Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η περιθωριοποίηση της Ελλάδας

Η Ρωσία κατά πάγια πολιτική της αντιδρά σε οποιαδήποτε ΝΑΤΟϊκή πρωτοβουλία, πολιτική ή άσκηση, ιδιαίτερα όταν αυτή διεξάγεται στο αποκαλούμενο «εγγύς εξωτερικό», τις χώρες που ήταν πάλαι ποτέ μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, η αντίδραση της Μόσχας μάλλον θα μπορούσε να περιγραφεί ως συγκρατημένη. Και πώς να ήταν διαφορετική τη στιγμή που για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας η Μόσχα επίσης τηρεί εξαιρετικά προσεκτική διπλωματικά στάση αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: Αυτό της εγκατάστασης των συστημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας.

Το ΝΑΤΟ είναι φυσιολογικό να προωθεί τα συμφέροντα των μελών του, κυρίως βέβαια τα συμφέροντα των ΗΠΑ, μιας και είναι η πιο ισχυρή χώρα εντός της συμμαχίας, καθώς επίσης και σε παγκόσμιο επίπεδο. Απλή θεωρία ισχύος των διεθνείς σχέσεις είναι. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας εντός της Συμμαχίας.

Σε μια συμμαχία στην οποία η Ελλάδα θέτει τον εαυτό της εκτός μεγάλων αποφάσεων, εκτός συμμετοχής σε επιχειρήσεις, κρατώντας τρίτους ρόλους, δεν μπορεί να λέει συνεχώς «όχι» ή για να το πούμε διαφορετικά να συμμετέχει «α λα καρτ» και ταυτόχρονα να παραπονιέται που το ΝΑΤΟ δεν την καταλαβαίνει σε καίρια ζητήματα της εξωτερικής της πολιτικής, όπως τα ελληνοτουρκικά ή η επέμβαση του Οργανισμού στα Βαλκάνια.

Το αν είναι σωστό η Ελλάδα να μη συμμετέχει πιο ενεργά σε επιχειρήσεις, δεν θα το κρίνουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της μίας άποψης, όπως υπάρχουν και λογικά επιχειρήματα που ενισχύουν την άλλη.

 
Όσον αφορά, όμως, τη συμμετοχή της Ελλάδας  στην άσκηση στη Λιθουανία, καλό θα ήταν να θυμηθούμε τη θέση πολλών, οι οποίοι όταν η Ελλάδα έχανε τα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία είχαν δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα! Πριν λίγα χρόνια χαρακτηριζόταν ως πολιτική ανικανότητα, το λιγότερο, το να μη διαπραγματευθούμε με θέρμη την παραμονή τους στην Ελλάδα. Οι ίδιοι κόπτονται πλέον μη τυχόν και ενοχληθεί η Μόσχα από την τήρηση των ελληνικών συμμαχικών υποχρεώσεων. Επιτέλους και η Ελλάδα και οι επιμέρους θα πρέπει να επιλέξουν και να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους τι ακριβώς επιθυμούν.

Η συμμετοχή της Ελλάδας , σε μια άσκηση που έγινε κι άλλες χρονιές, χωρίς πάλι να υπάρξει αντίδραση της Μόσχας είναι μια απόλυτα φυσιολογική δραστηριότητα. Αλλιώς ας δηλώσουμε στη Συμμαχία ότι δεν επιθυμούμε τη συμμετοχή μας και ας την υποβαθμίσουμε περαιτέρω… Πρόσφατα εξάλλου ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης επικαλέστηκε την οικονομική κρίση για να ενημερώσει για τη μείωση της ελληνικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟϊκές αποστολές στο απόλυτο ελάχιστο…

Όσον αφορά στη ρωσική στάση απέναντι στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, αρμόδιος δεν είναι να μιλήσει ο καθένας, που ανακαλύπτει πηγές οπουδήποτε στον κόσμο «μυρίζοντας τα νύχια του» (αγαπημένη συνήθεια στην Ελλάδα, αλλού καταλήγεις ακόμα και στη φυλακή όταν πιαστείς να παραπληροφορείς σκοπίμως), αλλά ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τις Σχέσεις με το ΝΑΤΟ στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Αν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του στο ρωσικό RIA Novosti θα βρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Δήλωσε: «Δεν είμαστε κατά της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυραυλικά αμυντικά συστήματα, είμαστε αντίθετοι στην ακτίνα των ΝΑΤΟϊκών αντι-πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να καλύψουν την Ευρώπη, αλλά και μέρος της Ρωσίας. Δε θα συμφωνήσουμε ποτέ σε τέτοιους όρους κι αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε ξεκάθαρες νομικές εγγυήσεις μη κατεύθυνσης των συστημάτων κατά των συμφερόντων μας.»

