Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σχετικά με τον γάμο Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σχόλιο του καθηγητή κ. Π. Ηφαιστου σε άρθρο του ιστότοπου " Ινφογνώμονα" (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_1490.html#more ) σχετικά με τον παράλογο γάμο Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίπεδες δημοσιογραφικές υπεραπλουστεύσεις και ευθύγραμμες γνώμες επί ενός ζητήματος με πολλές καμπυλότητες που απαιτεί γνώση. Τα προβλήματα της ΕΕ είναι εγγενή και καμιά σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα που αποτελεί θύμα των γραφειοκρατών, των τεχνοκρατών, των εξομοιωτικών ιδεολόγων και των εξισωτικών ανόητων. Ανόητων ευρωπαίων συμπεριλαμβανομένων και ελλήνων που πρόωρα εκτέλεσαν την Ελλάδα εντάσσοντας την ασκόπως στην ΟΝΕ: «Πρωτίστως, η στερνή και ενίοτε αδιαφανής αλληλεξάρτηση, στο πλαίσιο μιας Ευρώπης δομημένης στη βάση κριτηρίων ισχύος, θα περιορίζει το εύρος ελιγμών και κυρίαρχων αποφάσεων σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο διεθνές σύστημα. Η αλληλεξάρτηση, όταν δεν πληρούνται ορισμένες πολιτικές προϋποθέσεις, είναι ουσιαστικά εξάρτηση που βλάπτει τον λιγότερο ισχυρό. Ο τελευταίος, ενώ είναι «κλειδωμένος» σε μια αρένα οικονομικού ανταγωνισμού, δεν προστατεύεται επαρκώς είτε με τη δική του κυριαρχία (που έχει ήδη «εθελούσια»εκχωρήσει) είτε από μια άλλη υπερεθνική ρυθμιστική εξουσία, που θα έπρεπε να συνοδεύει επιλογές αυτής της εμβέλειας. Εάν δεν δημιουργηθούν γνήσιοι δημοκρατικοί υπερεθνικοί θεσμοί, εάν διαιωνιστεί επί μακρόν η αμφιλεγόμενη θεσμοπολιτική δομή των τελευταίων ετών και εάν η χώρα δεν αντέξει τον ανταγωνισμό, το «κλείδωμα» στην ΟΝΕ θα μετατραπεί σε φυλακή χωρίς δυνατότητα απόδρασης. Δηλαδή απαιτείται να εκτιμηθεί η θέση της χώρας υπό συνθήκες μεγάλου οικονομικού ανταγωνισμού και δημοκρατικού ελλείμματος.» (http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4112419 τον Φεβρ. 2000).
Η ΟΝΕ και ενδεχομένως η ΕΕ κατεδαφίζεται όχι γιατί οι έλληνες διαφέρουν ως προς τα ελλείμματά τους σε σύγκριση με άλλα κράτη (τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει) αλλά επειδή απουσιάζει πνευματικό υπόβαθρο, πολιτική ανθρωπολογία, ασυμβατότητα των υπερεθνικών τεχνοκρατών με το εθνοκρατοκεντρικό υπόβαθρο, έλλειμμα πολιτικού ορθολογισμού, έλλειμμα οικονομικής διακυβέρνησης σε Ευρώπη και διεθνώς, ασυδοσία εγκληματικών διεθνικών χρηματοοικονομικών δρώντων στιλ Σόρος (και των ιδρυμάτων ή προσώπων που τους υπηρετούν κατά κράτος) και έλλειμμα ορθολογιστικής σχέσης μεταξύ των εντολοδόχων υπερεθνικών θεσμών και των εντολοδόχων κρατών.
Το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια αυτομαστιγωνόμαστε και εμείς οι ίδιοι προκαλούμε τραύματα στο σώμα μας με το να δεχόμαστε κάποιοι κυβερνώντες να μας ενοχοποιούν αδίκως, είναι μια πολιτική ατυχία που πρέπει να ανατραπεί λίαν συντόμως.
Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί σε οποιοδήποτε ευρώ πριν είναι έτοιμη θεσμικά και ανταγωνιστικά στο επίπεδο της οικονομίας (βλ. επιφυλλίδα που παραπέμπουμε πιο πάνω, επίσης, για να αφήσουμε κατά μέρος τα βιβλία από τα οποία αντλούν βλ. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4077306 Ιούνιος 1999 και http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4216687 Ιαν. 2002: «Συνήθως, «θρύψαλα» έχουμε όταν σε μικρά μυαλά μπουν μεγάλες ιδέες …»

Source : Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr