Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012
Κλιμάκωση κρίσης στο Περσικό κόλπο
Μια πρωτοφανής αρμάδα αμερικανικών, βρετανικών αλλά και πολεμικών σκαφών από συνολκά 25 χώρες, έχει συγκεντρωθεί εντός του Κόλπου ή στην έξοδο των Στενών του Ορμούζ αναμένοντας την μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Β'Π.Π. στην περιοχή αφού στους δύο πολέμους του Κόλπου η αντιπαράθεση ητα σαφώς μικρότερης κλίμακας αφού το Ιράκ είχε το 20% του πληθυσμού που έχει το Ιράν σήμερα.
Πολεμικά σκάφη επιφανείας, αεροπλανοφόρα, ναρκαλιευτικά αλλά και υποβρύχια από 25 συνολικά χώρες, συγκλίνουν προς την πλέον «θερμή περιοχή» του πλανήτη τα στενά του Χορμούζ.
Στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Λονδίνο θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι από τους τρόπους που το Ιράν θα αντιδράσει σε ισραηλινή επίθεση θα είναι η ναρκοθέτηση του Κόλπου, για τη διακοπή κάθε δραστηριότητας ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όπου τουλάχιστον 18 εκατ. βαρέλια πετρελαίου περνούν κάθε ημέρα από τα στενά σχεδόν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής.
Φυσικά κάθε αποκλεισμός των στενών θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις εύθραυστες οικονομίες των ΗΠΑ της Ευρώπης αλλά και της Ιαπωνίας προκαλώντας ενεργειακή «ασφυξία».
Τα στενά είναι εύκολο να αποκλειστούν από μαζικές ναρκοθετήσεις ιδιαίτερα στο στόμιο όπου το μέγιστο πλάτος δεν ξεπερνά τα 40 χλμ.
Οι ναυτικές ασκήσεις –ή προετοιμασίες για τον πόλεμο κατ΄ άλλους- πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα και να κρατήσουν περί τις 12 ημέρες, είναι τα μεγαλύτερα ναυτικά γυμνάσια που πρόκειται να πραγματοποιηθούν και εκτός των ΗΠΑ και Βρετανίας σκάφη έχουν χώρες όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Η ακριβής σύνθεση της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή δεν έχει πλήρως πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως αποτελείται από τρεις ομάδες αεροπλανοφόρων με επικεφαλής πιθανότατα τα USS Enterprise, USS Dwight D. Eisenhower και USS George Washington το οποίο βρίσκεται κάπου στον ινδικό Ωκεανό.
Κάθε ομάδα αεροπλανοφόρων υποστηρίζεται από τουλάχιστον 12 κύριες μονάδες επιφανείας, με αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων , αμφίβια σκάφη αποβάσεων και υποβρύχια. Η βρετανική δύναμη αποτελείται από 4 ναρκαλιευτικά, ένα σκάφος επιμελητείας και υποστήριξης αποβάσεων το Cardigan Bay, μια φρεγάτα τύπου Type 45 και ένα σκάφος γενικής υποστήριξης το HMS Diamond
Την ίδια στιγμή όμως το βρετανικό Ναυτικό θα πραγματοποιεί κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο με το ελικοπτεροφόρο HMS Illustrious –με ελικόπτερα Apache- και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και θα σε περίπτωση πολέμου θα είναι τα πρώτα σκάφη που θα φτάσουν προς ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στον Κόλπο.
Σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και ιρανική αντίδρασης αυτή αναμένεται να έρθει κατά κύριο λόγο από τις ναυτικές μονάδες των ιρανών φρουρών της επανάστασης οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν σε όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους, προσπαθώντας να πλήξουν ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ και της Βρετανίας κυρίως χρησιμοποιώντας ότι μέσα διαθέτουν στοχεύοντας σε «ασύμμετρου» τύπου επιθέσεις.
Αυτό γιατί δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μεγάλα σκάφη επιφανείας γνωρίζοντας ότι θα χάσουν κατά κράτος εάν επιδιώξουν μια ανοικτή σύγκρουση, αντίθετα θα ρίξουν στη μάχη, μίνι υποβρύχια, ταχύπλοα σκάφη, νάρκες και φυσικά θα γίνει ευρεία χρήση πυραύλων εδάφους-επιφανείας.
Αλλά και το Ιράν προγραμματίζει τις μεγαλύτερες, ασκήσεις αεράμυνας που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη χώρα, για τον Οκτώβριο όπου θα εξεταστεί κατά πόσο προστατεύονται επαρκώς περίπου 3600 στόχοι στρατηγικής σημασίας για το Ιράν, όπως διυλιστήρια, σταθμοί ενέργειας και φυσικά οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Ο ταξίαρχος Farzad Esmaili διοικητής της βάσης αεράμυνας Khatam al-Anbiya είχε δηλώσει νωρίτερα στο μήνα ότι οι ασκήσεις θα διαπιστώσουν τυχόν κενά στην αεράμυνα αλλά και τη δόκιμη νέων τακτικών και εξέταση των υπαρχόντων.
Source : defencenet.gr
Αναρτήθηκε από
Ελληνιστικά κράτη
στις
9/17/2012 09:25:00 π.μ.
0
σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)