Ρωσία και ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει τη συνεργασία στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα τον Νοέμβριο του 2010. Με βάση τη συμφωνία, οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ η Ρωσία είναι υπέρ ενός κοινού συστήματος με πλήρη διαλειτουργικότητα. Οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το ζήτημα λοιπόν είναι η Ελλάδα να μην εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως», ανεξαρτήτως της άποψης – θέσης που μπορεί να έχει ο καθένας. Η ουσία είναι η ελληνική ηγεσία να διαπραγματεύεται και να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Και να αναφέρουμε ένα «φανταστικό» παράδειγμα. Δε θα μπορούσε η Ελλάδα, που αποφάσισε να μη συμμετέχει με μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, να πρότεινε ως μία από τις υποχρεώσεις που θα μπορούσε να αναλάμβανε, να είναι η ασφάλεια του θαλασσίου χώρου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ή μέρος αυτού, θέτοντας θεμέλια για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα;

Για την ταμπακιέρα " ουδέν νεώτερον", από γερμανικής πλευράς

Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, τόνισε από την Αθήνα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηριχθεί η Ελλάδα», ανέφερε ο γερμανός αξιωματούχος. Ερωτηθείς, ωστόσο, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θέλησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας ότι «αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει πρόσκομμα». Η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στη συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Ρέσλερ συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες, αλλά και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, με τον γερμανό υπουργό να εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.

Στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η επένδυση στην Ελλάδα, είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Τέλος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στις προσπάθειες καταβάλλει για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.

Συνάντηση Ρέσλερ - Βενιζέλου

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα δάνεια που λαμβάνει από τους ευρωπαίους εταίρους και θα τα αποπληρώσει μέχρι το τελευταίο ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με Φίλιπ Ρέσλερ.
«Η βοήθεια θα αποπληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Φίλιπ Ρέσλερ τόνισε από την πλευρά του πως η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ. «Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, είμαστε έτοιμη να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις», δήλωσε.
Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη
«Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της ευρωζώνης».

Αυτό τόνισε ο Φίλιπ Ρέσλερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν «θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη».

Οπως ανέφερε, πάντως, το διήμερο ταξίδι δεν είχε πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες αλλά περισσότερο να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση.

Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα-πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία για την αξιοποίηση ζεόλιθου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις και να συνεχίσει το έργο που μακροπρόθεσμα θα φανεί ότι ήταν απαραίτητο να γίνει «και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σθένος, συνέπεια, θάρρος και ικανότητα ότι μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και θα τις υλοποιήσει και αυτή η συμπεριφορά είναι παράδειγμα και για εμάς τους Γερμανούς».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο αντικαγκελάριος σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση».

Από την πλευρά του υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών ότι πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και 5 θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.
Με Παπακωνσταντίνου
Ο γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ συναντήθηκε και με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με στόχο να συζητήσουν τις επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επί τάπητος τέθηκε το σχέδιο «Ήλιος», το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρέσλερ τόνισε μεν ότι υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, αλλά και ότι θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να λυθούν όπως η διεύρυνση των δικτύων και η χρηματοδότηση όλων αυτών.

«Νομίζω ότι από κοινού μαζί δηλαδή και με την ΕΕ θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε και αυτά τα θέματα» τόνισε ο κ. Ρέσλερ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε από την πλευρά του τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΥΠΕΚΑ, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, τη διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων, κ.α.

Για το σχέδιο «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Επιτροπή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα δίκτυα, που θα υποστηρίξουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και τον χρηματοδοτικό τρόπο, με τον οποίο θα κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για τις δραστηριότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και κυρίως για την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της Ενέργειας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Φίλιπ Ρέσλερ.
Τι προβλέπει η ελληνογερμανική συμφωνία

«Η διμερής γερμανο-ελληνική συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας, επιφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία και οικονομική ισχύ», τονίζεται μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, για τη διμερή συμφωνία για τις επενδύσεις που υπεγράφη την Παρασκευή.

