Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το απεχθές χρέος

Αγαπητοί φίλοι, με δεδομένη την πρόταση δημιουργίας δεξαμενών σκέψης θα ήθελα να προσθέσω μερικές απόψεις για το πρόβλημα του χρέους. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία επί του θέματος, όχι τόσο επειδή δεν είμαι οικονομολόγος αλλά κυρίως επειδή δεν έχω στη διάθεση μου όλα τα απαραίτητα στοιχεία που γνωρίζουν μόνο όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί οικονομικών ή ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε εμπιστευτικές θέσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν τα γνωρίζουν ούτε βουλευτές του κοινοβουλίου παρά το γεγονός ότι όλοι τους έχουν πάρει θέση επί του θέματος με την ψήφιση ή όχι του μνημονίου. Επειδή όμως, ως Έλληνας πολίτης πρέπει να έχω άποψη διότι σύντομα θα μου ζητηθεί να την εκφράσω με την ψήφο μου, προσπαθώ να τη δημιουργήσω από τα στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας με κριτήριο τη λογική και τις φυσικές σχέσεις των πραγμάτων.

Καταρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και γι' αυτό θα δανειστώ τα μαθηματικά συναδέλφων.

· Για τα δέκα εκατομμύρια Ελλήνων στην Ελλάδα το χρέος, των περίπου 350 δις, αντιστοιχεί σε τριάντα πέντε χιλιάδες (35000 ?) στον καθένα μας ή 175000 για μία οικογένεια με δύο παιδιά και έναν παππού, όσο κοστίζει περίπου ένα μέσο διαμέρισμα 100 μ2 . Αυτό σημαίνει ότι για να ξεπληρώσουμε θα πρέπει όλοι να πουλήσουμε τα σπίτια μας [1].

· Εάν θεωρήσουμε μία καλή τιμή 3.000 ? ανά στρέμμα γης καλλιεργήσιμης ή άγονης τότε θα πρέπει να πουλήσουμε 117000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν όλη η Ελλάδα είναι 130000 περίπου [2].

· Με τιμή χρυσού 1400 $ ανά ουγγιά θα χρειαστούμε 11.000 τόνους χρυσού, που υπερβαίνουν όλα τα γνωστά και πιθανά αποθέματα χρυσού στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς δημιουργήθηκε ένα τόσο υπέρογκο χρέος τη στιγμή που τα κλεμμένα και οι μίζες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 δις ?. Για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό έκανα ένα απλό λογαριασμό. Ένα ομόλογο του 1985 αξίας ενός δις για 25 έτη με επιτόκιο 17,5% στο τέλος του 2010 θα χρειαζόταν 56 δις για την εξόφληση του [3]. Έχει εκδώσει ο Ανδρέας παρόμοια ομόλογα [4].

Το επιτόκιο 17,5% ακόμη και εάν αντιπροσώπευε την αξία του χρήματος το1985 είναι υπερβολικό για τα επόμενα χρόνια. Εκτός του ότι είναι τοκογλυφικό υπό οιεσδήποτε συνθήκες, σύμφωνα με τον Σόλωνα, το σοφό, ένα επιτόκιο μεγαλύτερο του 6% είναι σίγουρο ότι οδηγεί το δανειολήπτη σε κατάρρευση και το είχε απαγορεύσει [5]. Εάν θεωρήσουμε ότι μετά το 1985 το επιτόκιο πέφτει κατά 1% ετησίως μέχρι το 4,5%, που θεωρείται λογικό, τότε το ίδιο ομόλογο του 1 δις το 1985 θα χρειαζόταν μόνο 6,9 δις για την εξόφληση του το 2010. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 56 δις που απαιτεί το επιτόκιο του 17,5% είναι καθαρή τοκογλυφία που είναι άδικο να το πληρώσει ο Ελληνικός λαός.

Η διαφορά είναι ακριβώς όσα ψάχνουν να βρουν τώρα ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, αν και η γλωσσική τους ξεδιανυτροπιά μιλάει για "αξιοποίηση". Χωρίς αμφιβολία, το χρέος αυτό δεν αποτελεί το κόστος όσων φάγαμε μαζί με τον Πάγκαλο, διατηρουμένης της αναλογίας της μερίδας του λέοντος και ακόμη δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα που μπήκε στη χώρα. Είναι πλασματικό, καθαρά λογιστικό χρέος, που δεν αντιπροσωπεύει τίποτε περισσότερο από αριθμούς καταχωρημένους σε χαρτιά τα οποία μας καλούν να εξοφλήσουμε με εμπράγματες αξίες.

