Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κλιματική αλλαγή : H πλέον θανατηφόρα πανδημία του πλανήτη


Η κλιματική αλλαγή θα αποδειχτεί μια από τις πλέον θανατηφόρες “πανδημίες” που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης DARA, που έγινε για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών, αναφέρει ότι 100 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι το 2030 αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση υπολόγισε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 5 εκατομμύρια θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πείνα και τις ασθένειες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 6 εκατ. μέσα στα επόμενα 20 χρόνια αν συνεχίσει να ισχύει το σημερινό μοντέλο χρήσης των φυσικών καυσίμων.

Ποσοστό υψηλότερο του 90% από τους θανάτους αυτούς θα καταγραφούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει η έκθεση η οποία υπολόγισε τις επιδράσεις στον άνθρωπο και στην οικονομία της κλιματικής αλλαγής σε 184 χώρες το 2010 και το 2030.

Κι επειδή, δυστυχώς, κάποιες φορές ορισμένοι αριθμοί φαίνεται να μετρούν περισσότερο από άλλους, η οργάνωση αποτίμησε και τις επιπτώσεις του φαινομένου στην παγκόσμια οικονομία αναφέροντας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 3,2% του ΑΕΠ, λόγω των συνεπειών της υπερθέρμανσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος ή σχεδόν κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και οι απώλειες μπορεί να διπλασιαστούν και να φθάσουν στο 3,2% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος μέχρι το 2030, αν δεν αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ξεπερνώντας το 10% του πριν από το 2100.
Source: defencenet.gr