Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μάχη για τον έλεγχο των 50 δίς των Καντάφι

The New York Times
Καθώς εντείνονται επικίνδυνα οι συγκρούσεις στη Λιβύη μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι και των επαναστατών, δίνεται μια παράλληλη μάχη για τον έλεγχο του Libyan Investment Authority, του επενδυτικού κρατικού κεφαλαίου της χώρας, με περιουσιακά στοιχεία 70 δισ. δολαρίων. Με μια δεξαμενή «ετοιμοπαράδοτης ρευστότητας» και κατοχή μεριδίων σε μερικούς ηγετικούς επιχειρηματικούς ομίλους -συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού εκδοτικού οίκου Pearson και της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Juventus- το συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο δημιουργήθηκε από τον Σέιφ αλ-Ισλάμ ελ-Καντάφι, ενός από τους υιούς του Λίβυου ηγέτη που κάποτε θεωρούνταν δύναμη εκσυγχρονισμού. Το επενδυτικό κεφάλαιο ιδρύθηκε το 2006, με στόχο να αποδείξει ο κ. Καντάφι ότι η χώρα ήταν έτοιμη να ανοιχτεί στη Δύση. Προσέλκυσε προσωπικότητες με επιρροή, όπως η οικογένεια Ρότσλιντ, ο πρίγκιπας Αντριου της Βρετανίας, ο πρώην επίτροπος εμπορίου της Ε. Ε., Πίτερ Μάντελσον, η αφρόκρεμα της κοινότητας των επιχειρηματιών στην Ιταλία, μεγάλους παίκτες του κλάδου των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity), όπως ο Στέφεν Σβάτζμαν της Blackstone και ο Ντέβιντ Ρούμπενσταϊν της Carlyle Group.
Πλέον, στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως προτίθεται να παγώσει κάθε επένδυση ή περιουσιακό στοιχείο της Libyan Investment Authority, αν και δεν έχει κατονομαστεί κάποια τράπεζα ή άλλης φύσεως τοποθέτηση. Στη Βρετανία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αποτρέψουν κάθε απόπειρα επαναπατρισμού ή πώλησης κεφαλαίων από το επενδυτικό ταμείο, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου στον οίκο Pearson και ένα μικρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Λονδίνο. Αυτό που απομένει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό τα 50 δισ. δολάρια, περίπου, σε ρευστό και άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους του ταμείου είναι προσβάσιμα από τον πατέρα του κ. Καντάφι, τον συνταγματάρχη Μουαμάρ ελ-Καντάφι.
Θα ήταν δύσκολο, όμως, όλη αυτή η ρευστότητα να διοχετευθεί στην αγορά όπλων ή μισθοφόρων κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Ανθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το ταμείο μαρτυρούν ότι ο εσωτερικός μηχανισμός λειτουργίας παρέμενε μυστήριο λόγω της γραφειοκρατίας και της έλλειψης επενδυτικών ικανοτήτων. Αυτό πραγματοποίησε, για πρώτη φορά, επενδύσεις εκτός των συνόρων της χώρας το 2008. Κατά πάσα πιθανότητα, τα περισσότερα κεφάλαια βρίσκονται σε τράπεζες της χώρας ή της Μέσης Ανατολής, όπου οι κυρώσεις των διεθνών οργανισμών δεν έχουν καμία επιρροή. Πέραν του ταμείου, η κεντρική τράπεζα της Λιβύης διαθέτει αποθέματα σε ρευστό της τάξεως των 110 δισ. δολαρίων, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε καθαρή θέση ρευστότητας της τάξεως του 160% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.
Πλέον ο κύκλος των ισχυρών γνωριμιών του κ. Καντάφι έχει συρρικνωθεί δραματικά. Στη Βρετανία, η φιλία έχει μετατραπεί σε απέχθεια. Η Μάρτζορι Σκαρντίνο, διευθύνουσα σύμβουλος στον εκδοτικό οίκο Pearson, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βρετανική εφημερίδα Financial Times και The Economist, δήλωσε ότι αισθάνεται άβολα με το 3% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο η Λιβύη. Στο βρετανικό κοινοβούλιο, οι Εργατικοί από τη θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο πρίγκιπας Αντριου από τη θέση του πρεσβευτή των επιχειρηματικών συμφερόντων της Βρετανίας.
Στην Ιταλία, όπου το ταμείο έχει επενδύσει περισσότερο, εν μέρει λόγω των μακροχρόνιων δεσμών από την εποχή της ιταλικής αποικιοκρατίας στη Λιβύη, η απάντηση είναι πιο μετριοπαθής. Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Juventus, έχει πει ότι δεν ανησυχεί για το μερίδιο 7% που συνδέεται με έναν από τους αδελφούς του Καντάφι, τον Αλ-Σααντί, πρώην ποδοσφαιριστή στη Λιβύη. Η Unicredit, η ιταλική τράπεζα το 7% της οποίας ελέγχεται από το ταμείο και την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, έχει δηλώσει μόνο ότι παρακολουθεί την κατάσταση.
Στις αρχές του 2010, το ταμείο είχε 50 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με τον κ. Μοχάμεντ Λαγιάς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του ταμείου και ίσως ο πιο πεπειραμένος διεθνής τραπεζίτης της χώρας. Σε μία συνέντευξη στο γραφείο του στην Τρίπολη πριν από περίπου ένα χρόνο, ο κ. Λαγιάς είχε πει ότι δεν είχε ποτέ αισθανθεί την πρόκληση να επενδύσει περισσότερο στο εξωτερικό, όπως το αντίστοιχο ταμείο του Αμπου Ντάμπι. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι πληγές από κυρώσεις προηγούμενων δεκαετιών πονούσαν ακόμη: «Οι κυρώσεις μας έχουν κάνει πολύ συντηρητικούς. Και αποτελεί γνώμη του ηγέτη μας καθώς χτίζουμε τα αποθέματά μας, να κρατάμε τα περισσότερα από αυτά στην κεντρική τράπεζα».
Source : kathimerini

