Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΤΟ STRATFOR ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΘΕΡΜΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ… «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ» ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Black Sea mapΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί στον τουρκικό τύπο η πρόβλεψη που διατυπώνεται από το γνωστό αμερικανικό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών Ερευνών, Stratfor, που όπως είναι γνωστό εκφράζει τις απόψεις της CIA, ότι το νέο πεδίο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι η Μαύρη Θάλασσα, όπου προβλέπεται να υπάρξει και θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τη παγκοσμία ειρήνη.
Όπως αναφέρεται, η ανάκτηση από την Ρωσία της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου της Κριμαίας έχει ενδυναμώσει την ρωσική ναυτική και όχι μόνο παρουσία στην περιοχή, κάτι που το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει δυναμικά με την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του μέσω μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων.

Στο σημείο αυτό υπάρχει το ζήτημα της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορούν πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα να παραμένουν επί αρκετό και υπό προϋποθέσεις χρονικό διάστημα στην περιοχή και εδώ είναι ένα σημείο όπου η Ρωσία αντιδρά άμεσα και έντονα.
Το ΝΑΤΟ στην περίπτωση αυτή εκμεταλλεύεται τις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, που ανήκουν στην συμμαχία, για να διοργανώνει μεγάλες ασκήσεις όπως πρόσφατα με την Breeze-2016 που στρέφονται άμεσα κατά της Ρωσίας. Η κατάσταση αυτή όμως διαμορφώνει μια άμεση απειλή γενικότερης ανάφλεξης.
Το ενδιαφέρων εδώ είναι ότι σύμφωνα με το Stratfor η Τουρκία, που ανησυχεί έντονα από την διένεξη του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει ήδη προβάλλει έντονες αντιρρήσεις στην τακτική αυτή. Έτσι και ενώ η Ρουμανία στηρίζει το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και κυρίως η Τουρκία αναμένεται να αποστασιοποιηθούν καθώς δεν θέλουν με τίποτα να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις τους με την Ρωσία στην περιοχή και να υποστούν τις συνέπειες αυτής της έντασης.
Βλέπετε ο φόβος φυλάει τα έρμα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Κύπρος: Η Μόρφου να τεθεί υπό ελληνο-κυπριακή διοίκηση ζήτησε ο ΠτΔ


Image
Η επιστροφή της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση«αποτελεί όχι μόνο πανελλήνια ευχή και προσδοκία, αλλά και βασική προϋπόθεση της αμοιβαίως αποδεκτής, συμφωνίας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή στην Λευκωσία της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης εδώ και 42 χρόνια από τον τουρκικό στρατό πόλης.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού, που να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην επίλυση του προβλήματος «αποτελεί όνειδος όχι μόνο γι’ αυτούς που εισέβαλαν στο νησί, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός, δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».
Ο Έλληνας Πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι ως επίτιμος δημότης Μόρφου θα υπερασπιστεί στο μέτρο που του αναλογεί, την Κύπρο, την Μόρφου και τους Μορφίτες, με «δόρυ» την ιστορία των Ελλήνων, και με «ασπίδα» το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η παρουσία του στην Κύπρο συμπίπτει με την ημερομηνία της τραγωδίας στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εθνοφρουροί και έξι πυροσβέστες της Κύπρου, και κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.
Ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλμπος Πίττας, προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε ότι με τη ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της κατεχόμενης πόλης «αποδίδεται οφειλόμενο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς την πολιτική ηγεσία και το λαό της Ελλάδας». Επίσης, επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του Προκόπη Παυλόπουλου «ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του Ελληνικού Έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιοδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της ελευθερίας της Κύπρου».

Ο Χαράλμπος Πίττας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το «κλειδί» της κατεχόμενης πόλης, λέγοντας: «είναι το ¨κλειδί¨ της καρδιάς μας, που είναι για μας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 42 χρόνια της πικρής προσφυγιάς».

Τέλος, ευχήθηκε σύντομα να έλθει η ημέρα που οι Μορφίτες θα υποδεχθούν τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια ελεύθερη Μόρφου.

Στην τελετή, στην οποία τραγούδησε η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μόρφου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

http://www.onalert.gr/stories/kypros-h-morfou-na-tethei-ypo-elliniko-kypriaki-dioikhsh-zitise-o-ptd/50829

Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον δύο χώρες θα εξαφανισθούν από το χάρτη σύντομα


Ο πρώην διευθυντής  της NSA/CIA, Μάικλ Χέιντεν (MichaelHayden) δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο αραβικές χώρες θα αφανισθούν από το χάρτη της Μέσης Ανατολής σύντομα. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»,ο Χάιντεν επεσήμανε ότι η Αμερική βλέπει αναπροσαρμογή στη διεθνή τάξη, στην οποία περιλαμβάνεται και η αλλαγή συνόρων στη Μέση Ανατολή.
 
Επεσήμανε ότι το Ιράκ και η Συρία, όπως γνωρίζαμε τις χώρες αυτές, δεν υπάρχουν πια και πρόσθεσε ότι  και ο Λίβανος άρχισε να παραπαίει.
Σε προηγούμενες συνεντεύξεις του ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευε ότι το Ιράκ και η Συρία δεν θα μπορούσαν  να γυρίσουν σε αυτό που ήταν πριν και ότι κατευθύνονταν, ήδη, σε διαμελισμό.
Το δημοσίευμα του κουρδικού  «waarmedia» ωστόσο, δεν αναφέρει ποιες χώρες και πως θα καλύψουν το κενό το οποίο ενδεχομένως παρουσιάζεται στη Μέση Ανατολή.
 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ BND ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

bnd
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Εδώ λίγα χρόνια, (ίσως καιπερισσότερα), η γερμανική μυστική υπηρεσία, BND, έχει στήσει ένα τεράστιο σύστημα παρακολουθήσεων και υποκλοπής συνομιλιών ανωτέρων και ανώτατων κρατικών παραγόντων σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που έρχεται από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA και δημοσιεύσεται στην τουρκική επιθεώρηση, AktıifHaber.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές, από το 2013 όταν είχε αποκαλυφτεί το σκάνδαλο της CIA που παρακολουθούσε τις ευρωπαϊκές χώρες και την Γερμανία, η Μέρκελ, (παλιά πράκτορας της Στάζυ), είχε δώσει την εντολή να οργανωθεί από την BND ένα αντίστοιχο και ευρύτερο σύστημα παρακολουθήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, στον στόχαστρο της μεγαλύτερης γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, της BND, είχαν μπει τρεις χιλιάδες τριακόσια άτομα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τα οποία παρακολουθούνται συστηματικά από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Γι την καλύτερη οργάνωση αυτού του διχτύου παρακολούθησης, είχαν διατεθεί όλα τα μέσα της γερμανικής τεχνολογίας, δορυφορικές δυνατότητες, καθώς και άνθρωποι των media στις χώρες που γίνονται οι παρακολουθήσεις σε άτομα που έχουν αξιολογηθεί σαν επικίνδυνοι για την γερμανική ασφάλεια, χωρίς φυσικά να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες
Σίγουρα οι αποκαλύψεις αυτές δίνουν άλλη μια σκοτεινή διάσταση αυτής της περίφημης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr