Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τούρκικα παζάρια : Οι συνέπειες των ενεργειακών συμφωνιών με την Τουρκία

Ο κρατικός οργανισμός ενεργειακών αγωγών της Τουρκίας, BOTAS, πρόκειται να «μηνύσει» την ελληνική κυβέρνηση για χρέη ύψους περίπου 300 εκατ. δολαρίων που έχουν προκύψει από εξαγορές τουρκικού φυσικού αερίου σε ελβετικό δικαστήριο διαιτησίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της επιχείρησης, τους οποίους επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ζαμάν.


Το δημοσίευμα, έχει χαρακτήρα υποτίμησης και πολιτικής σπέκουλας σε βάρος της Ελλάδας, καθώς μετατρέπει την εμπορική διαφορά της κρατικής ΒΟΤΑS με την επίσης κρατική (ακόμη) ΔΕΠΑ, σε διαφορά, από την οποία η Τουρκία επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, η εμπορική διαφορά έχει παραπεμφθεί στην Ελβετική διαιτησία, κατά τα προβλεπόμενα στη συμφωνία.

Όπως αναφέρει η Ζαμάν, η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά την δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Taner Yıldız, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμά της σε διαιτησία και θα αναβάλλει την απαίτηση του ελληνικού χρέους, έως ότου η Ελλάδα αποκαταστήσει την οικονομική της σταθερότητα.»

Το υπουργείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε αποκλείσει επίσης την «πρόταση» διεθνών παραγόντων (!!!) να ξεπληρώσει η Ελλάδα το χρέος με πωλήσεις real estate, δηλαδή…. νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Yıldız δήλωσε ότι αυτό θα σήμαινε «να εκμεταλλευτούμε την δύσκολη στιγμή του γείτονά μας.»

Επί της ουσίας της διαφοράς πάντως να σημειωθεί ότι αυτή προκύπτει από την ανατίμηση της τιμής του φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγοράζει η ΔΕΠΑ από το 2008, μέσω της BOTAS. Στους όρους της εμπορικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της BOTAS, προβλεπόταν ότι εφ΄όσον η αζέρικη Socar ανατιμούσε την τιμή με την οποία πουλούσε στην τουρκική εταιρεία, τότε και αυτή θα ανατιμούσε αναλόγως τις ποσότητες που πούλησε στη ΔΕΠΑ.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, προκύπτει από το ότι, η τουρκική εταιρεία, έχει επιβάλλει επιπλέον χρεώσεις, τις οποίες δεν αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά. Εξ άλλου από δικηγορικούς κύκλους επισημαίνονταν ότι η ΔΕΠΑ αναγνωρίζει μία οφειλή της τάξης των περίπου 250 εκατομμυρίων δολλαρίων, για την οποία έχει εγγράψει προβλέψεις και είναι έτοιμη να την καταβάλλει οποιαδήποτε στιγμή.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν οτι η διοίκηση της BOTAS, ήταν έτοιμη να δεχτεί την καταβολή του ποσού που αποδέχεται η ΔΕΠΑ και η προσφυγή στη διαιτησία να αφορούσε το υπερβάλλον ποσό. Ωστόσο όπως φάνηκε από τη συνέχεια, το θέμα πήραν στα χέρια τους οι πολιτικοί προκειμένου να το εκμεταλλευτούν, σε βάρος της Ελλάδας, μετατρέποντας μία εμπορική διαφορά, σε διαφορά μεταξύ κρατών.

Η ΔΕΠΑ

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ, πηγές της διοίκησης στις οποίες ετέθη το θέμα, έλεγαν στο Euro2day, ότι η Ελληνική εταιρεάι φυσικού αερίου έχει πλήρως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καλή τη πίστη απέναντι στη ΒΟΤΑS. Η ΔΕΠΑ έχει επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να καταβάλλει στη ΒΟΤΑS την αναθεωρημένη τιμή συμβολαίου, για το σύνολο της περιόδου, και να τιμολογηθεί αναλόγως.

Η ΔΕΠΑ μάλιστα, τόνιζαν, έχει λάβει υπ΄όψη της, αυτήν την παράμετρο στις οικονομικές καταστάσεις. Συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο μερών. Κατέληγαν δε με την επισήμανση ότι η ΒΟΤΑS, απαιτεί επιπρόσθετη αναθεώρηση της τιμής, αναδρομικά, στηριζόμενη σε αβάσιμα μη συμβατικά στοιχεία, ενώ η ΔΕΠΑ παραμένει σταθερή στις θέσεις της και επιθυμεί να συνεχίσει την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία της με την ΒΟΤΑS.
Source : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/657437/Article.aspx