Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ένατη η Αλβανία στις χώρες που πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος

Την ένατη θέση παγκοσμίως μεταξύ 26 χωρών καταλαμβάνει η Αλβανία σε έκθεση για τις χώρες από τις οποίες στρατολογήθηκαν μαχητές που πολεμούν στις τάξεις των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", η οποία επικαλείται έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου 150 Αλβανοί μάχονται στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών. Στην έκθεση αυτή, η Αλβανία, κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της, βρίσκεται σε υψηλότερη θέση στη σχετική κατάταξη συγκριτικά με άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τουρκία και το Κουβέιτ. Ακόμη πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στο Κόσοβο, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση διεθνώς, με 232 μαχητές (σε αναλογία με τον πληθυσμό). Σε βαλκανικό επίπεδο, το Κόσοβο, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η Αλβανία είναι οι τρεις χώρες, που "τροφοδοτούν" με τζιχαντιστές το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ 10 χωρών, πολίτες των οποίων πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, στις τάξεις του ISIS. Στην έκθεση αυτή του ΟΗΕ εκφράζεται ανησυχία για την απρόβλεπτη αύξηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στις τάξεις των εξτρεμιστών, από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπήρχαν περίπου 15.000 ξένοι μαχητές, ενώ στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 25.000 άτομα.

Ιταλοί και Αλβανοί «σβήνουν» την Ελληνικότητα μνημείων στη Β. Ήπειρο!


AGIOI TESSARAKONTA MARTYRES.
• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο Αλβανών και Ιταλών για να «σβήσουν» κάθε τι που αποδεικνύει την Ελληνικότητα μνημείων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου. 
Ενθαρρυμένοι από την αδράνεια και την αδιαφορία του Ελληνικού κράτους, που επιτείνονται επί ημερών της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, επεκτείνουν συνεχώς τη συνεργασία τους: Μετά τις αρχαιολογικές έρευνες στο Βουθρωτό από ομάδα του Ιταλού αρχαιολόγου Ουγκολίνο, το νέο «πεδίο» δράσης, περιλαμβάνει το Ορθόδοξο Χριστιανικό μοναστήρι των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (φωτό 1η σελίδα), που συνδέεται άμεσα και με την ιστορική και Ελληνική ονομασία των Αγίων Σαράντα. 
Το μοναστήρι δεσπόζει στη ράχη της πόλης, είναι εγκαταλειμμένο και αλειτούργητο επί δεκαετίες, καθώς είχε βομβαρδιστεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς. Οι Ιταλοί, εκμεταλλευόμενοι την απάθεια των Ελληνικών και Εκκλησιαστικών Αρχών (άγνωστες βέβαια παραμένουν οι κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως να έχει προβεί ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος), προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Σαράντα και του Δήμου Μπρίντιζι, για την αναστήλωση του Μοναστηριού. Ήδη έχει επισκεφθεί την περιοχή αντιπροσωπεία του Ιταλικού Δήμου, την οποία υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίων Σαράντα Στεφάν Τσίπα, μαζί με τον βουλευτή Κότσο Κοκδήμα. 
Επικεφαλής της Ιταλικής αντιπροσωπείας ήταν ο Αντώνιο Ινγκρόσο, Νομικός Εκπρόσωπος της Εταιρείας «PROCESSISPECIAL», ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για το Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας που αναπτύσσεται!
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην κίνηση αυτή, είναι η παρουσία στην υπογραφή των πρωτοκόλλων συνεργασίας   συνεργασίας, του Ιταλού Προξένου Τιμής στο Αργυρόκαστρο. 
Το ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφτηκε  μεταξύ των δυο δήμων Αγίων Σαράντα και Μπρίντιζι και το δεύτερο μεταξύ της Εταιρείας Ινγκροσο και του Αλβανικού Ιδρύματος «Xoxa» για την ανακαίνιση του Μοναστηριού των  Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Οι έρευνες στο Βουθρωτό 
Η κίνηση των Ιταλών και η συνεχιζόμενη προσπάθεια διείσδυσης στο χώρο που διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα προβληματίζει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, δεν συγκινεί όμως τις Ελληνικές αρχές, οι οποίες είχαν και έχουν κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να περιφρουρήσουν την Ελληνικότητα των αρχαιολογικών χώρων, όπως στη Φοινίκη, την Αντιγόνεια της Δρόπολης Αργυροκάστου κ.α. 
Οι Αλβανικές αρχές εργάζονται συστηματικά για την εξάλειψη κάθε στοιχείου που δείχνει την ελληνικότητα των περιοχών, προτιμώντας να δώσουν στα μνημεία Ρωμαϊκό και Ιλλυρικό χρώμα, που τους «διευκολύνει» στα εθνικιστικά σχέδια. 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που γνωρίζουν καλά τον Βορειοηπειρωτικό χώρο, Αλβανός που είχε ορισθεί τοποτηρητής στης αρχαιολογικές έρευνες, επιχειρεί να εξαφανίσει κάθε ελληνική επιγραφή σε μαρμάρινες κολώνες και πέτρες, μη μπορώντας να τις καλύψει διαφορετικά με άλλες που να παραπέμπουν σε Ρωμαϊκές ή Ιλλυρικές κατασκευές!
Παραμένει άγνωστο βέβαια κατά πόσον η Ελλάδα, είτε δια μέσου των Προξενικών της Αρχών, είτε δια μέσω των επιστημονικών της φορέων, παρακολουθεί τη δράση και κυρίως τις μεθοδεύσεις Αλβανών και Ιταλών που τους ενώνει η «επιθυμία» να οικειοποιηθούν δημιουργήματα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα οποία αποδεικνύουν τη διαχρονική Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. 
Εκείνο που όμως δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, είναι ότι η Ελλάδα έχει περιοριστεί στην καλύτερη των περιπτώσεων σε «παρατηρητή» εξελίξεων που μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα και την ιστορική αλήθεια δεν εξυπηρετούν.

