Οπως λέμε και για τους γιατρούς...αχρείαστες να είναι!Ομως τα κρούσματα εγκληματικότητας που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό προβληματίζουν όλους ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία. Η αντιμετώπιση των απειλών κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών σαφώς και είναι αρμοδιότητα της πολιτείας.Ομως η νόμιμη άμυνα μπροστά σε άμεσο κίνδυνο ίσως σώσει ζωές. Ακολουθεί μια στοιχειώδης ενημέρωση για τις νόμιμες δυνατότητες αντίδρασης σε μια επίθεση.
Ο νόμος για το δικαίωμα στην άμυνα
Άρθρο 22
Άμυνα
1.Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας.
2.Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει το άτομο για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
3.Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.
Άρθρο 23
Υπέρβαση της άμυνας
Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή και, αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.
Τώρα την περίπτωση της αυτοδικία την έχουμε όταν εμείς προκαλέσουμε την συμπλοκή εκ των υστέρων ακόμη και όταν έχουμε δίκιο (π.χ κάποιος έκλεψε το πορτοφόλι του παππού μας, ξέρουμε ποιος είναι και πάμε και τον βρίσκουμε και χρησιμοποιούμε βία επάνω του. Προσοχή όμως, αν ήμαστε παρόντες την ώρα που το γεγονός συμβαίνει έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον παππού μας και να αποτρέψουμε την κλοπή). Επίσης έχουμε και την περίπτωση όπου προκαλούμε την επίθεση (γνωρίζοντας την ανωτερότητα μας στην μάχη), για την οποία ο νόμος πάλι είναι σαφής.
Άρθρο 24
Υπαίτια κατάσταση άμυνας
Δεν απαλλάσσεται από την ποινή που ορίζει ο νόμος όποιος με πρόθεση προκάλεσε την επίθεση άλλου για να διαπράξει εναντίον του αξιόποινη πράξη με το πρόσχημα της άμυνας.
10 Bασικές Συμβουλές
1. ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΟΥ
Οι περισσότερες συγκρούσεις, λεκτικές ή σωματικές, συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης κυρίως, προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις και τα παιχνίδια κυριαρχίας που παίζουν με τους γύρω τους. Η ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να κυριαρχήσεις σε επίπεδο προσωπικοτήτων και να κατορθώσεις να ελέγξεις καλύτερα την εξέλιξη του συμβάντος.
2. ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ
Αξιολόγησε τί μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο για σένα και απόφυγε το (π.χ ακριβά ρούχα και κοσμήματα, επίδειξη οικονομικής άνεσης, προκλητικό ντύσιμο και πέρασμα από σκοτεινά μέρη σε προχωρημένες ώρες χωρίς να συνοδεύεσαι ή φλερτ με αγνώστους σε ύποπτα και επικίνδυνα μέρη ή λεκτική αντιπαράθεση με κομπλεξικούς ανθρώπους μπροστά σε "κοινό" που παρακολουθεί κ.λ.π).
3. ΜΗ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ακόμη και αν νοιώθεις σιγουριά σε σχέση με τον εαυτό σου ή με τον συνοδό σου ή με την παρέα σου προσπάθησε να ακολουθείς τις δύο πρώτες συμβουλές. Ακόμη και ένα οπλισμένο με μαχαίρι παιδί μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά.
4. ΜΑΘΕ ΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ
Αν τώρα συνειδητοποιήσεις πως η μάχη είναι αναπόφευκτη (βρίσκεσαι μπροστά σε έναν επίδοξο βιαστή ή κλέφτη) τότε σκέψου πως το καλύτερο επίπεδο πολεμικής τακτικής είναι να ματαιώσεις τα σχέδια του αντιπάλου και μετά να του επιτεθείς εσύ. "Ο προσεκτικός πολεμιστής παίρνει θέση τέτοια που να κάνει την ήττα αδύνατη και μετά δεν παραβλέπει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί." (ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ: H τέχνη του πολέμου)
5. ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΟΥ
Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να εφαρμόσεις την οποιαδήποτε συμβουλή και γνώση. Αν δεν έχεις αρμονία μέσα σου, τότε δεν μπορεί να ελπίζεις πως μπορείς να αποτελέσεις μια αξιόμαχη μονάδα ή να συνεργαστείς σωστά με αυτούς που σε συνοδεύουν.
6. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
Μη παραμείνεις σε καμία περίπτωση σε θέση επικίνδυνη και απομονωμένη. Τρέξε και εφάρμοσε κάποιο κόλπο για να βρεθείς κοντά σε σημείο που μπορείς να έχεις βοήθεια. Και μόνο αυτό αν συμβεί, μια δυνατή φωνή που θα ζητάει βοήθεια θα αποτρέψει ίσως την συμπλοκή. Αν συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις πια και θα πρέπει να εμπλακείς οπωσδήποτε σε σωματική βία τότε:
7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Ο αντίπαλος σου μπορεί να αποδειχθεί πως τελικά ήταν ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι ή ο "δράκος" για τον οποίο άκουγες εχθές στις ειδήσεις και εσύ το επόμενο θύμα του.
8. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΩΣ ΟΠΛΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙΣ
Ίσως τα κλειδιά του αυτοκινήτου κατάλληλα τοποθετημένα στο χέρι σου, ένα στυλό, μία πέτρα, ένα ξύλο. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο αντίπαλος σου είναι οπλισμένος με μαχαίρι και τί προθέσεις έχει. Για ένα να είσαι σίγουρη, ότι στον δρόμο δεν υπάρχει το αθλητικό πνεύμα του "ευ αγωνίζεσθε".
9. ΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ
10. ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΜΟΝΟ ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ
Καταρχάς θα πούμε πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις χτυπήματα ισχυρά σε ασθενή σημεία του αντιπάλου (όπως ο λαιμός, τα μάτια, τα αυτιά, ο διάφραγμα, τα γεννητικά όργανα). Αυτά τα χτυπήματα θα δοθούν με την χρήση απλών και αυτοματοποιημένων τεχνικών. Στην διαδικασία της μάθησης οιασδήποτε κινητικής δεξιότητας υπάρχουν τέσσερα στάδια: μαθαίνω, γνωρίζω, τελειοποιώ, αυτοματοποιώ. Για να φτάσει κανείς στο στάδιο της αυτοματοποίησης μιας τεχνικής χρειάζεται πάρα πολλές επαναλήψεις μιας τεχνικής που έχει τελειοποιήσει, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες.
Μερικές βασικές οδηγίες:
• Περπατάμε με αυτοπεποίθηση
• Κοιτάμε τον αντίπαλο σταθερά στα μάτια
• Αντιδρούμε ψύχραιμα και δεν δείχνουμε το φόβο μας
• Δεν πετάμε αντικείμενα άσκοπα, παρά μόνο σκόνες ή σπρέι - αν υπάρχουν - στα μάτια
• Δεν φωνάζουμε υστερικά, αλλά βγάζουμε μια κραυγή από μέσα μας, με αποφασιστικότητα και θυμό ή φωνάζουμε φωτιά και όχι βοήθεια
• Αμυνόμαστε με σκοπό να ελευθερωθούμε και να φύγουμε
• Χτυπάμε γρήγορα και δυνατά και μόνο στα ευάλωτα σημεία
• Σε περίπτωση λεκτικής (χυδαίας) επίθεσης στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού, δεν βρίζουμε ποτέ αλλά απαντάμε με χιούμορ
• Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι των ερωτήσεων κι απαντήσεων σε περίπτωση πειράγματος, αλλά αν θέλουμε να τον σταματήσουμε, δηλώνουμε με κοφτές φράσεις ότι ενοχλεί και παραβιάζει τον προσωπικό μας χώρο, πάντοτε κοιτώντας τον άλλο σταθερά στα μάτια
• Σε περίπτωση επίθεσης μέσα στο σπίτι: α) Να είστε προς την πόρτα ή κοντά σε μπαλκόνι ή παράθυρο για να φωνάξετε για βοήθεια, β) Να έχετε πρόχειρο κάποιο μέσο άμυνας ώστε να χτυπήσετε και να φύγετε
• Σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αντιληφθείτε έγκαιρα το δράστη, πατήστε τον δυνατά στο πόδι ή ρίξτε του κλωτσιά στο καλάμι, μη φωνάζετε υστερικά, αλλά γελοιοποιήστε τον.
• Σε περίπτωση που σας ακολουθεί κάποιος το βράδυ: α) Μην προχωράτε βιαστικά και φοβισμένα, β) Προσπαθήστε να κινείστε σε φωτεινά σημεία του δρόμου, γ) Βγάλτε τα κλειδιά του σπιτιού σας και βάλτε τα ανάμεσα στα δύο δάκτυλα σαν όπλο σε περίπτωση επίθεσης. Χρήσιμη σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι και μια ομπρέλα.
