Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Σαν το παλιό… κακό κρασί. Ο Ραούφ Ντενκτάς όσο γερνά, τόσο μεστώνει σε… προκλητικότητα και θρασύτητα.
Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει τις μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων για πετρέλαιο και, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, να επέμβει ο τουρκικός στόλος.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ο Ρ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι Ε/κ, εκμεταλλευόμενοι δήθεν την ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, επιδόθηκαν στην αναζήτηση πετρελαίου και προσπαθούν να διαμηνύσουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι κυρίαρχοι όλης της Κύπρου.
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία ενήργησε αυστηρά σε παρόμοιες περιπτώσεις, και κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε συμφωνίες με το ψευδοκράτος, όπως αυτές των Ε/κ με το Ισραήλ.
Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, ότι οι Ε/κ έφθασαν στη σημερινή πολιτική συγκυρία ροκανίζοντας το χρόνο και διαδίδοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη, και διερωτήθηκε γιατί η Ε.Ε. μοιράζει χρήματα σε ένα κράτος, όπως το ψευδοκράτος, που δεν αναγνωρίζει.
Κάλεσε, μάλιστα, αυτούς που κάνουν τον «μάγκα», σύμφωνα με την έκφρασή του, κατά της Τουρκίας, να δείξουν τη μαγκιά τους απέναντι στους Ε/κ, το Ισραήλ και την Ε.Ε.
Όσον αφορά το Βαρώσι, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για περιοχή στην οποία «σφετερίστηκαν τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ».
Τέλος, για το άνοιγμα των λιμανιών, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιμένει όπως, για να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ε/κ, η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Στο θέμα των συμφωνιών Κύπρου - Ισραήλ για το φυσικό αέριο αναφέρθηκε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους αναφορικά με το θέμα των φυσικών πόρων, προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έχει συγκεκριμένη πολιτική για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο η ε/κ διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενη τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να λογικευτεί.

Ισραηλινή βάση στην Κύπρο!
Εν τω μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ.
Η εθνικιστική «Βολκάν», με άρθρο του αρθρογράφου της Μπιρόλ Ερτάν, ισχυρίζεται ότι εκτός από το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από το Ισραήλ να ιδρύσει στρατιωτική βάση στην Κύπρο και να μεταφέρει στρατό.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ερτάν, η πληροφορία αυτή έθεσε σε συναγερμό την Αγγλία, η οποία διατηρεί βάσεις στο νησί, και του λοιπού θα ψυχρανθούν οι σχέσεις της με τους Ε/κ και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα στους κόλπους της ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία και τους Τ/κ.
Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης της «Κίπρις» Ρεσάτ Ακάτ γράφει στο άρθρο του ότι, αν οι Ε/κ αρχίσουν τις εργασίες για το πετρέλαιο, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα στείλει σκάφος του πολεμικού της ναυτικού δίπλα στο σκάφος που θα κάνει έρευνες για λογαριασμό των Ε/κ, το οποίο θα παρακολουθεί τις εργασίες επιτόπου.
Κατά τον Ακάρ, σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά θα τεντώσει κι άλλο το σχοινί και θα αυξηθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο αρθρογράφος εισηγείται όπως, μέχρι επίτευξης λύσης, «αποφεύγονται παιγνίδια με τη φωτιά», κατά την έκφρασή του.

Έρογλου: Ώρα για χρονοδιαγράμματα
Την ανάγκη τοποθέτησης χρονοδιαγραμμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επισήμανε με δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ντ. Έρογλου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και, γι’ αυτό, «ήλθε πλέον η ώρα για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα».
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε και στο θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας, ισχυριζόμενος ότι το ψευδοκράτος έχει «κυβέρνηση και βουλή», και ότι όλοι οι υπήκοοι του «κράτους» αυτού προστατεύονται από το λεγόμενο σύνταγμά του.
Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει και ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει σκέψη εκδίωξης των «πολιτών» του ψευδοκράτους, υπονοώντας τους εποίκους.
Source: ΣΗΜΕΡΙΝΗ