Σε ένα γύπα των αγορών (vulture fund) κατέληξε το 90% των 435 εκατ. ευρώ που πλήρωσε τελικά η Ελλάδα, για το σύνολο του ομολόγου που δεν είχε συμμετάσχει στο περίφημο PSI.
Η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς το Dart, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τέτοιου είδους funds να κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά έναντι της Ελλάδας. Για το χρέος των 6 δισ. ευρώ περίπου που παραμένει εκτός PSI, η επόμενη πληρωμή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αν και αφορά ποσό μικρότερο από το χθεσινό. Και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια στιγμή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που οι διαχειριστές αυτών των funds έχουν κάθε λόγο να συνυπολογίζουν.
Εν ολίγοις και σύμφωνα με την τακτική των αρπαχτικών, απέκτησαν ελληνικό χρέος πληρώνοντας 20 λεπτά ανά ευρώ χρέους, ή συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ, εισπράττοντας στο τέλος -μέσα σε λίγους μήνες- από το ελληνικό κράτος το τετραπλάσιο της απόκτησης του.
Και αυτό λέγεται, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: «Η αλληλεγγύη των φτωχών Ελλήνων προς κάθε είδους λαμόγιο- και διεθνές αρπαχτικό». Διότι «μιλάμε» για ένα ποσό ισοδύναμο της ετήσιας παρακράτησης αλληλεγγύης που «αρμέγεται» από εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ας δούμε τι δήλωνε το έτος 2005 ο Μπίλ Κλίντον για τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου αρπαχτικού Fund, τον Kenneth Dart.
«...O Ντιν Χάουαρντ με προσκάλεσε τηλεφωνικά εχθές το βράδυ να παραστώ σε μία εκδήλωση. Αυτό ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους του και ήμουν έτοιμος να αποδεχθώ την πρόσκληση, μέχρις ότου μου είπε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι της συζύγου του Kenneth Dart στην Φλόριντα. Αν και η κυρία Dart υπήρξε μεγάλη χορηγός των Δημοκρατικών ωστόσο η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να παρευρεθώ σε εκδήλωση τους. Η οικογένειά Dart παρά το ότι κατείχε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών κύπελλων στις ΗΠΑ, ωστόσο αρνήθηκε την ιδιότητα των αμερικανών πολιτών ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, και εννοώ φόρους εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων. Μετά την άρνηση τους, λίγες εβδομάδες αργότερα, λάβαμε μια επιστολή από την κυβέρνηση της Μπελίζ –τα νησιά Καϊμάν- που μας ζητούσε την άδεια να ανοίξουν νέο προξενείο στη Φλόριντα με πρόξενο της τον Kenneth Dart!!!. Πράγμα που βεβαίως και αρνήθηκα. Ο Kenneth Dart, εκτός από την άρνηση στο να πληρώνει φόρους, είναι ένας από τα πιο μισητούς ανθρώπους στη Νότια Αμερική, λόγω των σχέσεων του με οικονομικές δραστηριότητες τύπου «αρπαχτικού» όπου αγοράζοντας δημόσια χρέη από χώρες του τρίτου κόσμου, καταβάλλει μόνο 20 σεντς ανά δολάριο απαιτώντας στο ακέραιο όλο το ονομαστικό χρέος. Με αυτές του τις δραστηριότητες συνέβαλε σχεδόν στην χρεοκοπία της Βραζιλίας στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, και κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις συναλλαγές. Το τελευταίο εγχείρημα του είναι ο εξαναγκασμός της Αργεντινής όταν αυτή αθέτησε την υποχρέωσή της να πληρώσει το χρέος που αυτός διεκδικούσε. Ενώ και πάλι είχε καταβάλει λίγες δεκάρες για κάθε δολάριο χρέους στο τέλος απαίτησε και από τους Αργεντινούς να πληρώσουν όλη την ονομαστική αξία των χρεών της που αυτός κατείχε. Η Αργεντινή χρεοκόπησε και το ήμισυ του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει κατά πόσο συνέφερε με χορηγίες του μέχρι σήμερα στο δημοκρατικό κόμμα, αλλά με κανένα τρόπο δεν θέλω να έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτόν τον τύπο....».
Και ενώ αυτά και άλλα πολλά είναι γνωστά για τις δραστηριότητες του Kenneth Dart , εμείς, το ελληνικό κράτος δηλαδή, αυτό το αρπαχτικό σπεύσαμε να εξωφλήσουμε στο ακέραιο.
HellasOnTheWeb.Org