Τουρκάλα κατάσκοπος με γαλλικό διαβατήριο, φωτογράφισε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρόδο


Αύριο το μεσημέρι θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα Ρόδου
Η 49χρονη ισχυρίζεται ότι είναι φυσιολάτρης και δεν γνώριζε για το στρατόπεδο
Στα χέρια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου βρίσκεται από χθες το απόγευμα 49χρονη Γαλλίδα, η οποία έχει καταγωγή από την Τουρκία, καθώς εντοπίστηκε από στρατονόμους να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε μονάδα της ανατολικής πλευράς του νησιού μας.
Η 49χρονη,σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε στη Ρόδο την περασμένη Τετάρτη με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά, για διακοπές και διέμενε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.
Στους αστυνομικούς, αλλά και στους στρατονόμους που την συνέλαβαν, η 49χρονη υποστήριξε ότι είναι φυσιολάτρης και ότι δεν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί τμήμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να παραπεμφθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα Ρόδου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Πρώτο Θέμα

Ιράκ: Ζήτησε από το PKK να απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω των επιδρομών της Τουρκίας




«Το PKK πρέπει να απομακρύνει το στρατόπεδό του από το Ιρακινό Κουρδιστάν ώστε νη μην γίνουν οι άμαχοι θύματα αυτού του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του προέδρου της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί σε ανακοίνωσή του. Στην ίδια ανακοίνωση ο Μπαρζανί ζητεί από το PKK και την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσουν και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και η εκεχειρία που τηρείται μεταξύ των δύο πλευρών από το 2013 έχει παραβιαστεί πρόσφατα από βίαια επεισόδια. «Η προεδρία του Κουρδιστάν ζητεί ξεκάθαρα από το PKK να κρατήσει τις στρατιωτικές του θέσεις έξω από την περιοχή ώστε να μην δώσει στην τουρκική κυβέρνηση ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει πλήγματα εναντίον αμάχων», τόνισε ο Κίφα Μάχμουντ σύμβουλος του Μπαρζανί. «Η Τουρκία δεν θα βομβαρδίσει πολίτες, αν το PKK δεν διαθέτει πλέον βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε. Από τις 24 Ιουλίου τουρκικά F-16 βομβαρδίζουν θέσεις του PKK και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίθεση στην πόλη Σουρούτς που προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) του Μπαρζανί είχε πάντα διαφωνίες με το PKK, αν και επέτρεπε στους αντάρτες να εγκαταστήσουν τα στρατόπεδά τους στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στο μεταξύ τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις νέες επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, την ώρα που η επίθεση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της. Ο Νέχρο Αμπντάλα επεσήμανε ότι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του χωριού Ζάρκελ, ανατολικά της Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Παρόλα αυτά δεν διευκρίνισε αν τα άλλα θύματα των επιθέσεων ήταν μέλη του PKK ή άμαχοι.

