Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Προτεραιότητες της ΜΙΤ

Η ΜΙΤ έχει απευθείας επικοινωνία με 60 στρατηγικούς φορείς και εκπαιδεύει πράκτορες στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας SABAH, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της.Η υπηρεσία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σ΄ αυτούς τους τομείς.
Στο νέο μοντέλο που εφαρμόζεται, η Υπηρεσία ξεκίνησε συνεργασία με σημαντικούς οικονομικούς Φορείς της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξασφαλίζει συμμετοχές σε συνεδριάσεις των εν λόγω Φορέων, που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα, εξορύξεις μεταλλευμάτων, τραπεζικές εργασίες, αγορές κεφαλαίου και εξωτερικό εμπόριο, και αφορούν ξένες χώρες. Όλη η αλληλογραφία μεταξύ των Φορέων αποστέλλεται απευθείας στη ΜΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πράκτορες, τους οποίους εκπαιδεύει η ΜΙΤ στους προαναφερόμενους τομείς, αξιολογούν άμεσα κάθε πληροφορία. Όσοι ανώτατοι αξιωματούχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα, που σχετίζονται με το εξωτερικό, εκπαιδεύονται στην αντικατασκοπία. Επίσης, η Υπηρεσία, ενεργοποιώντας τα γραφεία τα οποία έχει δημιουργήσει για θέματα ενέργειας και οικονομίας, παρέχει στρατηγική υποστήριξη στους Φορείς. Επιπλέον, προσπαθεί να εξασφαλίσει διευκολύνσεις για δραστηριότητες, που αναλαμβάνουν δημόσιοι Φορείς. Ωστόσο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας με γειτονικές χώρες και εξετάζει όλες τις εξελίξεις.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=8&art_id=1450

Περι διεκδικούμενων γερμανικών αποζημιώσεων

Το ποσό που διεκδικούμε είναι 162 δις. ευρώ χωρίς τους τόκους.
Έχουν περάσει 66 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή και το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα στρατεύματά της παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο εθνικό, οικονομικό και κυρίως ηθικό ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί για οποιοδήποτε πολιτική σκοπιμότητα να μην προχωρά στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», οφείλει στη χώρα μας:

7,100 δισ. δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

Την εξόφληση του κατοχικού δανείου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, πλέον τους τόκους.

Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής.

Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν τα γερμανικά στρατεύματα και οφείλουν να μας επιστρέψουν.

Συνολικά οι οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας, σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης», ξεπερνούν, σε σημερινή αξία, τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους .

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης(2 συν 4) που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλλουν την εξόφληση του χρέους τους προς την Ελλάδα. Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι παραπάνω αναφερόμενες οφειλές είναι απαιτητές από τη χώρα μας.

Άραγε, γιατί σήμερα, παρά ποτέ άλλοτε, δεν τα ζητάνε από τη Μέρκελ που το «παίζει» σιδηρά κυρία;

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://apneagr.blogspot.com/2010/12/blog-post_1066.html#ixzz173iYBDwE

Ο δούρειος ίππος της συνεκμετάλλευσης

Tου Σταυρου Λυγερου
Εάν πιστέψουμε τους διπλωματικούς διαδρόμους, σύντομα θα έχουμε εντυπωσιακά νέα από το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, προεξοφλούν συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η στήλη κρατάει μικρό καλάθι, αλλά δεν αποκλείει τίποτα. Η κυβέρνηση Ερντογάν, πάντως, καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και με τη ρητορική της επιχειρεί να εγκλωβίσει διπλωματικά την Αθήνα σε μια δυναμική διευθετήσεων, που θα προκύψουν από τις διμερείς διαπραγματεύσεις κι όχι από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών βρίσκεται το ζήτημα των χωρικών υδάτων. Ακόμα, όμως, κι αν επέλθει συμφωνία επί της συζητούμενης φόρμουλας του διαφοροποιημένου εύρους, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο προσκρούει και σε άλλα εμπόδια.
Η Αγκυρα αμφισβητεί μέσω της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» την ελληνικότητα ακόμα και κατοικημένων νησιών. Επίσης, δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δικαιούνται Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, παρότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά πως τα κατοικημένα νησιά έχουν δικαίωμα ΑΟΖ κι ότι αυτή ορίζεται με τον ίδιο τρόπο που ορίζεται η ΑΟΖ των ηπειρωτικών περιοχών (άρθρο 121 παρ. 2). Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω σύμβαση έχει κυρωθεί από περίπου 160 χώρες και αποτελεί διεθνές δίκαιο και δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Τουρκία απαιτεί να αποκτήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης του βυθού δυτικά της αλυσίδας των ελληνικών νησιών, που αρχίζει από τη Σαμοθράκη και τελειώνει στη Ρόδο. Κάτι τέτοιο, όμως, αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί αυτή την τουρκική απαίτηση απαράδεκτη.
Λόγω ακριβώς αυτών των εμποδίων, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η μέθοδος που συζητείται είναι η παράκαμψη. Αντί, λοιπόν, να επιδιωχθεί η οριστική επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αναζητείται τρόπος να υπογραφεί κατ’ ευθείαν συμφωνία συνεκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.
Μόνο, όμως, εάν έχει προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας θα είναι σαφές ποια ποσοστά από τα κέρδη θα δικαιούται η μία και ποια η άλλη παράκτια χώρα. Εάν δεν είναι σαφές αυτό, η διαπραγμάτευση θα γίνει στον αέρα και βεβαίως προς όφελος της Αγκυρας, η οποία είναι αυτή που αμφισβητεί, πιέζει και διεκδικεί. Οταν η Αγκυρα μιλάει για συνεκμετάλλευση εννοεί ότι το κέρδος θα μοιραστεί σχεδόν εξίσου. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, όμως, δικαιούνται ένα πολύ μικρό ποσοστό, λόγω της ύπαρξης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Στην πραγματικότητα, ο όρος συνεκμετάλλευση είναι ένα παραπλανητικό αμπαλάζ για παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Το επιχείρημα που θα προβληθεί είναι ήδη έτοιμο: Θα μας πουν ότι ειδικά τώρα που έχουμε ζωτική ανάγκη, είναι προτιμότερο να μοιραστούμε με τους Τούρκους τα οφέλη από την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων στο Αιγαίο, επειδή αλλιώς αυτά θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα.
KATHIMERINI

