Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το μέγεθος δεν παίζει μεγάλο ρόλο

Η Σιγκαπούρη, το μικρό σε έκταση πόλη - κράτος της Νοτιο - ανατολικής Ασίας, διαθέτει αξιοθαύμαστη αμυντική βιομηχανία με υψηλής τεχνολογίας προιόντα. Η εντυπωσιακή σύσφιξη σχέσεων της Σιγκαπούρης με την αχανή και πολυπληθή Ινδία έχει ως επίκεντρο τους τομείς ναυτικής και εξοπλιστικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα συστημάτων που θα φέρουν τα ινδικά πλοία.
Οι Ινδοί ενδιαφέρονται να προμηθευτούν μη επανδρωμένα συστήματα και άλλα που αξιοποιούν ρομποτικές τεχνολογίες, ενώ θα υπάρξουν και κοινά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα στηριχθούν στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων. Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ξεκίνησε το 2003 με την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που οδήγησε σε πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Κοινός τόπος για τις δύο χώρες είναι οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούν με το Ισραήλ.
Πηγή : Περιοδικό " Στρατιωτική και Γεωπολιτική Ισορροπία" ( τεύχος 14. Απρ.2011)

Στρατηγική συνεργασία Τουρκίας - Ιράν

Η Τουρκία και το Ιράν επεξεργάζονται ένα νέο οδικό χάρτη της ενέργειας συστήνοντας τεχνικές επιτροπές, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Η δήλωση του Τανέρ Γιλντίζ έγινε μετά την συνάντηση του με τον ομόλογο του Ιράν Majid Namjou στην Άγκυρα σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Το Ιράν αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό εταίρο της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας μετά την Ρωσία. Θεωρείται απο την Τουρκία μαζί με το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν ως σημαντικές προμηθεύτριες χώρες στον ενεργειακό τομέα και για αυτό απευθύνεται κυρίως σε αυτές η Τουρκία για την κάλυψη των αναγκών της.Από την πλευρά του ο Ιρανός Υπουργός τόνισε πως ο νέος οδικός χάρτης είναι ένα σημάδι της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και θα αυξήσει κατά πολύ την ισχύ της ενέργειας που οι δύο χώρες ανταλλάσσουν.

Και όλα αυτά καθώς εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για διακοπή της οικονομικής συνεργασίας με το ιράν.
*****************

-Συμμετοχή του Ιράν σε πρόγραμμα απομόνωσης της Αρμενίας;
Άνοιγμα μιας νέας Σιδηροδρομικής γραμμής αυτης του Kars-Igdir-Nakhchivan σε συνέχεια του σχεδίου για σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπακού-Τιφλίδα-Καρς που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν επιχειρούν οι δύο χώρες.

Η σιδηροδρομική γραμμή υπολογίζεται οτι θα κοστίσει $ 750 εκατ. θα συνδέει το Nakhchivan με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, με μελλοντική συμμετοχή και του το Ιράν στο επενδυτικό σχέδιο.

Στόχος της νέας αυτής σιδηροδρομικής σύνδεσης είναι η παράκαμψη της Αρμενίας και η απομόνωση της.
*************************
-Η Αρμενία και το Ισραήλ δεν θα αποστείλουν πολιτικές αντιπροσωπείες στην Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα,, αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, παρότι είχαν προσκληθεί απο τον ΟΗΕ.Θα συμμετέχουν μόνο συμβούλους σε τεχνικό επίπεδο.


Source:infognomonpolitics