Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Οι " σεξουαλικές παρενοχλήσεις" στο γεωπολιτικό σκηνικό

Ο Αντισμήναρχος Ηλίας Λαγωνίκας αποστρατεύτηκε με τη «ρετσινιά» του… Greek lover επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει Νατοϊκές ανθελληνικές εντολές
Τα όσα αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Wikileaks είναι ενδεικτικά του πως αντιμετωπίζουν τους «συμμάχους» του οι… πλανητάρχες Αμερικανοί. Η παρακάτω πολύ… διδακτική ιστορία μπορεί να φάνταζε σε μερικούς μέχρι χθες ως «υπερβολική», αλλά μόνο τέτοια δεν είναι.
Αντίθετα θα διαπιστώσετε πως το αδίστακτο σύστημα των ΗΠΑ κινεί τα νήματα, καταστρέφοντας προσωπικότητες και σπιλώνοντας υπολήψεις όσων αντιστέκονται. Με τη «συνεργασία» πάντοτε των εγχώριων «yes man», που σκύβουν το κεφάλι προσδοκώντας τη δική τους ανέλιξη.
Αλλά ας πάμε στα γεγονότα.
Μεταφερόμαστε χρονικά τον Αύγουστο του 2007. Ο αντισμήναρχος Ηλίας Λαγωνίκας υπηρετεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη AWACS (σ.σ. πρόκειται ουσιαστικά για ιπτάμενα ραντάρ) στη βάση του Γκεζελκίρχεν, στη Γερμανία. Τότε τον καλεί στο γραφείο του ο Διοικητής της πρώτης μοίρας – όπου ανήκει ο κ. Λαγωνίκας – James Casey (αντισμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ) και ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορεί για «σεξουαλική παρενόχληση» εις βάρος γυναικών συναδέλφων του, βασιζόμενος σε μια ανυπόγραφη καταγγελία της Πορτογαλίδας αντισμηνάρχου Tereza Bastos. Του ζήτησε μάλιστα να υπογράψει επί τόπου ότι έλαβε γνώση (και ουσιαστικά αποδέχεται) τις εν λόγω κατηγορίες. O κ. Λαγωνίκας φυσικά αρνήθηκε και ξεκίνησαν οι… τοιχοκολλημένες επιστολές.

Ο Casey στην επιστολή του προς τον Έλληνα αντισμήναρχο με θέμα «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ» και ημερομηνία 23 Αυγούστου 2007, τον κατηγορεί ότι «πληροφορήθηκα για δυο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ενόσω είστε τοποθετημένος στην Πρώτη Μοίρα. Επιπλέον, ερεύνησα ο ίδιος προσωπικά και βρήκα ότι άλλα περιστατικά συνέβησαν ενόσω ήσασταν τοποθετημένος στο ATS».

Έχει αξία να δούμε και τις… κατηγορίες που του αποδίδουν οι γυναίκες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ. Η Tereza Bastos επικαλείται σεξουαλική παρενόχληση επειδή ο κ. Λαγωνίκας σε γεύμα της μίλησε για την οικογένειά του και στο τέλος επέμενε να πληρώσει το λογαριασμό (εγκληματικό λάθος δεν βρίσκετε;), ενώ η Αμερικανίδα Moriah Herazo του καταλογίζει ότι της προσέφερε ένα μπουκάλι νερό χωρίς εκείνη να το θέλει (αυτός και αν είναι ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης!). Σημειωτέον ότι μόνο δυο από τις πέντε «καταθέσεις» έχουν δοθεί ενόρκως με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το δίκαιο της διαδικασίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο κ. Λαγωνίκας έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας ή για να το θέσουμε καλύτερα δεν είναι… greek lover!
Παρά ταύτα, η αντίδρασή του ήταν άμεση. Έστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου στην οποία αναφέρει: «Σχετικά με το πρώτο περιστατικό αναφέρω ότι μετά την τοποθέτησή μου στην 1η Μοίρα των Αφων Ε-3Α το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου ενώ συζητούσα τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος εκσυγχρονισμού των Αφων Ε-3Α με την συνάδελφό μου και εκπαιδεύτρια της Μοίρας μου της πρότεινα να συνεχίσουμε την συζήτησή μας κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στον χώρο του εστιατορίου της Μονάδας, πρόταση την οποία απεδέχθη. Κατά την διάρκεια του γεύματος η συζήτηση περιήλθε επίσης σε γενικά θέματα και απόψεις για τον τρόπο ζωής στην Γερμανία και παράλληλα συγκρινόμενη με την ζωή στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν ανέφερα το παραμικρό στην εν λόγω συνάδελφό μου που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί ως παρενόχληση με οποιαδήποτε έννοια.

