Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Γιατί οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ για το Ιράν ήταν "εκτός χρόνου"



Γράφει ο 
Ηλίας Ηλιόπουλος

Η πολλάκις διαπιστωθείσα επιπολαιότης του κ. Πάνου Καμμένου, η ακατάσχετη ροπή του προς τον φανφαρονισμό και, κυρίως, η παντελής έλλειψη σοβαρού επιτελείου συνεργατών (το οποίον θα εφοδίαζε τον  πολιτικό προϊστάμενο του ΥΠΕΘΑ με τα απαραίτητα και κατάλληλα γνωστικά και αναλυτικά εργαλεία και, συγχρόνως, θα τον προφύλασσε από τον …εαυτόν του) είχαν ως αποτέλεσμα μιαν απίστευτη «γκάφα» ολκής, ένα διπλωματικό ατόπημα βαρύτατο, ακόμη και για τα δεδομένα του κ. Καμμένου και του περιβάλλοντός του: 
Την επομένη ημέρα, σχεδόν, της επιτεύξεως (κατόπιν πολυετών και κοπιωδών προσπαθειών όλων των Μεγάλων Δυνάμεων του διεθνούς συστήματος) μιας μείζονος διεθνούς συμφωνίας κυριολεκτικώς κοσμοϊστορικής σημασίας – της συμφωνίας επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της άρσεως των εις βάρος της εν λόγω χώρας επιβληθεισών κυρώσεων – ο κ. Καμμένος, επισκεπτόμενος το Ισραήλ, θεώρησε σκόπιμον και χρήσιμον για την Ελλάδα να εξαπολύσει μιαν άνευ προηγουμένου για Έλληνα Υπουργό, από κτίσεως Ελληνικού Κράτους, αήθη και ανοίκεια επίθεση κατά του Ιράν – μιας φίλης χώρας, μετά της οποίας η Ελλάς, από συστάσεως της κρατικής οντότητος αμφοτέρων των χωρών, διατηρούσε και διατηρεί καλές σχέσεις. Μιας φίλης χώρας, με την οποίαν ουδέποτε, από το τέλος της εποχής του Αυτοκράτορος Ηρακλείου και εντεύθεν, ο Ελληνισμός περιήλθε σε κατάσταση εχθρότητος. 

Απ’ εναντίας, η Ελλάς και οι Έλληνες έχαιραν και χαίρουν πάντοτε υψηλής εκτιμήσεως και απείρου σεβασμού από το αρχαίο, ιστορικό και υπερήφανο ιρανικόν έθνος. Μέχρι προσφάτως δε, μέχρι προ ολίγων ετών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είχε επιλέξει ενσυνειδήτως να προμηθεύει την χειμαζομένη Ελλάδα των μνημονίων με αργό πετρέλαιο επί πιστώσει – εν αντιθέσει προς άλλους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας. Και η πρακτική αυτή διεκόπη κατά τα τελευταία έτη, όχι υπαιτιότητι της Τεχεράνης, αλλά των ετεροκαθοριζομένων και υποτελών Κυβερνήσεων των Αθηνών, που έσπευσαν, τελικώς, να ευθυγραμμισθούν προς την (διεθνοδικαιϊκώς παράνομη και πολιτικώς μυωπική) πολιτική κυρώσεων της λεγομένης «Ε.Ε.» κατά του Ιράν, μολονότι η συμμόρφωση αυτή των Αθηνών προς ξένα κελεύσματα απέβαινε σαφώς εις βλάβην των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος. 


Εν τούτοις, με την τελευταία (μέχρι τούδε!) γκάφα του, ο κ. Καμμένος επέτυχε να καταστεί «βασιλικώτερος του βασιλέως», ερχόμενος πλέον (και περιάγων, φευ, την Ελλάδα) σε ανοικτή και ευθεία αντίθεση προς τις …ΗΠΑ, την Ρωσσία, την Κίνα, ακόμη και την ίδιαν την «Ε.Ε.», τόσον ως σύνολον όσον και ως επιμέρους Δυνάμεις (Μ. Βρεττανία, Γαλλία, Γερμανία), ου μην αλλά και τον … ΟΗΕ!