Στην δήλωση των δύο υπουργών επισημαίνεται η διάθεση για την περαιτέρω σύσφιξη των παραδοσιακά στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW «Δάνεια για επιχειρήσεις».

Μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου, προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.

Ακόμη, από την επίσκεψη των Γερμανών επιχειρηματιών στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει επενδυτικές συμφωνίες, κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν.

Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής δήλωσης των δύο υπουργών:

«Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πρόκληση: να ξεπεράσει την κρίση χρέους και να επιτύχει επαναφορά της οικονομίας της, επαναφέροντας την σταθερά με αυτό τον τρόπο σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό, μια εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή μετά από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προτάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, η διμερής γερμανο-ελληνική συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια επιφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία και οικονομική ισχύ.

Οι παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις και οι ισχυροί δεσμοί της γερμανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτελούν καλούς λόγους για τη στήριξη της χώρας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της και να αναβιώσει έτσι η ελληνο-γερμανική οικονομική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηπουργοί προβαίνουν στην ακόλουθη κοινή δήλωση/συμφωνία:

Επενδύσεις στην Ελλάδα

1) Επικροτούμε την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς και να προβούν σε επιχειρηματικές συνέργειες με ελληνικές εταιρείες. Με χαρά διαπιστώνουμε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών συμμετείχε στο Business Forum στις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα και συνάμα εξέφρασε ενδιαφέρον να ενημερωθεί τόσο για το ισχύον θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο όσο και για τις υπάρχουσες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων. Υπό το πρίσμα αυτής της εκδήλωσης, πιστεύουμε ότι αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία προσδίδει μια σημαντική ώθηση στην προώθηση της από κοινού συνεργασία μας, την οποία επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε.

2) Πολλοί συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι επιθυμούν τη συνέχιση των συζητήσεων και των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ορισμένες εκ των εταιρειών έχουν ήδη καταλήξει σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια-επενδυτικές προτάσεις εμφανίζονται κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας.

3) Θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη των επενδυτικών εγχειρημάτων των εταιρειών, θα τις υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και θα είμαστε αρωγοί στην υπερνίκηση εμποδίων που ενδεχομένως προκύψουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

4) Επικροτούμε το ενδιαφέρον και την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να συμμετάσχουν τόσο σε σχέδια αποκρατικοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων όσο και αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο κατευθύνουμε τις εταιρείες να απευθύνονται στον οργανισμό Invest in Greece, καθώς μεταξύ άλλων είναι αρμόδιος να εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και να παρέχει στους επενδυτές πληροφόρηση, αναλύσεις και υποστήριξη σε όλα τα στάδια μιας επένδυσης.

5) Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τις γερμανικές εταιρείες όπως και να επιτύχουμε άμεσα την επίλυση των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των γερμανικών εταιρειών και του ελληνικού κράτους. Η διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

Οικονομικοπολιτική συνεργασία

6) Θα ενδυναμώσουμε την οικονομικοπολιτική συνεργασία μας επιδιώκοντας προς τούτοις τη διοργάνωση συναντήσεων σε επίπεδο Υπουργών ή/και σε επίπεδο εργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής συνεργασίας.

7) Προτιθέμεθα να συντονίζουμε γερμανο-ελληνικές επιχειρηματικές διαβουλεύσεις με την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου ώστε να τίθενται επί τάπητος θέματα επενδυτικών ευκαιριών και πιθανών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα.

8) Χαιρετίζουμε το διάλογο που προωθούν οι επιχειρηματικοί/επαγγελματικοί σύνδεσμοι και τους βλέπουμε ως βάση για μια εποικοδομητική διμερή συνεργασία για την καλύτερη εφαρμογή του ελληνικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων αλλά και για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα.

9) Προτείνουμε την από κοινού διοργάνωση ημερίδων με θέμα την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη.

