Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Περί αμερικανο - τουρκικών σχέσεων

Μπορεί στην Τουρκία να έχει γίνει της μόδας η υπέρμετρη φιλοδοξία να αποτελέσει τον στρατηγικό παίκτη του αύριο και να αναβιώνουν οι θιασώτες της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όμως αυτό καθόλου δεν αρέσει στον σημερινό πρώτο παγκόσμιο γεωπολιτικό «αφέντη», τις ΗΠΑ.

Διαρκώς αυξάνονται οι πολιτικές προσωπικότητες στην απέναντι …όχθη του Ατλαντικού που προειδοποιούν την Άγκυρα να μην παίζει με τα ζωτικά συμφέροντα των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, μετά τον γνωστό και μη εξαιρετέο Χένρι Κίσσινγκερ που πρόσφατα έβαλε… πόστα στην Τουρκία, ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατη ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης STRATFOR σύμφωνα με την οποία τονίζεται στην αμερικανική διακυβέρνηση η πρόθεση της Τουρκίας να γίνει ο σημαντικότερος γεωστρατηγικός παίκτης στην ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει με έμφαση τις διαρκείς τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις ΑΟΖ και τις έρευνες για το φυσικό αέριο.
Αυτό που η Τουρκία δεν έχει …μετρήσει καλώς είναι το πόσο απαραίτητη είναι πλέον (και μετά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική) για τις ΗΠΑ ως γεωπολιτικός σύμμαχος. Η ανάλυση της STRATFOR εναντιώνεται δριμύτατα στην τούρκικη πρακτική εναντίον του Ισραήλ που αποτελεί και τον κορυφαίο σύμμαχο των ΗΠΑ επί δεκαετίες, ενώ και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή κρίνονται ως αντίθετες με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου το STRATFOR προβλέπει μελλοντική ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και εμμέσως, πλην σαφώς, στέλνεται το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει τον ρόλο που επιδιώκει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί «έγκριση» από το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο!
Αυτό που γίνεται προφανές είναι ότι αφήνεται εκ μέρους των ΗΠΑ να γίνει κατανοητό από την τούρκικη πλευρά πως με την τακτική που ακολουθεί η γειτονική μας χώρα, σε ένα διπλό θερμό μέτωπο που ενδέχεται να ανοίξει με Ελλάδα και Ισραήλ δεν θα έχει την συμπαράσταση που προσδοκά από τις ΗΠΑ, ίσα-ίσα!

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr