Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Εν οψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού άμυνας στην Κίνα

O υπουργός Άμυνας της Κίνας Liang Guanglie σε συνέντευξη του δήλωσε σήμερα πως η Κίνα προετοιμάζεται για πόλεμο, παρά το γεγονός πως ζούμε σε ειρηνικούς καιρούς!

Τις απίστευτες αυτές δηλώσεις τις έκανε μιλώντας στα κρατικά μέσα της χώρα του και όλα αυτά ενόψει της τριήμερης επίσκεψης του Aμερικανού υπουργού Άμυνας στην Κίνα. «Στα επόμενα πέντε χρόνια ο στρατός μας θα εντείνει τις προετοιμασίες του για κάθε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή προς πάσα κατεύθυνση. Μπορεί να ζούμε σε καιρούς ειρήνης αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον πόλεμο, ποτέ να μην στέλνουμε τα άλογα στο νότο (προφανώς κάποια κινεζική παροιμία) ούτε να βάζουμε τα όπλα μας μακριά».

Αν και η Κίνα έχει δηλώσει κατά καιρούς πως επιθυμεί μια ειρηνική «άνοδο» η πρόσφατη όμως αναδιοργάνωση των ενόπλων της δυνάμεων και τα μαζικά προγράμματα εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων της έχουν θέσει σε επιφυλακή τόσο τις ΗΠΑ όσο και κυριότερα την Ιαπωνία. Τέτοια προγράμματα είναι το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, ο βαλλιστικός πύραυλος DF-21 εναντίον αεροπλανοφόρων και φυσικά το νέο μαχητικό της πέμπτης γενιάς J-20.

Ο Kινέζος υπουργός δήλωσε επίσης πως ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλους (βλ. Ρωσία) ούτε και μπορεί να εξαγοραστεί (βλ. ΗΠΑ) για να καταλήξει «Στα επόμενα πέντε χρόνια η οικονομία μας και η κοινωνία μας θα αναπτυχθούν ταχύτερα ωθώντας την εθνική μας ισχύ. Θα αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πόλεμος για τα στρατηγικά μέταλλα

Πόλεμος με αντικείμενο τα στρατηγικά μέταλλα ξέσπασε μεταξύ της Κίνας των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, μετά την απόφαση του Πεκίνου να κάνει "καψώνια" στους δυτικούς μειώνοντας τουλάχιστον κατά 10% τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, πρώτων υλών με εφαρμογές σε τεχνολογίες αιχμής.
Η Κίνα που διαθέτει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διαθέσει 14,5 τόνους σε 31 εταιρείες, ποσότητα μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το 2010. Μέσα στο 2011 θα ανακοινώσει άλλη μία παρτίδα διάθεσης γαιών αλλά δεν είναι γνωστό αν θα είναι και αυτή μειωμένη.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο σταδιακά μειώνει τις ποσότητες που διαθέτει λόγω και της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης αλλά και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλλει και δασμούς σε κάποια από τα μέταλλα, χωρίς να ανακοινώσει με σαφήνεια τα σχέδια του.

Στις σπάνιες γαίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το λανθάνιο, το δημήτριο, το νεοδύμιο, το σαμάριο και το ευρώπιο, στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, σε συστήματα λέιζερ αλλά και τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Οι από καιρό αναμενόμενες αποφάσεις της Κίνας έχουν κινητοποιήσει τις ΗΠΑ που εκφράζουν την ανησυχία τους. Την Τρίτη το αμερικανικό γραφείο Εμπορικών Αντιπροσωπειών εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, για τους περιορισμούς που επιβάλλει η Κίνα στις εξαγωγές των γαιών και διαβίβασε αυτές τις ανησυχίες της στην Κίνα.

Επιπλέον, ιδιωτικές μεταλλευτικές εταιρείες σπεύδουν να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα εκτός Κίνας ή να ανοίξουν και πάλι ορυχεία σπάνιων γαιών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr