Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μία Σεχραζάτ ανυπολόγιστης στρατηγικής σημασίας

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
 
Τεράστια επιτυχία σημειώνουν οι τουρκικές σαπουνόπερες σε όσες χώρες των Βαλκανίων προβάλλονται αυτήν την περίοδο, αποτελώντας στην ουσία εργαλείο γεωπολιτικής και πολιτιστικής διείσδυσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Από την πόλη Ντουρανκουλάκ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία έως την Πάτρα, από την πόλη Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία έως την Πρίστινα» τα νοικοκυριά παρακολουθούν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, κάθε βράδυ τις τουρκικές σαπουνόπερες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε τηλεθέαση το 70%.

Καθηλωμένοι στις μικρές τους οθόνες, κάθε βράδυ στις 20.00, φαίνεται πως βρίσκονται οι τηλεθεατές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να μη χάσουν το επόμενο επεισόδιο της σειράς «Σεχραζάτ» ή αλλιώς «Χίλιες και μία νύχτες». Σαπουνόπερα που έκανε ιδιαίτερη επιτυχία και στην ελληνική τηλεόραση. Προβάλλονταν αρχικά από το «Μακεδονία» και μετά από τον ΑΝΤ1.

Στη Βουλγαρία έχουν αλλάξει οι βιορυθμοί προκειμένου να βρίσκονται μπροστά στην οθόνη των τηλεοράσεών τους την ώρα της προβολής της τουρκικής σαπουνόπερας άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, ενώ ο χρόνος πλέον ορίζεται με τον προσδιορισμό «πριν ή μετά τη Σεχραζάτ».
Στην Κροατία εγχώρια αλυσίδα σουπερμάρκετ κάλεσε τους δύο πρωταγωνιστές της σειράς να κάνουν μία διαφήμιση στην τηλεόραση και είδαν τις πωλήσεις τους στη συνέχεια να εκτοξεύονται στα ύψη.

Η σαπουνόπερα «Χίλιες και μία νύχτες» προβλήθηκε στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια, όπου και εκεί βεβαίως αποτέλεσε μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία.

Από τον αντίκτυπο που έχουν οι τηλεοπτικές αυτές σειρές στα Βαλκάνια «επωφελείται» πάντως το επίσημο τουρκικό κράτος, καθώς μεταβάλλεται προς το καλύτερο η εικόνα της Τουρκίας στην περιοχή, ιδίως ανάμεσα στους Βαλκάνιους χριστιανούς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε άρθρο της «Today's Zaman», ενώ παράλληλα μέσα σε ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επισκέψεις τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, στην «πόλη του Ονούρ και της Σεχραζάτ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», οι τουρκικές σαπουνόπερες συμβαδίζουν με την επίσημη πολιτική της Αγκυρας, η οποία εκφράζεται μέσω των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για την εφαρμογή δηλαδή της γραμμής «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» και του «νεο-οθωμανισμού».

Ενα άλλο «αξιοπερίεργο» είναι ότι ξαφνικά παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την τουρκική γλώσσα, με αποτέλεσμα να συρρέουν στα κέντρα εκμάθησης της τουρκικής μαθήτριες κυρίως ηλικίας από 40 έως 55 χρόνων.

Στην Αθήνα μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, την περίοδο που προβαλλόταν μία άλλη τουρκική σαπουνόπερα, «Τα σύνορα της αγάπης», γινόταν το αδιαχώρητο στα «φροντιστήρια τουρκικών».
Παρ' όλα αυτά στην πορεία το ενδιαφέρον μειώθηκε με συνέπεια ελάχιστοι από τους εγγεγραμμένους να ολοκληρώνουν την εκμάθηση της γλώσσας.

Στη Σερβία διαφημίζονται μέσω του Διαδικτύου κέντρα εκμάθησης της τουρκικής για μαθητές και νέους, με κίνητρο ότι «θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον Ονούρ και τη Σεχραζάτ».
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