Έτσι, την επομένη της συνομολογήσεως μιας τεραστίων διαστάσεων διεθνούς διπλωματικής συμφωνίας, η Ελλάς ενεφανίσθη, εξ αιτίας του κ. Καμμένου (και των ανυπάρκτων η ανικάνων συμβούλων του), να συντάσσεται απολύτως όχι απλώς με τις θέσεις του Ισραήλ αλλά με τις πλέον ακραίες απόψεις μιας πολιτικής μερίδος του Ισραήλ.
Ακόμη και οι ανταποκριτές των μεγάλων δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ, καθώς και οι πολιτικοί ιθύνοντες, διπλωμάτες και αναλυτές στις δυτικές πρωτεύσουσες, δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους και στα μάτια τους, όταν έλαβαν γνώση των δηλώσεων Καμμένου κατά των «ιρανικών πυραύλων» που ….απειλούν δήθεν την Ελλάδα! Καμμένος vs Obama, Cameron, Hollande, Merkel, Putin, and the UN!


Πράγματι, σπανίως δήλωσις υπευθύνου πολιτικού ανδρός / statesman υπήρξε τόσον …εκτός τόπου και χρόνου! Προδήλως, η ερμηνεία του βαρυτάτου ατοπήματος του κ. Καμμένου οφείλει να αναζητηθεί στον αυτοκαταστροφικό ασυγκράτητο ναρκισσιστικό φανφαρονισμό του (που …αμιλλάται πλέον επαξίως τον αντίστοιχο «Παγκάλειο»!), στην τελεία απουσία ενός, έστω και στοιχειωδώς, σοβαρού επιτελείου συνεργατών, ου μην αλλά και στο μη αποκρυπτόμενον πλέον άγχος πολιτικής επιβιώσεως του κ. Καμμένου μετά την πρόσφατη πολύκροτη «κυβίστηση» και την συνεπακόλουθη μνημονιακή μετάλλαξη του κ. Καμμένου και του πολιτικού (;) θιάσου του.
Ανθρωπίνως κατανοητόν! Πλην όμως, η προϊούσα επίγνωσις εκ μέρους του ιδίου, έστω και ανομολογήτως, ότι τον αναμένει πλέον η πολιτική μοίρα του κ. Καρατζαφέρη ή του κ. Κουβέλη, δεν συνιστά επαρκή λόγο γελοιοποιήσεως της Ελλάδος διεθνώς αλλά και προκλήσεως ανηκέστου βλάβης στις καλές σχέσεις με τρίτα κράτη. 

Ο ΙΡΑΝΟΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ


IRANPASA
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια δήλωση προειδοποίηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ιράν,
έχει αναστατώσει την Τούρκους και προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις ενδεχόμενες «καυτές» εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας  μετά από την απόφαση να αρχίσει εντατικούς βομβαρδισμούς προς τις κουρδικές βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Όπως αναφέρεται, ο Ιρανός αρχιστράτηγος, Hasan Firuzabadi, απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι το μέτωπο που άνοιξε με τους Κούρδους θα οδηγήσει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας και θα προκαλέσει λουτρό αίματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, καταλόγισε μεγάλες ευθύνες για την κλιμάκωση στην Τουρκία την οποία κατηγόρησε ανοιχτά για υποκρισία καθώς με πρόφαση την καταπολέμηση των Τζιχαντστών, τους οποίους η ίδια εξέθρεψε, άνοιξε μέτωπο κατά των Κούρδων προκαλώντας μεγάλη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.
Εκτός απ την Τουρκία, ο Hasan Firuzabadi κατηγόρησε και τις χώρες Σαουδική Αραβία και Κατάρ ότι είναι συνυπεύθυνες για την δράση των Τζιχαντστών και υποστήριξε οι και αυτές θα πληρώσουν βαρύ αντίτιμο για τις προκλητικές τους ενέργειες κατά της Συρίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Εγκλωβισμένοι στην πόλη Al-Suqaylabiyah από το ISIL 15.000 Ελληνορθόδοξοι δίνουν μάχη για την ζωή τους