Source : whitewomenfront.blogspot.com
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
Τουρκική διεκδίκηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Σφήνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί να μπει η Τουρκία, εξαγγέλλοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόθεση διεκδικήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Άγκυρα ήγειρε επισήμως, διά γραπτών θέσεων προς την ΕΕ, θέμα «νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”Ε». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η Άγκυρα υποστήριξε μάλιστα ότι έχει δήθεν «θαλάσσια δικαιοδοσία» στις περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά της Κύπρου, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή Πάφου, ενώ κάλεσε όλους «να ενεργήσουν με κοινή λογική, αποφεύγοντας εντάσεις που προκαλούν μονομερείς ενέργειες…», τις οποίες απέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «προσδίδει σημασία στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μέσω εξαγγελίας πρόθεσης διεκδικήσεων να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να αποτρέψει την τροχοδρομούμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπισθεί στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου. Επί του προκειμένου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι «η υπεράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ήταν καλύτερα να τίθετο προς απόφαση στο κοινό κοινοβούλιο της μελλοντικής συνεταιριστικής κυβέρνησης». Οι εν λόγω τουρκικές θέσεις φέρονται να έχουν γνωστοποιηθεί στις Βρυξέλλες πριν από ένα περίπου χρόνο, ενώ κατατέθηκαν εκ νέου γραπτώς προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, πριν από δύο περίπου μήνες, κίνηση που προφανώς συνδέεται με την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.
Παραθέτουμε λέξη προς λέξη τις τουρκικές θέσεις, όπως ακριβώς διαβιβάσθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση:
«Από το 2003, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει επιδιώξει μια πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω σύναψης διμερών συμφωνιών θαλάσσιας οριοθέτησης, διεξάγοντας έρευνες πετρελαίου/φυσικού αερίου και εκδίδοντας άδειες για τέτοιες δραστηριότητες γύρω από το νησί. Οι ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και οριοθετηθεί. Αυτό απορρέει κυρίως από το γεγονός ότι υπάρχει ένα πλήθος περιπλοκών και διασυνδεδεμένων θεμάτων, αναφορικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η Τουρκία έχει τη γνώμη ότι οι οριοθετήσεις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με συμφωνία και με σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει νομικά ή στην πράξη τους Τουρκοκύπριους και την Κύπρο στο σύνολό της. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, ούτε και να θεσπίζει νόμους σχετικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού.
Ως εκ τούτου, αυτές οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράςδεν μπορούν να θεωρηθούν κενές περιεχομένου, καθώς έχουν άμεση επίπτωση στα ευαίσθητα ζητήματα της κυριαρχίας και της διακυβέρνησης. Αυτές οι μονομερείς ενέργειες περιορίζουν και προδικάζουν τα υφιστάμενα και έμφυτα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των θαλασσίων περιοχών του νησιού. Όντας ένα από τα ζητήματα που ρυθμίζονται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, η υπεράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ήταν καλύτερα να τίθετο προς απόφαση στο κοινό κοινοβούλιο της μελλοντικής συνεταιριστικής κυβέρνησης.
?Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουμε να προβάλλουμε ενστάσεις κατά των μονομερών αυτών ενεργειών, μέσω διπλωματικών και πολιτικών καναλιών. Είναι σοβαρά μας προσδοκία, όλοι να ενεργήσουν με κοινή λογική αποφεύγοντας ένταση που προκαλούν μονομερείς ενέργειες και να αγωνιστούν για να ενισχύουν την προοπτική για μια τελική και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίωνδεν περιφρονούν απλώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά επίσης διεκδικούν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού. Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”Ε. Η θέση αυτή είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις καθιερωμένες εθιμικές πρακτικές. Η Τουρκία προσδίδει σημασία στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Άγκυρα στα όρια του θράσους
Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ της Άγκυρας δεν σταματά στην αμφισβήτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά περιλαμβάνει και αξιώσεις για άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αγγίζοντας τα όρια του θράσους. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα ζητά από τη Λευκωσία όχι μόνο να κλείσει τα μάτια στην εξαγγελία διεκδικήσεων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, αλλά και να επιβραβεύσει την Τουρκία με το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια».
Αξιοποιώντας το ρόλο διαμετακόμισης φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της στον αγωγό Ναμπούκο, η Τουρκία υπογραμμίζει προς τις Βρυξέλλες «ότι αναμένουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού (σ.σ . Ενέργεια) των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν». Δεν παραλείπει μάλιστα να αφήσει αιχμές, σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο ότι το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου εκκρεμεί για πολύ γνωστούς λόγους, οι οποίοι δεν είναι τεχνικής φύσεως», αιχμές οι οποίες στρέφονται εμφανώς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο των τουρκικών θέσεων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη μέγιστη ασφάλεια», κάτι που προφανώς αφορά τις προθέσεις για εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού απέναντι από την Κύπρο, στην περιοχή Άκκουγιου.