Μετά το γεύμα αποχωρήσαμε για το γραφείο στην Μοίρα για να συνεχίσουμε την εκπαίδευση μου ενώ ουδέποτε μου αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας ή και τις επόμενες εβδομάδες κάποιο παράπονο ή πρόβλημα γενικότερα για την εν γένει στάση μου κατά την διάρκεια του γεύματος από την συγκεκριμένη συνάδελφο.

Οσον αφορά το δεύτερο περιστατικό αναφέρω ότι, μετά την λήξη του Link Seminar πρότεινα στους περισσότερους παρευρισκόμενους συμμετέχοντες σε αυτό συμπεριλαμβανομένων του Ελληνα συναδέλφου μου Σγου (ΕΑ) Κοτσινονό Θεοχάρη που υπηρετεί στο CAOC 7 και της αντιπροσώπου της Πορτογαλίας που υπηρετεί στο CAOC 10 να μεταβούμε για φαγητό στην Λέσχη των Αξιωματικών της Μονάδας πρόσκληση την οποία απεδέχθησαν οι δύο παραπάνω αναφερόμενοι συνάδελφοι πλην όμως ο παραπάνω αναφερόμενος Ελληνας Αξ/κος μου ανέφερε ότι είχε σκοπό να αγοράσει κάποια αναμνηστικά δώρα πρωτίστως και μετά θα μας συναντούσε στην Λέσχη εάν είχε χρόνο.

Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτή η προσέλευσή του στο γεύμα και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του μου ανέφερε ότι μας περιμένει στο NSU/GR. Αμέσως μετά το γεύμα αναχωρήσαμε για το κτίριο των NSUs, εκεί όπου η συνάδελφος αφού με ευχαρίστησε για το γεύμα με αποχαιρέτησε και μετέβη στο γραφείο του έθνους της χωρίς να μου αναφέρει κάτι όσον αφορά την συζήτηση που είχαμε καθώς και την εν γένει στάση μου ή συμπεριφορά μου κατά την διάρκεια αυτού.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναφέρω ότι στα πλαίσια του πνεύματος της καλής συνεργασίας, της φιλίας και της κοινωνικότητας που υφίσταται στο κοινωνικό περιβάλλον του Ε-3Α Component έχω παραθέσει γεύμα ή δείπνο προγραμματισμένα ή απρογραμμάτιστα σε άλλες τέσσερις (4) τουλάχιστον διαφορετικές συναδέλφους ή πολιτικούς υπαλλήλους οι οποίες εργάζονται σε γραφεία εξυπηρέτησης του προσωπικού των οποίων την μαρτυρία άμεσα επικαλούμαι προκειμένου να αναφέρουν εάν παρενοχλήθηκαν κατά την διάρκεια ή μετά το πέρας του γεύματος.

Επειδή οι παραπάνω καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση όχι απλά είναι παντελείς ψευδείς και ανυπόστατες αλλά και δεν συνάδουν με την προσωπικότητά μου, το ήθος μου και την ιστορία μου στην Πολιτική Αεροπορία καθώς του ότι με θίγουν και με διασύρουν ως Αξ/κο, ως άνθρωπο και ως οικογενειάρχη και λόγω του ότι, κατά την προσωπική μου εκτίμηση καθίστανται υποβολιμαίες αφού υποβλήθηκαν μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος επιθυμώ την διενέργεια ΕΔΕ καθώς και την χρήση οποιουδήποτε άλλου νόμιμου μέσου που θα αποδείξει τον βάσιμο των αναφερομένων μου στην παρούσα αναφορά καθώς και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας μου τόσο στην υπηρεσία όσο και στο Ε-3 Component».

Επίσης, στις 4 Σεπτεμβρίου, μέσω δικηγορικού γραφείου της Κολωνίας με εκπρόσωπο τον Κωνσταντίνο Ψεφτελή, αφού καυτηριάζεται το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ του αρνήθηκε το δικαίωμα της έννομης ακρόασης, ενώ παράλληλα υιοθετήθηκαν αναπόδεικτοι ισχυρισμοί που δεν ερευνήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο δικονομικών διατάξεων, ζητά να του αποσταλεί ο φάκελος των καταθέσεων και να ακολουθήσει η υπόθεση τη νομική οδό.

Το ΝΑΤΟ στις 17 Σεπτεμβρίου του απαντά ουσιαστικά ότι «οι τυχόν πειθαρχικές ενέργειες αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των Ελληνικών δυνάμεων». Όπερ και εγένετο! Με απόφασή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (με αρχηγό τότε τον κ. Γιάγκο, κρατήστε το αυτό) ζητά τον επαναπατρισμό του με την αιτιολογία ότι «δεν απέδωσε»! Κι όμως στο επίσημο Νατοϊκό «πιστοποιητικό εκπαίδευσης» πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Λαγωνίκας έχει αριστεύσει στις εξετάσεις αναγράφεται επί λέξει: «Ο ΑΣΜΧΟΣ (OF-4) Λαγωνίκας εργάστηκε και μελέτησε πολύ σκληρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, αφιερώνοντας πολλές ώρες στη μελέτη και την προετοιμασία αποστολών».

Επιπλέον όλες οι εκθέσεις αξιολόγησής του αναφέρουν πως είναι «εξαίρετος» στα καθήκοντά του και «πρόκειται περί αρίστου αξιωματικού με άριστες προοπτικές εξέλιξης». Πως, λοιπόν, ο κ. Λαγωνίκας ξαφνικά έγινε «ανεπαρκής»; Δεν έπρεπε το ΓΕΑ να περιμένει τουλάχιστον να απολογηθεί ο αντισμήναρχος; Με ποια στοιχεία αποφάσισε τον επαναπατρισμό του;
Και τώρα πάμε στα… πραγματικά περιστατικά. Ο αντισμήναρχος Ηλίας Λαγωνίκας ουσιαστικά πλήρωσε τον πατριωτισμό του. Και εξηγούμαστε. Πολλές Αεροναυτικές Εκδόσεις και Αεροπορικοί Χάρτες Ναυτιλίας του ΝΑΤΟ περιείχαν το όνομα MACEDONIA αντί του FYROM για το Κράτος των Σκοπίων, με αποτέλεσμα οι Ελληνες Αξιωματικοί να είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν το όνομα MACEDONIA κατά την διάρκεια των αεροπορικών ασκήσεων που αφορούσαν στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Ο Ηλίας Λαγωνίκας, όμως, έκανε το… μοιραίο λάθος. Αντιστάθηκε και διαμαρτυρήθηκε έντονα και σε προσωπικό επίπεδο, τόσο στον Αμερικανό Διοικητή της 1ης Μοίρας, Αντισμήναρχο James Casey (τον θυμάστε τον κύριο έτσι;), όσο και στους Αμερικανούς εκπαιδευτές του για το είδος των βοηθημάτων αυτών τα οποία ανεπίτρεπτα ωθούσαν να αποδεχθούν οι Έλληνες αξιωματικοί το όνομα MACEDONIA αντί του FYROM κατά την διάρκεια των επιχειρησιακών τους δραστηριοτήτων.

