Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Ισραηλινό λόμπυ στις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις

Αυτές τις μέρες η επικαιρότητα στρέφεται γύρω από την αντιπυραυλική ασπίδα. Όπως είναι φυσικό μέρος της συζήτησης αποτελούνε το Ιράν και το Ισραήλ.Γίνονται εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση θα εναντιωθεί σε μια αντιπυραυλική ασπίδα που θα στρέφεται ενάντια στο Ιράνö και πως το Ισραηλινό λόμπι που εναντιώνεται σε αυτό, θεωρώντας την κατάσταση ως ευκαιρία κάνει κινήσεις ώστε να στριμώξει την κυβέρνηση. Ο Σονέρ Τσαγαπτάι επικεφαλής του τμήματος Τουρκίας του ινστιτούτου Ουάσιγκντον που είναι η καρδιά του Ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον επενέβη.
Με άρθρα του στην ¨The Wall Street Journal¨ και στο περιοδικό Foreign Affairs κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ για την τακτική παζαρέματος στο σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα. Σύμφωνα με τον Τσαγαπτάι και το Ισραηλινό λόμπι, το ΑΚΡ θεωρεί εαυτόν ως προστάτη του Ισλάμ και για αυτό προσεγγίζει την Συρία και το Ιράν. Για αυτό τονίζεται πως οι εκλογές του 2011 θα αποτελέσουν κρίσιμη διαδικασία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας. Παρόμοιους ισχυρισμούς έφερε στην επικαιρότητα και ο τέως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ερικ Έντελμαν.

Αναμφίβολα η δημοσίευση αυτών των απόψεων σε αυτά τα έγκυρα έντυπα φέρει διάφορα αποτελέσματα. Αυτό όμως που είναι πραγματικά ουσιαστικό είναι τα αποτελέσματα από τους φορείς που είναι μέσα στη χώρα. Με την κατά καιρούς δημοσίευση αυτών των αναφορών, γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πολιτική εξουσία. Σε αυτό το σημείο, το Ισραηλινό Λόμπι, την εποχή της 28ης Φεβρουαρίου κάνοντας ένα κρίσιμο βήμα, είχε προσπαθήσει με διάφορες μεθόδους να θέσει υπό τον έλεγχο του τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSΚ). Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες ήταν η ύπαρξη της ¨Ισραηλινής εστίας¨ που λέγεται πως υπάρχει μέσα στο Γενικό Επιτελείο –που κατά τη γνώμη μου δεν είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το μηχανισμό. Είναι φυσικό να δημιουργούνται τέτοιου είδους μηχανισμοί ανάμεσα σε χώρες που συνεργάζονται στρατιωτικά σε υψηλό επίπεδο.

Κάτι το οποίο δεν συζητείται στην Τουρκία και θα επηρεάσει το μέλλον των TSK, είναι ένας μηχανισμός που στήθηκε επίσης την εποχή της 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα σε Άγκυρα-Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ. Με σκοπό λοιπόν να κάνει λόμπι υπέρ του Ισραήλ, στήθηκε το σχέδιο “Military Fellow” στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον στα πλαίσια του οποίου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα Τούρκοι, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματικοί. Τα έξοδα αυτής της φιλοξενίας τα πληρώνουν οι TSK. Οι Τούρκοι αξιωματικοί που φιλοξενούνται στα πλαίσια του “Military Fellow” στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον, προάγονται και οι δρόμοι ανοίγουν για αυτούς. Οι αξιωματικοί αυτοί επεμβαίνουν σε στρατηγικές στιγμές και γράφουν αναφορές υπέρ του Ισραήλ. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα που η κυβέρνηση του ΑΚΡ πλήρως αγνοεί, η αντιπολίτευση στις πολιτικές του ΑΚΡ γίνεται με την μαεστρία της ¨Επίσημης αναφοράς των TSK¨.

Το τελευταίο παράδειγμα εξ αυτών ήταν η διαρροή της αναφοράς του Νο 2 του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκιουνέρ, πριν από την Σύνοδο Στρατιωτικής Συνεργασίας Τουρκίας-Συρίας, στην οποία αναφερόταν πως μια συμφωνία με τη Συρία θα ανησυχούσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτήν οι Αποφάσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας που θα λαμβανόταν στη σύνοδο στην οποία θα μετείχαν από 10 υπουργοί από Τουρκία και Συρία και η οποία ανησύχησε ιδιαίτερα το Ισραήλ, προκάλεσε κρίση στο Γενικό Επιτελείο. Έγινε γνωστό πως ο Νο 2 του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκιουνέρ, για να αποτρέψει την σχεδιαζόμενη σύνοδο ανώτατων Τούρκων και Σύριων στρατιωτικών της 21με 25 Νοεμβρίου, έβαλε τον διευθυντή του τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας και Εξωτερικών σχέσεων υποστράτηγο Μπερτάν Νογκαϊντάρογλου να ετοιμάσει μια αναφορά την οποία παρουσίασε στο Γενικό Επιτελείο. Στην αναφορά λεγόταν πως η σύνοδος με την Συρία θα προκαλούσε ανησυχία στο Ισραήλ, και έδινε έμφαση στην αναγκαιότητα της διατήρησης των καλών σχέσεων με το Ισραήλ. Στην αναφορά του Γκιουνέρ προς το Γενικό Επιτελείο, τονιζόταν πως η πολιτική συγκυρία δεν επέτρεπε αυτήν τη σύνοδο και υπερασπιζόταν τη θέση πως στο εγγύς μέλλον δεν θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για μια τέτοια σύνοδο.

