Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πόκερ στα Βαλκάνια

του Δελαστίκ
Σε πολιτικοδιπλωματική κόλαση έχει μεταβληθεί το Κόσοβο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι τα αποτελέσματα καθιστούν επίπονη και πιθανόν μακρόσυρτη διαδικασία τον σχηματισμό κυβέρνησης (το πρώτο κόμμα πήρε μόλις 33,5% και το δεύτερο 23,6%, το τρίτο 12,2% και το τέταρτο 10,8%, αλλά και τα τρία αρνούνται να συμμαχήσουν με το πρώτο). Το ασταθές πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται εξαιρετικά από τη μετεκλογική παρέμβαση με έμμεσο τρόπο της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, οι οποίες επιδίδονται σε έναν ανελέητο διαγκωνισμό και αντιπαράθεση μεταξύ τους με στόχο την αύξηση της στενής επιρροής της καθεμιάς από αυτές τις χώρες στις πολιτικές εξελίξεις του Κοσόβου. Οι κινήσεις τους είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές.


Κυριακή έγιναν οι εκλογές, Δευτέρα γνωστοποιήθηκε το ανεπίσημο αποτέλεσμα και αμέσως άρχισαν να πέφτουν οι «πολιτικές βόμβες».
Πρώτοι άρχισαν οι Αμερικανοί. Καθώς πρώτο κόμμα ήταν αυτό του απερχόμενου, άκρως αμερικανόφιλου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να νομιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Για «ορόσημο στη δημοκρατική εξέλιξη του Κοσόβου» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, παρά τις καταγγελίες της κοσοβάρικης αντιπολίτευσης για κραυγαλέες περιπτώσεις νοθείας.
Τόνισε μάλιστα την «επιτακτική ανάγκη» άμεσης έναρξης του διαλόγου Κοσόβου - Σερβίας, αμέσως μετά την επισημοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσιοποίησε μια συγκλονιστική έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μαρτί για το Κόσοβο, η οποία κατηγορεί ευθέως τον Χασίμ Θάτσι ως ηγετικό στέλεχος κοσοβάρικης συμμορίας, η οποία δολοφονούσε το 1999 και το 2000 Σέρβους και Αλβανούς... και πουλούσε τα όργανά τους για μεταμοσχεύσεις σε κλινικές του εξωτερικού.
Ο Ντικ Μαρτί θεωρείται άνθρωπος της επιρροής των Γερμανών και έγινε πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο από τις αποκαλύψεις που έκανε σε άλλη έκθεσή του για τις παράνομες φυλακές της CIA στην Ευρώπη, όπου βασάνιζαν οι Αμερικανοί υπόπτους για ισλαμιστική δράση, που είχαν απαγάγει οι πράκτορες της CIA σε διάφορες χώρες του κόσμου.
«Οι πρώτες πληροφορίες γι’ αυτή την έκθεση του Μαρτί ήρθαν με μια δημοσιογραφική επιτυχία της εφημερίδας ''Γκάρντιαν'' από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που δεν έχει κρύψει την υποστήριξή της προς έναν αντίπαλο τον Χ. Θάτσι, τον τέως πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος περιμένει να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» καταγγέλλει η γαλλική εφημερίδα «Μοντ», η οποία μάλιστα αναρωτιέται ευθέως: «Γιατί δημοσίευσε αυτή την έκθεση σε μια πολιτική στιγμή τόσο ουδέτερη;». Την Πέμπτη, το δικαστήριο απαγόρευσε στον Χαραντινάι, το κόμμα του οποίου ήρθε τέταρτο στις εκλογές του Κοσόβου με 10,8%, να ταξιδέψει προσωρινά στο Κόσοβο μέχρι να ξαναρχίσει η δίκη του.
Είναι προφανές ότι ο Χαραντινάι ήθελε να διαπραγματευθεί απευθείας με τον Θάτσι την υποστήριξη και συμμαχία με το κόμμα του για να σχηματίσουν κυβέρνηση και να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος αυτής της κυβέρνησης, πράγμα που θα δυσκόλευε πολύ το ενδεχόμενο καταδίκης του στη Χάγη. Το δικαστήριο τορπίλισε αυτό το πολιτικό σχέδιο.
Ενώ όμως οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι υποστηρίζουν τον μαφιόζο εγκληματία πολέμου Χασίμ Θάτσι και οι Αγγλοι τον επίσης εγκληματία πολέμου Χαραντινάι, οι Γερμανοί υποστηρίζουν έναν πολιτικά πολύ πιο επικίνδυνο Αλβανό πολιτικό ηγέτη του Κοσόβου, παρ' όλο που αυτός δεν βαρύνεται με τέτοιο παρελθόν. Ονομάζεται Αλμπίν Κούρτι και είναι αρχηγός του κόμματος «Αυτοδιάθεση», το οποίο κατέβηκε πρώτη φορά στις εκλογές και ήρθε κατευθείαν τρίτο με ποσοστό 12,2%.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κόμματος έγκειται στο ότι είναι το μοναδικό κοσοβάρικο κόμμα που τάσσεται ανοιχτά και αναφανδόν υπέρ της ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία και της άμεσης αποχώρησης από το Κόσοβο όλων των ξένων στρατευμάτων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
«ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ»
«Καταπιεζόμενοι Αλβανοί παντού»
Την κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του επιβληθέντος από τις ΗΠΑ και την ΕΕ Συντάγματος του Κοσόβου απαιτεί το εξ 100 σημείων εκλογικό πρόγραμμα του κοσοβάρικου κόμματος «Αυτοδιάθεση». Βάσει της παραγράφου αυτής, το Κόσοβο αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εγείρει εδαφικές απαιτήσεις έναντι οιασδήποτε γειτονικής χώρας ούτε να επιχειρήσει ένωση με κάποια χώρα ή τμήμα αυτής. Κατά το πρόγραμμα αυτό, η εξωτερική πολιτική του Κοσόβου πρέπει να επικεντρωθεί στις σχέσεις με τους Αλβανούς στις γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο), οι οποίοι γενικά «υπόκεινται σε διακρίσεις και καταπιέζονται», όπως αναφέρει το κόμμα της «Αυτοδιάθεσης».
ethnos.gr

