Θολό είναι το τοπίο που επικρατεί για τη φορολόγηση των κρυφών - μη φορολογούμενων - ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι από κοινού με την ελβετίδα ομόλογό του έθεσαν «το πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνάπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» με την Ελβετική Συνομοσπονδία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελβετική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων, η συμφωνία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν, με αποτέλεσμα να μην έχουν κλειδώσει ούτε οι συντελεστές για τη φορολόγηση των καταθέσεων ούτε η ενδεχόμενη αναδρομικότητά της.
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού πιστεύουμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη φορολόγηση των συγκεκριμένων (σ. σ.: κρυφών) κεφαλαίων. Μόνο όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και ολοκληρωθεί η συμφωνία με αυτές τις δύο χώρες, η Ελβετία θα αρχίσει επισήμως τις συζητήσεις και με άλλες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και κάποιες ακόμα, τις οποίες δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα. Με τη χώρα σας γίνονται αρχικές συζητήσεις σε "χαμηλό επίπεδο" τεχνοκρατών», διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μάριο Τούορ. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συμφωνία Ελβετίας - Ελλάδας για τη φορολόγηση των κρυφών καταθέσεων «θα ενεργοποιηθεί», οι φόροι θα αποδίδονται χωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία των καταθετών και πως απομένει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της αρμόδιας Γραμματείας στην Ελβετία, το μοντέλο που θα εφαρμοστεί με άλλες χώρες - περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Αυστρίας - θα μοιάζει με αυτό της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, δεν αποκλείονται όμως παρεκκλίσεις οι οποίες θα σχετίζονται με το εκάστοτε φορολογικό σύστημα. «Δεν γίνεται να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδας ακριβώς ό,τι συμφωνηθεί με τη Γερμανία καθώς υπάρχουν διαφορές στα φορολογικά συστήματα των δύο χωρών», είπε ο Τούορ.
Ηταν 27 Οκτωβρίου 2010 όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέγραψε από κοινού με το μέλος του ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Χανς-Ρούντολφ Μερτζ μία δήλωση προθέσεως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την κατάρτιση φορολογικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η εν λόγω συμφωνία αφορά πρωτίστως τη φορολόγηση των καταθέσεων γερμανών υπηκόων, που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στη Γερμανία και τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία με μυστικές καταθέσεις που δεν έχουν φορολογηθεί σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ηλίας Μπίσιας, δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, η διακρατική φορολογική συμφωνία που αναμένεται να καταρτιστεί προσανατολίζεται στη διατήρηση του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου με αντάλλαγμα την απόδοση φόρου στο γερμανικό Δημόσιο που θα απορρέει από τις επίμαχες κρυφές καταθέσεις των γερμανών υπηκόων στις ελβετικές τράπεζες. «Με αυτό τον τρόπο η ανωνυμία του καταθέτη και κατ' επέκταση το τραπεζικό απόρρητο θα συνεχίσει να διασφαλίζεται, οι εν λόγω καταθέσεις όμως θα φορολογούνται στην πηγή, απευθείας, δηλαδή με έναν ονομαζόμενο "εξοφλητικό" φόρο (Abgeltungssteuer) που θα παρακρατείται αρχικώς από την ελβετική τράπεζα και θα αποδίδεται μέσω του ελβετικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών στο γερμανικό Δημόσιο», επισημαίνει ο δρ Μπίσιας.
Επισήμως η ελβετική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων αρνείται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση υποστηρίζουν ότι αρχικά η γερμανική πλευρά είχε ζητήσει να ισχύσει φόρος παρακράτησης 35%, συντελεστής που θεωρήθηκε από τους Ελβετούς ιδιαίτερα υψηλός καθώς ισούται με τον ισχύοντα ελβετικό φόρο επί των καταθέσεων, όπως και με τον ευρωπαϊκό φόρο επί των τόκων των καταθέσεων φυσικών προσώπων, που από σήμερα 1η Ιουλίου 2011 διαμορφώνεται επίσης στο 35% (ήταν 20%). Ετσι, η ελβετική πλευρά άρχισε να πιέζει για χαμηλότερη φορολόγηση - και σε αυτό το σημείο υπηρεσιακοί παράγοντες αφήνουν να διαρρεύσει ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις την περίοδο που διανύουμε.
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. Από περιπτώσεις υποκλοπής στοιχείων από ελβετικές τράπεζες έχει προκύψει ότι ο αριθμός των γερμανών καταθετών στην Ελβετία φθάνει τις 100.000, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το γερμανικό Δημόσιο από την αναμενόμενη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των μυστικών καταθέσεων φιλοδοξεί να εισπράττει περίπου 300.000.000 ελβετικά φράγκα ετησίως.
Ανάλογες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι κρυφές ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία προσεγγίζουν τα 30-40 δισ. δολάρια και αν υπάρξει καλή συμφωνία για τον φορολογικό συντελεστή, μπορεί να μπουν στα ταμεία της χώρας ίσως και 2 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο.
«Με την επιβολή της ανωτέρω φορολόγησης δεν πρέπει να συγχέουμε την ονομαζόμενη "ευρωπαϊκή φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων" στην Ελβετία, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου 2005, βάσει της Συμφωνίας μεταξύ της Ελβετίας και της Ε.Ε. Κατά τη ρύθμιση της εν λόγω Συνθήκης, οι τόκοι που απορρέουν από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι που καταβάλλουν οι ελβετικές τράπεζες στους απλούς καταθετικούς λογαριασμούς) φορολογούνται στην πηγή με 20%, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 ο φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα ανέλθει στο 35%. Το ποσό παρακράτησης αποδίδεται στο κράτος, όπου ο καταθέτης έχει τη φορολογική του κατοικία. Το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το 2008 από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων ελλήνων υπηκόων του στην Ελβετία 15.042.759 ελβετικά φράγκα, ενώ το 2009 το εισπρακτέο ποσό περιορίστηκε στα 7.951.029 ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών», λέει ο δρ Μπίσιας.
Source : TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου