Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σκληρό πόκερ μεταξύ Ρωσίας - Αραβικού Συνδέσμου & ΟΗΕ στην Συρία


Συριακά τεθωρακισμένα του Στρατού βομβάρδισαν την κεντρική πόλη Χάμα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε σημεία που συνεχίζεται η αντίσταση κοσθοφόρων και αντικαθεστωτικών.  
Την ίδια ώρα, οι συριακές δυνάμεις ξεκίνησαν πάλι σήμερα τον βομβαρδισμό των κεντρικών επαρχιών Χάμα και Χομς και των βόρειων περιοχών στο Χαλέπι διαλύοντας πυρήνες αντίστασης ισλαμιστών μισθοφόρων.
Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης  πορσβάλουν και μια περιοχή στη συνοικία Μαράα στο Χαλέπι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν προβλέπει έναρξη της αποχώρησης των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από αυτά, ως σήμερα, ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός 48 ώρες αργότερα, αλλά και ταυτόχρονη παύση πυρός από την πλευρά των ισλαμιστών οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν εάν ο Άσαντ δεν αποσύρει τις δυνάμεις του και τα άρματα μάχης από τις πόλεις και γύρω από αυτές. Πρτοφανώς νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με τον αφελή Καντάφι: Να φύγουν οι κυβερνητικοί για να καταλάβουν οι ισλαμιστές τις θέσεις τους!
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Κόφι Ανάν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να τεθούν όροι για τον τερματισμό της βίας στη χώρα αυτή, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προταθεί για να σταματήσει η αιματοχυσία μετά από 13 μήνες συγκρούσεων εξακολουθεί να ισχύει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τον ειδικό απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Κόφι Άναν να εντείνει τις πιέσεις του στη συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να τηρήσει τα προβλεπόμενα από το ειρηνευτικό σχέδιο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ανάν, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η συριακή αντιπολίτευση και οι χώρες οι οποίες τη στηρίζουν θα πρέπει επίσης να λάβουν κατεπειγόντως μέτρα για να διασφαλίσουν την εκεχειρία», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Λαβρόφ καλεί τον Ανάν να αυξήσει τις πιέσεις του προς τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Source : defencenet.gr

Ποιος ελέγχει την πράσινη οικονομία


Μια νέα αναφορά του ETC group σχετικά με τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των πολυεθνικών της Βιο-Αγοράς. Από τις προπαρασκευταστικές συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών Ρίο+20 στη Νέα Υόρκη, to ETC Group στέλνει την 60-σέλιδη αναφορά της, όπου περιγράφεται το νήμα που συνδέει την κλιματική αλλαγή και τις πετρελαϊκές κρίσεις, τις νέες τεχνολογίες και την εξουσία των πολυεθνικών. Μας προειδοποιεί ότι τα ηνία της "πράσινης οικονομίας" τα κρατούν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες ετοιμάζονται για το έως τώρα τολμηρότερο πραξικόπημά τους, όχι μόνο με νέες στρατηγικές εξαγορές εταιρειών και με την είσοδο σε νέες αγορές, αλλά και με τη διείσδυση τους σε νέους τομείς της βιομηχανίας.
Για παράδειγμα η DuPont, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων και η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία τόσο στα εντομοκτόνα όσο και στα χημικά, έχει αναδειχθεί σε μεγάλο παίκτη στα υλικά φυτικής προέλευσης, στην ενέργεια και σε βρώσιμες ύλες. H DuPont δεν είναι η μοναδική εταιρεία που έχει τέτοια σχέδια. Κι άλλοι κολοσσοί των σπόρων, των εντομοκτόνων, των χημικών και των τροφίμων, όπως η Monsanto, η Syngenta, η Dow, η BASF, η Unilever, αυτήν τη στιγμή κάνουν στρατηγικές επενδύσεις σε επίφοβες τεχνολογίες και συνάπτουν ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες ελπίζοντας να μετατρέψουν τη φυτική βιομάζα σε κάθε λογής προϊόν υψηλής αξίας - και βέβαια σε κέρδος.
Από το γύρισμα του αιώνα, το όραμα μιας οικονομίας στηριγμένης στη βιοτεχνολογίαέχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Όταν μάλιστα άρχισε να υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα τουpeak oil και της κλιματικής αλλαγής και να αντιμετωπίζει τη μόδα της βιώσιμης ανάπτυξης, το όραμα σύντομα έγινε "πράσινο". Οι νέες τεχνολογίες, όπως η συνθετική βιολογία ή η "ακραία γενετική μηχανική" (ο αναπρογραμματισμός έμβιων όντων για την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων όπως τα βιοκαύσιμα ή τα βιοπλαστικά), που καθίστανται δυνατές μέσω της βιο-πληροφορικής και της γενετικής, αποτελούν τη μηχανή της βιο-οικονομίας, ενώ τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν το καύσιμό της.
