Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η Τουρκία ελέγχει και τα δύο Σώματα μέσα στο Στρασβούργο Μετά την ΚΣΣΕ ανέλαβε και την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών

ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ έλεγχο βρίσκονται τα δύο βασικά όργανα λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μετά την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Τουρκία θα έχει για το επόμενο εξάμηνο και την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών.


Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται άκρως αρνητικά για τη Λευκωσία λαμβανομένου υπόψη ότι εντός Δεκεμβρίου θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Ο τουρκικός έλεγχος των σωμάτων του Στρασβούργου μπορεί να είναι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει αρνητικά και στο ΕΔΑΔ και κυρίως σ’ ό,τι αφορά υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ίδια την Τουρκία. Στην προηγούμενη συζήτηση του θέματος η κυπριακή πλευρά κατάφερε να εξασφαλίσει αναβολή η οποία υπό τις περιστάσεις κρίθηκε ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόθεση της γραμματείας, η οποία κινήθηκε με την καθοδήγηση της Τουρκίας, ήταν η λήψη απόφασης με την οποία θα έκλεινε οριστικά το θέμα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Η Τουρκία παίρνει την σκυτάλη, στην Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ερχόμενη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010, από την απερχόμενη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Τις προτεραιότητες και τους στόχους της τουρκικής Προεδρίας, για το εξάμηνο Νοέμβριος 2010-Μάιος 2011, θα παρουσιάσει, στην Επιτροπή Υπουργών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τον απολογισμό του έργου της προεδρίας της ΠΓΔΜ, που θα κάνει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Οπως διευκρινίζεται σε σχετική λιτή ανακοίνωση, η συνεδρίαση της Επιτροπής των Υπουργών του ΣτΕ, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι υπουργοί Μιλοσόσκι και Νταβούτογλου, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, προς τους ξένους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, παρουσία του ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, υπό την τουρκική προεδρία, πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας, τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΑΣΕ) και την στρατηγική για την Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία.

Αναμένεται, παράλληλα, να δοθούν απαντήσεις, σε δύο γραπτές ερωτήσεις, που έχουν υποβάλει βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του ΣτΕ προς την Επιτροπή Υπουργών και οι οποίες ερωτήσεις αναφέρονται στην προστασία της νεωτεριστικής κληρονομιάς και στην ελευθερία της θρησκείας στην Ευρώπη.

Αντίθετα, δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του σεβασμού και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη, το θέμα των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και η κατάσταση των γυναικών εν μέσω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, που αναβλήθηκαν για την προσεχή συνεδρίαση των Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΙΝΕΣ ΚΙΝΕΖΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκε πως θα γίνουν κοινά γυμνάσια μιας εβδομάδας ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Κινεζικού Λαϊκού Στρατού Σωτηρίας.Σύμφωνα με το Διεθνές Ράδιο της Κίνας, ¨Είναι η πρώτη κοινή άσκηση των δύο στρατών¨.


Στην είδηση αναφέρεται ότι η κοινή εκπαίδευση θα αρχίσει στο κέντρο εκπαίδευσης Κομάντο στην Τουρκία, θα περιλαμβάνει τεχνικές πολέμου σε ορεινή περιοχή, μετάδοση τακτικών πληροφοριών και πραγματοποίηση μιας κοινής άσκησης.

Η είδηση λέει πως ¨Αυτή η άσκηση θα εμβαθύνει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο στρατούς, θα αυξήσει την υπάρχουσα συνεργασία, ενώ στοχεύει στην αύξηση της μαχητικής ισχύος της από κοινού δράσης των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών¨.
http://tourkikanea.wordpress.com

Βουλγαρία-Ρωσία: Εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του South Stream

Εγκαινιάστηκε από την εταιρία Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) και τη ρωσική εταιρία Gazprom, η διαδικασία επιλογής αναδόχου, ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη βιωσιμότητας για το τμήμα του αγωγού South Stream, το οποίο θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος.


Σε ανακοίνωση της ΒΕΗ, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, τονίζεται- μεταξύ άλλων- ότι η σχετική διαδικασία αποτελεί τμήμα της συμφωνίας των δύο μερών, με στόχο την υλοποίηση του σχετικού ενεργειακού έργου.

Ανατρέχοντας στην ενεργειακή «σχέση» της Ρωσίας με τη Βουλγαρία, διαπιστώνεται ότι από το 1974, η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία. Το 2009 η Gazprom προμήθευσε τη βουλγαρική αγορά με 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και προς το παρόν, η Gazprom είναι ο μοναδικός εξαγωγέας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Εξάλλου, η ρωσική εταιρία μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ διαμέσου της Βουλγαρίας. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2006, υπεγράφη από την Gazprom και την Bulgargaz, η επέκταση της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέχρι το 2030, έναντι του 2010, όπως, αρχικά, είχε συμφωνηθεί.

Η ενεργειακή «σχέση» των δύο χωρών απέκτησε επιπλέον θετική διάσταση, όταν τον Ιανουάριο του 2008, προχώρησαν στην υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας, με την οποία καθορίζονται οι όροι συμμετοχής της Βουλγαρίας στο ενεργειακό έργο του South Stream.

Στις 15 Μαΐου 2009, η Gazprom και η BEH υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας, βάσει της οποίας τμήμα του αγωγού South Stream θα κατασκευαστεί στο βουλγαρικό έδαφος.

Τον Ιούλιο του 2010, Βουλγαρία και Ρωσία υπέγραψαν τον «οδικό χάρτη» του έργου, προκειμένου- στη συνέχεια - να εκπονηθεί η μελέτη βιωσιμότητας για το τμήμα του αγωγού, που θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος. Ο «οδικός χάρτης» αποτελεί, ουσιαστικά, το σχέδιο προτεραιοτήτων για την υλοποίηση του έργου στη Βουλγαρία.

Στις 25 Οκτωβρίου 2010, η Gazprom και η BEH υπέγραψαν τη συμφωνία για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας, για το τμήμα του αγωγού που θα «διατρέχει» το βουλγαρικό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Gül: Nobody should expect Turkish gesture toward Cyprus

Turkish President Abdullah Gül said in an interview in London on Monday that Turkey should not be expected to make any kind of “gesture” regarding Cyprus simply to remove obstacles to its European Union accession bid.

Gül told the BBC Turkish Service that Turkey should not be expected to make any gesture toward opening its ports to Cypriot vessels. "Turkey makes gestures, but there will not be any need to make a new gesture if your original gesture is not returned. Turkey is not in a position to make a new gesture. The biggest gesture was Turkey's 'yes' vote to the Annan and EU plan in 2004. Turkish Cypriots showed the biggest gesture by supporting that referendum, but they did not receive anything in return."

"We made a call to remove all embargoes in the island on Jan. 24, 2006. They did not accept even that proposal," Gül said.

Gül was in London to receive the Chatham House Prize, awarded annually to a statesman who has made significant contributions to international relations.

Gül said Turkey would respect the results of the referenda regarding Turkey’s accession to the EU some member states planned to hold. "However, Turkish people have something to say on the same issue. Maybe, when the time comes, the Turks will say, 'We have fulfilled the reforms, we have upgraded our standards to EU levels, this is enough for us' and maybe will not feel the need to become a member of the union."