Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πώς γίνεται η επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση

Την πόρτα της Ελλάδας χτυπάει η αναδιάρθρωση. Οι απαραίτητες συζητήσεις που προηγούνται με τους δανειστές προκειμένου να προχωρήσει το «σενάριο της συναινετικής αναδιάρθρωσης», δεν μπορούν να κρατηθούν επί μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι, παρ' όλο που επισήμως το διαψεύδει, καταφεύγει για ακόμη μία φορά στη μέθοδο των επιλεκτικών διαρροών προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος. Πανομοιότυπα δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο καταδεικνύουν ότι έχει δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα.

Νομικοί κύκλοι που έχουν εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα αναδιάρθρωσης στη Λατινική Αμερική εκτιμούν ότι η διαδικασία συνεννόησης με τους δανειστές χρειάζεται 5 με 6 μήνες στην καλύτερη περίπτωση για να ολοκληρωθεί. Δηλαδή από τη στιγμή που η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της αναδιάρθρωσης, ακόμη και την ήπια εκδοχή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία τουλάχιστον με το 70% των δανειστών.

Τούτο σημαίνει ότι για κάθε έκδοση ομολόγων που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναζητηθούν οι κάτοχοι των ομολόγων και να συμφωνήσουν για τους νέους όρους που θα περιλαμβάνουν τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα.

Η ΕΚΤ κατέχει τα περισσότερα

Στην περίπτωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το παραπάνω έργο είναι μάλλον εύκολο καθώς τα ομόλογα στη συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Στους θεσμικούς επενδυτές εσχάτως έχει προστεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγοράζει κρατικούς τίτλους από τον περασμένο Μάιο.

Υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος πλέον κάτοχος ελληνικών ομολόγων καθώς στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής έχει εξαγοράσει τίτλους αξίας άνω των 55 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι η γνώμη της ΕΚΤ, η οποία όμως είναι αντίθετη στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη φοβούνται ότι ακόμη και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, το λεγόμενο reprofiling, θα δώσει την αφορμή στην κυβέρνηση για να χαλαρώσει τις προσπάθειές της στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Εκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα εμφανίζεται προβληματισμένος καθώς, όπως εκτιμά, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσων στον βαθμό που απαιτείται.

Αν τελικά προκριθεί το σενάριο της ήπιας αναδιάρθρωσης με αλλαγή των όρων των υφιστάμενων ομολόγων, οι συνέπειες θα είναι ήπιες. Συνήθως η αλλαγή των όρων επικεντρώνεται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ομολόγου, ενώ από τη σχετική διαδικασία αποκλείονται τα έντοκα γραμμάτια. Στην περίπτωση της Βραζιλίας η διάρκεια των ομολόγων επιμηκύνθηκε κατά μία πενταετία.

Η λύση αυτή δεν μειώνει το χρέος των 340 δισ. ευρώ, όμως επιτυγχάνεται μία καλύτερη χρονική κατανομή της αποπληρωμής του. Ετσι το Δημόσιο «εξοικονομεί» κάποιους πόρους οι οποίοι διαφορετικά θα πήγαιναν στους δανειστές μας, για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τριετία 2012-15 στους δανειστές θα έπρεπε να καταβάλουμε περίπου 201,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους.

Η λύση αυτή δεν θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία άλλωστε ήδη αναγκάζονται να ρευστοποιούν ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Το «κούρεμα» κλείνει τις πόρτες

Η κατάσταση αλλάζει άρδην στην περίπτωση του κουρέματος των ομολόγων. Η λύση αυτή είναι δραστική γιατί μειώνει το χρέος, όμως πλήττει το κύρος της χώρας καθιστώντας ακόμη πιο αβέβαιη την επιστροφή της στις αγορές. Αν για παράδειγμα το κούρεμα είναι της τάξεως του 40%, μεταφράζεται σε ισόποση απώλεια του κεφαλαίου για τους επενδυτές.

Θα κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με νέα. Ετσι τελικώς ο κάθε ομολογιούχος για τίτλο 100 ― θα λάβει το ποσόν των 60 ―.

Από το κούρεμα εξαιρούνται ρητώς τα δάνεια της τρόικας. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν σημαντικές ζημιές, οι οποίες θα είναι ανάλογες με το πόσο «βαθύ θα είναι το κούρεμα που θ' αποφασιστεί».