Μπορεί να ακούγονται γοητευτικά, ωστόσο τα νέα πράσινα τεχνολογικά θαύματα είναι επικίνδυνα, καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη ακόμη συγκέντρωση εξουσίας σε ορισμένες πολυεθνικές και επιπλέον θα επιβάλουν σε κάποιες κοινότητες ιδιωτικές τεχνολογικές καινοτομίες για τις συνέπειες των οποίων οι κοινότητες ούτε έχουν ερωτηθεί ούτε έχουν προετοιμαστεί. Αν η "πράσινη οικονομία" επιβληθεί χωρίς καμία συζήτηση με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και χωρίς την εκτεταμένη συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων και του κόσμου στη λήψη αποφάσεων, η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη (Earth Summit) που θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο 20-22 Ιουνίου 2012 διατρέχει τον κίνδυνο να είναι η μεγαλύτερη Σύνοδος Λεηλασίας της Γης τα τελευταία 500 χρόνια.
 Η Kathy Jo Wetter της ETC Group εξηγεί: "Ο στόχος δεν είναι να απορριφθεί η πράσινη οικονομία ή ορισμένες τεχνολογίες, αυτά δεν είναι παρά εργαλεία που οφείλουν να χρησιμοποιούνται μόνο με αυστηρές ρυθμίσεις και κοινωνικό έλεγχο. Το 1992 η Agenda 21 μιλούσε για μηχανισμούς αξιολόγησης της τεχνολογίας. Σήμερα τέτοια μέτρα πρόληψης και ελέγχου της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας στις εταιρείες είναι επειγόντως απαραίτητα."
Ο Alberto Gomez της Via Campesina προσθέτει: "Ο έλεγχος των πολυεθνικών στο διατροφικό σύστημα απειλεί τους αγρότες σε όλο τον κόσμο. Εμείς οι αγρότες παράγουμε το 70% των τροφίμων παγκοσμίως, ωστόσο ο έλεγχος από τις πολυεθνικές υπονομεύει τη δυνατότητά μας να παράγουμε με τρόπο οικολογικό, όπως περιγράφει και η αναφορά της ETC Group."
Η αναφορά περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια:
Το 1% της Πράσινης Οικονομίας
Η αναφορά προσφέρει λίστες με τις πολυεθνικές που ελέγχουν 25 τομείς της "πραγματικής οικονομίας" - το νερό, την ενέργεια, του σπόρους, την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, την επεξεργασία και διάθεση τροφίμων, τα χημικά, τα λιπάσματα, τα παρασιτοκτόνα, τα ορυχεία, τα φάρμακα, τη βιοτεχνολογία, την αγορά σιτηρών κοκ. Επίσης κατονομάζει τους βασικούς παίκτες σε νέους βιομηχανικούς τομείς όπως η συνθετική βιολογία, τα Big Data, την παραγωγή φυκιών και τη γενετική σε ζώα κτηνοτροφίας.
Ανεξέλεγκτη εξουσία των πολυεθνικών
Τα τελευταία 30 χρόνια τα μονοπώλια αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα 10 πολυεθνικές ελέγχουν το 73% της αγοράς σπόρων, ενώ το 1995 ήλεγχαν μόλις το 37%. 10 εταιρείες παρασιτοκτόνων ελέγχουν το 90% της αγοράς των 44 δις. 10 εταιρείες ελέγχουν το 52% της αγοράς ζωοτροφών.
Ξεχάστε τους ανεμόμυλους, το μέλλον είναι οι μύλοι για βιομάζα
Μπορεί η πράσινη οικονομία να διαφημίζει πολύ τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, αλλά οι "ανανεούμενη" ενέργεια που δεν είναι υδρο-ηλεκτρική ή πυρηνική αφορά μόλις στο 1,8% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Και σχεδόν όλη αυτή η ενέργεια προέρχεται από φυτική βιομάζα.
Νέα "πράσινα" ολιγοπώλια
Νέες συγχωνεύεις σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Πράσινης Οικονομίας - με προεξάρχον παράδειγμα τη σύζευξη της DuPont -του κολοσσού των σπόρων, των χημικών και των παρασιτοκτόνων που αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στη βιοτεχνολογία, τα αγροκαύσιμα και τα βιοπλαστικά, τη συνθετική βιολογία, την παραγωγή φυκιού και άλγης και ενζύμων- με τη μεγαλύτερη ενεργειακή πολυεθνική στον κόσμο, την BP.
