Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η " αλληλεγγύη" των hedge funds προς την Ελλάδα

Σε ένα γύπα των αγορών (vulture fund) κατέληξε το 90% των 435 εκατ. ευρώ που πλήρωσε τελικά η Ελλάδα, για το σύνολο του ομολόγου που δεν είχε συμμετάσχει στο περίφημο PSI.
euro-threatened-by-Greek-cr
Η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς το Dart, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τέτοιου είδους funds να κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά έναντι της Ελλάδας. Για το χρέος των 6 δισ. ευρώ περίπου που παραμένει εκτός PSI, η επόμενη πληρωμή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αν και αφορά ποσό μικρότερο από το χθεσινό. Και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια στιγμή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που οι διαχειριστές αυτών των funds έχουν κάθε λόγο να συνυπολογίζουν. 
Εν ολίγοις και σύμφωνα με την τακτική των αρπαχτικών, απέκτησαν ελληνικό χρέος πληρώνοντας 20 λεπτά ανά ευρώ χρέους, ή συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ, εισπράττοντας στο τέλος -μέσα σε λίγους μήνες- από το ελληνικό κράτος το τετραπλάσιο της απόκτησης του.  
Και αυτό λέγεται, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ:  «Η αλληλεγγύη των φτωχών Ελλήνων προς κάθε είδους λαμόγιο- και διεθνές αρπαχτικό». Διότι «μιλάμε» για ένα ποσό ισοδύναμο της ετήσιας παρακράτησης αλληλεγγύης  που «αρμέγεται» από εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ας δούμε τι δήλωνε το έτος 2005 ο Μπίλ Κλίντον για τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου αρπαχτικού Fund, τον  Kenneth Dart.
«...O Ντιν Χάουαρντ με προσκάλεσε τηλεφωνικά εχθές το βράδυ να παραστώ σε μία εκδήλωση. Αυτό ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους του και ήμουν έτοιμος να αποδεχθώ την πρόσκληση, μέχρις ότου μου είπε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι της συζύγου του Kenneth Dart στην Φλόριντα. Αν και η κυρία Dart υπήρξε μεγάλη χορηγός των Δημοκρατικών ωστόσο η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να παρευρεθώ σε εκδήλωση τους.  Η οικογένειά Dart παρά το ότι κατείχε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών κύπελλων στις ΗΠΑ, ωστόσο αρνήθηκε την ιδιότητα των αμερικανών πολιτών ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, και εννοώ φόρους εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων. Μετά την άρνηση τους, λίγες εβδομάδες αργότερα, λάβαμε μια επιστολή από την κυβέρνηση της Μπελίζ –τα νησιά Καϊμάν- που μας ζητούσε την άδεια να ανοίξουν νέο προξενείο στη Φλόριντα με πρόξενο της τον Kenneth Dart!!!.  Πράγμα που βεβαίως και αρνήθηκα.    Ο Kenneth Dart, εκτός από την άρνηση στο να πληρώνει φόρους,  είναι ένας από τα πιο μισητούς ανθρώπους στη Νότια Αμερική, λόγω των σχέσεων του με οικονομικές δραστηριότητες τύπου «αρπαχτικού» όπου αγοράζοντας δημόσια χρέη από χώρες του τρίτου κόσμου, καταβάλλει μόνο 20 σεντς ανά δολάριο απαιτώντας στο ακέραιο όλο το ονομαστικό χρέος. Με αυτές του τις δραστηριότητες συνέβαλε σχεδόν στην χρεοκοπία της Βραζιλίας στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, και κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις συναλλαγές. Το τελευταίο εγχείρημα του είναι ο εξαναγκασμός της Αργεντινής όταν αυτή αθέτησε την υποχρέωσή της να πληρώσει το χρέος που αυτός διεκδικούσε. Ενώ και πάλι είχε καταβάλει λίγες δεκάρες για κάθε δολάριο χρέους στο τέλος απαίτησε και από τους Αργεντινούς να πληρώσουν όλη την ονομαστική αξία των χρεών της που αυτός κατείχε. Η Αργεντινή χρεοκόπησε και το ήμισυ του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.  Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει κατά πόσο συνέφερε με χορηγίες του μέχρι σήμερα στο δημοκρατικό κόμμα, αλλά με κανένα τρόπο δεν θέλω να έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτόν τον τύπο....».
Και ενώ αυτά και άλλα πολλά είναι γνωστά για τις δραστηριότητες του Kenneth Dart , εμείς, το ελληνικό κράτος δηλαδή, αυτό το αρπαχτικό σπεύσαμε να εξωφλήσουμε στο ακέραιο.
HellasOnTheWeb.Org

