Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τρία σενάρια για την επόμενη δεκαετία στην Τουρκία

Το Γερμανικό Ίδρυμα Marshall στην Ουάσιγκτον οργάνωσε μια ημερίδα με θέμα «Τουρκία-Ε.Ε» , στην οποία μίλησε και ο καθηγητής Michael Oppenheimer , Πρόεδρος του Κέντρου CGA (Διεθνών Σχέσεων) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης . Ο κ. Oppenheimer στην ομιλία του που είχε θέμα «Η Τουρκία το 2020» προέβλεψε τρία σενάρια για την επόμενη δεκαετία . Η Τουρκία , κατά την άποψη του θα μετατραπεί:

1.Σε μια ισλαμική χώρα με την απόλυτη κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

2.Σε μια χώρα όπου θα επικρατήσει η στρατιωτική, κοσμική ελίτ και θα εξαφανιστεί το ΑΚΡ

3.Σε πλουραλιστική δημοκρατία , όπου θα ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, θα ανανεωθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από αυτά τα τρία σενάρια πιθανότερο , όπως διαφαίνεται σήμερα είναι το πρώτο. Το ΑΚΡ που κατέλαβε την εξουσία το 2002 και ο κ. Ερντογάν που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2003 πρόβαλαν ένα εκσυγχρονιστικό δημοκρατικό , ευρωπαϊκό προφίλ. Ταυτόχρονα, όμως, για να ικανοποιήσει και τους θρησκευόμενους κύκλους έκαναν κάποια βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση. Η μαντήλα, το τσαντόρ, αποτέλεσαν σημαντικά εσωτερικά ζητήματα της διακυβέρνησης τους. Με υπομονή και μεθοδικότητα άλλαξε η στάση της κοινής γνώμης έναντι του Στρατού.

Θόλωσε η εικόνα του καλού Στρατηγού, ακόμα και αυτή του Κεμάλ με τα διάφορα σχόλια για τον τόπο καταγωγής του, την ανύπαρκτη στρατιωτική ικανότητά του στη μάχη των Δαρδανελίων και αλλού που είδαν το φως της δημοσιότητας. Εξαρθρώθηκε το βαθύ κράτος. Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με το πρόσφατο δημοψήφισμα ο κ. Ερντογάν έγινε ο κυρίαρχος της πολιτικής εξουσίας. Εάν μετά τις εκλογές του Ιουνίου καταφέρει να κερδίσει με ποσοστό 45% , όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τότε δεν θα τον σταματάει τίποτα.

Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα της ισλαμικής στροφής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:
-Επέτρεψε στις γυναίκες να φορούν μαντήλα στις δημόσιες υπηρεσίες
-Χαρακτήρισε «τερατούργημα» το γλυπτό που έφτιαξε ο Μεχμέτ Ακσόι στο Καρς για την τουρκο-αρμενική φιλία και ζήτησε την καταστροφή του. Ασφαλώς αυτό δεν είναι το μόνο μνημείο που ενδεχομένως προσβάλλει την αισθητική του κ. Ερντογάν. Θα υπάρχουν και άλλα τερατουργήματα στη χώρα αλλά δεν ζητήθηκε η κατεδάφισή τους. Ο συμβολισμός του μνημείου ίσως να ήταν ο στόχος της καταστροφής του. Να θέλει δηλαδή ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών να προσελκύσει τους φανατικούς εθνικιστές.

Μπορεί, όμως, να θέλει να ικανοποιήσει και τους ισλαμιστές , γιατί το Ισλάμ δεν συμπαθεί τη ζωγραφική απεικόνιση γενικότερα.

-Με την εφαρμογή του άρθρου 102 του Ποινικού Κώδικα απελευθερώθηκαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χιτζμπουλλάχ που κατηγορούνται για 188 φόνους! Γιατί καθυστέρησε δέκα χρόνια η δικαιοσύνη να εκδικάσει την υπόθεση αυτή; Μήπως για να τους απελευθερώσει;

-Ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ και με το πρόσχημα της προστασίας των νέων σχεδόν επιβάλει ποτοαπαγόρευση στη χώρα.

-Ορισμένοι ομοϊδεάτες του πρωθυπουργού διευθυντές σχολείων ορίζουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας 45εκατοστών μεταξύ τους.

