Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πικρές αλήθειες για την λαθρομετανάστευση

Tου Σταυρου Λυγερου
Εχουμε κατά καιρούς ακούσει πολλά για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και είναι αλήθεια ότι δρομολογήθηκαν ορισμένα προγράμματα με στόχο και την επιστροφή κατοίκων και την αναβίωση της εμπορικής κίνησης. Το μηδενικό αποτέλεσμα μπορεί να το διαπιστώσει όποιος κάνει τον κόπο να περπατήσει κάτω από την Ομόνοια. Το ζήτημα της ανάπλασης επανήλθε με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να χρηματοδοτήσει μια συνολική μελέτη.
Αξιέπαινη η πρωτοβουλία, τα γεγονότα διδάσκουν ότι καμία ανάπλαση και κανένα κίνητρο δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν προηγουμένως δεν λυθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Το ιστορικό κέντρο έχει μετατραπεί σ’ ένα τριτοκοσμικό γκέτο, που όταν βραδιάζει γίνεται σχεδόν άβατο. Μεγάλα κτίρια που ήταν ακατοίκητα και δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις πολεοδομίας, πυρασφάλειας και υγιεινής, έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπων. Σε κάθε δωμάτιο στοιβάζονται 10-15 λαθρομετανάστες, πληρώνοντας 4-6 ευρώ ο καθένας ημερησίως.
Οι ιδιοκτήτες κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες αφορολόγητα ευρώ κάθε μήνα. Κανείς απ’ αυτούς, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να τα βγάζει πέρα με το πλήθος, εάν δεν συνεργαζόταν στενά με τους «νονούς» που κάνουν κουμάντο στις διάφορες εθνοτικές ομάδες λαθρομεταναστών. Αυτοί επιβάλλουν τη δική τους τάξη και βεβαίως εγγυώνται την πληρωμή. Οι λαθρομετανάστες στις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης, όπως οι συνοικίες κάτω από την Ομόνοια, δεν είναι ένα απλό άθροισμα ατόμων. Στις νέες συνθήκες αναπαράγεται η παραδοσιακή φυλετική δομή προστασίας των μελών έναντι υπακοής και ανταλλαγμάτων. Η δομή αυτή έχει ιεραρχία και κανόνες.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, η μετατροπή των δρόμων σε ουρητήρια και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Είναι και η εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πιάτσες πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών. Οι κλοπές και οι ένοπλες επιθέσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οσοι Ελληνες ακόμα εργάζονται ή πολύ περισσότερο κατοικούν σ’ αυτή την περιοχή εξωθούνται να την εγκαταλείψουν. Η φυγή δεν πρόκειται να ανασχεθεί όσες αισθητικές παρεμβάσεις κι αν πραγματοποιηθούν. Οσα κονδύλια κι αν διατεθούν θα πέσουν σε μαύρη τρύπα. Οι επίμαχες περιοχές θα συνεχίσουν να υποβαθμίζονται.
Από μόνες τους, οι επιχειρήσεις «σκούπα» με σκοπό την εκκαθάριση του ιστορικού κέντρου από τους λαθρομετανάστες είναι ασπιρίνη. Μπορεί να επιφέρουν κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα και να δημιουργήσουν εντυπώσεις εν όψει εκλογών, αλλά το πρόβλημα αργά ή γρήγορα θα επανεμφανισθεί. Οι λαθρομετανάστες δεν πρόκειται να εξαερωθούν. Θα μετακινηθούν προσωρινά κάπου αλλού και θα επανέλθουν.
Η κυβέρνηση προανήγγειλε τη μεταφορά λαθρομεταναστών σε παλαιά στρατόπεδα. Τέτοια στρατόπεδα μπορούν να φιλοξενήσουν ελάχιστες χιλιάδες. Στο Λεκανοπέδιο, όμως, έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Καλές οι μακέτες, αλλά η ζωτική ανάγκη της χώρας είναι να εφαρμοσθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, η οποία να εστιάσει όχι μόνο στην αποτροπή της παράνομης εισόδου, αλλά και στο συστηματικό επαναπατρισμό.
Source : infognomonpolitics.blogspot