Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επιλεκτική χρεοκοπία και επαναγορά χρέους

Στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων της ΕΕ έχει τεθεί για τα καλά η μείωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και μέσω της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, μετά το Eurogroup, ότι η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο, καθώς δεν αποτελεί πραγματικό πιστωτικό γεγονός. Την επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, ενώ ένα ακόμη πλήθος σεναρίων εξετάζονται σύμφωνα με το διεθνή τύπο.


Εν τω μεταξύ, εν αμφιβόλω φαίνεται ότι τίθεται η σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιούνταν την επόμενη Παρασκευή. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε σήμερα πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ενώ επεσήμανε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής. Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε από το Παρίσι ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης συνόδου προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

FT: Εξετάζεται η επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά

Την επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ως λύση για την βελτίωση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της χώρας με τους Financial Times Deutschland να κάνουν σήμερα Τετάρτη λόγο για τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους στο 50% της ονομαστικής του αξίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σπάνε τα ταμπού» στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και σχεδιάζουν πρόγραμμα μεγάλη κλίμακας για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να προβεί στην επαναγορά του χρέους στις τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland εάν η Ελλάδα κατέβαλε για την εξόφληση των ομολόγων κατά μέσο όρο μόνο το 50% της ονομαστικής αξίας τους αυτό θα ήταν ένα είδος εθελοντικής περικοπή του χρέους που θα αντικαθιστούσε τις υπάρχουσες προσεγγίσεις στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.

Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Φιλίπ Μεϊστάντ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η ζώνη του ευρώ εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναγοράσει στην τρέχουσα τιμή τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, για να ελαφρώσει τα δημόσια οικονομικά της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η μόνη λύση είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες. Επικεφαλής του IIF οποίου είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

Στη βάση του σχεδίου-Άκερμαν, όπως ονομάσθηκε ήδη το μυστικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται το «Βήμα», ο IIF πιέζει τις χώρες της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επισπεύσουν τη λύση της ελληνικής κρίσης, για να εμποδίσουν έτσι τη μετάδοσή της και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η λύση αυτή, όπως σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», έχει εκπληκτικά συγκεκριμένη μορφή. Ένα μέρος της συνίσταται στην εθελούσια επαναγορά των κρατικών χρεών από την Ελλάδα, που θα πρέπει να οργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. «Οι ιδιώτες τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στη λύση» τονίζεται. Η επαναγορά των χρεογράφων, σύμφωνα τον IIF, δεν πρόκειται να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» - έτσι όπως αυτό θα προκαλούταν σε περίπτωση εφαρμογής των ποικιλώνυμων γαλλικών και γερμανικών μοντέλων.

Προβληματισμένο... το ΚΤΕ οικονομικών

Ανησυχία και προβληματισμός επικράτησε χθες στο ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κατά την ενημέρωση των βουλευτών από τον υπουργό οικονομικών για τα όσα έλαβαν χώρα στο eurogroup. Την ίδια ώρα, αμηχανία έχει προκληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ μετά την έλλειψη οριστικών και συγκεκριμένων αποφάσεων από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών ενώ την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει νέος κύκλος σεναριολογίας αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ βουλευτών όπως αυτός μεταξύ της Θ.Τζάκρη και της Τ.Αντωνίου αλλά και επικρίσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου σχετικά με τις δηλώσεις του περί ΦΠΑ. Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά και το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Το ζήτημα έθεσε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ ο έτερος βουλευτής του νομού Θανάσης Παπαγεωργίου, υποστήριξε ότι το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο με ένα επιτόκιο της τάξης του 4%.



Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε και απέρριψε αυτό το σενάριο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν στο τραπέζι 36 σενάρια. Υπογράμμισε ότι προβλήμα είναι πιο σύνθετο απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και το ανέδειξε σε ευρωπαικό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το χρέος αυτών των χωρών καλύπτει το 4% του χρέους της ευρωζώνης, ωστόσο, αν προστεθούν τα χρέη της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.



Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να συζητηθεί το θέμα, πρέπει να βρεθεί πού βρίσκονται 150 δισ. του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων, τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ελληνικές και άλλες.



Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει σειρά επαφών με ηγέτες της ΕΕ πριν και μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Ο Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να έχει σειρά επαφών με ηγέτες χωρών της ΕΕ αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται για την προσεχή Παρασκευή, με στόχο την ομογενοποίηση των διαμετρικά αντίθετων απόψεων, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στην αδυναμία της ΕΕ να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν επαφές και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου καθώς στις 15 εκταμιεύεται η 6η δόση.