Τουρκικές επιδρομές σε βάσεις κούρδων στο βόρειο Ιράκ

Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατά την διάρκεια της νυχτας εναντίον βάσεων των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, καθώς και στη νοτιοανατολική Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτές οι αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της "τρομοκρατικής οργάνωσης" Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και είχαν έξι διαφορετικους στόχους στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται οι βάσεις οπισθοφυλακής των κούρδων ανταρτών. "Καταφύγια, αποθήκες, βάσεις επιμελητείας και σπηλιές που εξυπηρετούν το PKK", καταστράφηκαν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει συνολικά 1.302 ανθρώπους σε 39 επαρχίες στο πλαίσιο της καταστολής που έχει στόχο μέλη του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και παράνομες αριστερές οργανώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Επίσημη επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο Ισραήλ


  • icon_zoom.png
     
    Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογο του MosheYaalon στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ.
    Στη συνάντηση, οι δυο υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν την θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία και σε ότι αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας όχι μόνο στον τομέα "Goverment to Goverment" αλλά και "Business to Business". Συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως θέματα ασφάλειας περιοχής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
    Υπεγράφη συμφωνία από τους δυο υπουργούς για το καθεστώς που διέπει την διαμονή στις δυο χώρες κατά τη διάρκεια μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασιών.
    Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, που συνοδεύει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην επίσκεψη του, θα υπογράψει συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δυο χωρών.
    Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Σχέσεις Ισραήλ - Ελλάδας


  •  
     Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.  
  • icon_zoom.png
     

    Σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας


    Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.  
    Η διαδικασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 με την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, κκ. Γιώργου Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίο πήραν την πολιτική απόφαση να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.  Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθήθηκε από μία άνευ προηγουμένου ανταλλαγή επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών. 
    Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 7 μηνών πραγματοποιήθηκαν 11 επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών και Υφυπουργών στο Ισραήλ μεταξύ αυτών και επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών, Επικρατείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και των Υφυπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ένεργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  Αυτή η αρχική διαδικασία κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. κ. Κάρολου Παπούλια στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2011, την οποία ακολούθησε η επίσκεψη του Υπουργού  Άμυνας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο. Κατά την ίδια περίοδο επισκέφθηκαν την Ελλάδα οι Ισραηλινοί Υπουργοί Εξωτερικών, Επικράτειας, και Τουρισμού καθώς και ο Υφυπουργός Άμυνας. 
    Η στρατηγική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων έχει συνεχιστεί με την ίδια ένταση μετά την ανάληψη της εξουσίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδας, υπό την Πρωθυπουργία του κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Ντάνυ Αγιαλόν, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τον Νοέμβριο. Ακολούθησε επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, κ. Εχούντ Μπαράκ στην Αθήνα τον Ιανουάριο.  
    Κατά την ίδια περίοδο επισκέφηκαν το Ισραήλ ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κκ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.  Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι για τις κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ, η απόφαση για την σύσφιξη των σχέσεων ξεπερνά πλέον τα πολιτικά κόμματα και αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκου λαού. 
    Η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία έχει γίνει πολυεπίπεδη και παρουσιάζει αλματώδη δραστηριότητα σε τομείς  όπως είναι  οι διπλωματικές σχέσεις, η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι 420.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι το Ισραήλ.  Μεταξύ αυτών και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη καταφτάνοντας με κρουαζεριόπλοια και με τις νέες απευθείας πτήσεις προς την πόλη από το Τελ Αβίβ.  Η πόλη έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τους Εβραίους ανά τον κόσμο. 
    Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σήμερα σε σοβαρές διαβουλεύσεις για συνεργασία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επενδύσεις και η αγροτική ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, η Ισραηλινή Υπουργός Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κυρία Ορίτ Νοκέντ καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, κ. Ούζι Λάνταου.   

Τρεις στόλοι, μια άσκηση


402443-S113ProteasL

Οδεύει προς ολοκλήρωση η άσκηση «Noble Dina».

Η μεγάλη ετήσια πολυεθνική ναυτική άσκηση, με την κωδική ονομασία «Noble Dina», με τη συμμετοχή δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα.

Η φετινή Noble Dina υπήρξε η μεγαλύτερη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνοντας περίπλοκα σενάρια εμπλοκής και με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού πλοίων επιφανείας και αεροσκαφών. Από το 1998 έως το 2009, γίνονταν παρόμοιες ασκήσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι οποίες όμως σταμάτησαν το 2010, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ μετά την επίθεση στην αποστολή του Μάβι Μαρμαρά.

Από τότε –για πρώτη φορά το 2012 και τρίτη συνολικά έως σήμερα– μετέχει, αντί της Τουρκίας, η Ελλάδα, που ανέπτυξε στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ και συνολικά η άσκηση εκφράζει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών, ελληνικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Οι δυνάμεις που παίρνουν μέρος αποτελούνται από φρεγάτες, κορβέτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων, πετρελαιοφόρα, υποβρύχια, ελικόπτερα μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας.

