Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η ώρα της τελικής λύσης

Το ψυχόδραμα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, με την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων, το ζήσαμε και με τις προηγούμενες δόσεις με την ίδια ένταση. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο ότι η «συνταγή» της τρόικας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση και σύντομα οι εταίροι θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.
Η αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα στις αρχές του μήνα φυσικά και δεν έγινε για τεχνικούς λόγους, όπως ισχυρίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές. Οι λόγοι ήταν ουσιαστικοί και είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι επί ενάμιση μήνα (από την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή), η κυβέρνηση πελαγοδρομούσε, δίνοντας την εντύπωση ότι επιχειρούσε να κερδίσει χρόνο, λες και περίμενε να συμβεί κάτι που θα άλλαζε τα δεδομένα.
Ακολούθησε «ομοβροντία» απειλητικών δηλώσεων από παντού, τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (ακόμα και οι Ισπανοί μας... σφυροκόπησαν), προκειμένου να ξυπνήσει η κυβέρνηση και να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε πάλι με την πλάτη στον τοίχο.
Η ευθύνη της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι τεράστια, τη στιγμή μάλιστα που η πλειονότητα της κοινής γνώμης συμφωνεί με τις περισσότερες από αυτές. Εάν είχε ξεκινήσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων αμέσως μετά την υιοθέτησή τους από τη Βουλή, τώρα θα μπορούσε να θέσει στους εταίρους ουσιαστικά προβλήματα, όπως αυτό της ύφεσης.

Ολοταχώς προς το αδιέξοδο
Είναι προφανές ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση τηρήσει στο ακέραιο τις εξαγγελίες της περασμένης Τρίτης, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν πρόκειται να επιτευχθούν ούτε το 2011 ούτε τα επόμενα χρόνια. Και όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, τόσο οι πιέσεις που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την κοινή γνώμη θα αυξάνονται. Άλλωστε κανένας δεν είναι διατεθειμένος να δανείζει κάποιον που δεν έχει προοπτικές.
Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανάπτυξης, η περιοριστική πολιτική του μνημονίου έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ασφυξία την ελληνική οικονομία. Εάν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2012, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται σε «αχαρτογράφητες» περιοχές, καθιστώντας την κοινωνική έκρηξη αναπόφευκτη.
Στην τελευταία συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου, η Κομισιόν και οι εταίροι μιλούσαν για ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ», που θα έβγαζε την οικονομία από το αδιέξοδο μέσω της αποδέσμευσης κοινοτικών κονδυλίων και μαζικών επενδύσεων. Έχουν περάσει 45 μέρες και ακόμα η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης της ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να «τρέξει» το σχέδιο. Τα κοινοτικά κονδύλια των 15 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας παραμένουν στα ταμεία, ενώ τα μεγάλα έργα υποδομής στις μεταφορές δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα.
 Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη αλλαγής πορείας το συντομότερο. Στην έδρα της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο επίτροπος Ρεν έχουν αρχίσει συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να συναινέσει σε μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων – το δημόσιο έλλειμμα δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το «σωτήριο» ντόμινο
Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ζητάει να αποφασιστεί, το αργότερο έως το τέλος του έτους, παράταση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε, σε συνδυασμό με την ανάσα που θα πάρει η χώρα μας από την επικείμενη ρύθμιση της εξυπηρέτησης του χρέους με τους ιδιώτες επενδυτές, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η επιλογή αυτή αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι η άλλη «εναλλακτική» λύση είναι να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, κάτι που σήμερα αποκλείουν, τουλάχιστον επίσημα, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, φοβούμενες το ντόμινο και τις καταστροφικές επιπτώσεις του.
Η Επιτροπή δεν θεωρεί λύση την πρόταση ορισμένων χωρών του κοινοτικού Βορρά, που συμφωνούν να δεχτούν φέτος μια απόκλιση από το στόχο για το έλλειμα υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα καλυφθεί το 2012. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, κάτι τέτοιο θα είχε συνέπεια να επιβαρυνθεί σημαντικά και τον επόμενο χρόνο η οικονομία, διατηρώντας τη χώρα σε ύφεση.
Η ύφεση είναι σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί, τονίζουν στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την ερμηνεία των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, όπως οι εμπράγματες εγγυήσεις που ζητάει η Φινλανδία, η ρύθμιση για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας και ο καθορισμός των επιτοκίων δανεισμού για τη νέα στήριξη, εύκολα ή δύσκολα θα ξεπεραστούν έως τις αρχές του επόμενου μήνα.
Source : citypress.gr