Σφοδρό βομβαρδισμό εναντίον της ελληνορθόδοξης πόλης Σελευκόβουλος (Αλ Σουελκμπίγια) στην περιφέρεια της Χάμα εξαπέλυσε το ISIL σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει νέο μέτωπο με σκοπό να διακόψει την μεγάλη εκστρατεία του συριακού Στρατού στα σύνορα με Τουρκία και Ιράκ. Μετά τον βομβαρδισμό επιχειρήθηκε διείσδυση από τα ανατολικά και βόρεια της πόλης η οποία αποκρούστηκε από την Ελληνορθόδοξη πολιτοφυλακή, η οποία χρησιμοποίησε και ΤΟΜΑ BMP-1 που της έχει διαθέσει ο Στρατός, ενώ έχγινε και ευρεία χρήση ελαφρών μη κατευθυνόμενων μιας χρήσεως Α/Τ  όπλων RPG-18. Αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η προφυλακή των ισλαμιστών και να αποχωρήσει, αφού πρώτα είχε λεηλατήσει τρεις συνοικίες της πόλης.
 
Μέσα στην πόλη βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15.000 Ελληνορθόδοξοι, οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.
 
Είναι επιχείρηση αντιπερισπασμού καθώς επιχειρείται προσπάθεια αποκοπής των δυνάμεων του Μ.Άσαντ που επιχειρούν στην επαρχία Ιντλίμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
 
Μετά την ελληνορθόδοξη πόλη είναι η Μεσόγειος, στην οποία οι ισλαμιστές έχουν θέσει ως στρατηγικό τους στόχο να φτάσουν
 
Πρόκειται για μια επίθεση θρησκευτικού μίσους και εκφοβισμού των ελληνορθόδοξων πληθυσμών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν ταχθεί μαζικά υπέρ της κυβέρνησης Μ.Άσαντ.

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ > Ο Έντι Ράμα απειλεί για το θέμα της ΑΟΖ, δεν επιτρέπει έρευνες…


Ο Έντι Ράμα απειλεί για το θέμα της ΑΟΖ, δεν επιτρέπει έρευνες…
Στο θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι “εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, τότε θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού”. Σύμφωνα με το balkanweb.com, ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο “οικόπεδο 5″, είπε ότι “έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία”.
Ο κ. Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι “πούλησε” το “οικοπέδο 5″ στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε αναφορά και στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως “ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε”.
Ο κ. Ράμα, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ημερών στην εξουσία, αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως το δημόσιο χρέος διατηρείται στα ανεκτά, όπως είπε, επίπεδα του 69,9% και διαψεύδοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως το χρέος έχει ξεπεράσει το 80%.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ ο ίδιος δεν έχει στην “ατζέντα” του κάποια επίσκεψη στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.

Η Τουρκία παραδίδεται στο χάος! Επιθέσεις του PKK σε ολόκληρη τη χώρα


Στο χάος βυθίζεται η Τουρκία με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να έχει εξαπολύσει ανοικτό πόλεμο κατά των Κούρδων ενώ το PKK κλιμακώνει τις επιθέσεις του σε ολόκληρη την Τουρκία. Μετά την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει Ιράν-Τουρκία, ο "Σουλτάνος" διώκει με εισαγγελική παρέμβαση τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς με τους Κούρδους να απαντούν με βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες Τούρκων στρατιωτικών, αστυνομικών και μελών των ειδικών δυνάμεων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε επιχείρηση επίδειξης δύναμης κράτησαν ομήρους  70 επιβάτες λεωφορείου στην ΝΑ Τουρκία!
 
Τούρκος εισαγγελέας στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας με τις κατηγορίες της «διατάραξης της δημοσίας τάξης» και της «υποκίνησης σε βία», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
 
Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Ντεμίρτας εκτυλίχθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 με την τουρκική Δικαιοσύνη να του προσάπτει ότι “υποκίνησε και όπλισε” διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας πέρυσι, όμως η έναρξη αυτής της έρευνας γίνεται ενώ διεξάγονται οι επιχειρήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων ανταρτών και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Ντεμίρτας για σχέσεις με τους Κούρδους μαχητές. 
 
Εάν παραπεμφθεί σε δίκη, ο ηγέτης του MHP κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 24 ετών, σύμφωνα με το Ανατολή. 
 
