Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η απαξίωση του ερευνητικού ιστού της χώρας

Τελευταία έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, με κλειστές διαδικασίες, για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας πάνω σε τρεις άξονες: μετατροπή των Κέντρων Δημοσίου Δικαίου (Αστεροσκοπείο, Δημόκριτος, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) σε Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις Ινστιτούτων και επεξεργασία του νέου νόμου για την έρευνα.
Ο ερευνητικός ιστός της χώρας αποτελείται από πολλά κλαδικά ερευνητικά κέντρα όπως είναι το ΙΓΜΕ και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) του ΥΠΕΚΑ, το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) του υπουργείου Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το ΕΘΙΑΓΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά. Επίσης, 16 ερευνητικά κέντρα βρίσκονται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας.
Τα τέσσερα ερευνητικά κέντρα που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Αστεροσκοπείο, Δημόκριτος, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) υπηρετούν ερευνητικά αντικείμενα υψίστης εθνικής σημασίας (ραδιενέργεια, σεισμοί, ατμόσφαιρα, θάλασσα, ποτάμια και λίμνες, ανθρώπινες κοινωνίες, βιοποικιλότητα, γενετικό υλικό, πρωτογενής παραγωγή, βιοτεχνολογία). Γι΄ αυτό οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν δημόσια για λόγους αναπτυξιακούς, τεχνοκρατικούς, πολιτικούς και οικονομικούς.
Όπως αναφέρει στο Βήμα η ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) κυρία Στέλλα Ψαρρά, «η έρευνα είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη κατά τρόπο πολυσήμαντο και όχι με όρους βραχυπρόθεσμα λογιστικούς. Η ιστορία αποδεικνύει πως η ιδιωτική έρευνα από μόνη της δεν είναι βιώσιμη. Στην Ευρώπη η βασική έρευνα είναι δημόσια και συμβαίνει τα ποσοστά του ΑΕΠ που επενδύονται στην έρευνα να συσχετίζονται με την ανάπτυξη των χωρών, καθώς η εφαρμοσμένη έρευνα στηρίζεται κυρίως στα αποτελέσματα της βασικής. Ακόμη και στις ΗΠΑ όπου ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί πρότυπο,η «σπονδυλική στήλη» της έρευνας στηρίζεται από δημόσια κονδύλια, και οι ιδιώτες χρηματοδοτούν μόνο τα ερευνητικά θέματα στα οποία μπορούν επενδύσουν».
Όπως επισημαίνει το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου παρέχει πλεονεκτήματα ανταγωνιστικότητας στις προτάσεις χρηματοδότησης προγραμμάτων δεδομένου ότι οι μισθοί των ερευνητών και τεχνικών είναι εξασφαλισμένοι, και αυτό τους κάνει ανταγωνιστικότερους σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Το Υπουργείο έχει ως πολιτική του την δημιουργία ενός Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης και έχει ήδη προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση με τον πρόσφατο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.Είναι απαραίτητο οι φορείς του Ενιαίου Χώρου (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα) να διέπονται από ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.
Στην αντίθετη περίπτωση ενοποιούμε δύο χώρους ασύμμετρα, με δύο ταχύτητες. Ο Δημόσιος θα είναι υπερκυρίαρχος του άλλου», λέει ηερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ κυρία Αλεξάνδρα Γώγου.Η Ελλάδα διαθέτει μόνο το 0.6% του ΑΕΠ στην έρευνα _ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1.85% _ και μετά τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά και τη μετατροπή των ερευνητικών φορέων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου το ποσοστό αυτό θα μειωθεί δραματικά.
Η περίπτωση του ΕΛΚΕΘΕEνα από τα Κέντρα που σήμερα ασφυκτιά είναι το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Πρόκειται για τον εθνικό οργανισμό για τη μελέτη, διαχείριση και αξιοποίηση σημαντικών εθνικών πόρων ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά προηγμένο εξοπλισμό και τα ερευνητικά σκάφη «ΑΙΓΑΙΟ», «Φιλία» και «Αλκυών».

