Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Σέρβος ΥΠΕΞ: «Ο Τσαβούσογλου λησμόνησε ότι οι Οθωμανοί έκτισαν πύργο με κρανία σκοτωμένων Σέρβων»


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσεότι είναι εξαιρετικά υποκριτικές οι δηλώσεις των Βόσνιων και των Τούρκων πολιτικών για τη Σρεμπρένιτσα  και τόνισε ότι είναι πράγματι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η κυβέρνηση της Σερβίας είναι έτοιμη για συμφιλίωση, ειρήνη και οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος, αλλά δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ταπεινώσει τη Σερβία. Ο Ντάτσιτς επεσήμανε ότι η Σερβία είναι η μοναδική χώρα των Βαλκανίων που στο κοινοβούλιό της ενέκρινε δήλωση που αναφέρονταν σε εγκλήματα κατά μελών άλλου έθνους. Απευθυνόμενος, με γραπτή δήλωσή του, προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αναφέρεται στη σφαγή των Βοσνίων  στη Σρεμπρένιτσα και ότι τάχα δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, του υπενθύμισε την Οθωμανική κατοχή επί πέντε αιώνες.
«Ο Τσαβούσογλου θα έπρεπε να κλαίει για τον ‘Πύργο των Κρανίων’ στην Νις, που χτίσθηκε από τα κρανία των σκοτωμένων Σέρβων το 1809. Ούτε έχει βιώσει τον πόνο των μανάδων της Σερβίας όταν άρπαζαν τα παιδιά τους στο λεγόμενο Παιδομάζωμα, δημιουργώντας τους γενίτσαρους», είπε ο Ντάτσιτς.
Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει να γονατίζουν μπροστά από τον Πύργο των Κρανίων και να ζητήσουν συγνώμη από τους Σέρβους για τα εγκλήματα που διέπραξαν επί πέντε αιώνες.

Οι Αμερικανοί θα δημιουργήσουν βάση σαμποτέρ στη Βουλγαρία


Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουλγαρία, Έρικ Ρούμπιν, δήλωσεότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ναυτική βάση κοντά στην Κριμαία, στην οποία θα υπάρχουν σαμποτέρ του αμερικανικού ναυτικού των Ειδικών Επιχειρήσεων.
 
Αυτή η βάση, κατά πάσα πιθανότητα, θα δημιουργηθεί στη Βουλγαρία, αφού είναι η σειρά της, μετά την αμερικανική βάση στο Ντεβόσελου της Ρουμανίας, όπου εγκαταστάθηκαν πυραυλικά συστήματα.
Ο Ρούμπιν πιστεύει ότι έχει, ήδη, επιτευχθεί η συμφωνία με τη βουλγαρική κυβέρνηση, και ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η αμερικανική παρουσία στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ της οποίας είναι και  αυτή η «πρωτοβάθμια ειδική μονάδα».
Σημειώνεται ότι από τις 13 έως τις 30 Απριλίου στην περιοχή του Μπουργκάς και της Βάρνας έγιναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες εκτός από τις συνηθισμένες θαλάσσιες δυνάμεις συμμετείχαν και αμερικανική ομάδα κομάντος 70 ατόμων.
Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ «δημιουργήθηκαν για να εκτελέσουν τις πιο πολύπλοκες μυστικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Βασικά, στόχος τους είναι η εξάλειψη των τρομοκρατών και άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων που προσδιορίζονται ως ‘εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών’.
Εκτελούν ένα ευρύ φάσμα ειδικών καθηκόντων, όπως η δολιοφθορά, σαμποτάζ, ανατροπές, μαθήματα και τεχνική βοήθεια σε παραστρατιωτικές και παρα-αστυνομικές μονάδες διαφόρων χωρών, στις οποίες ‘απειλούνται τα αμερικανικά συμφέροντα’.
Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι ότι Ρώσοι, στο μεταξύ, έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Κριμαία και μερικοί δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι «είναι πιο εύκολο να πέσει η Μόσχα, παρά η Κριμαία».
Η Κριμαία με τη συγκεκριμένη γεωγραφική της θέση και το σχήμα της, που θυμίζει αβύθιστο αεροπλανοφόρο, θεωρείται απόρθητη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανάδειξε την Κριμαία σε μια «τρομερή ισχυρή θέση». Εκτός από το θύλακα του Καλίνιγκραντ ή τα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, η Κριμαία είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή στον κόσμο.
Έτσι,  στην περιοχή αναμένεται η επίδειξη δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και των ρωσικών δυνάμεων από την άλλη πλευρά με σύνορο τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, δηλαδή υπό τον έλεγχό τους.