Ο Κάρλ Γιούνγκ στην υπηρεσία της CIA

Για τον πολύ κόσµο ήταν ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, ο µαθητής του Ζίγκµουντ Φρόιντ που αµφισβήτησε τον δάσκαλό του. Για την αµερικανική αντικατασκοπία όµως, ο Καρλ Γιουνγκ ήταν ο «πράκτορας 488». Και οι υπηρεσίες που παρείχε στο αντιναζιστικό µέτωπο κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο πολύτιµες.

Ηταν Νοέµβριος του 1943 όταν η OSS, πρόγονος της σηµερινής CIA, προσέγγισε τον τότε 70χρονο Γιουνγκ για να τον στρατολογήσει στις τάξεις της. Ο παγκοσµίου φήµης ελβετός ψυχίατρος δέχθηκε να βάλει µε τις γνώσεις του το δικό του λιθαράκι στον αντιναζιστικό αγώνα. Η έπαυλή του, στη λίµνη της Ζυρίχης, έγινε το σηµείο συνάντη σηςµετον Αλεν Νταλς, νούµερο ένα της OSS στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. «Στουςδυο τους»,αποκάλυψε πριναπόµερικές ηµέρες το ελβετικό περιοδικό «Le Matin Dimanche», «οφείλεται η πρώτη σοβαρή απόπειρα να χρησιµοποιηθούν τα ψυχολογικά πορτρέτα στις επιχειρήσεις κατασκοπείας». Ο Νταλς έδινε συνεχείς αναφορές για τα αποτελέσµατα των συναντήσεών του µε τον Γιουνγκ µέσω της αµερικανικής πρεσβείας στη Βέρνη. «Οι αναλύσεις του δόκτορος Γιουνγκ γύρω από τη συµπεριφορά των ναζιστών ηγετών πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη», έγραφε µεταξύ άλλων ο αµερικανός αξιωµατούχος.

Πράγµατι, ο δρ Γιουνγκ είχε µια πολύ σαφή, και όπως αποδείχθηκε ακριβέστατη, εικόνα για τον Φύρερ. «Σε µια στιγµή κρίσης, θα µπορούσε να αυτοκτονήσει» είχε προβλέψει. Εξίσου επιτυχής αποδείχθηκε και η πρόβλεψή του ότι ο Χίτλερ θα προσπαθούσε µέχρι τέλους, και µε κάθε µέσο όπως λέει ο Γιουνγκ, να αποτρέψει την είσοδο των Σοβιετικών στο Βερολίνο. Εκτός από το ψυχολογικό πορτρέτο του Χίτλερ, ο Γιουνγκ είχε σκιαγραφήσει τα προφίλ δύο άλλων δικτατόρων της εποχής, του Στάλιν και του Μουσολίνι.

Αναγνώριση από «Αϊκ». «∆εν θα µάθει ποτέ κανείς την τεράστια συµβολήτου δόκτορος Γιουνγκ στη συµµαχική νίκη», θα έλεγε αργότερα σε έναν φίλο του ο Νταλς, σύµφωνα µε το «Le Matin Dimanche». Ωστόσο, µε το άνοιγµα των αρχείων και την παράλληλη έκδοση στη Ζυρίχη µιας βιογραφίας του Γιουνγκ, ήρθε στο φως όλη η αλήθεια για τη δραστηριότητα του «πράκτορα 488».

Σύµφωνα µετον Ντέιρντρε Μπλερ, συγγραφέα της βιογραφίας του Γιουνγκ, ακόµη και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, επικεφαλής των συµµαχικών δυνάµεων στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και µετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, βασίστηκε στις αναλύσεις του ελβετού ψυχαναλυτή προκειµένου να καταλήξει στη στρατηγική που θα υιοθετούσε για να πείσει τους γερµανούς πολίτες ότι η χώρα τους είχε ηττηθεί. Ο Αϊζενχάουερ φέρεται να είχε αναγνωρίσει προσωπικά ότι η ανάλυση των προπαγανδιστικών µεθόδων των Ναζί από τον Γιουνγκ ήταν πολύτιµη.

Source : TA NEA