Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ανεξαρτησία της Σκωτίας εως το 2014

Η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόκειται να δώσει στη Σκοτία τη δυνατότητα να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι αίροντας όλα τα σχετικά νομικά εμπόδια, καλεί ωστόσο τη Σκοτία να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα Σκοτίας, Μάικλ Μουρ, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία θα είναι αντισυνταγματική χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να είναι απλό και αποφασιστικό, κατά προτίμηση του ίδιου με ερώτημα ένα «ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, από το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) που επικρατεί στο τοπικό Κοινοβούλιο (το Χόλιρουντ), επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στο δημοψήφισμα το φθινόπωρο του 2014.

Την πρόθεσή του για να ζητήσει τη λαϊκή ψήφο για αυτό το ζήτημα την είχε εκφράσει τον περασμένο Οκτώβριο στον Guardian προσδιορίζοντας το ερώτημα σαν «ανεξαρτησία ή οικονομική αυτονομία» από τη Βρετανία.

Η σχετική πρόταση θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ άλλη μία διαβούλευση έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελεύθερων.

Παραταύτα, ο επικεφαλής του SNP στο βρετανικό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι προσπαθεί να υπαγορεύσει τους όρους, το ερώτημα και την ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υφυπουργός για τα θέματα Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, παρά την άρνηση του πρωθυπουργού ότι επιδιώκει την παρέμβαση.

Άλλο ένα σημείο τριβής είναι η επιθυμία του SNP να συμμετέχουν στην ψηφοφορία και ανήλικοι άνω των 16 ετών.

Η Σκοτία εντάχτηκε στο Ηνωμένο Βασιλείο την 1η Μαΐου 1707 μετά από μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και πολέμων.
Source : in.gr