Concept από την Airbus για τη γερμανική πολεμική αεροπορία: Το μαχητικό αεροσκάφος του 2040



Σε εκδήλωση στο Μόναχο, η Airbus Defence and Space αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το μελλοντικό αεροσκάφος κρούσης των δεκαετιών 2030-2040 που προορίζεται να αντικαταστήσει το Tornado.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Royal Aeronautical Society, oι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημοσιοποιήσει ένα «white paper» για ιδέες και προτάσεις όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, περιλαμβανομένου ενός αεροσκάφους νέας γενιάς, που προορίζεται να αντικαταστήσει το Tornado, το οποίο η Luftwaffe επιθυμεί να κρατήσει σε ενεργό υπηρεσία μέχρι το 2040.
Η πρόταση της Airbus για ένα FCAS (Future Combat Air System) περιλαμβάνει ένα δικινητήριο, με δύο ουρές, διθέσιο stealth αεροσκάφος, σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Γκουτιέρες, επικεφαλής του προγράμματος Eurofighter (Airbus DS). Το δεύτερο μέλος του πληρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο concept αυτό, καθώς προορίζεται να λειτουργεί ως διοικητής/ χειριστής συνοδευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (εξοπλισμένων/ μαχητικών η μη)- κάτι που θα σημαίνει ότι το μελλοντικό αυτό αεροσκάφος θα μπορεί να λειτουργεί και ως «ναυαρχίδα» ενός σμήνους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα ελέγχονται από αυτό. Ειδικότερα, η AirbusDS δεν το θεωρεί ένα «κανονικό» αεροσκάφος κρούσης, αλλά μέρος ενός «συστήματος συστημάτων», με το ίδιο να λειτουργεί ως μια επανδρωμένη πλατφόρμα κρούσης διασυνδεδεμένη και δικτυωμένη με μαχητικά Eurofighter, αεροσκάφη που θα λειτουργούν ως «υποζύγια», μεταφέροντας αυτά τις βόμβες και τους πυραύλους, ή – όπως προαναφέρθηκε- σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το όραμα αυτό της Airbus παραπέμπει στις αντίστοιχες προβλέψεις του Πενταγώνου στις ΗΠΑμε αεροσκάφη να λειτουργούν ως «nodes δικτύωσης», ελέγχοντας σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα είναι αυτά τα οποία θα μεταφέρουν τις βόμβες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Jane's, η εταιρεία αναμένει πως την περίοδο που αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το FCAS, οι τεχνολογίες μη επανδρωμένων σκαφών μάλλον δεν θα είναι επαρκώς προηγμένες για να επιτρέψουν πλήρως μη επανδρωμένες λύσεις- οπότε και η γερμανική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές στο Tornado που θα αλληλοσυμπληρώνονται με το Eurofighter (καθώς θεωρείται πως αυτό δεν θα μπορούν drones να το κάνουν αξιόπιστα). 
http://www.naftemporiki.gr/story/1126516/concept-apo-tin-airbus-gia-ti-germaniki-polemiki-aeroporia-to-maxitiko-aeroskafos-tou-2040

Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: Τα κράτη της ΕΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησετην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι, πλέον, υπεύθυνη για την κρίση στην ΕΕ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε εμφανής με το Brexit και κάλεσε τα κράτη μέλη να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
 
Ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να «εξιδανικεύουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος για την κρίση στα σύνορα της ΕΕ καθώς και στα δημοσιονομικά ελλείμματα από τα οποία έχουν κατηγορηθεί οι κυβερνήσεις, είναι η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να μεριμνήσει για την αποφυγή τους.
«Απειλούνται τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, όπως είναι η κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, εξαιτίας της αναστολής της Σένγκεν», είπε ο Ορμπάν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πιστεύει ότι συνέβαλε στη διάσωση του ευρωπαϊκού μοντέλου και τον τρόπο ζωής των πολιτών με το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες. Απαίτησε, ακόμη, να αλλάξει η αναλογία των δυνάμεων στην ΕΕ, προς όφελος όλων των μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Ο Ορμπάν εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του με την προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων, πρόταση του προέδρου Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, το οποίο απορρίφθηκε από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
--

Γερμανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση Ιντσιρλίκ


Ομάδα Γερμανών βουλευτών διατύπωσαν την θέση ότι «οιΓερμανοί στρατιώτες  που εργάζονται στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ θα πρέπει να ανακληθούν, εάν η Άγκυρα συνεχίσει να εμποδίζει την πρόσβαση τους,  στους (Γερμανούς) στρατιώτες», γράφουν τα «Νέα του Πλανήτη», όπως σημειώνει αρμενική ιστοσελίδα.
 