“Εξαπολύθηκαν μερικές αεροπορικές επιδρομές από την Τουρκία εναντίον στόχων του ΙΚ απλώς και μόνον για εντυπωσιασμό, και τώρα τερματίστηκαν”, είπε ο Ντεμίρτας μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα. 
 
“Οι υποτιθέμενοι ύποπτοι (ως μέλη) του ΙΚ συνελήφθησαν για τα μάτια του κόσμου και στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθερα”, πρόσθεσε. 
 
Ο Ντεμίρτας κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο ότι εκμεταλλεύθηκε τους θανάτους των νεαρών υπερασπιστών της κουρδικής υπόθεσης στην επίθεση της 20ής Ιουλίου στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, για να βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό κηρύσσοντας έναν “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”. 
 
Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είπε πως ο Ερντογάν πατώντας πάνω στα “φέρετρα” των νέων αυτών άρχισε μια “επιχείρηση με στόχο την βελτίωση της εικόνας του”. 
 
“Αυτός ο πόλεμος δεν έχει σκοπό να προασπίσει τη χώρα μας, αλλά να προασπίσει το (προεδρικό) παλάτι”, είπε ο Ντεμίρτας επιμένοντας παράλληλα πως το HDP “δεν είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK”, όπως ερίζει η κυβέρνηση.
 
Ταυτόχρονα, μαχητές του PKK κράτησαν ομήρους 70 επιβάτες λεωφορείου στην ανατολική Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής. 
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Σαμπάχ, οι αντάρτες μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο Kars-Erzurum-Iğdır, σταμάτησαν το λεωφορείο και κράτησαν ομήρους τους επιβάτες για περίπου δύο ώρες. 
 
Κατόπιν τους άφησαν ελεύθερους και έκαψαν το όχημα. 
 
Την Πέμπτη το πρωί, ένας αστυνομικός κι ένας πολίτης σκοτώθηκαν από πυρά προερχόμενα από ένα όχημα ενώ βρίσκονταν μπροστά από τεϊοποτείο κοντά στην πόλη Τσινάρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
 
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργότερα πως μέλη του PKK σκότωσαν τρείς Τούρκους στρατιώτες σε επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον τάγματος του στρατού στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Πρόσθεσε πως ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις εστάλησαν στην περιοχή και πως η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Αυτός ο κύκλος των αντιποίνων συνεχίζεται σχεδόν αδιάλειπτα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς.
 
Από τότε, τουλάχιστον οκτώ εκπρόσωποι των τουρκικών δυνάμεων της τάξης έχουν σκοτωθεί και περίπου 10 τραυματισθεί.
 
Η τουρκική δημόσια τηλεόραση μεταδίδει καθημερινά απ” ευθείας τις επίσημες κηδείες που τελούνται για τους «μάρτυρες» που πέφτουν θύματα του PKK.
 
Η Τουρκία βρίσκεται έτσι και πάλι βυθισμένη «στον επανερχόμενο εφιάλτη του κουρδικού προβλήματος», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet.
 
Μέσα σε μια εβδομάδα, ο στρατός ανέφερε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων του PKK, αλλά μόνο τρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στις 25 Ιουλίου.
 
Επίσης οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως από τις 20 Ιουλίου έχουν συλληφθεί στην Τουρκία περίπου 1.300 πρόσωπα, τα 847 από τα οποία ως ύποπτα για σχέσεις με την κουρδική εξέγερση, έναντι 137 για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, οι περισσότεροι δε συλληφθέντες τζιχαντιστές αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τούρκος πρόεδρος και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση έχουν στόχο τον νεαρό ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγορούν ότι «απειλεί την εθνική ασφάλεια» επειδή αρνείται να καταδικάσει συγκεκριμένα τις ενέργειες του PKK.
 
«Μια ατμόσφαιρα χάους δημιουργείται εσκεμμένα με προοπτική τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», απάντησε ο Ντεμιρτάς, στην πραγματικότητα όμως η Τουρκία οδεύει προς τη διχοτόμηση.
 
Με 13% των ψήφων και 80 βουλευτές, το φιλοκουρδικό κόμμα θεωρείται ένας από τους μεγάλους νικητές των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002.
 
