Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η πολιτική της Αγκυρας οσον αφορά την αλλαγή σκηνικού στην Αίγυπτο

Ιδιαίτερα προσεκτική είναι η 'Αγκυρα στον σχολιασμό των γεγονότων που συγκλονίζουν τη Μέση Ανατολή, τα οποία δεν έχουν αιφνιδιάσει, ούτε έχουν δυσαρεστήσει την Τουρκική ηγεσία.
Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν θεωρούσε αδιέξοδη την πολιτική που είχαν υιοθετήσει στα θέματα της Μέσης Ανατολής τα καθεστώτα που σήμερα αντιμετωπίζουν αναταραχή.
Η κρίση των σχέσεων με το Ισραήλ, υπενθυμίζει τις σαφείς αποστάσεις που η Τουρκία υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν είχε πάρει από την παραδοσιακή "δυτική" πολική .
Για τις επιλογές αυτές δέχονταν άλλωστε σκληρότατη κριτική από το διπλωματικό κατεστημένο και την "κεμαλική" αντιπολίτευση.
Ο πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ, πρώην μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "είναι αλήθεια ότι η σταθερότητα στην περιοχή ενισχύει την Τουρκία, ενώ η αστάθεια ενισχύει το Ιράν, αλλά η στήριξη της σταθερότητας δεν μπορεί να σημαίνει την στήριξη ηγετών, ανεπιθύμητων από τους λαούς τους".
Το ενδιαφέρον που δείχνει ο Αμερικανός πρόεδρος για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Ερντογάν τις εξελίξεις στην περιοχή υπογραμμίζει την ορθότητα των επιλογών πολιτικής του, λένε αναλυτές που δε συνερίστηκαν την κριτική που ασκούσε η "κατεστημένη" διπλωματία.

"Τώρα η άποψη και η πολιτική της Τουρκίας, είναι πλέον καθοριστική για τη Δύση, καθώς αλλάζουν οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή", λένε.
Ο καθηγητής των διεθνών σχέσεων Μουσταφά Κιμπάρογλου σημειώνει ότι η Αίγυπτος υπό τον πρόεδρο Μουμπάρακ αντιμετώπιζε καχύποπτα την Τουρκία και κυρίως αντιμετώπιζε καχύποπτα τον χειρισμό του θέματος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

"Η Αίγυπτος θεωρούσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να της κλέψει την παράσταση", λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ και υπενθυμίζει ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου του Μουμπάρακ : το θέμα της ανακήρυξης οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο και τις σχετικές συμφωνίες που η Αίγυπτος έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία.
"Μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης της αιγυπτιακής ηγεσίας, για παράδειγμα μέσα από την επιλογή ανθρώπων όπως ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, μπορεί να ενισχύσει κατά τις σημερινές συνθήκες, τις διμερείς σχέσεις", λέει ο καθηγητής.
Α.Κ.
Source : Express

Turkey, US Agree to Act Together in Egyptian Upheaval

With continuing unrest in Egypt, United States President Barack Obama called Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan early Sunday to discuss ways of working together to prevent the entire Middle East from falling into deep instability.

“[Turkey and the U.S.] have agreed on the necessity of meeting the legitimate and democratic rights of the people in the region [of the Middle East],” read a statement issued by the Office of the Prime Minister Sunday.

According to the statement, Obama and Erdogan urged leaders of regional countries not to use force against their people. “These incidents should not bring about deep and ingrained instability. [Turkey and the U.S.] have shared concerns that instability could cause detrimental consequences in the region,” it said.

The statement said Obama made the call because he valued how Erdogan, the winner of successive elections in successfully democratic Turkey, was evaluating the developments. The statement said the two leaders agreed to stay in close contact in order to properly evaluate developments.

The short statement highlighted a number of points where the two nations’ positions bore similarities. The first point was that both Ankara and Washington saw peoples’ revolts in the region as legitimate and that their democratic demands should be met. Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu, who is set to meet his U.S. counterpart Hillary Clinton next week in Turkey, confirmed Turkey’s position in a statement Friday.

The second important intersection between the two countries was that neither side desired to see already fragile stability being hurt by further upheavals. Turkish and U.S. cooperation in limiting the spread of the negative affects of regional upheavals is expected to bring the two allies closer in the near future, especially following Clinton’s forthcoming visit to Ankara.