Η αναφορά αυτή, στην οποία για κάποιο λόγο δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τον τουρκικό τύπο, φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου Μπερτάν Νογκαϊντάρογλου, ο οποίος είναι ένας από τους ¨τυχερούς¨ αξιωματικούς που στα πλαίσια του μηχανισμού που περιέγραψα παραπάνω, υπηρέτησαν στο “Military Fellow” του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον. Το όνομα του Νογκαϊντάρογλου που αργότερα υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον, ακούστηκε και στην σύνοδο του διαβόητου Ινστιτούτου Χάτσον.

Το 2007 σε μια σύνοδο του Ινστιτούτου Χάτσον –φορέας Εβραϊκού λόμπι- η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Συζητήθηκαν ανατριχιαστικά σενάρια για τη χώρα μας, όπως απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της συνταξιοδοτηθείσας προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τουλάϊ Τουγτζού, δολοφονία από το ΠΚΚ 50 ατόμων στην περιοχή Μπέιογλου, και είσοδος της Τουρκίας στο Β. Ιράκ. Αμερικανοί που ήταν παρόντες επιβεβαίωσαν πως στην ερώτηση του Κουμπάτ –γιού του Ταλαμπανί- ¨πως θα σας φαινόταν αν παραδίδαμε τους ηγέτες του ΠΚΚ ;¨ του δόθηκε η απάντηση ¨Μη το κάνετε, θα αποτελέσει στήριξη στην κυβέρνηση¨. Στην Ανώτατη Στρατιωτική Σύνοδο Σύνοδο (YAŞ) του 2008 δεν τον προήγαγαν, αλλά αργότερα προήχθη, έγινε υποστράτηγος, και διευθυντής σε ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα του αρχηγείου των TSK, αυτό του τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας και Εξωτερικών σχέσεων. Έτσι ως εκ της θέσης του, ετοίμασε αναφορά όπου παρά τις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας, πήρε θέση υπέρ του Ισραήλ, τονίζοντας πως η Τουρκο-Συριακή προσέγγιση θα προκαλούσε ανησυχία στο Ισραήλ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής : Όταν ο στρατηγός Νογκαϊντάρογλου ετοίμαζε την αναφορά, πόσο επέδρασαν οι σχέσεις που είχε στήσει στο ιδρυθέν από το Ισραηλινό λόμπι, Ινστιτούτο Ουάσιγκτον ; Και κάτι ακόμη, πόσοι Τούρκοι αξιωματικοί πέρασαν και περνάνε, στο συνεχιζόμενο από το 1996 και εντεύθεν, και πληρωμένο από τους φόρους μας σύστημα “Military Fellow” που εργάζεται για το Ισραηλινό λόμπι ; Φυσικά κάποιους εξ αυτών τους ξέρω. Έχω τα ονόματα τους. Αποτελεί θέμα όμως το πώς εκδηλώνουν οι αξιωματικοί αυτοί τις προτιμήσεις τους για τις Τουρκοισραηλινές σχέσεις, όταν παίρνουν αποφάσεις. Πόσες αναφορές αφορούσες το Ισραήλ και ενάντιες στην πολιτική εξουσία, σαν αυτήν του στρατηγού Νογκαϊντάρογλου ετοιμάστηκαν, και πόσοι εκ των αξιωματικών που τις έγραψαν μετείχαν στο πρόγραμμα “Military Fellow” του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον ; Το ερώτημα στο οποίο πρέπει επειγόντως να απαντήσει η κυβέρνηση είναι το υπέρ τίνος εργάζεται το συνεχιζόμενο αυτό πρόγραμμα. Είναι φοβερή αντίφαση την ώρα που η πολιτική εξουσία εναντιώνεται στο Ισραήλ, η στρατιωτική εξουσία συνεχίζοντας τις εργασίες εκεί, στοχοποιεί μέσω των Τούρκων ειδικών που εργάζονται εκεί την εκλεγμένη με δημοκρατικές μεθόδους εξουσία… Εν ολίγοις το Ισραηλινό λόμπι στην Τουρκία χρηματοδοτείται με χρήματα από τους φόρους μας και εργάζεται υπέρ του Ισραήλ.

Κατά τη γνώμη μου η επανίδρυση καλών σχέσεων με το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική, όμως κάνοντας αυτό πρέπει να σκεπτόμαστε και τα δικά μας συμφέροντα. Και εγώ δεν είμαι σίγουρος αν αυτές οι αναφορές ήταν ή όχι προς το συμφέρον της Τουρκίας…

Νταβούτογλου: Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα

Συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σήμερα Δευτέρα σε ερώτηση, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί προόδου σε συγκεκριμένα ζητήματα.

"Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα",τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γκέϊτ.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011.

"Ήμασταν μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την Ευρωτουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου", είπε ο Νταβούτογλου.

Και συνέχισε: "Είναι δεδομένη η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα λιμάνια. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο".

Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr

Turkey's Premier Denies News Reports in Greek Media that Agreement Reached in 12 Miles

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan on Monday denied the news reports in Greek media that an agreement was reached between Turkey and Greece on 12 miles.

Erdogan responded to questions of reporters after attending a ceremony in Ankara.

Asked to comment on news reports that Turkey and Greece reached an agreement on 12 miles, Erdogan said, "there is nothing like an agreement is reached on 12 miles. The talks are underway with Greece. The parties will make a joint statement if an agreement is reached. This is out of question at the moment.

Authorized people continue talks. We will make necessary statement they reach a specific point."

Greece claims that its territorial waters should be extended to 12 nautical miles from 6 miles, citing international maritime agreement. Turkey which is not a party to the agreement, is against neighboring state's claim about the extend of the territorial waters in the Aegean Sea.

Responding to a question who would assume the command of NATO Ballistic Missile Defense System, Erdogan said it was not yet determined who would assume the command.

Regarding the demand of the European Union from Ankara to implement Ankara Protocol, Erdogan said "reciprocity principle" was valid.