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να εξασθενήσει το HDP πριν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
 
«Το γεγονός πως δεν ελήφθη καμιά πρωτοβουλία και το καθεστώς έκλεινε τα μάτια σημαίνει πως η Τουρκία ήταν ένα στήριγμα του Ισλαμικού Κράτους», κατήγγειλε ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης Μουράτ Οζτσελίκ.
 
Το PKK έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του κατά των δυνάμεων τις τάξης εδώ και αρκετές ημέρες σε όλη την νοτιοανατολική Τουρκία. Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απέδωσε σε αυτό την δολοφονία ενός χωροφύλακα στην επαρχία Μους, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
 
Οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG), η ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον αγωγό πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία.
 
Στο επίσημο σάιτ του HPG, οι Κούρδοι επιβεβαίωσαν ότι βομβάρδισαν και ανατίναξαν τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από την αυτόνομη επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν, στο Κιρκούκ, στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.
 
Να σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι χτυπάνε τον συγκεκριμένο αγωγό.
 
Οι Κούρδοι χτύπησαν τον αγωγό στις 29 Ιουλίου. Ο συγκεκριμένος αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 400.000 βαρέλια την ημέρα, αν και λόγω τεχνικών προβλημάτων αλλά και επιθέσεων που δέχεται από λαθρέμπορους που τον «τρυπάνε» και κλέβουν πετρέλαιο, δεν φτάνουν στο Τσεϊχάν περισσότερα από 300.000 βαρέλια.
 
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διέλευση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην τουρκοκρατούμενη κουρδική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και προκάλεσε τον θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό τεσσάρων.
 
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνείου της επαρχίας, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Λίτσε κατά την άφιξη αυτοκινητοπομπής της χωροφυλακής, η οποία είχε λάβει κλήση για φωτιά σε αυτοκίνητο σε μια διασταύρωση.
 
Δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν το πρωί της Παρασκευής στα Άδανα, στην νότια Τουρκία, η οποία αποδόθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
 
Μαχητές του PKK επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, προκαλώντας τα αντίποινα των αστυνομικών.
 
Δύο από αυτούς σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, πρόσθεσε το Ανατολή.
 
Από τις 20 Ιουλίου που άρχισε ένας νέος κύκλος βίας, τουλάχιστον 13 στρατιώτες ή αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τρεις σε ενέδρα που είχε στηθεί την Πέμπτη σε μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.
 
Υπενθυμίζουμε ότι 11 Τούρκοι μέλη ειδικών δυνάμεων του Στρατού σκοτώθηκαν και 11 ακόμη τραυματίστηκαν σε ενέδρα του ΡΚΚ στην πόλη Bazid του βόρειου Ιράκ. Η ενέδρα στήθηκε σε μια ομάδα που είχε διεισδύσει σε περιοχές στο όρος Καντίλ και "φώτιζε" με ειδικές συσκευές λέηζερ τους στόχους που έπληξαν τα τουρκκά μαχητικά χθες..
 
 
thrinos
 
astynomiko_tmima_adana
 
 
Αντάρτες του PKK σκότωσαν δύο Τούρκους αστυνομικούς στα Άδανα (βίντεο)
 
Turkey honors its soldier killed on duty by naming an airstrike after him
 
PKK blocks road, takes 70 hostage
 
 
agogos
 
 

