Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη βασικό θέμα στις συζητήσεις της συνόδου τoυ G 20

Η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών της G20 στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον στα τέλη της εβδομάδας, ανέφερε γερμανική πηγή.

Αν και η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων (μεταξύ άλλων και μία σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 και μία γενική συνέλευση του ΔΝΤ) περιλαμβάνει διάφορα θέματα, «το κύριο θέμα, στις συνομιλίες, αλλά και στο περιθώριο αυτών, θα είναι η Ευρωζώνη», σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν βρίσκονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στις χρηματαγορές και η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αντιτίθεται στις εκκλήσεις των ΗΠΑ να υπάρξουν νέες πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.

Τα αιτήματα αυτά «δεν θα οδηγήσουν πράγματι σε μια πρόοδο της συζήτησης», σημείωσε η πηγή, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε μια κρίση χρέους με νέα χρέη».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θα είναι απόλυτος στο γεγονός ότι εμείς θέλουμε και οφείλουμε να μείνουμε απολύτως προσηλωμένοι στην πολιτική μας της δημοσιονομικής σταθεροποίησης», προσέθεσε η ίδια πηγή.

* Σημειώνεται ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησαν αργά τη Δευτέρα τηλεφωνικώς κυρίως για τις «σημερινές δυσκολίες της οικονομίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Source : TA NEA