Στις 23 Ιουνίου η Τουρκία δεν επέτρεψε γερμανική αντιπροσωπεία να μεταβεί στη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ. Η αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γερμανός υπουργός ΆμυναςRalf Brauksiepeκατέθεσε τη δυσαρέσκειά της στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Η αντίδραση αυτή της Τουρκίας προήλθε από την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου ψηφίσματος για την αναγνώριση των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς ως Γενοκτονία των Αρμενίων.
Περίπου 250 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ, βοηθώντας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του «ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ.
Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, οι πιο σημαντικοί εταίροι, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη, έχουν επιδεινωθεί μετά την έγκριση του αρμενικού ψηφίσματος, ωθώντας την Άγκυρα να ανακαλέσει τον πρέσβη της.
Ο επικεφαλής των Γερμανών ‘Πρασίνων’, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, δήλωσε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι απαράδεκτη.
«Όταν οι βουλευτές συναινούν στην αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους στρατιώτες. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό στην Τουρκία. Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία», είπε ο πολιτικός.
Βουλευτές από άλλα κόμματα, μαζί με τους κεντροαριστερούς και τους σοσιαλδημοκράτες, εντάχθηκαν στο αίτημα προς την Καγκελάριο  Άγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ως ‘εποικοδομητική’, αλλά, όπως είπε ‘οι διαφορές για το θέμα παραμένουν’.

Άρχισε να επιχειρεί το Bayraktar ΤΒ2 η τουρκική Αστυνομία


Το τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar TB2 εισήγαγε σε υπηρεσία η Αστυνομία της Τουρκίας, περίπου δύο χρόνια μετά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία της Τουρκίας εισήγαγε τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής, σε υπηρεσία ένα σύστημα αποτελούμενο από τρία αεροχήματα και επίγειους σταθμούς ελέγχου.
Σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης ένα δεύτερο σύστημα βρίσκεται την παρούσα περίοδο στη φάση παραγωγής. Σημειώνεται ότι ήδη το Bayraktar TB2, το οποίο σε ποσοστό 93% χρησιμοποιεί συστήματα, συγκροτήματα και εξαρτήματα τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής, χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σε επιχειρήσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, έχοντας καταγράψει περισσότερες από 4.000 ώρες πτήσης.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί (βλ. την ανάρτηση με τίτλο «“Αμερικανικό” το τουρκικό UAV Bayraktar» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=151879 και την ανάρτηση με τίτλο «UAV Bayraktar της Τουρκίας τώρα οπλισμένο» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=143669), ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για την ανάπτυξη όπλων από το Bayraktar TB2, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα εγκατάστασης επί του αεροχήματος του συστήματος συλλογής πληροφοριών σημάτων BSI-101, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Baykar, κατασκευάστρια του αεροχήματος.

Το BSI-101 που χρησιμοποιεί μηχανές (hardware) και λογισμικό αποκλειστικά τουρκικής σχεδίασης έχει δυνατότητα εντοπισμού εχθρικών εκπομπών ραντάρ και συστημάτων επικοινωνιών και εντοπισμού της θέσης των πομπών. Μάλιστα το σύστημα έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης σε αληθή χρόνο των πληροφοριών σε επίγεια κέντρα διοίκησης και ελέγχου.
Με δυνατότητα πτήσης σε υψόμετρο έως και 27.000 ποδών (8.229 μέτρα), μέγιστη αυτονομία 24 ωρών και μέγιστη εμβέλεια 4.000 χιλιομέτρων, επιδόσεις που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια δοκιμών, δυνατότητα μεταφοράς και άφεσης όπλων και ποικίλων αισθητήρων, το Bayraktar ΤΒ2 εξελίσσεται σε πλατφόρμα πολλαπλού ρόλου που μπορεί να εκτελέσει διάφορες αποστολές για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας.
 

Τουρκικές παραβιάσεις Ανατολικά της Άνδρου και από τις Οινούσες μέχρι τους Καλόγερους


Πτήσεις πάνω από ελληνικα νησιά πραγματοποίησαν σήμερατουρκικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:43 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας της τουρκικής ακτοφυλακής πέταξε πάνω από την Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσών, στα 1.500 πόδια.
 
Στις 12:11 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγερους, στο κεντρικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Χίο και την Άνδρο, στα 32.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται, ότι στις 29 Απριλίου, επίσης, είχαν πετάξει τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες.
 

«Η Βουλγαρία τορπίλισε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας»


Μακριά από την Βαρσοβία, όπου λάμβανε χώρα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, πρότεινε το Σάββατο από το Βελίκο Τάρνοβο, την αποστρατικοποίηση της 
Μαύρης Θάλασσας, στην οποία δεν θα υπάρχουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμαεπικαλούμενο άρθρο στην «Νέα Ευρώπη».
 
Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει ότι «η Βουλγαρία προσπαθεί να μην εμπλακεί σε μια σύγκρουση» και ότι «δεν χρειάζεται ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα».
Οι θέσεις του αυτές απεικόνισαν τη βουλγαρική αντιπολίτευση στη δημιουργία ενός Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ που ήταν μια ρουμανική πρόταση με ισχυρή υποστήριξη από την Ουκρανία τον Ιανουάριο και εμμέσως και από την Τουρκία.
Στη μέση του μήνα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιόχανις έφθασε στη Σόφια για να παρουσιάσει το σχέδιό του – πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Αλλά, αν και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Συμμαχία, φέτος τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τη σύμβασης του Μοντρέ (Montreux) του 1936, πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να παραμείνουν στα ύδατα για περισσότερες από 21 ημέρες.