Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησε ο οικονομικός πόλεμος κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς αποκλείουν το Ιράν από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «όλος ο τραπεζικός τομέας του Ιράν - συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας - αποτελεί κίνδυνο για τις κυβερνήσεις ή για όποιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει συναλλαγές με τις ιρανικές τράπεζες».

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να αναζητά τρόπους, προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Όσο το Ιράν εξακολουθεί να ακολουθεί αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι, οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν, είτε σε συνεργασία με τους συμμάχους της, είτε με μεμονωμένες αποφάσεις της, να απομονώνουν το Ιράν», συμπλήρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κυρώσεις και σε όσους βοήθησαν
Οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στον πετρελαϊκό, που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, θα συμπεριλαμβάνουν και όποιον βοήθησε τη χώρα να διευρύνει τους πόρους της από την εκμετάλλευση των πετρελαίων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι το Ιράν «διάλεξε το δρόμο της απομόνωσης».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος είπε ότι το Ιράν είναι η κυρίαρχη ανησυχία για «ξέπλυμα χρήματος», διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα και κατά όποιων ξένων τραπεζών ή επιχειρήσεων έχουν συναλλαγές με το Ιράν, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «περιμένουν, τις προσεχείς ημέρες, και από άλλες χώρες συμμάχους να ανακοινώσουν περεταίρω κυρώσεις».

Η τελευταία απόφαση των ΗΠΑ, επιδιώκει να εντείνει τις πιέσεις στην Τεχεράνη, μετά από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον ΟΗΕ, σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις που μπορεί να έχει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Source :  http://www.kathimerini.gr/