Οι απώλειες αυτές θα διαβρώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και θ' αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.*

Source : enet.gr

Από τον κόσμο της κατασκοπίας

H κοινότητα του Γκιουλέν τους βρίσκει και η ΜΙΤ τους κάνει πράκτορες
Η είδηση που δημοσίευσε το πρακτορείο Φιράτ στρέφει ξανά τα βλέμματα στους φορείς της ¨κοινότητας¨. Σε εντυπωσιακές ομολογίες προέβη ο Φειζουλάχ Τουντζ, ο οποίος ενώ σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, τον έκανε πράκτορα η ΜΙΤ, πήγε στη σχολή αστυνομικών στο Ερζερούμ και από εκεί εστάλη σαν πράκτορας στο βουνό.
Σημαντικές ομολογίες σχετικά με πως επιδιώκεται κάποιοι από τους Κούρδους νέους να γίνουν πράκτορες, έκανε ο καταγόμενος από το Μουραντιέ της πόλης Βαν Φειζουλάχ Τουντζ. Εντυπωσιακά αυτά που αναφέρει σχετικά με την συνεργασία των σχολείων, φροντιστηρίων και εστιών της κοινότητας Γκιουλέν με την αστυνομία και την ΜΙΤ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΖΑΜΑΝ
O Τουντς περιέγραψε ότι όταν ήταν στην 1η λυκείου και πήρε υψηλούς βαθμούς του ήρθε ένα ως βραβείο ένα δέμα-σετ προετοιμασίας για τα πανεπιστήμια από τις εκδόσεις Ζιρβέ. Με βάση τα λεγόμενα του Τουντς μέσα στο δέμα υπήρχε ένα γράμμα, στο οποίο αναφερόταν πως για καλύτερα αποτελέσματα δινόταν ένα τηλεφωνικό νούμερο. Όταν ο Τουντς πήρε αυτό το νούμερο –σημείο καμπής για τη ζωή του- άτομο ονόματι Ζακίρ Καραγιέλ του πρότεινε να συναντηθούνε στα γραφεία της εφημερίδας Ζαμάν. Περιγράφει ακολούθως : ¨Πήγα στο ραντεβού. Γνωρίστηκα με τον Καραγιέλ. Ήμουν στην ίδια τάξη με τον διανομέα της Ζαμάν. Από εκείνον είχε πάρει τις πληροφορίες του για εμένα. Η οικογένεια μου είχε κάποια προβλήματα, και αυτά οι συμμαθητές μου τα ξέρανε. Ο Ζακίρ μου πρότεινε να μείνω δωρεάν στην μαθητική εστία Σαχικά. Αρνήθηκα την πρόταση του. Επί μακρόν συζητήσαμε. Έλεγε πως οι Κούρδοι είναι αμόρφωτοι, δεν διαβάζουν και για αυτό έχουν μείνει πίσω, και πως εγώ θα έπρεπε να διαβάζω και να υπηρετήσω¨.
Μετά από εκείνη την συνάντηση που άλλαξε τη ζωή του όπως λέει ο Τουντς, συναντάται συχνά πλέον με τον ¨Ζακίρ Χότζα¨.
ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΥΣΕΙΝ ΤΣΕΛΙΚ
Όταν το φθινόπωρο του 1998 μπαίνει στην σχολή των Ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου της πόλης Βαν, πάλι με την μεσολάβηση του Ζακίρ Χοτζά αρχίζει να μένει στο ίδιο σπίτι με τους Ζακάν Σολμάζ και Νουρ Γιαβουζέρ που δούλευαν ως λογιστές στο -γνωστό για την εγγύτητα του στην κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν- ιδιωτικό δημοτικό Πλάτανος. Ο Τουντς ανέφερε πως ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου δημοτικού είναι στενός φίλος του Χουσείν Τσελίκ (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΠ).
Ο Τουντς κατά το έτος 1999 μετείχε στην νεολαία του HADEP (κουρδικό κόμμα) και μοίραζε εφημερίδες, όταν προειδοποιήθηκε από τον Ακίρ Χότζα : ¨Υπήρχε ένα καφέ όπου έπαιρνα το πρωινό μου κάθε πρωί. Μια μέρα ενώ έπαιρνα το πρωινό μου ήρθαν δίπλα μου ο Ζακίρ και ο Μουράτ. Τον Μουράτ τον έβλεπα για πρώτη φορά. Δεν ρώτησα ποιος ήταν. Για κάποιο διάστημα ήμουν έξω από την πόλη Βαν. Μια μέρα όταν γύρισα συνάντησα τον Μουράτ στο μάρκετ και φορούσε ρούχα αστυνομικού ¨.
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ο Τουντς μαθαίνει ότι ο Μουράτ είναι αστυνομικός και πηγαίνει στο σπίτι του όπου συναντούνται μερικές φορές. Ο Μουράτ του λέει πως αν παραιτηθεί από το HADEP θα τον βοηθήσει. Μόλις ο Τουντς παραιτείται από το HADEP ο Μουράτ του δίνει έναν φάκελο. ¨Μέσα στο φάκελο υπήρχαν έγγραφα υποβολής για την σχολή αστυνομίας. Καθώς αυτή ήταν και η επιθυμία του πατέρα μου υπέβαλα τα έγγραφα. Ήταν οι αρχές του 2001. Περνώντας τα τρία στάδια των εξετάσεων έγινα φοιτητής στην αστυνομική σχολή του Ερζερούμ. Δεν ήταν όμως δική μου επιτυχία, αλλά αποτέλεσμα των κινήσεων του Μουράτ. Φαίνεται ήταν ένας αξιωματικός με επιρροή.¨