Τα τροφο-δολλάρια επισκιάζουν τα ενεργο-δολλάρια
Πιστεύεται ότι η παγκόσμια αγορά ενέργειας, ύψους 1 τρις, αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Κι όμως, φαίνεται πως ακόμη κι αν συνυπολογιστούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς παραγωγούς ενέργειας και αγροτικών προϊόντων, η παγκόσμια αγορά οπωροκηπευτικών και λαχανοκομικών είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η γεωμετρική άνοδος της συνθετικής βιολογίας
Τη δεκαετία του 1990 η πρώιμη εμπορευματοποίηση των γενετικών τεχνολογιών οδήγησε σε τεράστιες ανακατατάξεις τους τομείς των σπόρων, των αγροχημικών και των φαρμάκων και στην ανάδυση κολοσσών των "επιστημών της ζωής" όπως η Monsanto και η Novartis. Σήμερα οι νέες τεχνολογίες της συνθετικής βιολογίας συνδέονται με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών στο πλαίσιο της οικονομίας της βιομάζας, με τους κολοσσούς της ενέργειας και των χημικών όπως η Dow, η DuPont, η Shell, η Exxon. η Chevron, η Total να συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες με κολοσσούς των σπόρων, της υλοτομίας και των σιτηρών, όπως η Monsanto, η Cargill, η Bunge, η Weyerhaeuser και η ADM. Στην καρδιά των συμμαχιών αυτών βρίσκονται οι νέες εταιρείες συνθετικής βιολογίας όπως η Life Technologies Inc, η Amyris, η Solazyme και η Evolva, που προωθούνται σε σημαντικούς ρόλους στους τομείς της διατροφής, της ενέργειας, των φαρμάκων και των χημικών.
Μετά τον έλεγχο της πράσινης, ο έλεγχος της γαλάζιας οικονομίας
Η βιομάζα του ωκεανού και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αποτελεί το 71% της επιφάνειας του πλανήτη. Γι' αυτό και οι πολυεθνικές της ενέργειας και των χημικών όπως η DuPont, η Statoil, η DSM, η Exxon, η Mitsubishi, η Monsanto, η Chevron και ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών και των ιχθυοτροφών Stolt Nielsen εποφθαλμιούν πλέον το βυθό, αναζητώντας νέα ζάχαρα και έλαια για την οικονομία της βιομάζας.
Source : BiotechWatch

Προς ένα Ενιαίο Ναυπηγικό Φορέα


Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που στοχεύει στη λύση του «γόρδιου δεσμού» των ναυπηγείων, αλλά πάνω απ’όλα θέτει τον "θεμέλιο λίθο" στον Ενιαίο Ναυπηγικό Φορέα και κατ'επέκταση αποτελεί ουσιαστική πρόταση προς την κατεύθυνση επιβίωσης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, προχώρησε ο πρόεδρος του ομίλου Νεωρίου και Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης.
Με επιστολή του που απευθύνει στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης προτείνει μια λύση έκτακτης ανάγκης για το πρόβλημα των ΕΝΑΕ για να μην υπάρξουν ούτε απολύσεις, ούτε μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων. Πρακτικά προτείνει την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας του Ενιαίου Ναυπηγικού Φορέα, την πρόταση για τον οποίο είχε καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην επιστολή του προτείνει συγκεκριμένα τα εξής:
α) Η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ θα κατευθύνει παραγγελίες πολεμικών πλοίων και εμπορικών, που δηλώνει ότι διαθέτει, στον Όμιλο με αντάλλαγμα την απασχόληση πλεονάζοντος προσωπικού των ΕΝΑΕ για την εκτέλεση των παραγγελιών στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας/ Σύρου.
β) Το Δημόσιο να κάνει χρήση της δυνατότητας που εμπεριέχεται στη Στρατιωτική Απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου 2010 και να κρατήσει ως δημόσια περιουσία τις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά που έχουν χαρακτηριστεί ως αμιγώς «εμπορικές» με στόχο να τις «συνεισφέρει» στην προσπάθεια ριζικής αναδιοργάνωσης του ναυπηγικού δυναμικού της Χώρας.  
γ) Οι ως άνω ρυθμίσεις θα αποτελέσουν και ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την ένταξη και των τριών ναυπηγείων σε ένα ενιαίο λειτουργικό σχήμα και θα επιτρέψουν τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ΕΝΑΕ να «ξεπεράσουν» τα προβλήματα με την Ε. Επιτροπή μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της προσφυγής των ΕΝΑΕ (ως § 2 της παρούσης). Προς την κατεύθυνση αυτή ο Όμιλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία επαφών με την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ.
Στην πρόταση που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο, σε δεύτερη φάση σημείωνε ότι μόλις υπογραφεί το συμβόλαιο των FREMM να κατευθυνθεί μέρος των εργασιών προς τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το θέμα πρέπει να λυθεί και άμεσα. Οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι δεδομένες, η ύπαρξη 5.500 οικογενειών του «στενού κύκλου» των ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και επιπλέον 10.000 οικογενειών της ευρύτερης κοινότητας των αμυντικών οικογενειών περιμένουν να ζήσουν από το πρόγραμμα αυτό. Η πρόταση είναι ρεαλιστική.
