Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κυβερνητικοί τριγμοί στα Σκόπια

Δύο είναι οι επιλογές  του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό των Σκοπίων.
Η πρώτη είναι η επανεξέταση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση και η δεύτερη είναι η επιδίωξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, μετά την παταγώδη αποτυχία να λάβει  η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Σικάγου.


Πηγές από το εσωτερικό του κόμματος αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να καταλήξουν σε ένα αίτημα για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου που θα μπορούσαν να γίνουν μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Το κόμμα του αλβανού ηγέτη Αλί Αχμέτι έχουν την άποψη ότι παρά τη  αρνητική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δεν έχουν χαθεί όλες οι πιθανότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι υπάρχει  μια πιο σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο όνομα του κράτους που θα μπορούσε αντί για μια  αποτυχία στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο Σικάγο θα μπορούσε  να μετατραπεί σε μια ιστορική επιτυχία.

«Αν δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, τότε δεν υπάρχει δικαιολογία για περαιτέρω σπατάλη χρόνου από το DUI στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κάνει τίποτε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» αναφέρουν πηγές υψηλόβαθμων στελεχών του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων.

Ο εκπρόσωπος του DUI, Μπουγιάρ Οσμάνι, έχει προειδοποιήσει με συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Τζουρνάλ’ ότι η παραμονή της συμμετοχής του κόμματος αυτού στην κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη.

Επιπλέον, ο Οσμάνι τόνισε ότι η προτεραιότητα του DUI είναι η απεμπλοκή από την διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα και η ένταξη του κράτους στο ΝΑΤΟ και η πρόοδος στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Source :  defencenet.gr