Source : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μέσω εξαγγελίας πρόθεσης διεκδικήσεων να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να αποτρέψει την τροχοδρομούμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπισθεί στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου. Επί του προκειμένου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι «η υπεράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ήταν καλύτερα να τίθετο προς απόφαση στο κοινό κοινοβούλιο της μελλοντικής συνεταιριστικής κυβέρνησης». Οι εν λόγω τουρκικές θέσεις φέρονται να έχουν γνωστοποιηθεί στις Βρυξέλλες πριν από ένα περίπου χρόνο, ενώ κατατέθηκαν εκ νέου γραπτώς προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, πριν από δύο περίπου μήνες, κίνηση που προφανώς συνδέεται με την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.
Παραθέτουμε λέξη προς λέξη τις τουρκικές θέσεις, όπως ακριβώς διαβιβάσθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση:
«Από το 2003, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει επιδιώξει μια πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω σύναψης διμερών συμφωνιών θαλάσσιας οριοθέτησης, διεξάγοντας έρευνες πετρελαίου/φυσικού αερίου και εκδίδοντας άδειες για τέτοιες δραστηριότητες γύρω από το νησί. Οι ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και οριοθετηθεί. Αυτό απορρέει κυρίως από το γεγονός ότι υπάρχει ένα πλήθος περιπλοκών και διασυνδεδεμένων θεμάτων, αναφορικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η Τουρκία έχει τη γνώμη ότι οι οριοθετήσεις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με συμφωνία και με σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει νομικά ή στην πράξη τους Τουρκοκύπριους και την Κύπρο στο σύνολό της. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, ούτε και να θεσπίζει νόμους σχετικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού.
Ως εκ τούτου, αυτές οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράςδεν μπορούν να θεωρηθούν κενές περιεχομένου, καθώς έχουν άμεση επίπτωση στα ευαίσθητα ζητήματα της κυριαρχίας και της διακυβέρνησης. Αυτές οι μονομερείς ενέργειες περιορίζουν και προδικάζουν τα υφιστάμενα και έμφυτα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των θαλασσίων περιοχών του νησιού. Όντας ένα από τα ζητήματα που ρυθμίζονται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, η υπεράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ήταν καλύτερα να τίθετο προς απόφαση στο κοινό κοινοβούλιο της μελλοντικής συνεταιριστικής κυβέρνησης.
?Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουμε να προβάλλουμε ενστάσεις κατά των μονομερών αυτών ενεργειών, μέσω διπλωματικών και πολιτικών καναλιών. Είναι σοβαρά μας προσδοκία, όλοι να ενεργήσουν με κοινή λογική αποφεύγοντας ένταση που προκαλούν μονομερείς ενέργειες και να αγωνιστούν για να ενισχύουν την προοπτική για μια τελική και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίωνδεν περιφρονούν απλώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά επίσης διεκδικούν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού. Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”Ε. Η θέση αυτή είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις καθιερωμένες εθιμικές πρακτικές. Η Τουρκία προσδίδει σημασία στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Άγκυρα στα όρια του θράσους
Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ της Άγκυρας δεν σταματά στην αμφισβήτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά περιλαμβάνει και αξιώσεις για άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αγγίζοντας τα όρια του θράσους. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα ζητά από τη Λευκωσία όχι μόνο να κλείσει τα μάτια στην εξαγγελία διεκδικήσεων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, αλλά και να επιβραβεύσει την Τουρκία με το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια».
Αξιοποιώντας το ρόλο διαμετακόμισης φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της στον αγωγό Ναμπούκο, η Τουρκία υπογραμμίζει προς τις Βρυξέλλες «ότι αναμένουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού (σ.σ . Ενέργεια) των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν». Δεν παραλείπει μάλιστα να αφήσει αιχμές, σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο ότι το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου εκκρεμεί για πολύ γνωστούς λόγους, οι οποίοι δεν είναι τεχνικής φύσεως», αιχμές οι οποίες στρέφονται εμφανώς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο των τουρκικών θέσεων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη μέγιστη ασφάλεια», κάτι που προφανώς αφορά τις προθέσεις για εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού απέναντι από την Κύπρο, στην περιοχή Άκκουγιου.
Source : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Αναρτήθηκε από
Ελληνιστικά κράτη
στις
5/16/2011 08:42:00 π.μ.
0
σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Διαδρομές " βρώμικου χρήματος" και διακίνηση μεταναστών
Καταγγελίες υπαλλήλου της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς τους Αµερικανούς αναφέρουν ότι τεράστια ποσά «βρώµικου χρήµατος» από αυτές τις δραστηριότητες δροµολογούνται πίσω στο Πακιστάν για την ενίσχυση µουσουλµάνων εξτρεµιστών και τροµοκρατικών οργανώσεων
Τη «συνενοχή» της ελληνικής κυβέρνησης στην παράνοµη διακίνηση µεταναστών κατήγγειλε σε Αµερικανούς υπάλληλος της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα σε µία συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, σύµφωνα µε τηλεγράφηµα του Wikileaks. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τεράστια ποσά «βρώµικου χρήµατος» από αυτές τις δραστηριότητες δροµολογούνται πίσω στο Πακιστάν για την ενίσχυση αυτονοµιστών, µουσουλµάνων εξτρεµιστών, ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων.