Ασσύριοι και Αραμαίοι: Εάν η Τουρκία μας επιτεθεί θα πολεμήσουμε


Ασσύριοι και Αραμαίοι: Εάν η Τουρκία μας επιτεθεί θα πολεμήσουμε
Συριακές (Αραμαίων, Σύρων μονοφυσιτών χριστιανών) καιΑσσυριακές οργανώσεις στη Συρία εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν επέμβαση της Τουρκίας στη δημοκρατική αυτόνομη διοίκηση στη Ροζάβα (βόρεια Συρία), δηλαδή στο δυτικό Κουρδιστάν. Στην κοινή ανακοίνωση του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου, του Συριακού Κόμματος της Ενότητας, της Ευρωπαϊκής Συριακής Ένωσης και του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, σημειώνεται ότι αυτοί, οι Σύροι – Αραμαίοι – Ασσύριοι (μονοφυσίτες χριστιανοί) έχουν υποστεί από το Ισλαμικό Κράτος τη μεγαλύτερη βαρβαρότητα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος θέλει να μας σφαγιάσει. Αυτές τις σκοτεινές εποχές εμείς, μαζί με τους Κούρδους, τους Άραβες και άλλους γειτονικούς λαούς ιδρύσαμε τη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση, η οποία αντιστέκεται στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλες βάρβαρες οργανώσεις στη βόρεια Συρία και μας εξασφαλίζει μια ζωή με ελευθερία, δημοκρατία και ασφάλεια.
Επίσης ιδρύσαμε το Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο, τη δική μας ένοπλη δύναμη, η οποία πολεμά το Ισλαμικό Κράτος ως σύμμαχος με το YPG των Κούρδων, το Αλ Σανανίντ των Αράβων και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αυτή η συμμαχία μάς έχει κάνει την πιο επιτυχημένη δύναμη στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».
Οι Ασσύριακες και χριστιανικές Συριακές οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν θέλουν το ΝΑΤΟ να επιτρέψει την οποιαδήποτε απόπειρα ή απαίτηση της Τουρκίας για μια επίθεση ή εμπλοκή ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, προσθέτοντας:
«Η οποιαδήποτε επίθεση στη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων μας. Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που μας επιτεθεί η Τουρκία θα αντισταθούμε και θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Έχουμε ήδη υποφέρει πολλά από την τουρκική κτηνωδία, αλλά δεν θα πεθάνουμε έτσι εύκολα αυτή τη φορά.
Η οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας να επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία δεν θα προκαλέσει απλά απογοήτευση και χάσιμο της ελπίδας στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά θα οδηγήσει και σε μια σύγκρουση με σφαγές στην περιοχή (σ.σ. βόρεια Συρία) που είναι πατρίδα πολλών διαφορετικών εθνοτήτων και θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να κάνει πράξη τα σχέδιά του για να τσακίσει το δημοκρατικό και αυτόνομο σύστημα διακυβέρνησής μας».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι πολλοί Κούρδοι Γιαζίντι (ηλιολάτρες) έχουν βρει καταφύγιο στη βόρεια Συρία.
Η ανακοίνωση απαιτεί την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Τούρκων και Κούρδων και καλεί το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει τουρκικές πολεμικές ενέργειες που θα έχουν στόχο τη μόνη δημοκρατική αυτοδιοίκηση στη Συρία.

Ελλάδα & Ισραήλ κοινό Μέτωπο εναντίων του Νεο-Οθωμανισμού & Ισλαμικού Εξτρεμισμού.


Η Διπλωματία δεν σταματά λόγω οικονομικής κρίσης, λόγωCapital Controls ή λόγω Νομίσματος! Παράλληλα με τα Οικονομικά θέματα που τείνουν να απορροφούν την ενέργεια και τον χρόνο των Πολιτών και των ΜΜΕ, ένας κόσμος ισορροπιών και προκλήσεων συνεχίζει να υφίσταται: ο κόσμος της Διπλωματίας και της Γεω-πολιτικής. και να εργάζεται με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας μας. Αναμφίβολα, η κάκιστη Παγκόσμια Οικονομική συγκυρία υποχρεώνει την Ελληνική Διπλωματία να διαμορφώνει συμμαχίες που θα κρατήσουν την χώρα μας αλώβητη εν μέσω των (πιθανών) μελλοντικών γεω-πολιτικών εξελίξεων.