-Αρνείται τα δικαιώματα των Κούρδων και των Αλεβήδων

-Επιτρέπει τη θέσπιση του θεσμού του «οικογενειακού ιμάμη» με πιλοτική περιοχή τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ). Ο ιμάμης δηλαδή δεν θα περιορίζεται μόνο στα θρησκευτικά του καθήκοντα στα τζαμιά, αλλά θα επισκέπτεται τα σπίτια των πιστών και θα ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.

-Προκαλεί ρήξη στις σχέσεις του με το Ισραήλ για να εδραιώσει τη θέση του ισχυρού ισλαμικού ηγέτη στον Μουσουλμανικό κόσμο.

Ο κ. Ερντογάν καταθέτει μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν που τόλμησε να του κάνει κάποιες παρατηρήσεις στο άρθρο του με τίτλο «Τζάμπα μάγκες».


Κατά την επίσκεψη του στο Μνημείο ηρώων του Σαρίκαμις στην Ερζερούμη , όπου έχασαν τη ζωή τους 90.000 στρατιώτες στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ισχυρίστηκε ότι ο παππούς του Κεμάλ Μουτλού βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα. Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χουσεϊν Ουνσάλ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή , με την οποία τον καλεί να αποδείξει ότι ο παππούς του έπεσε ηρωικά στον πόλεμο υπέρ της πατρίδας, γιατί το όνομα του δεν βρέθηκε στο πεντάτομο βιβλίο με τα ονόματα ηρώων που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με τη στροφή αυτή του κ. Ερντογάν ευνοούνται τα διάφορα θρησκευτικά τάγματα και οι αδελφότητες και κυρίως ο «πεφωτισμένος»(Illuminati) Φεττουλλάχ Χότζας, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του αμέσως μετά τις εκλογές. Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν αποκλείουν να δουν το χότζα να αναρριχάται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και να είναι ο πρώτος ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας.
Source : www.elzoni.gr

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε.

Το «αδιέξοδο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης EPC (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής), σε σχόλιο που δημοσιεύει την Τετάρτη, με αφορμή τη συνάντηση την Πέμπτη του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων και διαπραγματευτή με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς με τον επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φύλε στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως, ο Μπαγκίς θα μιλήσει σε ημερίδα που οργανώνει το EPC με θέμα «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».
Συγκεκριμένα, το EPC σχολιάζει ότι από το 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 κεφάλαια, εκ των οποίων μόνο ένα έχει κλείσει προσωρινά, ενώ 18 κεφάλαια είναι «παγωμένα», εξαιτίας βέτο που έχουν θέσει η Κύπρος, η Γαλλία ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει το EPC, η εμπιστοσύνη των Τούρκων απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε. Σύμφωνα με το EPC, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη υποστήριξη στην ένταξη στην ΕΕ και από την άλλη, το κυβερνών κόμμα AKP δεν βιάζεται να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία.
Συνεχίζοντας, το EPC τονίζει πως όλα δείχνουν ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστεί και κατά το 2011 και ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι το 2012 η Κύπρος θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το EPC σχολιάζει ότι η ΕΕ δεν αποτελεί «ουδέτερο παίκτη», επισημαίνοντας την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κύπρο. Παρατηρεί, επίσης, ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα άνοιγε το δρόμο για την Τουρκία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν στις συνομιλίες, παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, το EPC σχολιάζει ότι το ΑΚΡ αναμένεται να επιτύχει μεγάλη νίκη, δίνοντας στον Ταγίπ Ερντογάν ισχυρή εντολή, η οποία θα του επιτρέψει να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Επίσης, το EPC σχολιάζει πως, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας το 2012, ενδέχεται να αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό, προκειμένου να βοηθήσει τις σχέσεις EE - Τουρκίας. Σύμφωνα με το EPC, oι μεγάλες επιχειρήσεις στην Τουρκία φαίνεται ότι σιωπηλά πιέζουν την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας - επομένως, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, θα είχε την υποστήριξή τους.
Το σχόλιο του EPC καταλήγει, λέγοντας ότι, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα σταματήσουν. Τότε η ΕΕ θα πρέπει να στραφεί σε μία προνομιακή σχέση με την Τουρκία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η εξωτερική πολιτική, το εμπόριο και η ασφάλεια.
Source : eglimatikotita.blogspot