Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μονιμοποιείται η παρουσία του Ρωσικού Στόλου στις ακτές της Συρίας

Η Ρωσία, η κυριότερη σύμμαχος της Συρίας, αποφάσισε να αναπτύξει ''σε μόνιμη βάση'' πλοία του στόλου της κοντά στις συριακές ακτές, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.''Ελήφθη η απόφαση για μόνιμη παρουσία των πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας κοντά στις ακτές της Συρίας'', δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.


Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η φρεγάτα Smetlivy, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται ήδη στην περιοχή και ότι τον Μάιο θα αντικατασταθεί από ένα ή περισσότερα σκάφη.

Από τη σοβιετική εποχή, η Ρωσία διαθέτει μία βάση ανεφοδιασμού στη Συρία.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Νομισματικά σενάρια για την Ελλάδα


Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, όχι όμως αυτή τη φορά υπέρ της δραχμής αλλά υπέρ του… δολαρίου.
Μετά τον διάσημο οικονομικό αναλυτή Matthew Lynn ο οποίος μιλώντας στις 14 Μαρτίου στο CNBC προτείνοντας το δολάριο ως το νέο νόμισμα για την Ελλάδα, αφού θα έχει εγκαταλείψει το ευρώ, η καθηγήτρια του τεχνολογικού ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης προτείνει, με ανάρτησή της στους Financial Times, την υιοθέτηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τη χώρα μας.
Πρόκειται για την Pelly Periasamy, της Επιχειρηματικής Σχολής Nanyang του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης η οποία αναφέρει στο άρθρο της στους FT::
«Η αναπόφευκτη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απαιτήσει την εφαρμογή ενός δικού της νομισματικού συστήματος. Αλλά η επαναφορά της δραχμής θα απαιτήσει επίσης εσωτερικό σχεδιασμό και εξωτερική βοήθεια, εάν μάλιστα δεν συνοδευτεί από καλούς χειρισμούς μπορεί να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Η δραχμή δεν θα δώσει στην Ελλάδα τον απαιτούμενο «χώρο» για να λύσει τα προβλήματά της σαν ανεξάρτητο έθνος.
Εάν αντικαθιστούσε ωστόσο τη δραχμή με το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε 'χώρο να αναπνεύσει' και να ξανακτίσει το νομισματικό της σύστημα (...) Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως παρά την εξασθένησή του την τελευταία δεκαετία», προσθέτει η καθηγήτρια που θεωρεί ότι ο συνδυασμός δολαριοποίησης με ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήδη επιτρέπει σε πολλές χώρες να σχεδιάζουν τις δημοσιονομικές τους πολιτικές έχοντας ταυτόχρονα την προστασία ενός ισχυρού νομίσματος.
Και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης καταλήγει:
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει τη δολαριοποίηση ως ενδιάμεση λύση όταν φύγει από την ευρωζώνη. Υιοθετώντας το δολάριο η Ελλάδα θα είναι ικανή να εκμεταλλευτεί και τη δύναμή του (παγκόσμιο στάτους) αλλά και την αδυναμία του (χαμηλότερη αξία του). Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η Ελλάδα αποκτήσει χρηματοοικονομική σταθερότητα, η χώρα μπορεί να εισαγάγει το δικό της νόμισμα για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά της πράγματα ή και να επανενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα ισχυρότερη ως μέλος».
Source :  defencenet.gr