Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ανησυχίες των ΗΠΑ για τα Σκόπια

Την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Κάντριμαν πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες αυτές των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στην ΠΓΔΜ και στις εκθέσεις της Ε.Ε για την πρόοδο της χώρας και συμπλήρωσε ότι δεν ήρθε στα Σκόπια «για να προειδοποιήσει κάποιον».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, ο κ. Κάντριμαν είπε ότι αυτό είναι εσωτερικό πολιτικό θέμα της χώρας. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα το ζήτημα αυτό.

Ακόμη ο κ. Κάντριμαν ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάσθηκε η ατζέντα κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Γκρούεφσκι στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 16 Φεβρουαρίου όπου θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Στη συνάντηση μεταξύ του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έγινε λόγος και για το ζήτημα της ονομασίας.

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να έρθει κάποιος στα Σκόπια και να μην συζητήσει για το θέμα του ονόματος», ανέφερε ο κ. Κάντριμαν και επανέλαβε την θέση ότι «οι ΗΠΑ δεν αναμειγνύονται στις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Κάντριμαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις συναντήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, οι οποίοι, όπως είπε, συνομιλούν άμεσα και με αμοιβαίο σεβασμό για το πρόβλημα του ονόματος και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Κάντριμαν είχε ακόμη συναντήσεις με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Κάντριμαν τους λόγους που οδήγησαν την αντιπολίτευση στην απόφαση να αποχωρήσει από την Βουλή και τους όρους και προϋποθέσεις που αυτή θέτει για να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο κ. Κάντριμαν επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο μίνι-περιοδείας του στην περιοχή. Χθες ο κ. Κάντριμαν επισκέφθηκε τα Τίρανα, ενώ μετά τα Σκόπια θα μεταβεί στην Πρίστινα.
Source : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η σημασία του "Levant Quatret" για την Τουρκία

Η Άγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία τη φωτιά που φουντώνει στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Τα οικονομικά της συμφέροντα θα θιγόντουσαν σκληρά αν η φωτιά αυτή επεκτείνεται στην υπόλοιπη περιοχή. Η Μέση Ανατολή όλο και περισσότερο αποτελεί μια σημαντική λύση για την καλή υγεία της οικονομίας της Τουρκίας (7,5% ανάπτυξη το τελευταίο έτος). Αντιμέτωποι με έναν ευρωπαϊκό χώρο σε κρίση, οι Τούρκοι κατάκτησαν με επιτυχία τις αγορές στη ανατολική πλευρά τους. Το ποσοστό των εξαγωγών τους προς αυτήν την περιοχή έχει φθάσει τα 20,3% στους ένδεκα πρώτους μήνες του έτους το 2010, ενώ δεν είναι πια παρά 46,3% προς τη ευρωπαϊκή ένωση, ο παραδοσιακός εταίρος. Από τις οικοσκευές μέχρι τα αυτοκίνητα, περνώντας από τα αγροδιατροφικά προϊόντα, το «made in Turkey» καταλαμβάνει εφεξής όλες τις βιτρίνες της περιοχής. Αερολιμένες, δρόμοι, γέφυρες και δημόσια κτήρια: τα σημειωματάρια παραγγελιών των Τούρκων εργολάβων είναι γεμάτα. Στο Ιράκ, βασιλεύουν, από τη Βασόρα έως το Ερμπίλ.
Αυτή η εισβολή υποστηρίζεται από μια κυβερνητική πολιτική που δίνει την προτεραιότητα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τους Άραβες και Ιρανούς γείτονες. «Η ενδυνάμωση των πολιτικών σχέσεων είχε μια γιγαντιαία επίδραση στις εμπορικές συναλλαγές», υπογραμμίζει ο Suzan Cailliau, περιφερειακός συντονιστής στο Deik (το Συμβούλιο των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων). Στις επισκέψεις του στο Κουβέιτ και στο Κατάρ τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύθηκε από τριακόσια επιχειρηματίες.
Ο σκοπός της τούρκικης στρατηγικής είναι η εγκατάσταση μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου - αγαθά και πρόσωπα - με την Συρία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Το σχέδιο που επισημοποιήθηκε, πέρυσι, μεταφράζεται ήδη από ελαφρύνσεις των τελωνειακών δασμών, της μείωσης των ποσοστώσεων, από την κατάργηση των βίζα ανάμεσα στη Τουρκία και στις τρεις χώρες, την υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών βιομηχανικής και της εμπορικής συνεργασίας. Τον Ιανουάριο, οι υπουργοί τουρισμού αυτής της τετράδας της Ανατολής δούλεψαν για την δημιουργία μιας κοινή τουριστικής βίζα. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός έβαλε τη πρώτη πέτρα ενός φράγματος «της τουρκοσυριακής φιλίας» στον ποταμό Oronte, το οποίο θα αρδέψει την γη και θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε πλευρά των συνόρων.
Αυτή η οικονομική ένωση των τεσσάρων δεν είναι παρά μια πρώτη φάση σύμφωνα με τα πλάνα της Άγκυρας, η οποία έχει την ανάγκη να εξασφαλίσει τους ενεργειακούς πόρους της. Μεσοπρόθεσμα, επιθυμεί να περιλάβει την Αίγυπτο, το Ιράκ και τις χώρες της αραβικής χερσονήσου. Ο Ερντογάν συνηγορεί υπέρ «μιας περιοχής Σέγκεν». Στη περιοχή εμφανίζεται μια οικονομική λεκάνη που θα περιλαμβάνει το Ιράν.
Source: Le Figaro