίες. Ο παραπάνω συλλογισμός τεκμηριώνεται τόσο στατιστικά, μέσα από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., όσο από την καθημερινότητα των Αθηναίων.
Οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο να αγανακτούν με την κατάσταση, αφού δεν επωμίζονται μόνο την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που τους επιβάλλεται, αλλά βιώνουν πλέον και τα δυσμενή αποτελέσματά της σε άλλους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι νιώθουν ότι ο κίνδυνος παραμονεύει κυριολεκτικά έξω από την πόρτα τους. Δυστυχώς, μάλλον έχουν δίκιο.
Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της ΓΑΔΑ, τις απογευματινές ώρες της 30ής Σεπτεμβρίου στη Βούλα αστυνομικοί διενήργησαν έλεγχο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ουκρανίας, ηλικίας 28 και 24 ετών. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστικές κάρτες, καθώς και άλλα αντικείμενα, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Μετά τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι οι δυο αλλοδαποί ήταν οι δράστες διάρρηξης οικίας στη Γλυφάδα, που είχε διαπραχθεί λίγες ώρες πριν. Μάλιστα είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα που προέβαινε σε διαρρήξεις οικιών στα νότια προάστια, από το εσωτερικό των οποίων αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, ατομικά έγγραφα και άλλα αντικείμενα. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει εξακριβωθεί ότι η συγκεκριμένη σπείρα κατά το τελευταίο τετράμηνο έχει διαπράξει 104 κλοπές (!) και διαρρήξεις οικιών: 5 στη Γλυφάδα, 6 στο Ελληνικό, 20 στον Άλιμο, 4 στη Βουλιαγμένη, 7 στη Βούλα, 13 στην Ηλιούπολη και 4 στην Αργυρούπολη.
Την ίδια ακριβώς μέρα συνελήφθησαν δύο 25χρονοι Έλληνες στις Αχαρνές, καθώς ο ένας από αυτούς αφαίρεσε με τη χρήση βίας 20.000 ευρώ από μια 63χρονη που μόλις είχε κάνει ανάληψη από υποκατάστημα τράπεζας. Από την προανάκριση προέκυψε ότι το τελευταίο δεκαήμερο οι δράστες διέπραξαν με τον ίδιο τρόπο τρεις συνολικά ληστείες. Δύο μόλις μέρες πριν, είχαν συλληφθεί δύο αλλοδαποί από την Αλγερία και την Παλαιστίνη που είχαν διαρρήξει κατάστημα. Οι συλληφθέντες ήταν μέρος σπείρας που τον τελευταίο μήνα είχε προβεί σε τρεις διαρρήξεις καταστημάτων στην περιοχή των Πατησίων. Την ίδια ακριβώς μέρα συνελήφθη στον Άγιο Παντελεήμονα και 22χρονη αλλοδαπή από τη Βουλγαρία που αφαίρεσε από 73χρονη μεγάλο χρηματικό ποσό.

Καλάσνικοφ και φρίκη
Το σκηνικό του παραλόγου συνεχίζεται άνευ φόβου και... πάθους. Στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει περάσει και το αποτρόπαιο έγκλημα στη Γλυφάδα. Στις 28 Σεπτεμβρίου ληστές με καλάσνικοφ, φορώντας κουκούλες, εισέβαλαν σε διαμέρισμα νεαρού ζευγαριού. Οι δράστες πήραν όλα τα χρήματα και τα κοσμήματά τους και κατόπιν κλείδωσαν στο μπάνιο τον άντρα και τα δύο ετών (!) δίδυμα παιδάκια τους. Στη συνέχεια βίασαν τη νεαρή γυναίκα, έκλεψαν το αυτοκίνητό του ζευγαριού και εξαφανίστηκαν. Οι «ληστές με τα καλάσνικοφ» έχουν δράσει ανενόχλητοι τουλάχιστον 10 φορές σε περιοχές όπως η Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, το Παλαιό Ψυχικό κ.ά.
Το πρόβλημα βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία δύο χρόνια και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η συγκριτική ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της εγκληματικής δυναμικής της Αθήνας είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΑΔΑ, μέχρι και το τέλος του 2010 (σε σχέση με το 2009) καταγράφηκε 45,45% αύξηση στις ανθρωποκτονίες και 58,5% αύξηση ληστειών. Συγκεκριμένα, 383,3% αύξηση σε ληστείες ταξί, 100% αύξηση ληστειών σε διανομείς, 101,23% αύξηση ληστειών για μικροποσά και κινητά, 100% αύξηση ληστειών σε ΕΛΤΑ, 41% αύξηση ληστειών σε καταστήματα και 57,8% αύξηση ληστειών σε σπίτια. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 14,68%, φτάνοντας τις 23.320 για το 2010, και το λαθρεμπόριο κατά 81,48% !
Πάντως, σύμφωνα με την Κατεχάκη και την Αλεξάνδρας, σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΕΛ.ΑΣ. και η ΓΑΔΑ εφαρμόζουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής για το 2010-2014. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συσταθεί ειδική ομάδα αξιωματικών της ΓΑΔΑ για το κέντρο της Αθήνας, διενεργούνται εποχούμενες περιπολίες (αυτοκίνητα, ΔΙΑΣ, «Δ», «Ζ»), ενώ συντονίζονται και άλλες δράσεις με λοιπούς συναρμόδιους φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων, το ΣΔΟΕ, υπηρεσίες υγείας και η Νομαρχία Αθηνών.
Σύμφωνα με εσωτερικό non paper της ΓΑΔΑ που έχει στα χέρια της η «F.S.», ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας όπως αυτή εμφανίζεται με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, με τη χρήση γεωγραφικών δεδομένων (GIS). Στα χαρτιά, πράγματι, όλα βαίνουν καλώς...
Source : citypress.gr