Ο μικρός Nabucco

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της ΔΕΠΑ για την υπογραφή με τη βουλγαρική BEH της συμφωνίας για τον αγωγό ελληνοβουλγαρικό IGB, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως «μικρός Nabucco» εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από τους αγωγούς αερίου, ενόψει και της απόφασης των Αζέρων στο πρώτο τρίμηνο του 2011 για τη διάθεση του κοιτάσματος Shah Deniz2.

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο, συντελούνται σημαντικές διεργασίες και ζυμώσεις. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε πρόσφατα όταν αποκαλύφθηκε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές των εκπροσώπων του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI, με τον αγωγό Nabucco, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστικός αγωγός του ρωσικού South Stream να τροφοδοτείται συμπληρωματικά με υγροποιημένο αέριο από τερματικό σταθμό στην περιοχή της Καβάλας.


Η αποκάλυψη έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου, όπου και αναφέρθηκε ότι έχουν υπάρξει καταρχήν επαφές στις οποίες διαμηνύθηκε από την πλευρά του ITGI ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πιο προωθημένος, οικονομικά συμφέρων και άμεσα υλοποιήσιμος εφόσον εξασφαλιστεί το απαραίτητο αέριο από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν.


Το αζέρικο αέριο επαρκεί για τον αγωγό των ΔΕΠΑ – Edison – Botas όχι όμως και για το μεγάλο αγωγό Nabucco. Και ερχόμαστε στην «ταμπακιέρα» των επαφών. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σαχίνη, οι μέτοχοι του ITGI και ειδικά η ΔΕΠΑ έχει προτείνει στον αγωγό Nabucco, εφόσον εξασφαλίσει το αέριο του Τουρκμενιστάν και προχωρήσει η επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή του, τότε να προχωρήσει η δημιουργία νέου τερματικού σταθμού LNG στην Καβάλα, προκειμένου ο Nabucco να αποκτήσει πρόσβαση και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.


Παράλληλα η προοπτική δημιουργίας LNG terminal στην Καβάλα, συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB αλλά και με μια άλλη διασύνδεση που έχει προταθεί. Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ έχει πραγματοποιήσει επαφές με την Αλβανική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει ελληνοαλβανική διασύνδεση φυσικού αερίου. Φυσικά ανάλογη διασύνδεση σχεδιάζεται και από τον αγωγό TAP των Statoil, Eon & EGL, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ και την Edison για πιθανή συνεργασία.


Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια άκρως ρευστή κατάσταση γύρω από τους αγωγούς που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του νότιου διαδρόμου που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε έργο προτεραιότητας από την Ε.Ε. Και σε αυτές τις συζητήσεις καταλυτικό ρόλο θα παίξει η απόφαση των Αζέρων για το που θα πουλήσουν το αέριό τους, απόφαση που όπως προαναφέρθηκε αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2011.