Source : tvxs.gr

Σημείο μηδέν για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


«Mε τον τρόπο που πολιτεύεται η Ελλάδα σήμερα, μας σπρώχνει αναγκαστικά στην αγκαλιά της Τουρκίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή». Αυτή τη χαρακτηριστική φράση χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός Πούτιν σε παλαιότερη σύσκεψη των στενότερων συνεργατών του, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα. Φράση που θεωρείται, από διπλωματικούς παρατηρητές, ενδεικτική του κλίματος «βαθειάς κατάψυξης» που έχει επικρατήσει στις ελληνορωσικές σχέσεις, που βρίσκονται τώρα σε «σημείο μηδέν», σημείο που έχει να εμφανισθεί δεκαετίες.



Η ακύρωση, την τελευταία στιγμή και με «σχεδιασμένα» άκομψο τρόπο, από τη ρωσική διπλωματία, που είναι από τις πιο σχολαστικές παγκοσμίως στη «σημειολογία του πρωτοκόλλου», της επίσκεψης του κ. Λαμπρινίδη στη ρωσική πρωτεύουσα, δείχνει ότι η Μόσχα έπαυσε πλέον να τηρεί και τα προσχήματα, σύμφωνα με πεπειραμένους αναλυτές. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει λόγους να διατηρεί μια επίφαση ομαλότητας, αλλά επιθυμεί αντίθετα να δείξει τη δυσφορία της τόσο για το ουσιαστικό πάγωμα των διμερών σχέσεων, όσο και για τον ανοίκειο τρόπο που φέρεται συχνά η Αθήνα, εκ προθέσεως ή όχι. Για πρώτη φορά, κατά τρόπο μάλλον σπάνιο στη ρωσική και σοβιετική διπλωματική παράδοση, η Μόσχα δείχνει επίσης να εισάγει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη γενικότερη έννοια της «Eλλάδας», η ιδέα της οποίας έχει σημαντική, πολύ θετική φόρτιση στην ιδεολογία της Ρωσίας εν γένει και του ρωσικού κρατισμού ειδικά.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπόψιν των οποίων θέσαμε αυτές τις πληροφορίες και εκτιμήσεις, υποστηρίζουν πάντως ότι ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Λένε ότι δεν έχουν γίνει δέκτες ρωσικών παραπόνων ή δυσφορίας με την Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί διακαώς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Υπενθυμίζουν ότι η επίσκεψη Λαμπρινίδη δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως από τα δύο Υπουργεία. Υπογραμμίζουν ότι δεν είναι η Αθήνα αλλά η Σόφια υπεύθυνη για τις διαρκείς ματαιώσεις των αποφάσεων για τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στην κατασκευή του οποίου ουδείς πλέον πιστεύει. Τονίζουν ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία για τον αγωγό Σάουθ Στρημ, παρόλο που αυτό το σχέδιο, κάποτε εμφανισθέν ως ένα πολύ σημαντικό ελληνορωσικό σχέδιο, εμφανίζεται τώρα μάλλον ως πρότζεκτ Μόσχας-‘Αγκυρας-Ρώμης! Και εξηγούν ότι η ματαίωση, τελευταία στιγμή, της προγραμματισμένης επίσκεψης Δρούτσα, τον περασμένο Δεκέμβριο, δυσάρεστη μεν, οφείλεται στον πολύ σοβαρό λόγο της συμμετοχής του Υπουργού σε κρίσιμης για την Ελλάδα σημασίας ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Εντούτοις, διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές στη Ρωσία και την Ελλάδα υπενθυμίζουν ότι μια σειρά ουσιαστικών και συμβολικών πράξεων, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ψυχρότητα στη Μόσχα έναντι της Αθήνας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Στη Ρωσία έχουν καταλήξει ότι υπάρχει ένα “αμερικανικό κόμμα” στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και το κράτος, πολύ ισχυρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουν αίφνης σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Γερμανία, με τις οποίες διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. ‘Ετσι, όποτε πάει να γίνει κάτι σπουδαίο μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, αρχίζει αμέσως ο πόλεμος εναντίον του και το οδηγεί σε ματαίωση. Αναφέρουν σχετικά τους S300, την προσέγγιση Πούτιν-Καραμανλή, την αγορά ρωσικών θωρακισμένων, το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων.

Μια «αόρατη χειρ» επεμβαίνει κάθε φορά που συμφωνείται κάτι μεταξύ Μόσχας και Αθήνας και ματαιώνει τελικά τα σχέδια. Μετά από έναν αρχικό “αιφνιδιασμό”, δυνάμεις μέσα στο πολιτικό σύστημα ενεργοποιούνται και ανακαλύπτουν όλα τα τρωτά των ελληνορωσικών συμβάσεων και μόνο αυτών. Μπορεί τα γερμανικά υποβρύχια να γέρνουν ή τα αμερικανικά F-16 να μην μπορούν να πολεμήσουν, αφού δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας, μόνο όμως τα ρωσικά πρότζεκτ γίνονται «φύλλο και φτερό» και ανακαλύπτονται τα κάθε είδους πραγματικά ή φανταστικά τους μειονεκτήματα.