Η θέση, μάλιστα, των Αμερικανών Αξιωματικών ήταν ότι η χώρα τους έχει αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων ως MACEDONIA και ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να τίθεται ως θέμα, διότι ανήκουμε στο ΝΑΤΟ!!!
Αλλά ο κ. Λαγωνίκας διέπραξε κι άλλο ένα… ολέθριο σφάλμα. Διαμαρτυρήθηκε στους αλλοδαπούς εκπαιδευτές του για το γεγονός της ύπαρξης μονίμων και αυθαιρέτων τουρκικών περιοχών αεροπορικών ασκήσεων εντός του Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες συμπεριέχονται στο Εγχειρίδιο Περιοχών Αναχαιτήσεων (WEAPONS AREA BOOK/ WAB) του Ε-3Α Component (πρόκειται για τα γνωστά σε εμάς AWACS) στην σελ. TU-5-2.
Το γεγονός αυτό του δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του ως Tactical Director (Αρχηγός Αποστολής Αεροσκάφους Ε-3Α) εν ώρα πτήσης πάνω από την Τουρκία, διότι ήταν αναγκασμένος από την φύση της αποστολής να αποδεχθεί τις αυθαίρετες πτήσεις Τουρκικών Αεροσκαφών και να συνεργαστεί τόσο αυτός όσο και το προσωπικό που διηύθυνε στην πτήση του, με τα τουρκικά αεροσκάφη που διενεργούσαν παράνομα πτήσεις εντός του Ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς αυτά να έχουνε εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τη νόμιμη άδεια πτήσεως.

Όλα τα ανωτέρω αφορούσαν αποκλειστικά τα καθήκοντά του ως Tactical Director του αεροσκάφους Ε-3 Α και επειδή μετά από λεπτομερή έλεγχο διαπίστωσε ότι ούτε η Υπηρεσία, ούτε το ΝΑΤΟ παρείχε εγγράφως νομικής φύσεως κάλυψη σε περίπτωση… ατυχήματος (βλέπε περίπτωση Κωνσταντίνου Ηλιάκη) ιδιαίτερα στον Tactical Director, γνωστοποίησε στον Αμερικανό Διοικητή της 1ης Μοίρας, Αντισμήναρχο James Casey, ότι δεν δύναται να συμμετάσχει σε εκτέλεση τέτοιας αποστολής, μέχρις ότου η Υπηρεσία του διαβιβάσει γραπτές διευκρινιστικές οδηγίες που θα καλύπτουν το Εθνικό αυτό θέμα. Τη συνέχεια την ξέρετε…

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ο κ. Λαγωνίκας μη μπορώντας να υπομείνει τον εξευτελισμό του παραιτήθηκε από το Σώμα της Αεροπορίας. Και η Αεροπορίας για να τον… ανταμείψει τον έκρινε «στάσιμο» και δεν τον προήγαγε κατά ένα βαθμό, δηλαδή σε Σμήναρχο, όπως είναι το σύνηθες για όσους αποστρατεύονται. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), μάλιστα, τον έκρινε οριστικά «διατηρητέο» στο βαθμό του αντισμηνάρχου με απόφασή του στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Πρόεδρος του ΣΑΓΕ, μαντέψτε ποιος είναι; Ναι ο Πτέραρχος Γιάννη Γιάγκος, που πλέον φέρει το βαθμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Εν κατακλείδι. Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της – ρωτήστε και τον Σταύρο Λάλα που φυλακίστηκε 14 χρόνια στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος συνεχίζει να τον έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του – προκύπτουν και δυο ερωτήματα ουσίας. Τι ακριβώς πανηγύριζε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 όταν έθετε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που οι επίσημοι ΝΑΤΟϊκοί χάρτες τους αναγράφουν ως «MACEDONIA»; Και τι ακριβώς εννοούσε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν απέκλειε την συγκυριαρχία στο Αιγαίο με την Τουρκία, από τη στιγμή που ανερυθρίαστα επιβάλλεται σε Έλληνες αξιωματικούς να… συντονίζουν τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου υπό τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα;