Διοικητική Υποστήριξη


10) Συμφωνούμε να παράσχουμε διοικητική υποστήριξη στην Ελλάδα σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με την στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας αλλά και σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Αυτό θα ήταν δόκιμο να γίνει μέσω της ανταλλαγής υπαλλήλων και εμπειρογνωμόνων αλλά και μέσω διεξαγωγής σεμιναρίων και αμφίπλευρων επισκέψεων.

11) Νομοθετική τεχνογνωσία θα παράσχουμε κυρίως σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανταγωνισμού και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων προτίθενται να προσφέρουν διοικητική υποστήριξη για τη βελτίωση των ανταγωνιστικών δομών στην Ελλάδα.

12) Οι δύο οργανισμοί προώθησης και υποστήριξης επενδύσεων Invest in Greece και Germany Trade and Invest θα ενισχύσουν την μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τόσο εμπειριών όσο και πληροφοριών. Επίσης, αμφότεροι οι δύο οργανισμοί θα διαθέτουν σύνδεσμο του έτερου (link) στον διαδικτυακό τους τόπο.

13) Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας σε παροχή συμβουλευτικών και χρηματοδοτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθούν πιλοτικά έργα στο εξωτερικό εμπόριο και στον τομέα του τουρισμού.

14) Συμφωνήσαμε να συσταθεί μια διμερής ομάδα εργασίας για τον τουρισμό υπό τον συντονισμό της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών μας. Υπό το πρίσμα αυτό στηρίζουμε επίσης μια στενή συνεργασία μεταξύ της γερμανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) αλλά και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

15) Επικροτούμε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου παρείχε διαρθρωτική στήριξη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα όσον αφορά σε υπόδειξη τρόπων για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των εξαγωγικών δυνατοτήτων των Ελλήνων παραγωγών, σε παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Έλληνες εξαγωγείς προκειμένου να επιτύχουν πρόσβαση σε αναδυόμενες αγορές αλλά και στην ενίσχυση της επαγγελματικότητας των ελληνικών συνδέσμων προώθησης εξαγωγών.

Συνεργασία σε οικονομικά θέματα

16) Επιδοκιμάζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τη σύμφωνη υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ενισχύσει τη δραστηριοποίηση της στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση εμπορικών επενδύσεων ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

17) Εγκρίνουμε τη βούληση της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW να παράσχει την τεχνογνωσία της προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας.

18) Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος της KfW «Δάνεια για επιχειρήσεις» παρέχεται μια σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο στηρίζουμε την πρόθεση των γερμανικών τραπεζών να σταθούν αρωγοί σε επενδυτικά εγχειρήματα που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν οι γερμανικές εταιρείες πελάτες τους στην Ελλάδα.

Συμμεριζόμαστε δε την πεποίθηση ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης στην προώθηση γερμανικών επενδύσεων και εξαγωγών στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια.

19) Θεωρούμε πως τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο

20) Στις ευρωπαϊκές επιτροπές θα συνεργαστούμε στενά. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα ιδίως σε σχέση με αποφάσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η τελευταία σύντομα να είναι σε θέση να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Συμπορευόμαστε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού της προβλεπόμενης ευρωπαϊκής συμμετοχής σε προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα σε πάνω από 85% και έως 95%. Επιπροσθέτως, τασσόμαστε υπέρ ενός άμεσου επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων προκειμένου να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν άμεσα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

21) Από κοινού με τα άλλα κράτη μέλη θα συνεργαστούμε στενά με την Ειδική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα (EU-Task Force). Σημαντικές κατευθύνσεις για περαιτέρω δράση αναμένουμε να προκύψουν μετά το πέρας της Διάσκεψης της Ειδικής Ομάδας Εργασίας που θα λάβει χώρα στις 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

22) Εμμένουμε στην πρόσκληση που απευθύναμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις 29 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εντοπίσουμε λύσεις από κοινού με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό αυτό το πρίσμα υποστηρίζουμε την ελληνική πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Ανάπτυξης», επιδιώκοντας την ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

23) Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και ιδίως η εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Ιδιαίτερα απαραίτητες θεωρούμε πλέον τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και τις επενδύσεις που έχουν να κάνουν με επέκταση και ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και είμαστε ανοιχτοί στην ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας σε αυτόν τον τομέα.
Source : TA NEA