Source : Hurriyet Daily News

Παναγία Σουμελά: Η Ρωσία ζητάει από την Τουρκία ενεργοποίηση των βυζαντινών ναών

Το θέμα της πνευματικής, βυζαντινής κληρονομιάς και ειδικότερα του μέλλοντος της ορθοδόξου Μονής της Παναγίας Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο, τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από τον Ιβάν Σαββίδη, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαββίδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τη δυνατότητα διεξαγωγής θείας λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, που τελέστηκε για πρώτη φορά το Δεκαπενταύγουστο του 2010, ύστερα από ογδόντα οκτώ χρόνια. Παράλληλα, έθεσε θέμα να υπάρξει δυνατότητα μεταγενέστερης χρήσης, για θρησκευτικούς λόγους, σημαντικών βυζαντινών ναών και μονών, ενώ υπενθύμισε τη θλιβερή τύχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Σαββίδης ζητάει να εξεταστεί η δυνατότητα παράδοσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με στόχο την αναστήλωσή της, αλλά και την έναρξη θρησκευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους ορθόδοξους κανόνες.

«Στη βάση του συστήματος αξιών της ορθόδοξης θρησκείας, όπως και του ισλάμ, είναι η καλοσύνη, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση, που αναμφισβήτητα συνδέει τους λαούς μας και εγγυάται την στερέωση των σχέσεων καλής γειτονιάς μεταξύ των χωρών μας», τονίζει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Σαββίδης.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποσχέθηκε στον Ρώσο βουλευτή να εξετάσει το θέμα συνεργασίας στον τομέα του διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη.
Source : TO BHMA

Συνέντευξη El Baradei στο περιοδικό Spiegel

SPIEGEL: Κύριε ElBaradei, η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο έχει απευθύνει κάλεσμα για μια πανεθνική «Μέρα Οργής» την Τρίτη. Υποστηρίζετε τις διαδηλώσεις;

ElBaradei: Ναι. Υποστηρίζω κάθε ειρηνικό αίτημα για αλλαγή. Το κάλεσμα μου για μεταρρυθμίσεις δεν εισακούστηκε από τo καθεστώς, γεγονός που αφήνει ως μόνη επιλογή τις διαδηλώσεις στους δρόμους. Πρόκειται για νέους, ανυπόμονους ανθρώπους που εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους και ελπίζω οι διαμαρτυρίες να μη βγουν εκτός ελέγχου.

Πιστεύετε πως οι διαδηλώσεις πράγματι θα οδηγήσουν στην αλλαγή;

Σηματοδοτούν την αρχή μιας ιστορικής διαδικασίας. Οι Αιγύπτιοι αναγνωρίζουν πως πρέπει να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας είναι πραγματικά έτοιμοι να βγουν στους δρόμους. Η κουλτούρα του τρόμου που το καθεστώς καλλιεργούσε έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει επιστροφή τώρα. Ακτιβιστές αναμένουν τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες. Αυτές οι διαδηλώσεις αποτελούν την αρχή μιας χιονοστιβάδας.

Και το καθεστώς θα μείνει απλός παρατηρητής χωρίς να κάνει κάποια κίνηση;

Ελπίζω πως οι δυνάμεις ασφαλείας δε θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των διαδηλωτών. Απευθύνω έκκληση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ να μην επιτρέψει στην όλη κατάσταση να κλιμακωθεί. Το καθεστώς πρέπει να σεβαστεί το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της διαμαρτυρίας.

Σκοπεύετε να βγείτε κι εσείς στους δρόμους;

Όχι, δε θέλω να κλέψω από τους ανθρώπους που διοργάνωσαν τις διαμαρτυρίες τη νίκη τους. Αλλά θα τους υποστηρίξω με όποιον τρόπο μπορώ. Αυτή τη στιγμή είμαι πιο χρήσιμος για το κίνημα σε στρατηγικό επίπεδο, ακόμα και όταν τυγχάνει να μη βρίσκομαι στην Αίγυπτο, από ότι αν ήμουν στους δρόμους.