Στο έγγραφο µε κωδικό 06Athens1652, ο πακιστανός διπλωµάτης υποστηρίζει ότι η πρεσβεία του παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση µία λίστα µε ονόµατα προσώπων που εµπλέκονταν σε hawala – ένα σύστηµα µεταφοράς των χρηµάτων που προέρχονται είτε από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών είτε από δουλεµπόριο για τη χρηµατοδότηση της διεθνούς τροµοκρατίας µέσω έµπιστων µεσολαβητών οι οποίοι, όπως φαίνεται, δρούσαν και στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε όσα είπε ο Πακιστανός, το όνοµα του οποίου δεν δηµοσιεύεται για λόγους ασφαλείας, η πρεσβεία του δεν έλαβε καµία απάντηση ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από ∆ηµόσιας Τάξης. «Ο xxxxxxxxxxxx πιστεύει ότι αυτό που θεωρεί έλλειψη χειροπιαστού ενδιαφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση είναι το συνδυασµένο αποτέλεσµα των εξής: 1) έλλειψη πόρων, 2) διαφθορά και 3) αποτυχία γενικότερη συνεργασίας µε την πακιστανική πρεσβεία. Από αυτά τα τρία η διαφθορά είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον xxxxxxxxxxxx, στον οποίο πακιστανοί µετανάστες έχουν πει ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα. Για αυτόν το λόγο ο xxxxxxxxxxxx πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.
Κατά τη συνάντηση της 16ης Ιουνίου του 2006 ο πακιστανός διπλωµάτης εξέφρασε στους Αµερικανούς την επιθυµία για µεγαλύτερη παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σηµείωσε ότι η επαρχία του Μπαλοχιστάν στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα µε το Ιράν, είναι κύριος προορισµός των κεφαλαίων από τη hawala, καθώς πρόκειται για µία περιοχή όπου υπάρχει µεγάλη δραστηριότητα τόσο λαθροµε τανάστευσης όσο και εξτρεµιστικών οµάδων. Σε σχόλιο σχετικά µε τα όσα ειπώθηκαν, οι Αµερικανοί της πρεσβείας στην Αθήνα επισήµαναν ότι δεν είχαν ακούσει στο παρελθόν καταγγελίες για την πιθανή χρηµατοδότηση εξτρεµιστικών ή ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών – τουλάχιστον όχι µε τόσο εµφατικό τρόπο. Περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη συνάντηση µε τον πακιστανό διπλωµάτη, αµερικανοί ειδικοί σε θέµατα αντιτροµοκρατίας διατύπωναν την άποψη ότι η Ελλάδα είναι χώρα «χαµηλού ρίσκου» όσον αφορά τη χρηµατοδότηση και την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε τροµοκράτες. Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα 05Athens777 για τη χρηµατοδότηση της τροµοκρατίας το 2005, που υπογράφει και πάλι ο κ. Ρις, οι έλληνες αξιωµατούχοι είπαν στην πρεσβεία ότι τα ποσά που έχουν κατασχεθεί στα πλαίσια σχετικής απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας είναι ασήµαντα και ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα παραδοσιακά «οικονοµικά καταφύγια» για τροµοκράτες και οργανώσεις που συνδέονται µε την Αλ Κάιντα. «Τα γραφειοκρατικής φύσης εµπόδια για την εγγραφή των φιλανθρωπικών οργανώσεων (και το γεγονός ότι όλοι οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές) καθιστούν απίθανο το γεγονός να λειτουργούν εδώ hawalas χωρίς να έχουν εντοπιστεί», κατέληγε το τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
«Χαµηλού ρίσκου» χώρα η Ελλάδα όσον αφορά την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε τροµοκράτες
Η αµερικανική αναφορά
«Πακιστανοί µετανάστες είχαν πει στον υπάλληλο της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις
Πολυεθνική λύση για την αναγνώριση τροµοκρατών
ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ παράνοµων µεταναστών και τους τροµοκράτες που µπορείνα κρύβονται ανάµεσάτους έθιξε ωςµείζον πρόβληµα ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε τον Μάρτιοτου 2009 στη Λευκωσία στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Στρατηγικής σε Θέµατα Αντιτροµοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφηµα µε κωδικό 09Nicosia194, ο κ. Σπέκχαρντ «τόνισε τησηµασία µιας πολυεθνικής λύσης στην οποία εµπλέκονται όλες οι χώρες στη διαδροµή των µεταναστών σε µία προσπάθεια να διαχειριστούν τη ροή και να αναγνωρίσουν τους τροµοκράτες».
ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ. Εξήγησε δε ότι η χώρα µας έχει «χτυπηθεί ιδιαίτερα»,µε περισσότερους από 140.000 παράνοµους µετανάστεςτο 2008,πολλοί από τουςοποίους προέρχονταν από ζώνες σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και περνούσαν από την Τουρκία για να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Ο αµερικανός πρεσβευτής κάλεσε τουςσυµµετέχοντεςνα λάβουν πρωτοβουλία για τη δηµιουργίαβάσης βιοµετρικών δεδοµένων γνωστών τροµοκρατών πουθα δοθεί στις Αρχές φύλαξης των συνόρων, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι πιο δραστήριαόσον αφορά την υποστήριξη τωνχωρών - µελών στην ευρωπαϊκή “εµπροσθοφυλακή”».
Από την πλευρά του, ο αµερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, ΦρανκΟύρµπανσιτς, προσέθεσε ότικαι η Κύπρος µοιράζεται τα ίδια προβλήµατα, επισηµαίνονταςτις ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο ίδιος τόνισε πως «οι µισοί από αυτούς πουπαίρνουν το πλοίο από Συρία γιατο τουρκοκυπριακό κοµµάτι τουνησιού δεν γυρνούν πίσω – χωρίς να αναφέρονται εκείνοιπου φτάνουν στα βόρεια σε µικρά πλοιάρια».
Ντάνιελ Σπέκχαρντ
Ο αµερικανός πρεσβευτής κάλεσε τους συµµετέχοντες να λάβουν πρωτοβουλία για τη δηµιουργία βάσης βιοµετρικών δεδοµένων γνωστών τροµοκρατών που θα δοθεί στις Αρχές φύλαξης των συνόρων, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια όσον αφορά την υποστήριξη των χωρών-µελών στην ευρωπαϊκή “εµπροσθοφυλακή”».
Φόβοι για πέρασµα οπαδών της τζιχάντ στην Ευρώπη
ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ µετά τη συνάντηση των Αµερικανώνµε τον πακιστανό διπλωµάτηπραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα ησύσκεψη της Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Στρατηγικής σε Θέµατα Αντιτροµοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συµµετείχαν οι πρεσβευτές των αµερικανικών πρεσβειών σε Αµάν, Αγκυρα, Βηρυτό, Κάιρο, Λευκωσία, Ρώµη,Σόφια και Τελ Αβίβ, πλήθος στελεχών της Αντιτροµοκρατικής, του αµερικανικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης και άλλων υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ενώ οικοδεσπότης ήταν ο τότε πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαρλς Ρις. Ενα από τα σηµαντικότερα ζητήµατα που θίχτηκαν στη σύσκεψη του ∆εκεµβρίου του 2006, όπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφηµα 06Athens3254 που διαθέτειτην ένδειξη NOFORN (δηλαδή να µην διατεθεί σε µη αµερικανούς υπηκόους), ήταν η «επιστροφήτων τζιχαντιστών»: οι συµµετέχοντες συµφώνησαν ότι καθώς η κατάσταση στο Ιράκκαι το Αφγανιστάν αλλάζει, πολλοί οπαδοί της τζιχάντ ήταν πιθανό να επιχειρούσαν να περάσουν στη ∆υτική Ευρώπη, δηµιουργώντας νέο πρόβληµα τροµοκρατίας. Ως πιθανές χώρες - τράνζιτ αναφέρθηκαν η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Στο «έγγραφο συζήτησης» που είχαν προετοιµάσει ο κ. Ρις και η οµάδας της πρεσβείας στην Αθήνα για τους τρόπους αντιµετώπισης της «επιστροφής των τζιχαντιστών» οι συµµετέχοντες συµφώνησαν ότι θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις σχετικά µε τη διάθεση βιοµετρικών δεδοµένων από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές αλλά και για τη συνεργασία µε υψηλόβαθµους ευρωπαίους ειδικούς.Στο συγκεκριµένο τηλεγράφηµα επισηµαίνεται πως οι Γερµανοί περιγράφουν το ΡΚΚ ως τη «δεύτερη σηµαντικότερη τροµοκρατική απειλή µετά την Αλ Κάιντα και τη Νο 1 όσον αφορά το οργανωµένο έγκληµα στην Ευρώπη».