Είναι το μοναδικό ερευνητικό Κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο διαθέτει βαθυσκάφος, το «ΘΕΤΙΣ», και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ωκεανογραφικές έρευνες, στη έρευνα και διάσωση στη θάλασσα και σε έρευνες των ενάλιων αρχαιοτήτων. Πριν από 25 χρόνια ξεκίνησαν έρευνες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο στα πλαίσια διεθνών προγραμμάτων, κάνοντας έρευνα σε μια πολύ «ευαίσθητη» περιοχή καλύπτοντας και εθνικούς σκοπούς. Σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει «απλωθεί» σε όλη την Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και πρόσφατα, κάνοντας έρευνα αιχμής, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επιπλέον, επιτελεί και κοινωνικό έργο καθώς έχει επανειλημμένα βοηθήσει στην έρευνα και στον εντοπισμό ατυχημάτων που έχουν γίνει στην θάλασσα. «Εξοικονόμησε στο ελληνικό κράτος πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ανέλκυση, όταν ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανέλκυση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ το 2001 και το 2003,ενός ΜΙRAGE της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κεντρικό Αιγαίο το 2003, του ελικοπτέρου Chinook το 2004 ανοιχτά του Αγ. Όρους, και των F16 το 2010 στο Νότιο Κρητικό», τονίζει η κυρία Ψαρρά.
Όπως υποστηρίζει η ίδια, το ΕΛΚΕΘΕ εξυπηρετεί εθνικούς στόχους και εθνικά συμφέροντα και πρέπει να βρίσκεται κάτω από άμεση εθνική εποπτεία. «Είναι τραγικό τη στιγμή που η Τουρκία χρησιμοποιεί τα εθνικά ερευνητικά σκάφη της, όπως το Piri Reis, για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα να καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα του φορέα για τη θαλάσσια έρευνα. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδεικνύει την βούληση να προωθήσει έρευνες σύμφωνα με τα δικά της εθνικά συμφέροντα, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει», δηλώνει η ερευνήτρια.
Η χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ την τελευταία πενταετία από το κράτος έχει μειωθεί κατά 30% και καλύπτει μόνο τους μισθούς του μόνιμου προσωπικού. Τα πάγια έξοδα, η συντήρηση του ακριβού εξοπλισμού καθώς και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αρκετών νέων επιστημόνων και τεχνικών, καλύπτονται από ευρωπαϊκά κυρίως αλλά και τα λίγα εθνικά προγράμματα (15 εκατ. ευρώ το χρόνο, μέσος όρος τελευταίας πενταετίας).


Το ΙΓΜΕ συρρικνώνεται 60% και απορροφάται από άλλον φορέα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 21/11/2011,  έξω από το κτήριο του ΥΠΕΚΑ στη λεωφόρο Μεσογείων, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Καταγγέλλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ.Παπακωνσταντίνου για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (2612/ 8-11-11) με την οποία στην ουσία καταργείται ένα Ινστιτούτο με ιστορία 60 χρόνων και απορροφάται από το ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης), έναν φορέα ο οποίος, όπως λένε οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, έχει δύο μόνιμους και οκτώ αποσπασμένους υπαλλήλους. Στις υπηρεσίες του Ινστιτούτου ανά την Ελλάδα εργάζονται σήμερα 345 επιστήμονες εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνον 150 άτομα.

Οπως είπαν, στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη, το νέο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης το οποίο δημιουργείται «αποτελεί ένα οργανωτικό μόρφωμα χωρίς στόχο και προορισμό, αφού το ΙΓΜΕ το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του συρρικνώνεται κατά 60% και δεν μπορεί να επιτελέσει το ερευνητικό έργο του και τις υποχρεώσεις του προς την πολιτεία και την ΕΕ».Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος «η εμπρόθεσμη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη συγχώνευση του ΙΓΜΕ, καθώς και άλλων οργανισμών, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας από το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».

Οπως αναφέρεται, ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με σημαντικά λιγότερους πόρους, ως ΔΕΚΟ. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, θα εξεταστεί στο προσεχές μέλλον «η εισδοχή και άλλων φορέων έρευνας και προώθησης κρίσιμων πεδίων περιβαλλοντικήςπολιτικής».
TA BLOGS ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ :

ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΕΙΧΘΗΤΩ ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ το ΙΓΜΕ ; Διότι δεν είναι κερδοφόρο;
Θα κάνουν ιδιώτες Γεωλογικές Μελέτες;
Μιλάτε ρε Εκκαθαριστές. Που πάμε Χωρίς ΙΓΜΕ ;
Που θα καταλήξουν ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΙΓΜΕ ;Θα πάει τουλάχιστον ΕΝΑΣ απ τους 300 να πάρει το ΑΡΧΕΙΟ ΙΓΜΕ να το ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ στη Βουλή ;Τα αρχεία του ΙΓΜΕ είναι η περιουσία του Ελληνικού Λαού !
Είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ !

Εγκαλώ τον σημερινό πρόεδρο Παναγιώτη Μητρόπουλο να ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ !
Να θυμίσω με τι ασχολείται το ΙΓΜΕ:
Προς αυτή την κατεύθυνση και βάσει του Ιδρυτικού του Νόμου, το Ι.Γ.Μ.Ε. :
1. Εκτελεί χρέη Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, σκοπός της οποίας είναι η αποτύπωση – καταγραφή και τελικά η γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας, με χαρτογραφήσεις, γεωχημεία, γεωφυσική, τηλεπισκόπηση, βάσεις γεω επιστημονικών δεδομένων κ.α.
2. Γνωμοδοτεί όσον αφορά τον έλεγχο και τη λειτουργία μεταλλείων, τη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων και ιαματικών φυσικών πόρων όπως και για την δανειοδότηση των εμφιαλωμένων νερών..
3.Αναδεικνύει και αξιολογεί τους ορυκτούς φυσικούς πόρους (κοιτάσματα – πετρώματα) της χώρας.
4. Συμβάλλει στον εντοπισμό και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας με την εκτέλεση μελετών και έργων υδρογεωλογίας.
5. Ερευνά, εντοπίζει, μελετά, αξιολογεί και συμβάλλει στην αξιοποίηση των εγχώριων γεωθερμικών πεδίων και γενικότερα των ενεργειακών πρώτων υλών.
6. Εκπονεί μελέτες για την επίλυση γεωτεχνικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων (κατολισθήσεων, σεισμών κ.α.), καθώς και για την κατάλληλη διαχείριση του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη.
7. Δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και οικονομοτεχνικής αξιολόγησης πετρωμάτων και ορυκτών.
Το νερό ας πούμε… ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μη γνωρίζει το ΚΡΑΤΟΣ που υπάρχει, ποσό υπάρχει, για ποσό θα υπάρχει…;
το ΙΓΜΕ δεν είναι Άγιος Κοσμάς ;
Στις 13 Απριλίου 2011 ο Μητρόπουλος, είχε συνάντηση με τον Παπουλια. Τον ενημέρωσε για τα παρακάτω !
Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι το ΙΓΜΕ εξερευνά συστηματικά το υπέδαφος, «προσπαθώντας να βρει ποσότητες και ποιότητες τέτοιες που να είναι εμπορεύσιμες».
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλούσιο υπέδαφος, ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και επισήμανε ότι το Ινστιτούτο θα ενισχυθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
«Η κυβέρνηση γενικά θα μας δώσει ένα καλό ποσό για τις γεωλογικές έρευνες γενικότερα, στις οποίες περιλαμβάνεται και ορυκτός πλούτος»
Αυτό το “καλό Πράσινο ποσό” είναι καλό για Δημ. Σχέσεις με τον Παπουλια. Τώρα που θα το ΚΛΕΙΣΟΥΝ ( 4 μήνες μετά τη συνάντηση)
Εσείς κ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ;  να παραδώσουμε τα αρχεία του ΙΓΜΕ σε ιδιώτες ή τα να καταθέσουμε ΟΛΑ στη Βουλή ως περιουσία του Ελληνικού Λαού???
ΑΜΕΣΑ, ΧΤΕΣ.. πριν μπουν οι εκκαθαριστές της Euro bank ! και ο Σταθόπουλος ο ” δεν εκτελώ κατάσχεση Γερμανικών περιουσιών, Δίστομο!”
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ !!! ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟ νόμιμο και ηθικό ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.
http://seisaxthia.blogspot.com/2011/12/9-1100.html

Η στρατηγική της Αγκυρας στο θέμα των Σκοπίων

Επιτυχημένη θεωρείται μία στρατηγική με την οποία επιτυγχάνεις το μέγιστο δυνατό πλήγμα με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Στην περίπτωση των Σκοπίων η Αγκυρα υποστηρίζει τις επεκτατικές  βλέψεις του πλέον αδύναμου στρατιωτικά κράτους της Βαλκανικής , οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα μεγάλου τμήματος της ελληνικής επικράτειας.
 
Η Αγκυρα δείχνει ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Σφήνα» Τούρκων στο Σκοπιανό
«Σφήνα» μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων επιχειρεί να μπει η Τουρκία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της "Μακεδονίας" για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».


Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα δείχνει με την ανακοίνωση αυτή ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας έθεσε μάλιστα το θέμα επιτακτικά στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικού συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. Δήμας συναντήθηκε στο Βίλνιους και με τον σκοπιανό ομόλογό του Ν. Πόποσκι, με τον οποίο αντηλλάγησαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης της Χάγης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν «διπλωματικά ατυχήματα». Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο. Δεν αποκλείεται μία «συμμαχία προθύμων», όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.

Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.

Την Τρίτη, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΙΑ» ότι η χώρα του αναμένει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως ιδρυτικά του μέλη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ρίξει το βάρος για τη μη επίλυση του ονοματολογικού στην… Ελλάδα και στην εσωστρέφεια που επικρατεί στη χώρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
Source :  http://www.tovima.gr/