Σαν πιθανός αντίπαλος του Μουμπάρακ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβρη επιθυμείτε την αλλαγή μέσω εκλογικών διαδικασιών. Είναι πολύ αργά για αυτό τώρα;

Είναι πολύ πιθανό η χώρα μου να βιώνει μια κατάσταση αστάθειας. Η ελευθερία έχει το τίμημά της. Αλλά όλοι, από τους μαρξιστές μέχρι τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συμφωνούν πως η σταθερότητα πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Θέλετε μια μοντέρνα, δημοκρατική Αίγυπτο. Αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο δεν ζητούν μόνο ειρήνη και δημοκρατία- ζητούν και ψωμί.

Αυτά τα αιτήματα είναι κατανοητά σε μια χώρα όπου πάνω από το 40 τοις εκατό του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Στην περίπτωσή μας οι διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν και με βασικές ανάγκες, κάτι που κάνει την Αίγυπτο μια διαφορετική περίπτωση από αυτήν της Τυνησίας. Η Τυνησία έχει μια μεγάλη μεσαία τάξη, ενώ εμείς μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια εξέγερση από πεινασμένους και απογοητευμένους πολίτες.

Η αυτοπυρπόλυση ενός πωλητή λαχανικών υπήρξε η σπίθα της εξέγερσης στην Τύνιδα. Αρκετοί πολίτες έχουν κάνει το ίδιο και στην Αίγυπτο αλλά ο Μουμπάρακ δείχνει αμετακίνητος.

Μην παραπλανιέστε. Αυτή η ψυχραιμία είναι μόνο ένα επιφανειακό προσωπείο. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά νευρικός. Ποτέ δεν άκουσε κανέναν και δεν ακούει ούτε σήμερα. Το καθεστώς δεν θέλει να βλέπει ή να ακούει το παραμικρό. Προειδοποίησα τον Μουμπάρακ για αυτήν την εξέλιξη. Τώρα παίρνει αυτό που του αξίζει.

Μπορεί ακόμα να αποτρέψει την εξάπλωση των διαδηλώσεων;

Για να το κάνει αυτό, ο Μουμπάρακ θα πρέπει να αποσυρθεί από τις εκλογές και θα πρέπει να επιτρέψει ένα δημοκρατικό σύνταγμα που θα κάνει δυνατές τις ελεύθερες εκλογές. Και φυσικά ο στρατιωτικός νόμος ο οποίος έχει επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία 29 χρόνια θα πρέπει να αρθεί. Χωρίς αυτές τις παραχωρήσεις το καθεστώς δε μπορεί να επιβιώσει.

Το Ισραήλ φοβάται μια επανάσταση στην Αίγυπτο. Πολλοί στην Ιερουσαλήμ φοβούνται πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα μπορεί να ανέλθει στην εξουσία και να κηρύξει τον πόλεμο στο κράτος του Ισραήλ.

Θα πρέπει να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι οι επιλογές μας είναι μεταξύ του καταπιεστικού καθεστώτος Μουμπάρακ ή του χάους των θρησκευτικών εξτρεμιστών. Έχω πολλές διαφωνίες με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία βίαιη πράξη εδώ και πέντε δεκαετίες. Θέλουν και αυτοί την αλλαγή. Αν θέλουμε δημοκρατία και αλλαγή, πρέπει να τους συμπεριλάβουμε και αυτούς αντί να τους περιθωριοποιήσουμε.

Συμφωνείτε με τη θεωρία του «ντόμινο» η οποία λέει πως η επανάσταση στην Τύνιδα είναι μόνο η αρχή;

Ίσως να βιώνουμε σήμερα τα πρώτα δείγματα μιας «Αραβικής Άνοιξης» (κατά το πρότυπο της λεγόμενης Άνοιξης της Πράγας, του κινήματος φιλελευθεροποίησης της Τσεχοσλοβακίας που έλαβε χώρα το 1968). Οι γείτονές μας παρατηρούν την Αίγυπτο η οποία πάντα έπαιζε έναν πρωτοπόρο ρόλο στα πράγματα. Ελπίζω πως η χώρα μου θα είναι μια από τις πρώτες στις οποίες θα ανθίσουν η ελευθερία και η δημοκρατία. Εμείς, οι Αιγύπτιοι, πρέπει να καταφέρουμε να πετύχουμε ό,τι και οι πολίτες της Τυνησίας.

Η μετάφραση πραγματοποιήθηκε από τον Μιχάλη Ζωντό, μέλος του μεταφραστικού project του Tvxs.