Source : TA NEA
Τη «συνενοχή» της ελληνικής κυβέρνησης στην παράνοµη διακίνηση µεταναστών κατήγγειλε σε Αµερικανούς υπάλληλος της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα σε µία συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, σύµφωνα µε τηλεγράφηµα του Wikileaks. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τεράστια ποσά «βρώµικου χρήµατος» από αυτές τις δραστηριότητες δροµολογούνται πίσω στο Πακιστάν για την ενίσχυση αυτονοµιστών, µουσουλµάνων εξτρεµιστών, ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων.
Στο έγγραφο µε κωδικό 06Athens1652, ο πακιστανός διπλωµάτης υποστηρίζει ότι η πρεσβεία του παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση µία λίστα µε ονόµατα προσώπων που εµπλέκονταν σε hawala – ένα σύστηµα µεταφοράς των χρηµάτων που προέρχονται είτε από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών είτε από δουλεµπόριο για τη χρηµατοδότηση της διεθνούς τροµοκρατίας µέσω έµπιστων µεσολαβητών οι οποίοι, όπως φαίνεται, δρούσαν και στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε όσα είπε ο Πακιστανός, το όνοµα του οποίου δεν δηµοσιεύεται για λόγους ασφαλείας, η πρεσβεία του δεν έλαβε καµία απάντηση ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από ∆ηµόσιας Τάξης. «Ο xxxxxxxxxxxx πιστεύει ότι αυτό που θεωρεί έλλειψη χειροπιαστού ενδιαφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση είναι το συνδυασµένο αποτέλεσµα των εξής: 1) έλλειψη πόρων, 2) διαφθορά και 3) αποτυχία γενικότερη συνεργασίας µε την πακιστανική πρεσβεία. Από αυτά τα τρία η διαφθορά είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον xxxxxxxxxxxx, στον οποίο πακιστανοί µετανάστες έχουν πει ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα. Για αυτόν το λόγο ο xxxxxxxxxxxx πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.
Κατά τη συνάντηση της 16ης Ιουνίου του 2006 ο πακιστανός διπλωµάτης εξέφρασε στους Αµερικανούς την επιθυµία για µεγαλύτερη παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σηµείωσε ότι η επαρχία του Μπαλοχιστάν στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα µε το Ιράν, είναι κύριος προορισµός των κεφαλαίων από τη hawala, καθώς πρόκειται για µία περιοχή όπου υπάρχει µεγάλη δραστηριότητα τόσο λαθροµε τανάστευσης όσο και εξτρεµιστικών οµάδων. Σε σχόλιο σχετικά µε τα όσα ειπώθηκαν, οι Αµερικανοί της πρεσβείας στην Αθήνα επισήµαναν ότι δεν είχαν ακούσει στο παρελθόν καταγγελίες για την πιθανή χρηµατοδότηση εξτρεµιστικών ή ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών – τουλάχιστον όχι µε τόσο εµφατικό τρόπο. Περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη συνάντηση µε τον πακιστανό διπλωµάτη, αµερικανοί ειδικοί σε θέµατα αντιτροµοκρατίας διατύπωναν την άποψη ότι η Ελλάδα είναι χώρα «χαµηλού ρίσκου» όσον αφορά τη χρηµατοδότηση και την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε τροµοκράτες. Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα 05Athens777 για τη χρηµατοδότηση της τροµοκρατίας το 2005, που υπογράφει και πάλι ο κ. Ρις, οι έλληνες αξιωµατούχοι είπαν στην πρεσβεία ότι τα ποσά που έχουν κατασχεθεί στα πλαίσια σχετικής απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας είναι ασήµαντα και ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα παραδοσιακά «οικονοµικά καταφύγια» για τροµοκράτες και οργανώσεις που συνδέονται µε την Αλ Κάιντα. «Τα γραφειοκρατικής φύσης εµπόδια για την εγγραφή των φιλανθρωπικών οργανώσεων (και το γεγονός ότι όλοι οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές) καθιστούν απίθανο το γεγονός να λειτουργούν εδώ hawalas χωρίς να έχουν εντοπιστεί», κατέληγε το τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
«Χαµηλού ρίσκου» χώρα η Ελλάδα όσον αφορά την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε τροµοκράτες
Η αµερικανική αναφορά
«Πακιστανοί µετανάστες είχαν πει στον υπάλληλο της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις
Πολυεθνική λύση για την αναγνώριση τροµοκρατών
ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ παράνοµων µεταναστών και τους τροµοκράτες που µπορείνα κρύβονται ανάµεσάτους έθιξε ωςµείζον πρόβληµα ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε τον Μάρτιοτου 2009 στη Λευκωσία στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Στρατηγικής σε Θέµατα Αντιτροµοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφηµα µε κωδικό 09Nicosia194, ο κ. Σπέκχαρντ «τόνισε τησηµασία µιας πολυεθνικής λύσης στην οποία εµπλέκονται όλες οι χώρες στη διαδροµή των µεταναστών σε µία προσπάθεια να διαχειριστούν τη ροή και να αναγνωρίσουν τους τροµοκράτες».
ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ. Εξήγησε δε ότι η χώρα µας έχει «χτυπηθεί ιδιαίτερα»,µε περισσότερους από 140.000 παράνοµους µετανάστεςτο 2008,πολλοί από τουςοποίους προέρχονταν από ζώνες σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και περνούσαν από την Τουρκία για να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Ο αµερικανός πρεσβευτής κάλεσε τουςσυµµετέχοντεςνα λάβουν πρωτοβουλία για τη δηµιουργίαβάσης βιοµετρικών δεδοµένων γνωστών τροµοκρατών πουθα δοθεί στις Αρχές φύλαξης των συνόρων, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι πιο δραστήριαόσον αφορά την υποστήριξη τωνχωρών - µελών στην ευρωπαϊκή “εµπροσθοφυλακή”».
Από την πλευρά του, ο αµερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, ΦρανκΟύρµπανσιτς, προσέθεσε ότικαι η Κύπρος µοιράζεται τα ίδια προβλήµατα, επισηµαίνονταςτις ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο ίδιος τόνισε πως «οι µισοί από αυτούς πουπαίρνουν το πλοίο από Συρία γιατο τουρκοκυπριακό κοµµάτι τουνησιού δεν γυρνούν πίσω – χωρίς να αναφέρονται εκείνοιπου φτάνουν στα βόρεια σε µικρά πλοιάρια».
Ντάνιελ Σπέκχαρντ
Ο αµερικανός πρεσβευτής κάλεσε τους συµµετέχοντες να λάβουν πρωτοβουλία για τη δηµιουργία βάσης βιοµετρικών δεδοµένων γνωστών τροµοκρατών που θα δοθεί στις Αρχές φύλαξης των συνόρων, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια όσον αφορά την υποστήριξη των χωρών-µελών στην ευρωπαϊκή “εµπροσθοφυλακή”».
Φόβοι για πέρασµα οπαδών της τζιχάντ στην Ευρώπη
ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ µετά τη συνάντηση των Αµερικανώνµε τον πακιστανό διπλωµάτηπραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα ησύσκεψη της Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Στρατηγικής σε Θέµατα Αντιτροµοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συµµετείχαν οι πρεσβευτές των αµερικανικών πρεσβειών σε Αµάν, Αγκυρα, Βηρυτό, Κάιρο, Λευκωσία, Ρώµη,Σόφια και Τελ Αβίβ, πλήθος στελεχών της Αντιτροµοκρατικής, του αµερικανικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης και άλλων υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ενώ οικοδεσπότης ήταν ο τότε πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαρλς Ρις. Ενα από τα σηµαντικότερα ζητήµατα που θίχτηκαν στη σύσκεψη του ∆εκεµβρίου του 2006, όπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφηµα 06Athens3254 που διαθέτειτην ένδειξη NOFORN (δηλαδή να µην διατεθεί σε µη αµερικανούς υπηκόους), ήταν η «επιστροφήτων τζιχαντιστών»: οι συµµετέχοντες συµφώνησαν ότι καθώς η κατάσταση στο Ιράκκαι το Αφγανιστάν αλλάζει, πολλοί οπαδοί της τζιχάντ ήταν πιθανό να επιχειρούσαν να περάσουν στη ∆υτική Ευρώπη, δηµιουργώντας νέο πρόβληµα τροµοκρατίας. Ως πιθανές χώρες - τράνζιτ αναφέρθηκαν η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Στο «έγγραφο συζήτησης» που είχαν προετοιµάσει ο κ. Ρις και η οµάδας της πρεσβείας στην Αθήνα για τους τρόπους αντιµετώπισης της «επιστροφής των τζιχαντιστών» οι συµµετέχοντες συµφώνησαν ότι θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις σχετικά µε τη διάθεση βιοµετρικών δεδοµένων από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές αλλά και για τη συνεργασία µε υψηλόβαθµους ευρωπαίους ειδικούς.Στο συγκεκριµένο τηλεγράφηµα επισηµαίνεται πως οι Γερµανοί περιγράφουν το ΡΚΚ ως τη «δεύτερη σηµαντικότερη τροµοκρατική απειλή µετά την Αλ Κάιντα και τη Νο 1 όσον αφορά το οργανωµένο έγκληµα στην Ευρώπη».
Source : TA NEA
Αναρτήθηκε από
Ελληνιστικά κράτη
στις
5/16/2011 08:21:00 π.μ.
0
σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)