Σύμφωνα με την είδηση, η DelekGroup έχει υποβάλει γραπτώς στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρόταση για συνεργασία στην κατασκευή του τερματικού και των εγκαταστάσεων παραγωγής, όπως και τη δημιουργία μηχανισμού που θα αναλάβει όλες τις εγκαταστάσεις και διαδικασίες υγροποίησης και εξαγωγών του φυσικού αερίου και άλλων πετροχημικών από τα κοιτάσματα των δύο χωρών στο έδαφος της Δημοκρατίας.
Τα κοιτάσματα σε Λεβιάθαν, Ταμάρ και Νταλίτ αποτελούν τις ανακαλύψεις των δύο τελευταίων ετών, όπου Delekκαι Νoble έχουν από κοινού τα δικαιώματα, ενώ στο «Οικόπεδο 12» της Δημοκρατίας, η Delek- όπως έγραψε από τον Οκτώβριο του 2009 ο «Φ» - ζήτησε από τη Δημοκρατία έγκριση να συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό στις μετοχές των δικαιωμάτων της Νoble. Υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία γι’ αυτό, ωστόσο απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου που οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι δεν δόθηκε μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τη ΜΕΕS, στην επιστολή υπογραμμίζονται και οι θετικές επιπτώσεις στις οικονομίες Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και ο νέος ρόλος που μπορεί να αποκτήσει η Κύπρος στην περιοχή, ως παγκόσμιος εξαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Ηuston Chronicle, ο ανώτατος διευθυντής της Νoble, Τσιάρλς Ντάβιτσον, είχε υποδείξει πως και μόνο το κοίτασμα του Λεβιάθαν, μπορεί να υποστηρίξει δύο μεγάλες μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου, υπενθυμίζει το περιοδικό.
Ο «Φ» είχε δημοσιεύσει από τις αρχές του χρόνου ότι υπήρχε ενώπιον της κυβέρνησης πρόταση από το Ισραήλ για συνεργασία. Το θέμα συζητήθηκε και στις επαφές του Ισραηλινού υπουργού Υποδομών με τον υπουργό Εμπορίου και τον πρόεδρο της Βουλής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Μισιέλ Χαράρι, στους επόμενους τρεις μήνες το Ισραήλ θα γνωρίζει πότε θα αρχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου. Ο πρέσβης, που επισκέφθηκε χθες το ΚΥΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «στους επόμενους μήνες θα έχουμε διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των χωρών μας προς όφελος των διμερών σχέσεων». Αναμένεται η κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών σε αυτό το στάδιο, εξήγησε ο ίδιος. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν τον καθορισμό τιμών. Αν η εμπορική διάθεση του φυσικού αερίου θα είναι δυνατή σε τρία ή δέκα χρόνια, θα είναι γνωστό σε τρεις μήνες, εξήγησε. Ερωτηθείς δε, αν ισραηλινές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Χαράρι είπε χαρακτηριστικά: «Φαντάζεστε το
ενδιαφέρον από πολλές ισραηλινές εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια».
Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει αν το ίδιο το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες για να εφοδιάζεται από την Αίγυπτο φυσικό αέριο για την επόμενη εικοσαετία ήταν ένα από τα επιχειρήματα που λέχθηκαν δημόσια από πλευράς ΑΗΚ - ο κ. Χαράρι είπε ότι υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία με την Αίγυπτο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από το 1979 και δεν είναι κάτι το καινούργιο. «Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα στις επόμενες ημέρες κι ας ελπίσουμε για τη θετική πλευρά του», σχολίασε επίσης ο πρέσβης του Ισραήλ.
Τεχνοοικονομικό και όχι πολιτικό το θέμα
ΕΤΕΚ:
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣγια τη Βαβέλ που δημιουργείται σε σχέση με την έλευση φυσικού αερίου, εκφράζει το ΕΤΕΚ, που τοποθετείται με χθεσινή του ανακοίνωση για όλα τα θέματα που εγέρθηκαν. Η έλευση φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη επένδυση υποδομής από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας και η μέγιστη στρατηγική απόφαση της Πολιτείας, σημειώνουν. «Είμαστε στο παρά πέντε για τη λήψη αποφάσεων που δρομολογήθηκαν από χρόνια, το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι εύλογα ερωτήματα που εγείρονται, έστω ετεροχρονισμένα, θα πρέπει να απαντώνται με επάρκεια. Αντί τούτου, παρατηρούμε με μεγάλο προβληματισμό τη Βαβέλ που δημιουργείται από τις εκ των υστέρων δηλώσεις και αποκλίνουσες εκτιμήσεις διαφόρων αρμοδίων και μη, φορέων και ατόμων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στον πολίτη αλλά και ανησυχίας για την ορθότητα των χειρισμών που έγιναν», σημειώνει το ΕΤΕΚ. Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις, αλλά το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου είναι πρώτιστα τεχνοοικονομικό και όχι πολιτικό.
Το Επιμελητήριο, ως ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, ενημερώθηκε από εκπροσώπους της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ και θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν προς την κοινή γνώμη σημαντικές απαντήσεις και διευκρινίσεις για τη διαδικασία, την προεπιλογή υποψηφίων προμηθευτών, αλλά και σε σχέση με τον τρόπο που επηρεάζουν τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου αλλά και γειτονικών χωρών.
Αν ανοίξουν οι τρεις επιπλέον προτάσεις τώρα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. «Αν κρίνεται όμως πως η χώρα δύναται να εξασφαλίσει καλύτερους όρους και τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, τότε η διαδικασία θα πρέπει να ακυρωθεί και ο διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί», σημειώνει το ΕΤΕΚ. Διαφορετικά, η περαιτέρω καθυστέρηση στο θέμα, στην απουσία εναλλακτικής λύσης, θα αυξήσει το κόστος στην οικονομία διακινδυνεύοντας τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Εισηγείται τη διαφανή ενημέρωση των πολιτών και τονίζει την επίδραση των αποφάσεων αυτών στο κόστος παραγωγής ενέργειας και ως εκ τούτου στο τελικό κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές. Είναι το σημαντικότερο, μετά το εθνικό πρόβλημα, θέμα για τον τόπο, αλλά κατά βάση τεχνικό θέμα και, ως προς τούτες τις πτυχές του, θα πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, καταλήγει το ΕΤΕΚ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