Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πόκερ στην ελληνική ΑΟΖ

Να εμπλέξει ενεργά την Αθήνα στο σκηνικό έντασης που στήνει στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί τώρα η Αγκυρα, καθώς ανακοίνωσε ότι θα βγάλει νορβηγικό ερευνητικό πλοίο νοτίως του Καστελλόριζου και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας με διάβημα προς την Αγκυρα.
Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε μία ημέρα, καθώς χθες το πρωί η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αν η Κύπρος δεν εγκαταλείψει το εγχείρημα των εξορύξεων η Τουρκία θα συνάψει συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα, ενώ χθες το βράδυ εξέδωσε NAVTEX (αγγελία προς ναυτιλλομένους) για τη διεξαγωγή ερευνών στο διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους σε περιοχή η οποία καλύπτει και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλόριζου. Πρόκειται σχεδόν για επανάληψη του έργου του 2008, όταν, αντιδρώντας στις ερευνητικές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία είχε βγάλει φρεγάτες νοτίως της Κύπρου, ενώ μια μέρα μετά έβγαζε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος νότια του Καστελλόριζου.

ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ. Η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε διάβημα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και με το νορβηγικό ΥΠΕΞ προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το σενάριο ήταν αναμενόμενο, καθώς η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμπλέξει την Ελλάδα στο παιχνίδι έντασης που συντηρεί τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία για να προβάλει εκ νέου τις διεκδικήσεις της επί της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου.
Οι ίδιες πηγές συνιστούσαν ψυχραιμία κι έλεγαν ότι και αυτό το σενάριο, όπως και η προκλητική ανακοίνωση της Αγκυρας για αντίποινα με την υφαλοκρηπίδα των Κατεχόμενων, ήταν αναμενόμενα. Νωρίτερα, άλλωστε, η σχετική ανακοίνωση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κυπριακού ΥΠΕΞ, το οποίο διεμήνυσε ότι οι όποιες συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι παράνομες και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως παράνομη είναι η τουρκική κατοχή και το ίδιο το ψευδοκράτος και ως τέτοιες καταγγέλλονται στη διεθνή κοινότητα». Αλλά και την αντίδραση της Αθήνας, η οποία χαρακτήρισε «άκυρη και άνευ περιεχομένου», και «αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο» μια τέτοια συμφωνία.
Ολα αυτά μάλιστα την ώρα που χθες έφθασε στο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα γίνουν οι εξορύξεις το γεωτρύπανο της Noble Energy και τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις, ενώ η κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι η Λευκωσία εξετάζει την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές.
Κι ενώ Αθήνα και Λευκωσία κρατούν χαμηλά τους τόνους, ο πόλεμος νεύρων και η ανησυχία κλιμακώνεται, όπως φάνηκε κι από τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ. Οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο ανδρών δεν είναι ανεξάρτητες από την προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός με αντικείμενο τις τουρκικές απειλές και ειδικά αυτές που αφορούν τις πλατφόρμες εξόρυξης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Αν και στο προσκήνιο όλες οι πλευρές κρατούν χαμηλά τους τόνους και συστήνουν ψυχραιμία υποβαθμίζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, στο παρασκήνιο κορυφώνεται η ανησυχία και η επιφυλακή στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ. Σήμερα ο Πάνος Μπεγλίτης θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να προκληθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή με αφορμή της τουρκικές απειλές.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας «εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Αγκυρα για τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο». Ενδεικτικό, πάντως, του σκηνικού έντασης που διαμορφώνεται, είναι το γεγονός ότι σε παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την ΕΕ «να μην εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος όταν εκτοξεύονται απειλές κατά κρατών-μελών».
Source : TA NEA