Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αναγνώριση του Νότιου Σουδάν

Ανακοίνωση για την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλωσορίζοντας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας το 54ο κράτος της Αφρικής.

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν ως νέο κράτος και την καλωσορίζει στη διεθνή κοινότητα. Ο ελληνικός λαός εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στο λαό του Νοτίου Σουδάν για την ανεξαρτησία του και του εύχεται πρόοδο και σταθερότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται, επίσης, ότι:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια του Νοτίου Σουδάν και της περιοχής και επιθυμεί να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το νέο κράτος, το συντομότερο δυνατό, προσβλέποντας σε στενή συνεργασία με το Νότιο Σουδάν σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Η ιστορία
Η ιστορία του Νοτίου Σουδάν ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μετά την επικύρωση -με δημοψήφισμα- της απόσχισής του από το Βόρειο, πλέον, Σουδάν έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο που έληξε το 2005.

Το νέο κράτος, το 54ο της αφρικανικής ηπείρου, έχει έκταση 619.745 τετραγωνικά χλμ. ενώ ο πληθυσμός του υπολογίζεται ότι είναι περί τα 6 εκατομμύρια. Πάντως, λόγω της διαμάχης με το Χαρτούμ και του αναξιόπιστου των απογραφών, ακριβής αριθμός δεν υπάρχει.

Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, ενώ αναγνωρίζονται επίσης τα αραβικά (όπως μιλιούνται στην πρωτεύουσα Τζούμπα) και τοπικές γλώσσες, με την Ντίνκα να έχει τους περισσότερους ομιλητές.

Επικρατούσα θρησκεία είναι ο χριστιανισμός -καθολικισμός και αγγλικανισμός, αν και υπάρχουν και ομάδες που έχουν εισάγει ανιμιστικά στοιχεία στη λατρεία τους.
Source : TA NEA