Περί Ψυχολογικού Πολέμου

“Ψυχολογικός Πόλεμος, είναι το προοίμιον και η συνέχεια, δηλαδή η ολοκλήρωσις του Υλικού Πολέμου δι΄ άλλων μέσων”. CLAUSEWITZ

Ι) ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ψυχολογικός πόλεμος, είναι τόσο παλαιός όσο και ο κόσμος.
Αλλά σπουδαίο ρόλο άρχισε να παίζει στη ζωή των Εθνών και της παγκόσμιας κοινωνίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Και όσο, υπήρχε πολλαπλασιασμός των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων, ο πόλεμος άλλαξε ριζικά μορφή.
Τόσο στη Στρατιωτική Στρατηγική, όσο και στην Πολιτική Στρατηγική, ο ψυχολογικός πόλεμος απέκτησε καθοριστική διάσταση και επηρέασε ουσιωδώς τις στρατιωτικοπολιτικές εξελίξεις σε όλα τα έθνη. Ο ψυχολογικός πόλεμος, αποβλέπει στο να μεταβάλλει - με μια καθορισμένη έννοια - τη συμπεριφορά των ατόμων - αντιπάλων ή συμμάχων - διά της επιδράσεως επί της νοημοσύνης των, του ψυχισμού τους, του πνεύματός τους και της συνειδήσεως, χωρίς να προσφεύγει στην υλική βία.
Αντιπροσωπεύει την πλέον ύπουλη μορφή του πολιτικού πολέμου, διότι χρησιμοποιεί όλα τα μέσα με τα οποία φτάνει στον εσώτερο ψυχισμό του ατόμου και επιδρά έτσι στη νοημοσύνη και την ευαισθησία του. Αποτελεί μόνιμη απειλή, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πλήξει τον κάθε άνθρωπο και να του επηρεάσει τη σκέψη και τα συναισθήματά του. Σκοπός του, η ηθική συντριβή του αντιπάλου επί του οποίου ασκείται. Η εξάσκηση του ψυχολογικού πολέμου λαμβάνει χώρα σε καιρό ειρήνης και η απόκτηση Στρατηγικών θέσεων συντελείται διά της διπλωματικής οδού. Ο ψυχολογικός πόλεμος αποτελεί πλέον τη μόνιμη εμπροσθοφυλακή όλων των πολέμων. Η Στρατιωτική στρατηγική, αποτελεί πλέον ένα πιόνι στη σκακιέρα που λέγεται Γενική Στρατηγική.
Η Στρατηγική του ψυχολογικού πολέμου προσαρμόζεται κατ΄ανάγκη, σε ορισμένες ιδιομορφίες. Οι πλέον χαρακτηριστικές είναι οι εξής :
α) Ο ψυχολογικός πόλεμος διεξάγεται αναιμάκτως.
β) Δεν υφίσταται η μοιραία για τις υλικές δυνάμεις φθορά.

II) ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Μέσα του ψυχολογικού πολέμου, είναι τα μέσα της Δημοσιολογίας. Αντικείμενο της Δημοσιολογίας, είναι η διανθρώπινη επικοινωνία, με τη βοήθεια των γνωστών συμβόλων. Σύμβολα είναι ο Λόγος. Προφορικός διά ζώσης ή με μηχανικά μέσα. Ο γραπτός και έντυπος. Η εικόνα, μέσω τηλεοράσεως, video και κινηματογράφου. Οι κυριότερες μορφές της χρησιμοποιήσεως των μέσων του ψυχολογικού πολέμου είναι οι εξής : Η ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ, η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, η ΖΥΜΩΣΗ και τα ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ.
α) Η ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ αποτελεί τον συντονισμό της εν γένει δραστηριότητάς του λαού και την κινητοποίηση των πνευματικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση της πολιτικής, της οποίας απόρροια είναι ο πόλεμος. Χρησιμοποιεί την παιδεία, την τέχνη και γενικά όλα τα μέσα.
β) Η ΖΥΜΩΣΗ αποτελεί το προπαρασκευαστικό στάδιο μιας επικείμενης δραστηριότητας και προετοιμάζει την κοινή γνώμη και ταυτοχρόνως βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις.
γ) Το ΣΥΝΘΗΜΑ αποτελεί είδος σύντομης επιταγής και γνώμονα δράσεως.
Η Διοργάνωση του ψυχολογικού πολέμου σε ένα κράτος, είτε ως οργάνου αμύνης, είτε ως οργάνου επιθέσεως, αποτελεί αντικείμενο σοβαρότατης μελέτης σε κρατικό επίπεδο. Πρέπει καταρχήν να υπάρχει η ανώτατη Διεύθυνση ψυχολογικού πολέμου, από την οποία θα σχεδιάζονται, θα συντονίζονται και θα κατευθύνονται οι ψυχολογικές επιχειρήσεις στα ιεραρχικώς κατώτερα κλιμάκια, για όλους τους τομείς και κλάδους του ψυχολογικού πολέμου. Ήτοι: τον πολιτικό - οικονομικό - ιδεολογικό - κοινωνικό, καθώς και για όλες τις δραστηριότητες, όπως των υπηρεσιών πληροφοριών, της διαφωτίσεως και της προπαγάνδας. Κατά συνέπεια η χρησιμοποίηση του ψυχολογικού πολέμου αποτελεί ουσιαστική ευθύνη του Κράτους.
Ο ψυχολογικός πόλεμος αποτελεί μια συνιστώσα, που μαζί με τις υπόλοιπες τρεις, δηλαδή τον Οικονομικό, τον Κοινωνικό και το Μυστικό Πόλεμο συνθέτουν και συγκροτούν τον λεγόμενο «Πολιτικό Πόλεμο». Στον πολιτικό πόλεμο γίνεται χρήση όλων των μέσων.
Διπλωματία φανερή και μυστική, Διείσδυση, Κατασκοπεία, οικονομική και κοινωνική Υπονόμευση, απειλές για δήθεν ένοπλες επεμβάσεις, διάβρωση και φυσικά επιστημονική Προπαγάνδα. Ο Ψυχολογικός πόλεμος έχει σκοπό την κατάληψη του νου και της καρδιάς των ανθρώπων με συνέπεια στην ουσία την κατάληψη της ανθρώπινης οντότητας και υπόστασης. Τα καθεστώτα καταρρέουν και τα εδάφη κατακτώνται «εκ των ένδον». Μέσα του ψυχολογικού πολέμου, είναι οι ιδέες και τα συναισθήματα. Βασικό όργανo του η προπαγάνδα.
Source : pyravlos.blogspot