Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η Παλαιστίνη καταθέτει σήμερα αίτηση αναγνώρισης κράτους στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα επιδώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το αίτημα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από τον Οργανισμό σήμερα στις 18:35 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν γνωρίζει εάν ο Αμπάς θα υποβάλλει το αίτημα στην διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπαν, πριν από την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο πρεσβευτής, Ριάντ Μανσούρ, απάντησε θετικά.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο στο παλαιστινιακό αίτημα προς τον ΟΗΕ σε περίπτωση που εγκριθεί και τεθεί προς ψήφιση, καθώς υποστηρίζει την άποψη των Ισραηλινών για άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ως μονόδρομο για την ειρήνη.
Στο μεταξύ αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι του λεγόμενου Κουαρτέτου «συνεχίζουν να εργάζονται εποικοδομητικά» και θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα το πρωί.
Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στις επιλογές που συζητούνται παρασκηνιακά στην ΕΕ, προτείνοντας να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και υποστηρίζοντας παράλληλα να λάβει η Παλαιστίνη ένα "ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή" στον ΟΗΕ.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς απέρριψε τη γαλλική αυτή πρόταση για προσωρινό καθεστώς, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, "φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ", δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς σε ευρωπαίους δημοσιογράφους.
"Αυτό που είπε ο Σαρκοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ' αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σχολίασε.
  Source : enet.gr