Στην σχολή εκπαιδεύτηκε ξεχωριστά από τους άλλους φοιτητές, με ψεύτικη ταυτότητα με άλλα 8 άτομα μαζί. Ένας ένας σε σύντομα διαστήματα ¨διώχνονται¨ από τη σχολή. Ο Τουντς λέει πως αυτό ήταν μια κίνηση τακτικής και πως μετά το διώξιμο από την σχολή αρχίζει να υπηρετεί δίπλα στον Ζακίρ με άλλα δύο άτομα που δεν τα γνώριζε.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕΪΚΟΖ
Ο Τουντς αναφέρει πως η ΜΙΤ, η JİTEM, οι Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και οι ΤΕΜ ακολουθούνε διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης, πως οι χώροι εκπαίδευσης τους καθορίζονται ανάλογα με τα καθήκοντα που θα αναλάβουν και τον τόπο όπου θα υπηρετήσουν, πως η εκπαίδευση ασκείται παράλληλα με τα καθήκοντα, και πως πλην της στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι άλλες εκπαιδεύσεις γίνονται σε σχολεία, νοσοκομεία ή και ιδιωτικούς χώρους. Ο Τουντς λέει πως η πρώτη αποστολή που ανέλαβε ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για για την κλωστοϋφαντουργία Αλτούνγιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη που είχε σχέσεις με την Αλκάιντα και να μαζέψει πληροφορίες για τους εργαζόμενους εκεί. Λέει : ¨Σε δύο μήνες μάζεψα τις πληροφορίες και μετά εξαφανίστηκα από εκεί. Τηλεφώνησα στο νούμερο που μου είχε δώσει ο Ζακίρ. Του είπα την κωδική φράση ¨έχετε χαιρετίσματα από τον δάσκαλο σας¨ και του έστειλα με ταχυδρομείο τις πληροφορίες. 2 μέρες μετά το άτομο με το οποίο είχα μιλήσει μου είπε πως έπρεπε να δώ τον Ουισάλ από τα κεντρικά. Πήγα και τον είδα. Πήγαμε μαζί για εκπαίδευση στα όπλα στο Μπεικόζ. Σε μια δασώδη περιοχή εκπαιδευτήκαμε 12 μέρες στα Καρνάς και στα Καλάσνικοφ¨
¨ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ¨
Μετά την εκπαίδευση στα όπλα ζητείται από τον Τουντς να επιστρέψει στην πόλη Βαν. Στη Βαν τον υποδέχεται αξιωματικός της αστυνομίας ονόματι Ερντίντς και τον πάει στον ξενώνα της αστυνομίας. Του ζητείται να εργαστεί για το DEHAP (κουρδικό κόμμα) και να ενταχθεί σε παράνομες δραστηριότητες. Του λένε πως «Θα εκπαιδευτείς στην υγεία και θα βγεις στο βουνό¨ και εντάσσεται στις νεολαιίστικες ομάδες. Ο Τουντς αναφέρει πως για να διευκολυνθεί έκαψε και ένα αστυνομικό όχημα και πως τότε συλλαμβάνεται από αστυνομικούς. Την άλλη μέρα αφήνεται ελεύθερος για να μην συναντηθεί με αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Από την μια εντάσσεται στις δραστηριότητες του DEHAP και από την άλλη δύο μέρες την εβδομάδα εκπαιδεύεται σε θέματα υγείας. Περιγράφει πως εκπαιδεύτηκε από ομάδα 4 ατόμων στην αφαίρεση σφαίρας, θραυσμάτων, πως γίνονται οι επεμβάσεις, τα ράμματα, σχετικά με τις λοιμώξεις, το πεπτικό σύστημα και τις θεραπείες σχετικά με τα κατάγματα και τις εξαρθρώσεις.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΑΚΙΡ ΧΟΤΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΟΡΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Τουντς αναφέρει πως σημαντικό ρόλο στην πρακτοροποίηση του, έπαιξε ο Ζακίρ Χότζα που τον είδε τελευταία φορά την άνοιξη του 2002, όταν του είπε πως δεν θα συναντιόνταν ξανά και πως θα πήγαινε στο Μπαγκλαντές. Αναφέρει σχετικά : ¨Δουλεύαμε σαν μια μονάδα μαζί με τους αστυνομικούς Ερντίντς και Μουράτ. Ο Ερντίντς μου είπε πως πλέον έπρεπε να ενταχθώ (στο ΠΚΚ) αλλά πριν να φύγω μου ζήτησε να διαβάσω μέρη της υπεράσπισης του Οτζαλάν στο ΕΔΑΔ. Επίσης μέσα στο φάκελο υπήρχε ανάλυση και μου ζήτησε να κινηθώ ανάλογα με αυτήν¨
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΡΤΑ
Ο Τουντς λέγοντας στους φίλους του στο DEHAP πως πάει για εγχείρηση στην Άγκυρα, μεταβαίνει για εκπαίδευση μάχης στην Ισπάρτα. Πηγαίνει σε μια στρατιωτική περιοχή έξω από την πόλη και του δίνεται ο κωδικός ¨Ντενίζ¨. Εκπαιδεύεται εκεί σε ενέδρες, διεισδύσεις, επιθέσεις και δολοφονίες. Ένα μήνα μετά γυρνά στην πόλη Βαν όπου συνεχίζει τις δραστηριότητες του ως πράκτορας.
¨ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ¨
Ο Φειζουλλάχ Τουντς με την κωδική ονομασία Ντενίζ Νεμρούτ ανέφερε πως καθήκον του ήταν να μαζεύει πληροφορίες στους χώρους των ανταρτών και να τις μεταδίδει.
Source : tourkikanea

