Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η Ρωσία στην Αρκτική

Η Αρκτική είναι μια πολύ αφιλόξενη περιοχή, ιδίως για τις πετρελαϊκές, όχι μόνο λόγω του ψύχους και των καιρικών συνθηκών, αλλά επίσης λόγω της μεγάλης απόστασης από την ξηρά. Συνεπώς, ένα ατύχημα σε εξέδρα που βρίσκεται στη ζώνη αυτή, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ιδίως αν συμβεί κατά τη διάρκεια της πολύμηνης νύκτας του Αρκτικού Κύκλου. Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο και ένας αριθμός δυτικών πετρελαϊκών εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν με τις έρευνες για κοιτάσματα.
Η πρώτη σοβαρή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε πρόσφατα, με την σύμπραξη της ΒΡ με την Rosneft. Όπως τονίζει η International Herald Tribune, η ΒΡ και άλλες εταιρείες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα για έρευνες στις ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Ρωσία δεν θέλει να περιμένει να εξαντληθούν τα επίγεια αποθέματά της προτού προχωρήσει στην εξερεύνηση των θαλάσσιων αποθεμάτων.
Ο ΙΕΑ εκτιμά πως με βάση την σημερινή εικόνα, τα κοιτάσματα της Σιβηρίας θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια ως το 2035, γεγονός που θα έχει συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Η ανάγκη αυτή λοιπόν παροτρύνει τον πρωθυπουργό Πούτιν να δηλώνει ότι «η ΒΡ είναι η πιο ασφαλής εταιρεία για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, καθώς έχει μάθει πλέον το μάθημά της».
Ένα πλεονέκτημα για το Κρεμλίνο και την ΒΡ είναι ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει περιβαλλοντικό κίνημα και η κυβέρνηση ελέγχει τις εξελίξεις διαχρονικά. Επίσης, η Μόσχα προχώρησε ήδη σε διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη που γειτνιάζουν με την Αρκτική, όπως η Νορβηγία, προκειμένου να απομακρύνει τυχόν εμπόδια στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων της περιοχής αυτής. Την αντιμετώπιση των Ρώσων μας την παρουσιάζει πολύ εύγλωττα ο εξερευνητής Αρτούρ Τσιλινγκάρωφ, ο οποίος το 2007 κάρφωσε τη ρωσική σημαία στον πυθμένα κάτω από τον Βόρειο Πόλο: «Το μέλλον βρίσκεται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, αφού ήδη εξαντλήσαμε ότι υπάρχει στην ξηρά».
Το ενδιαφέρον πάντως δεν περιορίζεται μόνο στον απώτερο Βορρά, αλλά επεκτείνεται και στη Γροιλανδία, όπου η Cairn Energy προχωρά ήδη σε εξερευνητικές γεωτρήσεις. Στα επόμενα χρόνια, αναμένονται αντίστοιχες προσπάθειες και από τους «μεγάλους», όπως η ExxonMobil και η Chevron.

Source : Energia.gr

Ενας απρόσμενος σύμμαχος στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου


Τα μικρόβια που υπάρχουν στη γη μπορούν να μας οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια διάλεξης του στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά ο καθηγητής Γεράσιμος Λουράντος.
Ο καθηγητής στην ομιλία του αναφέρθηκε σε επιφανειακές τεχνικές εξερεύνησης που εφαρμόζει σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε στεριά και υποθαλάσσιες περιοχές. Οι τεχνικές αυτές αφορούν στην ανίχνευση μικροβίων που αναπτύσσονται στο έδαφος, όταν υπάρχουν πάρα πολύ μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων η δε ανάλυση γίνεται στο εργαστήριο σε δείγματα εδάφους που λαμβάνονται επιτόπου.
Όπως εξήγησε, « η μεθοδολογία είναι, κάνουμε δειγματοληψίες μικρές γεωτρήσεις ένα με ενάμιση μέτρο παίρνουμε γύρω στα 200 γραμμάρια χώμα το οποίο το αναλύουμε και εντοπίζουμε συγκεκριμένα μικρόβια τα οποία ζουν αποκλειστικά είτε με αέρια είτε με υδρογονάνθρακες». Σύμφωνα με τον καθηγητή όπου υπάρχουν υδρογονάνθρακες υπάρχουν και μικρόβια από πάνω.
«Εμείς βρίσκομε μια πλειάδα μικροβίων τροφοδοτούμε το δείγμα μόνο με μεθάνιο οπότε πεθαίνουν όλα τα μικρόβια εκτός από αυτά που αντέχουν και ζουν. Αυτά τα εντοπίζουμε, τα καταγράφουμε τα καταμετρούμε και δημιουργούμε τρισδιάστατους χάρτες. Όπου έχουμε αυξημένη παρουσία αυτών των μικροβίων είναι ενδεικτικό με πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι από κάτω υπάρχει, κοίτασμα αερίου. Παρομοίως, σε άλλα δείγματα τροφοδοτούμε μόνο με υδρογονάνθρακες μεθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο μέχρις ότου πεθαίνουν όλα τα άλλα μικρόβια και μόνο τα μικρόβια, τα «ξαδέρφια» των προηγουμένων, που ζουν μόνο με υδρογονάνθρακες, επιβιώνουν. Καταμετρούμε τον πληθυσμό τους, την δραστηριότητα τους και τον αριθμό τους και δημιουργούμε πάλι τρισδιάστατους χάρτες. Πάνω σε αυτούς τους χάρτες βασιζόμαστε στο θέμα εντοπισμού των γεωτρήσεων και της «ακτινογραφίας» της γης».
Ο κ Λουράντος διευκρίνισε ότι η μέθοδος που προτείνει δεν αναιρεί τις ήδη υπάρχουσες κλασσικές μεθόδους, επισημαίνοντας ότι « είναι μέθοδος προηγμένης τεχνολογίας για ελαχιστοποίηση του ρίσκου των γεωτρήσεων». Όπως είπε η τεχνολογία των μικροβίων θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε κατάλληλες περιοχές και πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις, να μπορεί να εκτιμηθεί, το ρίσκο και να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της γεώτρησης που, όπως είπε, είναι το πιο ακριβό μέρος της έρευνας.
«Η μέθοδος των μικροβίων ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ανατολική Γερμανία το 1962, στην Δυτική Αφρική το 2009 έγιναν 3000 χαμηλές γεωτρήσεις με δειγματοληψία και καλύφθηκαν πάνω από 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα με λιγότερο από 3 εκατομμύρια δολάρια».
Ο κ Λουράντος που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρο - Ενέργεια που έχει ως έδρα την Ελλάδα τόνισε ότι η εταιρεία έχει μηδενικό τζίρο στην Ελλάδα και το 100% των εργασιών της είναι εκτός Ελλάδος με δραστηριότητες στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Βασίλη Κελεσίδη, που είχε προσκαλέσει τον κ. Λουράντο, η ομιλία του ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων να βοηθήσει στην κατεύθυνση εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας που έχει βαλτώσει τα τελευταία 15 χρόνια.
« Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο ίδρυσης του φορέα που θα ασχοληθεί με τα αντικείμενα αυτά αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που πρέπει να είναι ταχείες και εστιασμένες», επεσήμανε ο κ Κελεσίδης.
http://www.kathimerini.com.cy/