Ως αποτέλεσμα, μάλιστα, της παραπάνω τακτικής, έφτασε ο διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, Ραλφ Τζόντις, να αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από τα σχέδια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Noble Aspect! Επικαλούμενος, λοιπόν, τώρα τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), οι οποίες έχουν να ανανεωθούν από το 2006 και με τις οποίες καλούνταν οι ΝΑΤΟϊκοί επιτελείς να εξαιρούν από τον σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Τζόντις όχι απλά αποκλείει το ανατολικό Αιγαία, αλλά ολόκληρο το πέλαγος. Η Αθήνα, βέβαια, πήρε την απόφαση να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση αλλά κατόπιν εορτής μιας και πριν λίγες ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ… ξεχάσαμε να θέσουμε θέμα αναθεώρησης των όρων με τους οποίους επιστρέψαμε στο ΝΑΤΟ και οι οποίοι σαφώς ευνοούσαν το έδαφος για νέες διεκδικήσεις των Τούρκων στην περιοχή. Αυτή κι αν ήταν… σεξουαλική παρενόχληση κύριε Γιάγκο!

Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης που συνέταξαν ο Αντισμήναρχος Vittorio Borsi ITAF (Italian Air Force/ Ιταλική Πολεμική Αεροπορία) και ο Αντισμήναρχος Angelo Piccillo ITAF για το χρονικό διάστημα από 12 Ιουνίου 2006 έως 30 Απριλίου 2007 προκύπτει και αποδεικνύεται τόσο η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ηλία Λαγωνίκα όσο και η ανταπόκρισή του στην επιχειρησιακή εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται δε στο ανωτέρω πιστοποιητικό ότι «ο ΑΣΧΟΣ Λαγωνίκας Ηλίας (ΟF-4) εργάστηκε και μελέτησε πολύ σκληρά καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσής του αφιερώνοντας πολλές ώρες στην μελέτη και την προετοιμασία αποστολών».


Ποιος είναι ο Γιάννης Γιάγκος
Για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιάννης Γιάγκος, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε καλός αξιωματικός ή καλός πιλότος. Το αντίθετο ισχύει. Όμως ο καμπίσιος Λαρισαίος αποδεικνύεται κομφορμιστής, άτολμος ως αρχηγός και αμφιβόλου σταθερότητας, ενώ είναι παραπάνω από εμφανές ότι αδυνατεί να επιβάλλει στα επιτελεία και ιδιαίτερα στο ΓΕΣ (όπου τον αμφισβητεί ανοικτά ο Φράγκος Φραγκούλης) και στο ΓΕΑ (υπάρχουν τριβές με τον αρχηγό Βασίλη Κλόκοζα, έναν καλό αξιωματικό, χαμηλών τόνων) την αναδιοργάνωση. Ο Γιάννης Γιάγκος, διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ από τις 26 Ιανουαρίου 2007, έως τις 6 Αυγούστου 2009. Υποστήριξε, δε, ενθέρμως, την ενεργοποίηση της option για τα δέκα επιπλέον F-16, ενώ αργότερα, όταν το παραπάνω δεν πέρασε, υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό 30 και πλέον F-16.

Δεν του βγήκε του Γιάννη Γιάγκου, λόγω των αντιδράσεων του Βασίλη Κλόκοζα και του ΓΕΑ, που δεν θεώρησε το θέμα «υψηλής προτεραιότητας». Εκεί, εντάθηκαν και οι προστριβές... Τώρα: ο τελευταίος, «πίεσε», λένε οι κακές γλώσσες στο ΓΕΑ, και για το θέμα των μεταχειρισμένων P-3Β, που στη φάση που βρίσκεται η οικονομία, δεν έπρεπε φυσικά να αποκτηθούν, καθώς δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα. Άλλωστε, οποιοδήποτε παλιό αεροσκάφος μπορεί με την προσθήκη μερικών συσκευών, να μετατραπεί σε αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας... Ψιλά γράμματα; Ίσως. Τώρα τα περί χαμένου χαρτοφύλακα έξω από γνωστό εστιατόριο στο Ψυχικό, την προ-ΝΔ εποχή, είναι κακεντρέχειες, λένε συνεργάτες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
http://www.elora.gr/portal/national-issues/7---/2671--lr-------

Συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ

Με άκρα μυστικότητα κλιμάκιο Ισαηλιτών τεχνοκρατών βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο νησί, συνεδευόμενο από τον Κύπριο πρέσβη στο Τελ Αβίβ Τάσο Τζιωνή. Μετά από ολοήμερη διαπραγμάτευση, τελικά υπήρξε οριστική και ξεκάθαρη συμφωνία για τα σύνορα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δυο χωρών και πλέον το μόνο που απομένει είναι να πέσουν οι υπογραφές στη Συμφωνία από τους Χριστόφια και Νετανιάχου.

Το τελευταίο διάστημα είχε γίνει σημαντική δουλειά από τους Τζιωνή και Κασίνη στο Ισραήλ με στόχο να περάσουν από την Ισραηλινή βουλή οι ρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν το πλαίσιο για την επιδιωκόμενη συμφωνία. Επιπλέον λειτούργησαν αποτρεπτικά στις Τουρκικές μεθοδεύσεις που δημιουργούσαν συνεχώς εμπόδια υπό την κάλυψη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Πριν τις γιορτές οι επίσημες υπογραφές
Συμφωνά με πληροφοριες, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους ηγέτες των δυο χωρών, κατά πάσα πιθανότητα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό είναι η βούληση και των δυο πλευρών.Σημειώνεται ότι υπάρχει προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη Χριστόφια στο Ισραήλ στις 14 Μαρτίου. Πάντως η Συμφωνία κρίνεται εξαιρετικής σημασίας και για τις δύο χώρες αφού μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει και τα όρια της εκμετάλλευσης του οικοπέδου 12 από την αμερικανική NOBLE ENERGY αλλά και των άλλων δυο οικοπέδων που γειτνιάζουν και ανήκουν στον Ισραήλ.

Εκκρεμούν συμφωνίες με Συρία και Λίβανο
Με το Λίβανο έχει υπογραφεί συμφωνία και μένει να επικυρωθεί από το Λιβανικό Κοινοβούλιο (οι πληροφορίες εδώ λένε ότι Τουρκία και Συρία ασκούν έντονη πίεση και παρασκήνιο για να παγοποιηθεί το ζήτημα ), ενώ με τη Συρία το θέμα είναι σε αρχικό στάδιο με δεδομένη την μεγάλη επιρροή που έχει η Τουρκία στη χώρα αυτή.


http://www.sigmalive.com/news/local/334523

Φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

Φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων ο οποίος θα αναλάβει να προσδιορίσει τις περιοχές που θα δοθούν προς παραχώρηση για έρευνα, να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς και να αξιολογήσει τις προσφορές δημιουργείται στη χώρα μας όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τη δημιουργία του φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο.
Ο φορέας θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
- Παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων στο Δημόσιο σχετικών με τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
- Διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες.
- Διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν στο παρελθόν ή θα αποκτώνται στο μέλλον κατά τη διάρκεια εργασιών.
- Εισήγηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση, καθώς και του τύπου της σύμβασης.
- Προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών, καθώς και αξιολόγηση των προσφορών για την παροχή δικαιωμάτων επί των ανωτέρω περιοχών.
- Αξιολόγηση των αιτήσεων άδειας αναζήτησης.
- Σύνταξη, διαπραγμάτευση και εισήγηση προς υπογραφή των σχεδίων των σχετικών συμβάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.
- Εκπόνηση οικονομοτεχνικών αποτιμήσεων και ανάλυση επιχειρηματικών κινδύνων και κατάρτιση οικονομοτεχνικών μελετών ανάπτυξης κοιτασμάτων.
- Συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, ιδιαιτέρως σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
- Άμεση συνεργασία με υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και με σχετικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλους οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μετά από κοινή πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Stefania Prestigiacomo και της υπουργού ΠΕΚΑ υιοθετήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάγκη επέκτασης της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων που θα εφαρμόζει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλη την ΕΕ με σκοπό να επιτρέπονται μόνο ασφαλείς και αειφόρες επιχειρησιακές λειτουργίες. Η ενίσχυση της συνεργασίας των παράκτιων κρατών της Μεσογείου θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων.Πηγή: ΑΠΕ