Turkey and Iran strengthen cooperation

Iran and Turkey have opened a third border crossing at Kapıköy in eastern Turkey’s Van province, in what the foreign ministers of both countries called a symbol of friendship amid increased regional cooperation efforts.

“Our prime minister has set a target of $30 billion in annual trade with Iran. That is why we are opening this border crossing,” Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu said Saturday. “We are announcing to the world that Turkey and Iran will be friends for eternity.”

Media in Iran quoted Foreign Minister Ali Akbar Salehi as saying: “This border is a symbol of peace and friendship and the resurrection of the Silk Road, which for centuries played an important role in making the economy of the region flourish. It also will help the development of the border area and welfare of its residents.”

Salehi said trade between Turkey and Iran currently stands at $11 billion annually, a figure he said the two countries are trying to raise to $30 billion.

The joint border between the two countries runs for 499 kilometers and already has crossing points at Gürbulak, in the eastern province of Ağrı, and at Esendere, southeast of Van.

Davutoğlu said a fourth border crossing would be opened in June at Esendere. A fifth will follow at Dilucu in northeast Turkey, he said, without giving a date for its opening.

Trilateral ties

The opening of the border was carried out amid a summit between Turkey, Iran and Azerbaijan, whose foreign ministers met Saturday in Urmia, a city in northwestern Iran and the capital of the West Azerbaijan Province.

A proclamation released following the meeting announced the establishment of a new trilateral mechanism that aims to boost trade, energy, transportation and scientific relations between the three countries.

“An economic committee will be set up for the development of economic and trade relations through joint ventures, modernization of border gates, facilitation of customs and application of preferential trade between Turkey, Iran and Azerbaijan,” read the joint communiqué released following the meeting between Davutoğlu, Salehi and Azerbaijan’s Elmar Memmedyarov.

The mechanism also envisions eliminating disagreements between Tehran and Baku over Iran’s northwestern province, where a majority of the population is of Azerbaijani descent.

Every country has the right to use nuclear energy for peaceful purposes, abiding by the rules of the Non-Proliferation Treaty, or NPT, and the monitoring of the International Atomic Energy Agency, or IAEA, the communiqué said. The statement was a clear reference to Iran’s controversial nuclear program and Turkey’s expectations that Tehran comply with international norms on the issue.

The three countries will take joint steps to strengthen cooperation in the fields of trade, industry, joint ventures, transportation, communication, energy, tourism, science and technology. They will also let their intelligence services and security units work cooperatively against terrorism, organized crime and the smuggling of drugs, weapons and humans.

Underscoring recent developments in the Middle East and North Africa, where thousands of people are revolting against suppressive governments, the communiqué called on all countries to heed the demands of their people and not commit violence against their citizens. This part of the document could also be seen as a message to the Iranian leadership, which has not refrained from violently squelching frequent protests against the country’s government.

The three ministers agreed to meet every six months; their next summit will be in November, in the Nakhchivan autonomous region of Azerbaijan.

Source : Hurriyet Daily News