Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Η Ρωσία έχει την ικανότητα να σταματήσει την τρομοκρατία


Η ρωσική επιχείρηση στη Συρία θα βοηθήσει στονπεριορισμό της τρομοκρατίας και θα φέρει θανάσιμο πλήγμα στο «ισλαμικό κράτος» στη διαιρεμένη από τον πόλεμο Συρία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σουκρί, όπως αναφέρουν οι «New York Times».«Λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα της Ρωσίας, βλέπουμε ότι η εμφάνισή της θα βοηθήσει στην εξάλειψη της τρομοκρατίας στη Συρία», είπε ο Σουκρί σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σάββατο.
 
Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος, ως σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, διαφοροποιείται υποστηρίζοντας τις συριακές αρχές.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το σχόλιο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών είναι αποτέλεσμα της εκ νέου αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ της  Μόσχας και του Κάιρο.
Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία τον Αύγουστο ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε τονίσει ότι οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν έναν συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, νωρίτερα τον Ιούνιο, η Αίγυπτος και η Ρωσία πραγματοποίησαν τις πρώτες κοινές ναυτικές ασκήσεις.

1.000 Ιρανοί κομάντος βρίσκονται ήδη στη Συρία


1.000 Ιρανοί κομάντος βρίσκονται ήδη στη Συρία
Τουλάχιστον 1.000 Ιρανοί (Πέρσες) στρατιώτες των ειδικώνδυνάμεων, από τα σώματα των πεζοναυτών και των Φρουρών της Επανάστασης, βρίσκονται εδώ και σχεδόν ένα μήνα στη Συρία για να συμπολεμήσουν με τις κυβερνητικές δυνάμεις ενάντια στους τζιχαντιστές. Οι άνδρες αυτοί έχουν στρατοπεδεύσει στο Γκορίν, μια μικρή στρατιωτική εγκατάσταση νότια από το λιμάνι της Λαττάκειας. Εκεί βρίσκονται και Ρώσοι πεζοναύτες. Επίσης, στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και το μεγαλύτερο υποβρύχιο του κόσμου, το ρωσικό Dmitri Donskoy (TK-208), το οποίο φέρει 200 πυρηνικές κεφαλές.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ


φοτο
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Είναι γνωστό και έχουν γραφτείπολλά ότι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο. Τώρα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία, (Sabah 4/9), που επικαλούνται αλβανικές εφημερίδες, οι Τζιχαντιστές ανοίγουν καινούργιο πολεμικό μέτωπο από το Κοσσυφοπέδιο εναντίον των ηγετών της περιοχής, καθώς και κάποιων κυβερνητικών παραγόντων του Κοσσυφοπεδίου που έχουν ζητήσει να περιοριστούν οι δραστηριότητες τους στην περιοχή αυτή.
Συγκεκριμένα η DAEŞ, δηλαδή το στρατιωτικό σκέλος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, έχει στείλει απειλητικά μηνύματα κατά των ηγετών των κρατών της περιοχής, καθώς και κατά του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, İsa Mustafa, ο οποίος προφανώς υπακούοντας έξωθεν εντολές έχει ζητήσει τον περιορισμό της παρουσίας του.
Το ενδιαφέρον φυσικά είναι εδώ ότι οι απειλές των Τζιχαντιστών στρέφονται όχι μόνο κατά του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου αλλά και άλλων ηγετών των Βαλκανίων, ανάβοντας καινούργιες «φωτιές» στην ευρύτερη περιοχή.
Εδώ φαίνεται και πόσο ανεύθυνη ήταν η πολιτική όλων αυτών που είχαν στηρίξει την παρουσία των Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Ο Μασούντ Μπαρζανί καλωσορίζει τη ρωσική επέμβαση κατά του ISIS


Ο πρόεδρος της Ιρακινής Κουρδικής Περιφέρειας, Μασούντ Μπαρζανί, ο στρατός του οποίου (οι πεσμεργκά) αποτελούν μέρος του διεθνούς συνασπισμού που βρίσκεται υπό την αμερικανική ηγεσία κατά του ‘ισλαμικού κράτους’, είπε ότι καλωσορίζει την υποστήριξη της Ρωσίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 
Ο Μπαρζανί σε γραπτή του δήλωση – όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα- αναφέρει ότι οι διεθνείς προσπάθειες κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ είναι ‘αξιοθαύμαστες’, αλλά τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα η ρωσική επέμβαση στη Συρία κατά της τρομοκρατίας να λειτουργούσε μαζί με τον διεθνή συνασπισμό, γιατί μια τέτοια συνεργασία θα ήταν καλύτερη κατά του ISIS.

Moιράζουν και επίσημα το Αιγαίο με αφορμή...την αντιμετώπιση των λάθρο: Κοινές περιπολίες ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής


Σε επίσημο μοίρασμα του Αιγαίου προχώρησε η ΕΕ αφού για να αντιμετωπιστεί το κύμα της λαθρομετανάστευσης αποφασίστηκε να πραγματοποεί η ελληνική με την τουρκικήΑκτοφυλακή κοινές περιπολίες στην ελληνική θάλασσα.
Αποκτούν δηλαδή δικαιώματα έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό της Frontex. Φυσικά οι Τούρκοι με αφορμή την λαθρομετανάστευση θα προωθηθούν και πέραν του εικοστού πέμπτου μεσημβρινού.
 
Σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των λαθρομεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, γράφει γερμανική εφημερίδα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
 
Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
 
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το
δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP.
 
Οι λαθρομετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές.
 
Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επικίνδυνη για την Ελλάδα η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό


Επικίνδυνη για την Ελλάδα η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνίαεπί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, γράφει γερμανική εφημερίδα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP.
Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές.
Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ΓΑΛΛΙΚΟΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Germany

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αλλάξει τη δομή των θωρακισμένων οχημάτωνΗ τουρκική αμυντική βιομηχανία εξετάζει το θέμα αλλαγής των θωρακισμένων οχημάτων του στρατού.
Η αμυντική βιομηχανία είχε πειραματισθεί με ποσότητες εκρηκτικών κατά των οχημάτων αυτών, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις οι Κούρδοι χρησιμοποιούν μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικού υλικού με αποτέλεσμα οι Τούρκοι στρατιώτες στα οχήματα αυτά να μην προστατεύονται στις μεταφορές τους.
Για το σκοπό αυτόν, σημειώνει το δημοσίευμα, η γενική γραμματεία της αμυντικής βιομηχανίας θα αρχίσει δοκιμές με εκρήξεις ναρκών μεγαλύτερης δύναμης σε θωρακισμένα προκειμένου να εντοπίσει και να βελτιώσει τις αδυναμίες των οχημάτων.
«Τα περιστατικά με ανατινάξεις θωρακισμένων είναι πάρα πολλά και υπάρχουν δεκάδες νεκροί που επέβαιναν σε αυτά, όπως είναι την περιοχή της Ντάγλιτσα, στην Σιίρτ, στο όρος Τζολάχ του Μαρντίν, στο Σιρνάκ και στο Χακάρι, όπου οι Τούρκοι στρατιώτες φέρονταν παγιδευμένοι μέσα στα θωρακισμένα που δεν άντεξαν στις κουρδικές επιθέσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.