Η άσκηση ξεκίνησε στον ναύσταθμο της Σούδας, για να επεκταθεί στο Κρητικό πέλαγος, μετά στη Χάιφα και να καταλήξει σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ των επιχειρησιακών στόχων ξεχωρίζουν οι ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, οι προσομοιώσεις πολέμου σκαφών επιφανείας, με τη συμμετοχή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ελικοπτέρων, οι συναγερμοί αεράμυνας, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, η προστασία από τηλεπικοινωνιακές παρεμβολές και οι επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.

Πίσω από την «ξύλινη» αυτή ναυτική ορολογία, κρύβονται συναρπαστικές δραστηριότητες, που κάθε ναύτης απολαμβάνει και επιδιώκει να βιώσει.

Στις ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, οι φρεγάτες και κορβέτες αξιοποιούν τα προηγμένα ηχοβολιστικά τους συστήματα «σόναρ», ενώ τα ελικόπτερά τους ρίχνουν στη θάλασσα επιπλέοντες ή βυθιζόμενους αισθητήρες «ακοής» και τα αεροσκάφη ναυτικών περιπολιών ερευνούν από αέρος για σκιές στην επιφάνεια.

Μόλις το εχθρικό υποβρύχιο εντοπισθεί, οι φρεγάτες και κορβέτες πραγματοποιούν ρίψεις βομβών βυθού, η έκρηξη των οποίων σε συγκεκριμένο βάθος δημιουργεί εντυπωσιακούς πίδακες νερού ορατούς από πολλά ναυτικά μίλια απόσταση, με τον υπόκωφο ήχο της έκρηξης να σείει τα πλοία και τα τύμπανα των ναυτών. Ακόμη πιο εντυπωσιακές θεωρούνται οι ασκήσεις «επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής», που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση εχθρικών σκαφών να προσεγγίσουν συγκεκριμένες ζώνες.

Στις επιχειρήσεις αυτές απαιτείται τέλειος συντονισμός αεροπορικών δυνάμεων, για τον εντοπισμό των στόχων, υποβρυχίων -για ενδεχόμενη βύθισή τους- ταχέων σκαφών, ικανών να προσεγγίσουν τους στόχους και να τους εξουδετερώσουν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας πυραύλους, όπως τους δοκιμασμένους στον πόλεμο των Φόκλαντ «Εξοσέτ», και μεγάλων σκαφών, όπως φρεγάτες ή κορβέτες.

Από τα σκάφη αυτά θα επιχειρήσουν μονάδες ειδικών δυνάμεων, ειδικευμένες στην εισπήδηση (το ρεσάλτο) σε πλοία που αρνούνται να υποβληθούν σε νηοψία. Σε μία τέτοια περίπτωση, φουσκωτά σκάφη ειδικών δυνάμεων προσεγγίζουν το απείθαρχο πλοίο, πλευρίζοντάς το από τα αριστερά και τα δεξιά.

Με τη βοήθεια γάντζων, που θυμίζουν εκείνους των πειρατών του 17ου αιώνα, οι κομάντος του ναυτικού αναρριχώνται στο κατάστρωμα, ενώ συνάδελφοί τους, τους καλύπτουν από τα φουσκωτά. Ιδανικά, ελικόπτερο της φρεγάτας προσφέρει από αέρος κάλυψη, με ελεύθερους σκοπευτές ή με τα πλευρικά του πολυβόλα.

Η διείσδυση των ομάδων στο πλοίο δεν γίνεται ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη ανταλλαγή «φίλιων πυρών».

Μόλις η πρώτη ομάδα αναρριχηθεί, καλύπτεται και επιτρέπει στη δεύτερη να ακολουθήσει, για να συνεργασθούν και να καταλάβουν τον στόχο, που συνήθως είναι η γέφυρα ή το μηχανοστάσιο. Τέλος, μία φαινομενικά «πεζή» άσκηση, ο ανεφοδιασμός εν πλω, «πετρέλευση εν πλω» στην ορολογία του Πολεμικού Ναυτικού, μπορεί να αποδειχθεί η πιο δύσκολη και ενίοτε επικίνδυνη.

Ο ανεφοδιασμός απαιτεί την προσέγγιση πετρελαιοφόρου πλοίου σε μεγάλα σκάφη, όπως τις φρεγάτες των 120 μέτρων μήκους, σε απόσταση 30 μέτρων, τη δημιουργία αερογέφυρας με συρματόσχοινο και τη διέλευση του σωλήνα ανεφοδιασμού, που θα γεμίσει με εύφλεκτα καύσιμα και αποδέκτη τις δεξαμενές της φρεγάτας.