Σε ότι αφορά αυτά που ανακοίνωσε η νυν διο΄κηση των ΕΝΑΕ την Παρασκευή ότι δήθεν «δεν έχει πάρει χρήματα από το δημόσιο δεν ευσταθούν επ’ουδενί και περισσότερο περιπλέκουν τα πράγματα παρά συντείνουν προς την κατεύθυνση επίλυσής τους. Όπως ενημέρωνει το υπουργείο Άμυνας το defencenet.gr,  τα ΕΝΑΕ έχουν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο από το καλοκαίρι του 2009  συνολικά 462 εκατ. ευρώ.
Από αυτά τα 105 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο πριν από την υπογραφή της σύμβασης 3886 (Φθινόπωρο 2010) από την κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη ιδιοκτησία της ThyssenKrupp Marine Systems και τα 357 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο από την ψήφιση του νόμου Βενιζέλου μέχρι και σήμερα.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ απαγόρευσε στα ΕΝΑΕ την ναυπήγηση ή επισκευή πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών καθώς και εμπορικών πλοίων για μία 15ετία. Η απόφαση της ΕΕ της 1ης Δεκεμβρίου 2010 προκλήθηκε από έγγραφες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προσπαθούσε εναγωνίως να μην εφαρμοσθεί η προηγούμενη απόφαση της ΕΕ του 2008 που επέβαλε στα ΕΝΑΕ να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο έντοκα όλες τις παράνομες επιδοτήσεις που είχε λάβει από το υπουργείο. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του ναυπηγείο γνώριζαν περί της αποφάσεως αυτής . 
Ιδού ολόκληρη η επιστολή Ν.Ταβουλάρη:
 

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας/ Νεωρίου (ο Όμιλος) καθιστούν αναγκαία και επείγουσα την αναζήτηση μιας συνολικής λύσης του χρονίζοντος πλέον αδιεξόδου για το σύνολο της ναυπηγικής βιομηχανίας της Χώρας.
Δεδομένου ότι:
1ον Για τα ΕΝΑΕ έχει απαγορευθεί η εμπορική δραστηριότητα όπως και η ναυπήγηση/ επισκευές πολεμικών πλοίων εκτός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
2ον Ταυτόχρονα τα ΕΝΑΕ δηλώνουν ότι διαθέτουν άμεσα παραγγελίες τόσο εμπορικών όσο και πολεμικών σκαφών (δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, ανακοινώσεις, επιστολές. Για το θέμα των απαγορεύσεων αυτών τα ΕΝΑΕ προσέφυγαν στις 23.8.2011 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητώντας την άρση των απαγορεύσεων αυτών).
3ον Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα προκαλεί σημαντική χρονική καθυστέρηση σε προγράμματα του ΠΝ που έχουν ανατεθεί ή και προγραμματιστεί στον Όμιλο.
4ον Ταυτόχρονα η εμπορική δραστηριότητα έχει περιοριστεί και λόγω της γενικότερης κρίσης στην Α. Μεσόγειο και κυρίως από την ασύγγνωστη προχειρότητα με την οποία οι αρμόδιοι δέχτηκαν να παραμείνει η Δεξαμενή Νο 4 (των 250 χιλ. Τόνων) αποκλειστικά στον «πολεμικό» τομέα του Σκαραμαγκά.
Με βάση τα ανωτέρω η πρόταση του Ομίλου Ελευσίνας/ Νεωρίου είναι η ακόλουθη:
α) Η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ θα κατευθύνει παραγγελίες πολεμικών πλοίων και εμπορικών, που δηλώνει ότι διαθέτει, στον Όμιλο με αντάλλαγμα την απασχόληση πλεονάζοντος προσωπικού των ΕΝΑΕ για την εκτέλεση των παραγγελιών στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας/ Σύρου.
β) Το Δημόσιο να κάνει χρήση της δυνατότητας που εμπεριέχεται στη Στρατιωτική Απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου 2010 και να κρατήσει ως δημόσια περιουσία τις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά που έχουν χαρακτηριστεί ως αμιγώς «εμπορικές» με στόχο να τις «συνεισφέρει» στην προσπάθεια ριζικής αναδιοργάνωσης του ναυπηγικού δυναμικού της Χώρας.  
γ) Οι ως άνω ρυθμίσεις θα αποτελέσουν και ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την ένταξη και των τριών ναυπηγείων σε ένα ενιαίο λειτουργικό σχήμα και θα επιτρέψουν τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ΕΝΑΕ να «ξεπεράσουν» τα προβλήματα με την Ε. Επιτροπή μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της προσφυγής των ΕΝΑΕ (ως § 2 της παρούσης).
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Όμιλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία επαφών με την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ.
Ν. Ταβουλάρης
Source :  defencenet.gr