Πηγή:www.capital.gr

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου ήταν μόνο η αρχή

Μετά την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το Οικουμενικό Πατριαχρείο εξετάζει πλέον τη δυνατότητα να του επιστραφούν και άλλα ακίνητα τα οποία ανήκαν σε βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία αλλά η διοίκησή τους είχε περάσει, αυθαίρετα, στην τουρκική διοίκηση. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Zaman», ο Τζεμ Σοφούογλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Φανάρι και ο οποίος ήταν αυτός που παρέλαβε τον τίτλο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου την περασμένη Δευτέρα, ζήτησε όπως άλλα 23 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και τρία κτίρια που βρίσκονται στην Τένεδο, να επιστραφούν επίσης στο Πατριαρχείο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε κάποτε στην κατοχή του περίπου 90 εκκλησίες τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων είχε αναλάβει αυθαιρέτως τη διοίκηση 24 βακουφίων που ανήκαν στο Πατριαρχείο, μαζί με την περιουσία τους, και ισχυριζόταν ότι είχε το δικαίωμα να μεταβιβάζει ή να ενοικιάζει την περιουσία αυτή σε τρίτα μέρη.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται ταχεία πρόοδος στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το τουρκικό υπουργείο Παιδεία έχει ήδη μελετήσει διάφορα σενάρια για το πως θαμπορούσε να γίνει αυτό, αλλά καθώς απαιτείται η αλλαγή της σημερινής νομοθεσίας μοιάζει απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, η Αγκυρα συνδέει ευθέως το θέμα της Χάλκης με βήματα της Αθήνας που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αλλά και με την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.http://www.tovima.gr-ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εγγραφα Wikileaks για την Κύπρο

Εμείς Ξέρουμε:"Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.-Απο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004."
Μετά από μέρες αναμονής επιτέλους κάποια από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τη Wikileak περιλαμβάνουν αναφορές στην Κύπρο. Το πρώτο αφορά σε πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι με προορισμό το Λίβανο ενώ το δεύτερο χρησιμοποιεί άσχημους χαρακτηρισμούς για τον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλου και τους χειρισμούς του την περίοδο του Δημοψηφίσματος ενώ ολοκληρώνεται λέγοντας «όλοι γνωρίζαμε ποιος είναι ο Παπαδόπουλος… ο δικηγόρος του Μιλόσεβιτς»!


Σύμφωνα με το τηλεγράφημα,οι Αμερικανοί διεξήγαγαν το 2008 αριθμό κατασκοπευτικών πτήσεων στο Λίβανο, μέσω του αεροδρομίου στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου. Αναφέρεται, επίσης, ''στις διαδικασίες για την αναγνώριση και συζήτηση των τακτικών κατασκοπευτικών πτήσεων, που διενεργούν οι ΗΠΑ από το Ακρωτήρι''.

Ωστόσο, ο Βρετανός αξιωματούχος εκφράζει επιφυλάξεις για τους κινδύνους για την Κυβέρνησή του, σε περίπτωση που οι πτήσεις αυτές γίνουν γνωστές σε άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες πιθανώς να αντιτεθούν στη διενέργεια των πτήσεων αυτών.

Το δεύτερο και σαφώς πιο επίμαχο έγγραφο στάληκε μόλις τρεις ημέρες μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τον τότε Επίτροπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Βρετανός Κρις Πάτεν διατύπωσε τις σκέψεις του για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διέθετε κοινοτικά κονδύλια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η αμερικανική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στα της Κύπρου υπό τον υπότιτλο ''Τα επόμενα βήματα στην Κύπρο/ο αναξιόπιστος (dubious) χαρακτήρας του Παπαδόπουλου'' και γράφει ότι ''τα επόμενα βήματα για την Κομισιόν είναι να εξεύρει τρόπο για τη διάθεση χρημάτων στη βόρεια Κύπρο''.

Οπως αναφέρεται, ο Πάτεν αναμένει ότι η Κομισιόν θα ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα για να επιβλέπει τη διάθεση των κονδυλίων.

''Ενώ θα υπάρξουν νομικά εμπόδια στη διαδικασία, ήταν (ο Πάτεν) αισιόδοξος ότι η Επιτροπή θα βρει έναν τρόπο'', αναφέρει το τηλεγράφημα και συνεχίζει: ''Ο Πάτεν εξέφρασε αμφιβολίες ότι οι Ε/κ θα αντιτίθεντο ανοικτά στις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι υπήρχε διπλωματικός αναβρασμός μετά τις ιταμές προσπάθειές τους να καταστείλουν τις αντίθετες απόψεις (υπέρ του σχεδίου Ανάν) στο δημοψήφισμα''.

Το επεισόδιο, εννοώντας το δημοψήφισμα, κατά τον κ. Πάτεν, «ήταν μια θλιβερή αντανάκλαση των πραγματικοτήτων της διεύρυνσης της ΕΕ».Είπε ακόμη ότι ''η ΕΕ δεν εκπλάγηκε από την συμπεριφορά του Παπαδόπουλου, καθώς γνώριζαν καλά με ποιον είχαν να κάνουν: Τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς''.http://www.sigmalive.com/