Εξωτερική πολιτική και κρίση


Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έληξε την Κυριακή το βράδυ στο Σικάγο, αναφέρεται στην παράγραφο 26 ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία εμμένει στην απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008 σε ό,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα ανανεώσει την πρόσκληση ένταξής της στον Οργανισμό, μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της.

Ηταν το επιτυχές αποτέλεσμα της προδιεργασίας που έκανε όλο αυτό τον καιρό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε στενή συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ολοκλήρωσε με την εμπειρία του αλλά και τον σεβασμό που εμπνέει ο βετεράνος της ελληνικής διπλωματίας, Πέτρος Μολυβιάτης.

Η προχθεσινή απόφαση των ηγετών του ΝΑΤΟ έχει ασφαλώς την ιστορία της που πηγαίνει πίσω, πριν και από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, όπου ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη ως προϊσταμένη της Διπλωματίας, με τη σύμφωνη γνώμη τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσαν να πείσουν τους εταίρους της χώρας και να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παρά τις πιέσεις τότε ορισμένων συμμάχων. Η απόφαση εξακολουθεί και ισχύει και έτσι δεν ανετράπη στο Σικάγο.

Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι η Ελλάδα, όταν δουλεύει σωστά και με ομόνοια, μπορεί να επιτυγχάνει.

Ακόμη και όταν μεγάλες χώρες -εταίροι στην ίδια Συμμαχία, δραστηριοποιούνται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Το θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα στο Σικάγο επιτεύχθηκε παρά την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας και παρά την οικονομική κρίση που την ταλανίζει.

Η επιτυχία αυτή πάντως δεν αναιρεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση. Οπως έχουμε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο από αυτή εδώ τη στήλη, όταν μία χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση δεν μπορεί εύκολα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Ειδικά η Ελλάδα που έχει και γείτονες έτοιμους να προκαλέσουν.Χαρακτηριστική είναι η στάση της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ξεπέρασε τα εσκεμμένα για σύμμαχο χώρα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επέμενε να μπει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ΠΓΔΜ στο κείμενο συμπερασμάτων, ενώ σε σκοπιανή εκδήλωση, όπου βραβεύτηκε, δήλωσε ότι αισθάνεται «Μακεδόνας»!

Βεβαίως δεν εισακούστηκε επειδή η ελληνική διπλωματία είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Αλλά και γιατί οι εταίροι της Ελλάδα, από την οποία με ευκολία θέλουν ορισμένοι Ελληνες να απεξαρτηθούν, αναγνωρίζουν τη συμβολή της.

Οι κίνδυνοι όμως σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας υπάρχουν. Δεν αποκλείονται προκλήσεις σε τέτοιες περιόδους. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχοντας απωλέσει το ενεργειακό «παιχνίδι » στο Αιγαίο, μπορεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο, είτε στο Καστελόριζο, είτε στην Κύπρο.

Δικαίως ο Λουκάς Παπαδήμος στην ανοικτή του επιστολή προς τους Ελληνες, όταν εγκατέλειπε το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «οι αποφάσεις που θα λάβουμε, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μπορεί και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα των τελευταίων 38 ετών».

Γι’ αυτό επίσης έσπευσε ο Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας σε ομογενείς στο Σικάγο, να προειδοποιήσει πως «θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα...».
Αυτά τα λόγια δεν έχουν λεχθεί χωρίς λόγο. Η κρίση έχει πολλαπλασιάσει τους εθνικούς κινδύνους. Και πρέπει να ομονοήσουν οι πολιτικοί. Προς τούτο απαιτείται και ο ελληνικός λαός να σκεφτεί πολύ σοβαρά στις εκλογές που έρχονται.
Source :http://www.ekirikas.com/article/101235