Διαδικτυακός πόλεμος

Κυβερνοπειρατές επιτέθηκαν στους ιστότοπους της ελβετικής τράπεζας Postfinance και της αμερικανικής εταιρείας Mastercard σε αντίποινα για το κλείσιμο των μέσων πληρωμών του ιστότοπου WikiLeaks, ο ιδρυτής του οποίου Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται από χθες υπό κράτηση στη Βρετανία.

Επίθεση χάκερ δέχθηκε και ο ιστότοπος της εισαγγελίας της Σουηδίας, αλλά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σουηδού δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.

Οι κυβερνοπειρατές, με την ονομασία «Anonops», δηλώνουν ότι μάχονται κατά της λογοκρισίας και των πνευματικών δικαιωμάτων, έχουν εξαπολύσει την επιχείρηση «Payback» (εκδίκηση), σύμφωνα με τον ιστότοπό τους anonops.net. «Έχει ξεκινήσει ο πρώτος διαδικτυακός πόλεμος. Το πεδίο μάχης είναι ο WikiLeaks», δηλώνουν.

Ανάμεσα στα θύματά τους βρίσκονται ο ιστότοπος της τράπεζας Postfinance.ch, που έκλεισε τη Δευτέρα τον λογαριασμό του Ασάνζ επειδή είχε δώσει «ψευδείς ενδείξεις για τον τόπο κατοικίας του», μέσω του οποίου γίνονταν απευθείας δωρεές «στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks». Αυτή η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την τράπεζα, «αυτόνομα και χωρίς οποιαδήποτε πίεση».

«Μετά το κλείσιμο του λογαριασμού (του Ασάνζ) ομάδες έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση ‘Payback’ για να εμποδίσουν (την πρόσβαση) στην Postfinance», διευκρινίζει η ομάδα Anonops.

Οι κυβερνοπειρατές που ευθύνονται γι’ αυτές τις επιθέσεις ανακοίνωσαν επίσης στον ιστότοπό τους ότι επιτέθηκαν και στον ιστότοπο της Mastercard. «Η ομάδα που απενεργοποίησε (τον ιστότοπο) μίας ελβετικής τράπεζας, τώρα απενεργοποίησε (τον ιστότοπο) Mastercard.com», αναφέρουν στο λογαριασμό τους στο ίντερνετ.

Πραγματικά, ο ιστότοπος αυτός δεν ήταν προσβάσιμος γύρω στη μία ώρα Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Mastercard, με τον οποίο συνομίλησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, δεν θέλησε παρόλα αυτά να δηλώσει αν τα προβλήματα στον ιστότοπο της εταιρείας οφείλονται σε κυβερνοεπιθέσεις.

Και άλλοι ιστότοποι που σχετίζονται με τον WikiLeaks δέχθηκαν επιθέσεις χάκερ, κυρίως η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών PayPal και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δικηγόρου των δύο Σουηδέζων που κατηγορούν τον Ασάνζ για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση», αλλά και ο ιστότοπος της σουηδικής εισαγγελίας.

Πάντως ο διαδικτυακός συντάκτης της εισαγγελίας Φρέντρικ Μπεργκ δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ: «Φυσικά, είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι σχετίζεται με τον WikiLeaks, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».

Ο ιστότοπος της εισαγγελίας www.aklgare.se δεν λειτουργούσε χθες το βράδυ και για αρκετή ώρα σήμερα.

Όσο για την Postfinance, ο εκπρόσωπος της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι «αυτοί οι κυβερνοπειρατές» δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συστημάτων πληρωμών της τράπεζας, ούτε τη διαχείρηση των λογαριασμών. «Η κατάσταση βελτιώθηκε σήμερα, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Source : Newsbeast.gr