Αναλογιστείτε τις τρομακτικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην λεκάνη της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, από την «Αραβική Άνοιξη», την κατάτμηση του Ιράκ, τον εμφύλιο στη Συρία, την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, τις βλέψεις της Τουρκίας για ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και μύριες ακόμα.
Η Ιστορία δείχνει, πως τους Οικονομικά χαλεπούς καιρούς, τους διαδέχονται πολεμικές συρράξεις. Ανοησία θα ήταν να μην είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη. Οφείλουμε να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.
Η θωράκιση της χώρας μας απαιτεί να έχουμε –παράλληλα φυσικά με την Κύπρο- έναν ακόμα πιστό σύμμαχο.
Με σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια, ο σύμμαχος αυτός έχει προσεγγισθεί και η σύσφιξη των σχέσεων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ο σύμμαχος αυτός είναι το Ισραήλ, με το οποίο οι Ιστορικές και Πολιτισμικές σχέσεις υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον δυο χιλιετίες.
Οι ομοιότητες της πορείας των δυο λαών, είναι πολλές. Λαοί καταδιωκόμενοι για αιώνες, αλλά κατά βάθος αλώβητοι, λόγω της συμπαγούς Πολιτισμικής κληρονομιάς, της ισχυρότατης ταυτότητας.
Δυο λαοί που έχουν συνυπάρξει και επηρεάσει ο ένας τον άλλον σε μεγάλο βαθμό. Η δημιουργική συνύπαρξη σφυρηλατήθηκε στους Ελληνιστικούς Χρόνους, στα μεγάλα Πολιτισμικά κέντρα όπως η Αλεξάνδρεια και η Μικρά Ασία.
Η ένωση των δυο πολιτισμών γέννησε τον Αρχαίο Ελληνιστικό Ιουδαισμό την Χριστιανική Θρησκεία,  αλλά και τους Ισραηλίτες φιλοσόφους του Μεσαίωνα. Η Λογική συνδέθηκε με την Πίστη και τα αποτελέσματα είναι παρόντα μέχρι και σήμερα, έχοντας σημαδέψει την πορεία του Δυτικού πολιτισμού.
Πάνω λοιπόν σε ένα συμπαγές υπόβαθρο, δημιουργείται μια συμμαχία η οποία θωρακίζει τις δυο χώρες από τους υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους της Μεσογείου, που αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου.
Αποκορύφωμα, η προ ημερών υπογραφή συνθήκης σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η εκατέρωθεν δυνατότητα στάθμευσης στρατευμάτων σε περιόδους κρίσης.
Όπως πάντα στη Διπλωματία, οφείλεις να προετοιμαστείς με γνώμονα την διαιώνιση του Λαού μας και εκτιμώ ότι αυτό έχει επιτευχθεί!

Τούρκοι εθνικιστές: Το ΡΚΚ είναι ο δεύτερος ελληνικός στρατός


Τούρκοι εθνικιστές: Το ΡΚΚ είναι ο δεύτερος ελληνικός στρατόςΆγκυρα: Αναφορές στην Ελλάδα και τις σχέσεις με τουςΚούρδους υπήρξαν κατά την έκτακτη σύγκληση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, προκειμένου να συζητηθούν θέματα τρομοκρατίας. Ο ομιλητής του εθνικιστικού MHP και βουλευτής Γκαζίαντεπ, Ουμίτ Όζνταγ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικού HDP, καθώς και της πολιτικής που εφαρμόστηκε από το 2007 και είχε ως στόχο την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Όπως πληροφορεί η εφημερίδα, σε μία παρέκβαση του λόγου του, ο Όζνταγ χαρακτήρισε το ΡΚΚ ως «δεύτερο ελληνικό στρατό», αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του με τον ακόλουθο τρόπο:
«Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου μνημονεύοντας εξ ονόματος όλων των μαρτύρων μας, τον πεσόντα ταγματάρχη της Στρατοχωροφυλακής Αρσλάν Κουλακσίζ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μάτζικερτ από τρομοκράτες του ΡΚΚ. Η τελευταία επίθεση που έλαβε χώρα στο Μάτζικερτ εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων ήταν το 1071 από τον Βυζαντινό Ρωμαίικο στρατό του Ρωμανού Διογένη.
Ο Έλληνας στρατηγός που βοήθησε και έγινε η αιτία να μπει στην Ελλάδα ο αρχηγός του ΡΚΚ Οτσαλάν, αφού ο τελευταίος το έσκασε από τη Συρία, δικαζόμενος αργότερα στο στρατοδικείο, αποκάλυψε ότι τον είχε βοηθήσει με την εξής φράση: «’’Το ΡΚΚ είναι ο δεύτερος ελληνικός στρατός’’. Με άλλα λόγια, εξακολουθεί η ιστορική συνέχεια».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος - See more at: 
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-ellada/45/269773/tourkoi-ethnikistes-to-rkk-einai-o-deyteros-ellinikos-stratos#sthash.cUraQhil.dpuf