Επιπλέον σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ ένα χρέος θεωρείται απεχθές και ο λαός ενός κράτους δεν υποχρεούται να το πληρώσει όταν συντρέχουν τρεις όροι [6], [7]:

· Έγινε εν αγνοία του λαού. (Μέχρι πρότινος έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν)

· Δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της χώρας αλλά σπαταλήθηκε προς όφελος των κρατούντων που το συνήψαν. (Τα χρησιμοποίησαν για να μείνουν στην εξουσία)

· Οι δανειστές γνώριζαν την κατάσταση της χώρας. (Οι ίδιοι μαγείρευαν τα δεδομένα για λογαριασμό των δικών μας φαύλων)

Προφανώς και οι τρείς αυτοί όροι πληρούνται στην περίπτωση της Ελλάδος και η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης για παύση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους δηλώνει συνέργεια στη δημιουργία του και συνιστά προκλητική υπεράσπιση των συμφερόντων των δανειστών έναντι των Ελλήνων πολιτών σε βαθμό προδοσίας. Να φανταστεί κανείς ότι χώρες όπως ο Ισημερινός έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ψηφίσματος του ΟΗΕ, το έκανε και ο Ιωάννης Μεταξάς [7], αλλά ακόμη και οι ΗΠΑ, ένα χρόνο πριν από την επέμβαση στο Ιράκ, όταν αναγνώρισαν ως απεχθές το χρέος που δημιούργησε ο Σαντάμ και απάλλαξαν με τον τρόπο αυτό την μετέπειτα, διορισμένη από αυτούς, κυβέρνηση του Ιράκ [6].

Αυτοί οι συλλογισμοί είναι η δική μου συμβολή στη δεξαμενή σκέψης και προτείνονται δύο πράγματα, αφενός να ανοίξουν οι λογαριασμοί του κράτους ώστε να φανεί το εύρος της τοκογλυφίας και αφετέρου να φύγει η διαχείριση των Ελληνικών πραγμάτων από τα χέρια όλων όσων είναι συνυπεύθυνοι ή συνεχιστές της νοοτροπίας που δημιούργησε το χρέος .

Ηλίας Σταμπολιάδης

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Πηγές:

[1] Πέτρος Σταυρουλάκης, προσωπική επικοινωνία.

[2] Δάφνη Μανουσάκη, εσωτερικά μηνύματα Πολυτεχνείου Κρήτης, TUC mailer

[3] A.J. Merret, A. Sykes, Capital budgeting & company finance, Longman Group,

London 1971.

[4] Τράπεζα της Ελλάδος, Αποπληρωμή ομολόγου Α. Παπανδρέου, Ιούλιος 2010

[5] Σπύρος Λαβδιώτης, Το ολέθριο " Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση"

hhttp://spiros26.files.wordpress.com/2009/10/ceb7-ceb5cebbcebbceacceb4ceb1-ceb1cebdceaecebaceb5ceb9-cf83cf84ceb7-ceb4cf8dcf83ceb7.pdf

[6] Deptocracy, http:\\ deptocracy.gr

[7] Δημήτρης Καζάκης, www.youtube.com/watch?v=Pgb71Hxi8hE&feature=player_embedded#at=49

______________________________

Γεωπολιτική και λειψυδρία

Τα επόμενα χρόνια η λειψυδρία θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Μαΐου 4, 2011 — Λουκάς


Την ώρα που η μισή υφήλιος περιμένει με αγωνία τη φωτογραφία του …νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν (λες και κάτι θα γίνει), περνάνε στα “ψιλά” ειδήσεις εξέχουσας σημασίας που εγείρουν ζητήματα όσον αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα που γράφω, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κωνσταντινούπουλη (3-5 Μαίου) η διάσκεψη του Ισλαμικού Οργανισμού – OIC (Organization of the Islamic Conference) με θέμα τους υδάτινους πόρους.

Μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως οι υδάτινοι πόροι (νερό) θα μειωθούν στο μουσουλμανικό κόσμο κατά το ήμισυ. Η ειρήνη και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από τους υδάτινους πόρους. Αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων τότε η ξηρασία θα κάνει την εμφάνισή της το …2015.

Τα πιο πάνω αλλά και τα κυριότερα που αναφέρω πιο κάτω συζητήθηκαν και θα συνεχίσουν να συζητούνται μέχρι και αύριο στην Ισλαμική διάσκεψη.


Τα έργα που έχουν γίνει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και πιο συγκεκριμένα στο ποταμό Orontes αποτελούν παράδειγμα για όλη τη περιοχή.

Η Τουρκάλα υπουργός Περιβάλλοντος Veysel Eroğlu, δήλωσε χθες πως το νερό πρέπει να γίνει πόρος συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες και όχι αιτία συγκρούσεων. Πέρα αυτού, το νερό πρέπει να γίνει η αιτία προσσέγγισης όχι μόνο ανάμεσα σε γειτονικές χώρες, αλλά και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η Τουρκία έχει υπογράψει διμερείς σχετικές συμφωνίες με Ιράκ, Συρία και Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα η Τουρκία αναμένεται να συνάψει σχετική συμφωνία και με τη Κένυα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας, Charity Ngilu, δήλωσε πως μέχρι τώρα το νερό ήταν η βασική αιτία πολλών συγκρούσεων στην Αφρικανική ήπειρο. Παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα και γι’ αυτό η χώρα της θέλει να συνεργαστεί μαζί της.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Υδάτινων Πόρων, Loic Fauchon, τόνισε πως η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις σχετικά με το νερό και έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα.

Τα επόμενα 15 χρόνια το νερό θα γίνει το πολυτιμότερο αγαθό, ενώ η συνολική κατανάλωση θα αυξηθεί σε ποσοστό 40%.

50 χώρες από τις 188 μετά το 2015 θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λειψυδρίας και σε πολλές περιοχές θα ξεκινήσει και η λεγόμενη ερημοποίηση
Source : gdailynews.blogspot