Μερικές φορές μάλιστα η Ελλάδα το πράττει με μειωτικό για τη Ρωσία τρόπο. ‘Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή άρχισε να «κάνει νερά» στην υλοποίηση της σύμβασης για τα θωρακισμένα, που η ίδια υπέγραψε ο τότε Υπουργός ‘Αμυνας βρήκε την παγκοσμίως πρωτότυπη μέθοδο να μην βγαίνει στο τηλέφωνο του τότε Ρώσου Πρέσβη και να μην του κλείνει ραντεβού, για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση! Τελικά η σύμβαση ματαιώθηκε από τον επόμενο Υπουργό κ. Βενιζέλο, παρά την επίσημη ρωσική πρόταση να πληρωθούν τα οχήματα με ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ο νέος Πρέσβης που τοποθετήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 2009 ζήτησε, όπως είθισται στην παγκόσμια πρακτική, να συναντήσει στον αρχηγό της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν τον είδε ποτέ, συνάντησε τελικά και μετά από πολλούς μήνες τον κ. Δρούτσα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για τον Πρέσβη της Ρωσίας να δει όποιον ζητήσει. Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβούν τέτοια πράγματα. Η Ελλάδα ανήκει επίσης στις λίγες χώρες του κόσμου όπου όλο το Υπουργικό Συμβούλιο συνωστίζεται στις εκδηλώσεις της αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ ένας Υφυπουργός και μόνον τιμά δια της παρουσίας του τις δεξιώσεις της ρωσικής.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ εναντίον του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο χαρακτηρισμός των συμφωνιών με τη Ρωσία ως λεόντειων υπέρ αυτής, κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, δεν ξεχάστηκε ποτέ στη Μόσχα. Παρά τις μεταγενέστερες διορθωτικές κινήσεις, θεωρήθηκε εχθρική ενέργεια, δηλωτική προθέσεων. Οι Ρώσοι παρακολουθούν επίσης με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδοχική δραστηριοποίηση του κ. Ρόντος στη Γιουγκοσλαβία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.

Δεν έχει διαφύγει της προσοχής της ρωσικής διπλωματίας και το γεγονός ότι, ενώ καρκινοβατούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, αν και εδράζονται σε ένα σημαίνον ιστορικό υπόβαθρο αιώνων, η Αθήνα πήρε πολύ θεαματικές πρωτοβουλίες συγκαλώντας ή προτιθέμενη να συγκαλέσει κοινές συνεδριάσεις Υπουργικών Συμβουλίων με την Τουρκία και το Ισραήλ, και δημιουργώντας ad hoc όργανα συνεργασίας με αυτές τις χώρες, που, εξ αντιδιαστολής, θεωρήθηκαν επίσης ενέργειες που αντανακλούν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Αθήνας.

Και στα «ήσσονα» άλλωστε θέματα, μόνο καλάδεν μπορούν να χαρακτηρισθούν τα πράγματα. Η ρωσική Τράπεζα Εξωτερικού Εμπορίου και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Σμπερμπάνκ) περιμένουν έξη μήνες την έκδοση άδειας για τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους στην Αθήνα. Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα εμπόδια συναντούν επίσης μία επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς και δύο επενδύσεις στη Χαλκιδική και την Κρήτη. Τέλος, δεν έγινε τίποτα για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μόσχας που είχε εξαγγελθεί.

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την τύχη της Ελλάδας, η Ρωσία δεν μοιάζει να είναι καν στο «ραντάρ» της Αθήνας και η Αθήνα μοιάζει παραδόξως μάλλον να θέλει να το δείχνει. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα την περίοδο 1989-93. Τότε, βοηθούσης και της πολιτικής αστάθειας στην Αθήνα, η Ρωσία εγκαταλείφθηκε από την ελληνική διπλωματία, που ξύπνησε απότομα μόνο όταν η Μόσχα αναγνώρισε τα Σκόπια. Τότε άρχισαν να τρέχουν στη ρωσική πρωτεύουσα οι ‘Ελληνες Υπουργοί, ήταν όμως πολύ αργά. Η Ρωσία είναι ο μόνιμος συνήγορος των κυπριακών θέσεων στον ΟΗΕ, βασική πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού για την Κύπρο, το μόνο διαχρονικό ουσιώδες αντιστάθμισμα στις δυτικές πιέσεις, από τον καιρό ακόμα του… Καποδίστρια και του Κολοκοτρώνη. Γι’ αυτό και πολιτικοί τόσο διαφορετικοί όπως ο Μαρκεζίνης, οι δύο Καραμανλήδες, ο Ανδρέας, ο Μακάριος, ο Λυσσαρίδης στράφηκαν προς αυτή και πολέμησαν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Αυτό κάνουν επίσης σήμερα στην Ευρώπη, επ’ ωφελεία των χωρών τους, πολιτικοί όπως η Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί, ο Ερντογάν.

Source: Konstantakopoulos.blogspot.com